Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrod zimowy/oranzeria

Recommended Posts

Ciężka sprawa. Probowaliśmy przekształcić zadaszony taras w ogórd zimowy. Byliśmy skłonni wydać do 30 tys. zl, taras jest nieduży. Przewinęło się może z 10 firm, żadna z nich nie wzbudziła naszego zaufania na tyle, żeby zaryzykować. Oczywiście podejmowali się wszyscy, nawet ci, po których od razu widać było, ze robiliby to pierwszy raz. Wielu z nich nawet nie chialo podać adresów dotychczasowych realizacji, tych od razu skreślaliśmy.

Żaden z wykonawców nie był na tyle przekonujący, by przekonac nas, że latem nie zrobi się z ogrodu cieplarnia. Dach miał być z poliwęglanu - kazdy wykonawca twierdził, że nie będzie się brudził czy niszczył pod wpływem warunków atmosferycznych. Tymczasem ja widzialem daszek z poliwęglanu po kilku latach uzytkowania i nie wyglądał zachęcająco. Po trzecie, wątpliwości wzbudzały "obliczenia" (?), z których miało jakoby wynikać, ze konstrukcja nie załamie się zimą pod ciężarem śniegu. Aha - tylko 1 firma podjęła się wykonania dokumentacji, inni twierdzili wręcz, jakoby zgoda na budowę nie jest w tym przypadku potrzebna.

Słowem - zgroza. Może za kilka lat byłoby lepiej, my jednak zrezygnowaliśmy.

PS. Działo się w Poznaniu.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: PanRopuch dnia 2003-03-17 11:26 ]

PanRopuch - konstrukcja z poliwęglanu nie jest konstrukcją całoroczną, lecz sezonową.

Jeśli chcesz całoroczną - to tylko konstrukcja aluminiowa (jeśli dach też ma być szklany) + szkoło niskoemisyjne. Jakiś czas temu dowiadywałem się o cenę i można przyjąć, że ogród zimowy o powierzchni około 25 m2 bez udziwnionych form kosztuje z montażem od 30.000 zł.

Dzieki za wiadomosci na temat ogrodow zimowych. Tez myslelismy o dachu ze szkla niskoemisyjnego.

Radex, dzieki za przyblizona cene. Czy masz namiary na jakas firme. My bedziemy budowac pod Warszawa, okolice Izabelina, Babic. Ksztalt: widzielismy taka oranzeria w ksztalcie szesciokata, bardzo fajna i ciekawa. A powierzchnia ok 25 m.

pozdrawiam wszyskich

Nula

• 6 months później...

Chciałbym trochę odświeżyć temat, bo w projekcie mam ogród zimowy.

Mam następujące pytania:

1. Czy w takim ogrodzie jest wilgotno, i czy trzeba jakoś specjalnie walczyć, żeby nie pojawiła się pleśń?

2. Czy konstrucja drewniana jest niewskazana?

3. Czy warto wydawać na dobre szyby (U < 0,8 W/m2K), jeżeli nie zamierzam takiego ogrodu ogrzewać (w ogóle, czy trzeba ogrzewać)?

4. Czy ktoś ma jakiś wiatraczek, co zimą się włącza kiedy powietrze w ogrodzie zimowym jest cieplejsze niż w domu i tłoczy to powietrze do domu?

5. Czy robić ogród zimowy bezpośrdion na gruncie (oczywiście pod ściankami ogrodu bedzie "fundament") i posadzić roślinki w tym gruncie (taka bardziej elegancka szklarnia), czy też na płycie (ocieplać czy nie?) i trzymac roślinki w doniczkach?

Zastanawiam sie, jak wyglada sprawa usytuowania ogrodu zimowego względem stron świata.

Pisza, ze najlepsze jest usytuowanie go od południowej strony domu lub południowego zachodu, gdzie najdłużej i najsilniej świeci słońce.

Mam duże wątpliwości. Tam są przecież największe wahania temperatur! potrzeba więc latem wentylacji itp., aby nie zrobiła się szklarnia. Może lepiej od wschodu albo północy??? Jak myślicie?

• 4 months później...

Ogród zimowy broń Boże od południa, lepiej nie od zachodu, najlepiej od północy czy wschodu!Przy intensywnym oświetleniu i cieple robi się szklarnia z temeparturą i wilgotnością jak latem w Tajlandii!

Znajomi pokusili się na taki ogród od południa i przez pół roku okrywają sufit i ściany roletami, matami z wikliny, szmatami, czym się da, skrapla się para wodna, zaparzają się rosliny, prawdziwa sauna :cry: !

O wybudowaniu takiego niedużego ogrodu pisze w Muratorze 1/2004 może to wam coś podpowie,a wogóle sądzę, że poniewaz to branża okienna wszystkim zaintersowanym pomoże najlepszy specjalista na forum czyli pchełek (pchełek mam nadzieję, że nie obrazisz się za liczne pytania na priv? :wink: )

Ja zdecydowałam się na szklany wykusz w kuchni od pólnocy; wykusz jest do podłogi i ze szklanym daszkiem-bardziej rodzaj takiej szyby akwarium niż ogód zimowy, ale jest tańszy i pewnie da tez dobry efekt. Firmy jeszcze nie wybrałam.

Ogród zimowy broń Boże od południa, lepiej nie od zachodu, najlepiej od północy czy wschodu!Przy intensywnym oświetleniu i cieple robi się szklarnia z temeparturą i wilgotnością jak latem w Tajlandii!

Znajomi pokusili się na taki ogród od południa i przez pół roku okrywają sufit i ściany roletami, matami z wikliny, szmatami, czym się da, skrapla się para wodna, zaparzają się rosliny, prawdziwa sauna :cry: !

Każdy oczywiście będzie miał o tym swoje zdanie, ale uważam ,że w tym przypadku ogród był niewłaściwie wykonany.A napewno wadliwie została zaprojektowana wentylacja.Są firmy które specjalizują się w takich systemach np.niemiecka SIEGENIA czy belgijska RENSON i przy właściwym projekcie napewno nie będzie kłopotów.Jezeli chodzi o zasłanianie szyb ,to jednym z rozwiązań mogą być żaluzje wewnątrzszybowe, produkowane np.przez firmę PLAST SYSTEM z Radomia.Można nimi sterować elektrycznie.

• 2 weeks później...