Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubię:  

91 użytkowników zagłosowało

1. 1. lubię:

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 318
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wszystko co ma poniżej 12 %, najchętniej wino, obowiązkowo wytrawne ( bezsiarkowe :D ), różowe, w upały piwo ( czeskie i słowackie, bo niskoalkoholowe a nie bezalkoholowe ), z mocnych trunków: lampka brandy do kawy w jesienny deszczowy wieczór
https://forum.murator.pl/topic/57066-alkohole-w-jakich-gustujecie/page/4/#findComment-1289257

O, jaki fantastyczny wątek :D

To i ja coś napiszę o moich ulubionych napitkach.

W upały, wieczorem przy kompie dobrze schłodone piwo. O wyraźnej czystej goryczce. Mam tylko żal do naszych piwowarów, że polskie piwa mają 6% lub więcej alkoholu. Z wypadu do Pragi przywiozłem bagażnik doskonałych piw, gdzie górną granicą chyba było 4%. Ja się nie chcę "uwalić". Albo słowackie piwa. Piana jak ubite białko na bezy. Smak niezapomniany. A voltów niewiele. Podobnie piwa niemieckie. Gdybym chciał się upić i to szybko wybrałbym spirytus.

Wina. Zdecydowanie czerwone i zdecydowanie wytrawne. Niektóre półwytrawne też. Odkryłem sklep z winami z Mołdawii. Ceny umiarkowane, a niektóre wina i roczniki naprawdę świetne. Ceny zaczynają się od chyba 12, 14 zł i można naprawdę wyszukać fajne wina.

Następny próg cenowy to 24. Najwyższa półka to ok. 60 zł. Raz kupiłem i nie polecam. Niewarte ceny.

Ostatnio na Mazurach mych ukochanych, w wiejskim sklepiku kupiłem Egri Bikawer r. 2003 w cenie 8,90. Było super.

Kiedyś w Kolonii, będąc u mojego przyjaciela Niemca pomagałem mu uporządkować piwnicę. Setki butelek różnych reńskich i mozelskich win.

Wieczorem na tarasie siedzieliśmy racząc się, a Kornelius opowiadał o winach. Amator, ale znał sie doskonale. Hobbysta.

Kilka lat temu, przez przypadek trafiłem w Łodzi na likwidowaną hurtownię win argentyńskich. Byłem samochodem, więc degustacja była więcej niż symboliczna. Kupiłem kilka zgrzewek wina w kartonach :o Oczywiście czerwone wytrawne. 5 zł za litrowy karton, a lepsze niż niejedno za 50. Niestety, cały zapas został już wypity. Przygoda podobna do tej jaką miał Chef Paul w Ameryce. :D

A najlepsze wino jakie piłem? W Hiszpanii w Barcelonie. Byłem na konferencji, gala dinner był w pałacu królewskim i z zasobów jego wysokości poczęstowano nas iście królewskim winem na powitanie. Następnie serwowano już tylko dobre i nie tak doskonałe.

Mocne trunki. Lubię whisky, dwa lata temu na targach Polagra byłem na stoisku zaprzyjaźnionej firmy z Wiekiej Brytanii. Właściciel, Peter przywiózł kilka butelek whisky. Wieczorem zmęczeni siadaliśmy w hotelowym pokoju, Peter otwierał bytelkę i opowiadał o danej marce. Pokazywał mapę, gdzie dana whisky jest robiona, był chodzącą encyklopedią tego szkockiego trunku. Zakochałem się w LAPHROHAIG SINGLE ISLAY MALT. Ma cudowny aromat. Jest piekielnie droga i chyba w Polsce nie do kupienia.

A inne trunki o podwyższonej mocy to Beherovka od czasu do czasu, jakieś brendy lub koniak. Za wódeczką nie przepadam. Zastanawiam się więc, czy ja aby jestem Polak? :wink: :D

https://forum.murator.pl/topic/57066-alkohole-w-jakich-gustujecie/page/4/#findComment-1289413

. Odkryłem sklep z winami z Mołdawii. Ceny umiarkowane, a niektóre wina i roczniki naprawdę świetne. Ceny zaczynają się od chyba 12, 14 zł i można naprawdę wyszukać fajne wina.

Następny próg cenowy to 24. :D

daj cynk na priv :wink:

https://forum.murator.pl/topic/57066-alkohole-w-jakich-gustujecie/page/4/#findComment-1289638

Kofi, 11 - 12 %. Nie wiem jak słodkie bo tych nie kupuję.
https://forum.murator.pl/topic/57066-alkohole-w-jakich-gustujecie/page/4/#findComment-1289725

Kofi, 11 - 12 %. Nie wiem jak słodkie bo tych nie kupuję.

Mam na myśli raczej smak - to się może powinno powiedzieć za ciężkie... Jakieś takie zbyt intensywne, wiele osób wokół się zachwyca, a ja najchętniej dolałabym wody :roll:

https://forum.murator.pl/topic/57066-alkohole-w-jakich-gustujecie/page/4/#findComment-1293286

Witam

Właśnie przeczytałam o winach mołdawskich to również moje odkrycie, naprawdę są dobre :D ale chciałam się podzielić ostatnią nowością smakową oczywiście dla mnie nowością a mianowicie balsamem łotewskim. Mój pierwszy "kontakt" był paskudny :-? miałam wrażenie, że piję stężony wywar piołunu. Okazało sie jednak,że Łotysze piją go inaczej:do czystej wódki dolewaja 50-tkę lub łączą tę wódkę z sokiem z czarnej porzeczki i wtedy zdecydowanie jest lepszy :D

pozdro

https://forum.murator.pl/topic/57066-alkohole-w-jakich-gustujecie/page/4/#findComment-1302507

Gość 2mm

Zakochałem się w LAPHROHAIG SINGLE ISLAY MALT. Ma cudowny aromat. Jest piekielnie droga i chyba w Polsce nie do kupienia.

Laphroaig jest w Polsce dostępny. No może nie taki 30- czy 40-letni ale taki "pospolity" 10-letni mozna kupic. Cena faktycznie wyższa niż w UK ale tu już specyfika polskiego handlu, stawek akcyzy, VAT itp.

https://forum.murator.pl/topic/57066-alkohole-w-jakich-gustujecie/page/4/#findComment-1302764

To szkocka whisky o aromacie wędzonki.

2mm a gdzie znalazłeś?

https://forum.murator.pl/topic/57066-alkohole-w-jakich-gustujecie/page/4/#findComment-1304451

Gość 2mm
To szkocka whisky o aromacie wędzonki.

2mm a gdzie znalazłeś?

są takie sklepy "Alkohole świata" - chyba tak się nazywają. Widziałem kiedyś tą whisky w sklepie na Żelaznej i na Śenatorskiej. No i oczywiście w sklepie wolnocłowym na Okęciu, takim małym, idąc w lewo po kontroli paszportowej. Mają tam bardzo dobre ceny no ale niestety nie da się tam wejść z ulicy...... a szkoda :D

Oczywiście chyba największy wybór whisky czy whiskey jest chyba na lotnisku Heathrow - sklep The World of Whiskies na 1-szym terminalu ale teraz chyba nie wpuszczają do samolotu z żadnymi "płynami" i w ogóle bagażem podręczym.

https://forum.murator.pl/topic/57066-alkohole-w-jakich-gustujecie/page/4/#findComment-1307169

Gość e-prezes

Hmmm! Znow musze sie niesmialo nie zgodzic. To nie my Europejczycy tak sobie wymyslilismy. To moze inne nacje poszly raczej na latwizne i przejely sobie zupelnie nieslusznie te nazwe. Wiele z nich jednak szanuje nazwe i nie uzywa dziwolagow w postaci "wino z gruszki" ale stsosuje zamienniki/nieszczesliwe to prawda/ typu chociazby "cydr sliwkowy , gruszkowy" :D :D. To raczej my Polacy jestesmy tradycyjnie tak wyrozumiali i na ferment porzeczek mowimy wino porzeczkowe .

Miedzynarodowe organizacje winiarskie nie tylko europejskie :D dokladnie okreslaja co mozna nazwac winem.Nie wspomne tu nawet dyrektyw unijnych.

Procesy winifikacji przebiegaja bowiem w owocach jedynie gronowych a nie pestkowcach .

Jesli wezmiemy pod uwage, ze praktycznie wszystko co rosnie moze fermentowac i jako produkt tejze wytwarzac alkohol, czy niedstylowany zacier z kartofelkow mozemy nazwac winem?? :)

Wino owszem jest rodzajem, jak piszesz alkoholu, :D :D ale podobnie jak piwo czy gorzala otrzymywanym w pewien specyficzny sposob , ktore nadaje mu takie a nie inne wlasciwosci a tym samy i nazwe.

Jesli alkoholowy napoj ze sliwek bedzie mial podobne wlasciwosci jak wino /pomijam zawartosc alkoholu, ktora nie mu tu akurat zadnego znaczenia/ to zgoda niech sie naywa winem , ale nie zachodza w sliwkach identyczne procesy i nawet chemicznie nie sa do siebie oba trunki podobne. :p :p

Nie po to latami tworzono klasyfikacje ,selekcjonowano szczepy, ustalano ktore i w jakiej ilosci jak zmieszac a i dopracowywano kilkusetletnie technologie produkcji tego trunku , zeby pod AOC czy win tafola, QbA czy QmP moc wrzucic sfermentowane porzeczki.

Nie wiem jak nazwac po polsku wino ze sliwek , wiem ze z jablek to jabol a z buraka burol, natomiast nie mam zadnych problemow z nazwami destylatow sliwkowych :lol: :lol:

na zdrowie - napojem z winogron szczepu pinot grigo :p

drogi Wojtku jesteś w błędzie! wg tej klasyfikacji co przyjąłeś (tylko wina w 100% z winogron są winami) piwa z Browaru Belgia w Kielach i parę innych w tym japońskie czy amerykańskie nie należałoby nazywać piwami, bo zawierają surowce niesłodowe (kukurydzę, ryż).

Wino to napój ze sfermentowanych owoców! Choć i do tej definicji nie pasują np. wina warzywne czy kwiatowe. Być może należałoby nadać im jakieś nazwy tak jak w przypadku innych fermentowanych napojów: cydr, piwo, miód pitny, jabłecznik... tylko po co? wybierz się kiedyś na zloty winiarzy i zobaczysz jak pyszne można zrobić "wina" nie tylko z winogron.

pejoratywna nazwa jabol czy jabcok jest tylko potoczną nazwą kiepskiej jakości napitku z winem mającego niewiele wspólnego.

...Mam tylko żal do naszych piwowarów, że polskie piwa mają 6% lub więcej alkoholu. Z wypadu do Pragi przywiozłem bagażnik doskonałych piw, gdzie górną granicą chyba było 4%. Ja się nie chcę "uwalić". Albo słowackie piwa. Piana jak ubite białko na bezy. Smak niezapomniany. A voltów niewiele. Podobnie piwa niemieckie. Gdybym chciał się upić i to szybko wybrałbym spirytus...

W Polsce płaci się akcyzę od plato czyli pozornej zawartości cukrów przed fermentacją, a nie od poziomu alk. stąd podaje się górną granicę wielkości alk., bo ładnie wygląda - wszak jesteśmy krajem wódczanym i volty się liczą ;) W normalnych krajach podaje się albo dolną granicę (np. nie mniej niż 4% alk.) lub rzeczywistą, ew. nie korzysta się z preparatów enzymatycznych by odfermentować brzeczkę maksymalnie, stąd niższa rzeczywista zaw. alk.

A wracając do win mołdawskie robią rzeczywiście furorę. Warte grzechu też są rumuńskie (ze wspomnianego już szczepu Pinot Grigio).

https://forum.murator.pl/topic/57066-alkohole-w-jakich-gustujecie/page/4/#findComment-1307902