izat 13.07.2006 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 Ew-ka Maxtorka Lucia, izat do mojito to rum musi byc dobry - chyba najlepiej Baccardi właśnie jaki ten rum ma być dokładnie?????? bo nie wiem jaki kupić!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 13.07.2006 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 Ja tam gustuje w tych rasowych oraz winach tych markowych. Lubie tez eksperymentowac z roznymi drinami na bazie wszystkiego co sie nadaje do picia. Jesli ktos lubi pomiksowac cos tam w domu to polecam rewelacyjna ksiazke Larousse'a "Koktajle". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 13.07.2006 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 Ew-ka Maxtorka Lucia, izat do mojito to rum musi byc dobry - chyba najlepiej Baccardi właśnie jaki ten rum ma być dokładnie?????? bo nie wiem jaki kupić!! Baccardi - tzn mi najbardziej smakuje wyrabiany jest w trzech podstawowych wersjach: białej, złocistej i ciemnej Koneser to pewnie by rozroznil i zalecal te zlote, ale np. ja jako "normalny czlowiek" nie czuje roznicy (ciemne - najb "szlachetne" i najb intesywne - moim zdaniem do picia sie nie nadaja (jakis fanatyk rumow mnie zabije zaraz za herezje ) sa super w malych ilosciach do herbatki ciast itp Tak wiec bacardi białe No ewentualnie jak dostaniesz kubanski Havana Club (chyba najslynniejszy ) to super ale mi sie wydaje ze za droga zabawa (ew. nie wiem czy i gdzie mozna dostac Cockspurs, Gosling's Black Seal z Bermudów, Sailor Jerry's Spiced Navy Rum z USA, Ron Vicaro, Silver Label z Barbados ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 13.07.2006 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 a wogole to przepis na mojito taki podstawowy bo potem to i tak sie experymentuje z proporcjami Składniki: - 40 ml rumu białego (bacardi, lub tez z wyzszej polki Havana Club) - 1/2 lub 1 limonka, - 1 ł cukru trzcinowego( lub10 ml syropu cukrowego,) - ja wole z cukrem takie fakjne krysztalki plywaja - świeża mięta,(7-10 sztuk listkow - lub orginalnie yerbabueny (rodzaj miety ) - gazowana woda mineralna70-90 ml wysoka szklanica (np. highball albo hurricane) Do szklanki wrzucamy świeżą (koniecznie świeżą!!!) miętę i ugniatamy tak żeby poczuć zapach i wycisnąć trochę soku z mięty. Dodajemy syrop cukrowy i ugniatamy ponownie. Wrzucamy limonkę pokrojoną na ósemki, ugniatamy tak żeby wydostał się z niej sok. Wlewamy rum. Dopełniamy do góry szklanki wodą mineralną gazowaną. Lód (najlepiej sredniokruszony) do ozdoby listek miety , ew. kawalki limonki limonka ( absolutnie zakazana cytryna!!! bo to morderstwo na mojito ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 14.07.2006 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 Zielona , wybacz ale sprostuję przygotowanie Mojito . Po roztarciu mięty , cukru i limonki dodajemu do szklanicy lód , mieszamy , dodajemy rum a dopiero na końcu wlewamy wodę . Reszta sie zgadza Fajne w tym drinku jest i to , że na imprezie każdy dostaje swoją szklanicę w dłoń i sam sobie drineczka miesza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 14.07.2006 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 Zielona , wybacz ale sprostuję przygotowanie Mojito . Po roztarciu mięty , cukru i limonki dodajemu do szklanicy lód , mieszamy , dodajemy rum a dopiero na końcu wlewamy wodę . Reszta sie zgadza .... no to wlasnie tak napisalam - na koncu woda wczesniej rum ................ Wlewamy rum. Dopełniamy do góry szklanki wodą mineralną gazowaną. chyba ze o lod chodzi nawet powiem szczerze nie pamietam kiedy go dodaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 14.07.2006 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 nie da sie zaznaczyć paru ostatnio po pobycie na słowacji Boroviczka na przygotwanie drinków nigdy nie ma czasu piwo lubie ale raczej szt. jako napój na wieczór przed komputer a nie jako alkohol żeby sie .. wina dobre też są dobre ale się za diabła nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 14.07.2006 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 dziewczyny, dzięki za przepis wypróbuję go na pewno :) niech no tylko ten rum dorwę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluton 14.07.2006 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 Whisky jesli juz J&B , czasem jakis burbonik porto, madeira, sherry MOJITTO czyli mexykanski rum z woda sodowa, sokiem z limonki (duzo) , cukrem trzcinowym(troszke) i swiezymi listkami mięty Wino (dobre) kalifornijskie, RPA, z francuskich tylko Chateauneuf du Pape (chyba tak się to pisze), a po drugiej stronie Rulandskie Modre, ale tylko archivne W DU..CH SIE POPRZEWRACALO !!! Moje typy: Na imprezach dobra polska gorzala. Od Absolwenta do Chopina. Ponizej Absolwenta syf, powyzej Chopina snobizm. Poza imprezami dobry browarek: polski czeski lub slowacki. Od swieta belgijski od Trapistow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 14.07.2006 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 W DU..CH SIE POPRZEWRACALO !!! w...duszach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 15.07.2006 01:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 ja stawiam na piwko - pomału i w dużych ilościach, choć innymi płynami nie pogardzę, ale bez snobizmu i bez ... musztardówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 15.07.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 W DU..CH SIE POPRZEWRACALO !!! w...duszach? chyba nie w duszach ,bo kropek za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 15.07.2006 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 Ja tam lubię gin z tonikiem i cytryną I żołądkową gorzką z sokiem grejpfrutowym. Obowiązkowo zzzimne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 15.07.2006 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 melduję, że Mojito smakuje własnie się nim raczę kupiłam jednak Havana Club, ponieważ z tyłu na etykietce podany jest przepis na Mojito jednak świeża mięta i limonka są w tym drinku obowiązkowe pychotka i chyba trochę kręci mi się w głowie ......... mocny ten rum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość e-prezes 15.07.2006 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 przy każdym remoncie, jak i na codzień piwo (nie piwsko), najlepiej swoje, domowe lub lokalne krakowskie. nie ma po tym kaca i zapas w piwnicy ogromny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 15.07.2006 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 melduję, że Mojito smakuje własnie się nim raczę kupiłam jednak Havana Club, ponieważ z tyłu na etykietce podany jest przepis na Mojito jednak świeża mięta i limonka są w tym drinku obowiązkowe pychotka i chyba trochę kręci mi się w głowie ......... mocny ten rum mówiłam ze trzepie zawsze mozna modyfikowac - wiecej wody mniej rumu mozna tez bawic sie proporcjami cukru trzcinowego - iloscia miety , soku itp i to wlansie jest piekne w drinkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 15.07.2006 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 zielonooka, nie pisałaś że aż tak przy każdym remoncie, jak i na codzień piwo (nie piwsko), najlepiej swoje, domowe lub lokalne krakowskie. nie ma po tym kaca i zapas w piwnicy ogromny jeśli robisz sam piwo, to masz bratnią duszę na forum miałam przyjemność pić ten napój robiony przez kolegę asz z forum bardzo mi smakowało jakby co zawsze można powymieniać doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 17.07.2006 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 zielonooka, nie pisałaś że aż tak Nie wierzę że "trzepie" bardziej od absoluta :* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 17.07.2006 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 A to i ja dorzuce kamyczek do dyskusji. Jak ankieta to ankieta: Co sądzicie o winach sprzedawanych w " LIDL" Wiem ze to raczej parszywie sie kojarzy jako, ze jak dla mnie wiekszosc produktów z tego sklepu jest niejadalna, ale wina stanowia wyjatek. Markowe wina Hiszpańskie ( Vesperal zwany potocznie "esparalem"- mój faworyt), Chile, Argentyna, Australia, Południowa Afryka, itd. Co prawda wyboru wielkiego nie ma i nie wszystkie nadaja sie do picia ale te które sie nadaja maja rewelacyjny stosunek jakosci do ceny ( 9,90 to juz górna pólka ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 17.07.2006 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 zielonooka, nie pisałaś że aż tak Nie wierzę że "trzepie" bardziej od absoluta :* nie wiem jak trzepie absolut , z mojito jest taki problem ze bardzo lekko "wchodzi" i ozeżwia , mozna zapomniec ze jednak jest to alkohol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts