Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inwazja mrówek - pomocy ;)

Recommended Posts

Sugerowałbym wysmarowanie wszędzie podłóg grubą warstwą miodu. Zapachem przyciągnie on wszystkie mrówki z okolicy, a zarazem spowoduje, że będą one się doń przyklejać!! Pozostaje Ci wówczas tylko wyzbieranie ich z podłogi i wyniesienie tam, gdzie mrówkojady zimują...

Podstawą jest tu jednak utrzymanie tempa w wynoszeniu owych mrówek, bo brak systematyczności w owej czynności może być brzemienny w skutkach... :roll:

jako ze bardzo niesystematyczna ze mnie osoba - pomysł, choc niewatpliwie najbardziej skuteczny - odpada :wink: :D

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie wyłaża faraonki ze szczeliny między tarasem a domem ale jak psikam na nich aerozolem na mrówki, to giną,jest ich coraz mniej,RAID jest skuteczny.W domu jakoś nie mam ,ale taras mam pod oknem kuchni więc niszcze je solidnie jak tylko sie pokazują.Narazie nie rozlazły mi sie nigdzie dalej.

Kurcze... nie uwierzycie.. łażą mi mrówki po stole w pracy...

Zielonooka, to przypadkiem nie Twoje?? będę musił chyba założyc filtr na monitor zeby mi tu nie przyłaziły :D :D :D

pozdrawiam

m.

ps. serio, mam mrówki w pracy

maksiu nie moje bo u mnie nadal sa - troche mniej bo sie brzydsza pogoda zrobila i popaduje - ale sie niewyprowadzily :(

• 4 weeks później...
mieszkam w bloku ( 230 mieszkań) plus sklepy spożywcze na parterze , blok na filarach .podcieniach, które wykorzystano na zabudowanie, i zaadoptowanie na sklepy mięsne, spożywcze itd. , itp . plus zsypy , plus przedszkole na 1 pietrze , w tej chwili zlikwidowane) ( blok obudowany płytami z azbestem ? lata1978) mam dosyć walki z administracją ,sąsiadami którzy mrówek nie mają ,rusówi które się pojawiły(wstyd się przyznać , chociaż ci ludzie nie wiedzą, że mrówki faraona uwielbiają czystość , zapach mydła i krochmalu )ja się wyprowadzam , 1 rok? mi to zajmie 2 lata? mieszkam na razie dalej stosuje płytki globala , które uważam są strasznie szkodliwe dla naszego zdrowia , skuteczne w moim przypadku , przez 3,4 miesiące oczywiście przy świeżo wystawionych płytkach nieżyty gardła zatok nasilają się ( lato , otwarte okna i cmentzrzysko komarów na podłodze os , ćiem itd. itp. nie ma to wpływu na nasz organizm? i niech nikt się nie łudzi że mrówki po 7 latach się wyprowadzają . W moim blokowisku nasza bliska sąsiadka miała je kilka lat i my w sąsiadujących mieszkaniach ich nie mieliśmy , teraz opanowały prawie cały blok.

• 3 months później...
witam,wszedlem troche pozno,ale moze przyda sie komus za kilka miesiecy.Na domowe mrowki najlepsze lekarstwo to przywiezc male pudeleczko mrowek z mrowiska w lesie,i one sobie poradza z tymi domowymi.Mrowka lesna wyniesie sie z mieszkania bo to nie jej miejsce,dobry tez jest borax-ktos o nim wspomnial.

• 4 months później...
witam,wszedlem troche pozno,ale moze przyda sie komus za kilka miesiecy.Na domowe mrowki najlepsze lekarstwo to przywiezc male pudeleczko mrowek z mrowiska w lesie,i one sobie poradza z tymi domowymi.Mrowka lesna wyniesie sie z mieszkania bo to nie jej miejsce,dobry tez jest borax-ktos o nim wspomnial.

a mnie dom lesne opanowują, i nic na nie nie działa :cry: :cry: :cry:

Mrówki (przynajmniej te tzw. faraona) bardzo nie lubią kokosów. Wystarczą wiórki lub odrobina kokosa ze skorupki. posypuje się w miejscach gdzie ich najwięcej. Z mojego domu wyniosły się, ale na wszelki wypadek trzymam w kuchni w różnych miejscach kawałki skorupy orzecha kokosowego.

Mieszkam w bloku na parterze (mamy ogródek) w ubiegłym roku udało mi się pozbyć mrówek i innego tałatajstwa - polecam preparaty firmy Bayer- kupiłam taki w strzykawce. Nic nie chodzi a kotom nie przeszkadza. Nie mamy też żadnych kłopotów zdrowotnych. Wcześniej używałam liści orzecha i kupowałam taki różowy środek na mrówki - w sklepie ogrodniczym - ale to nic nie pomagało. Dopiero Bayer. A mieszkam już 12 lat, więc trochę tego wypróbowałam.

u nas wlasnie ten rozowy środek od ogrodnika zadziałał, mieszkamy w domku ale jest on równo z ziemia i mnóstwo mrówek było, cała zimę walczyłam z nimi i w końcu to różowe cos podziałało. poczytam jeszcze omartwej wodzie w razie czego spróbuje ekologicznie jeszcze :D

teraz jeszcze pajaki, ale ich tez sie pozbedę, zreszta pod koniec roku mam nadzieje sie przeprowadzimy do swojego mieszkanka to nie bedize tego gadostwa tyle.

A już miałam temat o mrówkach zakładać ;-)

do domu przestały wchodzić po wypsikaniu drzwi wejściowych oraz tarasu preparatem mrówka-stop czy stop-mrówka, kupionym w markecie budowlanym. Ale na działce mam całe tabuny mrówek, żyję w potęznym mrowisku, i chcę, żeby insekty poszły sobie. Słyszałam o tym boraksie - to zabija, czy tylko przegania? I ile go brac na 1800 m.kw. mrówek? ;-)