Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Alkohole- w jakich gustujecie?

izat

lubię:  

91 użytkowników zagłosowało

1. 1. lubię:

Recommended Posts

• Odpowiedzi 318
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ew-ka Maxtorka :wink:

Lucia, izat do mojito to rum musi byc dobry - chyba najlepiej Baccardi :wink:

właśnie jaki ten rum ma być dokładnie??????

bo nie wiem jaki kupić!!

Baccardi ;) - tzn mi najbardziej smakuje

wyrabiany jest w trzech podstawowych wersjach: białej, złocistej i ciemnej

Koneser to pewnie by rozroznil i zalecal te zlote, ale np. ja jako "normalny czlowiek" nie czuje roznicy :oops: (ciemne - najb "szlachetne" i najb intesywne - moim zdaniem do picia sie nie nadaja (jakis fanatyk rumow mnie zabije zaraz za herezje :wink: :lol: ) sa super w malych ilosciach do herbatki ciast itp :wink:

Tak wiec bacardi białe :wink:

No ewentualnie jak dostaniesz kubanski Havana Club (chyba najslynniejszy ) to super ale mi sie wydaje ze za droga zabawa :wink:

(ew. nie wiem czy i gdzie mozna dostac Cockspurs, Gosling's Black Seal z Bermudów, Sailor Jerry's Spiced Navy Rum z USA, Ron Vicaro, Silver Label z Barbados ) :wink:

a wogole to przepis na mojito :wink:

taki podstawowy bo potem to i tak sie experymentuje z proporcjami :wink:

Składniki:

- 40 ml rumu białego (bacardi, lub tez z wyzszej polki Havana Club)

- 1/2 lub 1 limonka,

- 1 ł cukru trzcinowego( lub10 ml syropu cukrowego,) - ja wole z cukrem takie fakjne krysztalki plywaja :wink:

- świeża mięta,(7-10 sztuk listkow - lub orginalnie yerbabueny (rodzaj miety :wink: )

- gazowana woda mineralna70-90 ml

wysoka szklanica (np. highball albo hurricane)

Do szklanki wrzucamy świeżą (koniecznie świeżą!!!) miętę i ugniatamy tak żeby poczuć zapach i wycisnąć trochę soku z mięty.

Dodajemy syrop cukrowy i ugniatamy ponownie.

Wrzucamy limonkę pokrojoną na ósemki, ugniatamy tak żeby wydostał się z niej sok. Wlewamy rum. Dopełniamy do góry szklanki wodą mineralną gazowaną.

Lód (najlepiej sredniokruszony)

do ozdoby listek miety , ew. kawalki limonki limonka ( absolutnie zakazana cytryna!!! bo to morderstwo na mojito :wink: :lol: )

Zielona , wybacz :oops: ale sprostuję przygotowanie Mojito .

Po roztarciu mięty , cukru i limonki dodajemu do szklanicy lód , mieszamy , dodajemy rum a dopiero na końcu wlewamy wodę . Reszta sie zgadza :D

Fajne w tym drinku jest i to , że na imprezie każdy dostaje swoją szklanicę w dłoń i sam sobie drineczka miesza :D

Zielona , wybacz :oops: ale sprostuję przygotowanie Mojito .

Po roztarciu mięty , cukru i limonki dodajemu do szklanicy lód , mieszamy , dodajemy rum a dopiero na końcu wlewamy wodę . Reszta sie zgadza :D

....

no to wlasnie tak napisalam - na koncu woda wczesniej rum :wink:

................ Wlewamy rum. Dopełniamy do góry szklanki wodą mineralną gazowaną.

chyba ze o lod chodzi nawet powiem szczerze nie pamietam kiedy go dodaje :wink:

Whisky jesli juz J&B , czasem jakis burbonik

porto, madeira, sherry

MOJITTO czyli mexykanski rum z woda sodowa, sokiem z limonki (duzo) , cukrem trzcinowym(troszke) i swiezymi listkami mięty

Wino (dobre) kalifornijskie, RPA, z francuskich tylko Chateauneuf du Pape (chyba tak się to pisze), a po drugiej stronie Rulandskie Modre, ale tylko archivne

W DU..CH SIE POPRZEWRACALO !!!

:D :D :D

Moje typy:

Na imprezach dobra polska gorzala. Od Absolwenta do Chopina. Ponizej Absolwenta syf, powyzej Chopina snobizm.

Poza imprezami dobry browarek: polski czeski lub slowacki.

Od swieta belgijski od Trapistow.

melduję, że Mojito smakuje ;) własnie się nim raczę :)

kupiłam jednak Havana Club, ponieważ z tyłu na etykietce podany jest przepis na Mojito

jednak świeża mięta i limonka są w tym drinku obowiązkowe :)

pychotka i chyba trochę kręci mi się w głowie .........

mocny ten rum :D

melduję, że Mojito smakuje ;) własnie się nim raczę :)

kupiłam jednak Havana Club, ponieważ z tyłu na etykietce podany jest przepis na Mojito

jednak świeża mięta i limonka są w tym drinku obowiązkowe :)

pychotka i chyba trochę kręci mi się w głowie .........

mocny ten rum :D

mówiłam ze trzepie :wink: :lol: :lol: :lol:

zawsze mozna modyfikowac - wiecej wody mniej rumu :wink:

mozna tez bawic sie proporcjami cukru trzcinowego - iloscia miety , soku itp i to wlansie jest piekne w drinkach :D

zielonooka,

nie pisałaś że aż tak ;) :D

przy każdym remoncie, jak i na codzień piwo (nie piwsko), najlepiej swoje, domowe lub lokalne krakowskie. nie ma po tym kaca i zapas w piwnicy ogromny :)

jeśli robisz sam piwo, to masz bratnią duszę na forum :)

miałam przyjemność pić ten napój robiony przez kolegę asz z forum :)

bardzo mi smakowało :)

jakby co zawsze można powymieniać doświadczenia ;)

A to i ja dorzuce kamyczek do dyskusji. Jak ankieta to ankieta:

Co sądzicie o winach sprzedawanych w " LIDL"

Wiem ze to raczej parszywie sie kojarzy jako, ze jak dla mnie wiekszosc produktów z tego sklepu jest niejadalna, ale wina stanowia wyjatek.

Markowe wina Hiszpańskie ( Vesperal zwany potocznie "esparalem"- mój faworyt), Chile, Argentyna, Australia, Południowa Afryka, itd. Co prawda wyboru wielkiego nie ma i nie wszystkie nadaja sie do picia ale te które sie nadaja maja rewelacyjny stosunek jakosci do ceny ( 9,90 to juz górna pólka :lol: ).