tosia125 19.11.2010 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Jestem zachwycona i będę zaglądać! Piękny domek i jak oglądam zdjęcia to widzę swoje "wizje", które częściowo już zrealizowałam, a resztę dopiero będę realizowała... tez kocham naturalne dekoracje, moja kuchnia cała przyozdobiona jest już dyńkami, kasztanami i liśćmi nawet w różnych kompozycjach.. jeszcze nie zaczełam robić świątecznych rzeczy (z braku czasu), ale pewnie skorzystam z ciekawych pomysłów.. podoba mi się ściana ze zdjęciami, ja tak zamierzam zrobić w przedpokoju.. a zdjęcie nad tą szafeczką jest po prostu rewelacyjne! może jak "wykończymy" i się już wprowadzimy to też jakieś fotki wrzucę, na razie podglądam.. pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 19.11.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 no i mam jeszcze pytanko odnośnie stołujest pięknyprawie taki jak chcę prosty z sękami, tylko ja bym chyba troszkę większy potrzebowałaczy możecie mi napisać, jaki to stół? gdzie ewentualnie można kupić, zobaczyć? bardzo proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel i Ania 19.11.2010 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Cześć !Znalazłam Wasz dziennik na forum i nie mogę się nadziwić , bo domek a przedewszystkim wnętrza zrobione są w stylu o jakim marzę.Miałabym kilka pytań odnośnie wystroju i wykończenia.Ja z moim chłopakiem jesteśmy w Irlandii od 6 lat za 2 miesiace planujemy zjechać i wykańczać nasz domek , właśnie w stylu wiejskim.Kominek jest przepiękny i chciałabym wiedziec , czy robił go wam jakiś fachowiec i jaki jest oriętacyjny koszt.Z góry dzięki i gratuluję gustu i umiejętności. Pozdrawiam Pawel i Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraktom 19.11.2010 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 no i mam jeszcze pytanko odnośnie stołu jest piękny prawie taki jak chcę prosty z sękami, tylko ja bym chyba troszkę większy potrzebowała czy możecie mi napisać, jaki to stół? gdzie ewentualnie można kupić, zobaczyć? bardzo proszę hej tosia, dziękujemy serdecznie za komentarze:) Odnośnie stołu - stół w dużym pokoju to nic innego jak IKEA, seria Leksvik bodajże (nie pamiętam bo kupiliśmy go jakieś 7 lat temu, kiedy nie mieliśmy jeszcze za bardzo funuszy na coś bardziej wyszukanego). Ale ku naszemu zaskoczeniu okazało się że, jak na produkt z Ikea, to o dziwo jest solidny i stabilny i pasuje do naszych wnętrz:) To drzewo sosnowe więc miękkie i mocniejsze odciski są widoczne na powierzchni blatu ale to nam absolutnie nie przeszkadza, powiem więcej - jest raczej wskazane bo stół "żyje" razem z nami:) Wydaje mi się tosia, że ten model jest jeszcze w sprzedaży w IKEA (choć wiem, że powoli wycofują się z serii Leksvik), meble w podobnym stylu są produkowane jak już pisaliśmy we wcześniejszych postach przez min. meblemeble.pl to meble woskowane, tam mają wszelaki wybór i każdy coś znajdzie dla siebie. Większość zakładów stolarskich mieści się w Makowie Podhalańskim lub w Suchej Beskidzkiej - my mamy od nich całą sypialnię i mały przedpokój. tutaj zobacz - http://www.meblemeble.pl/meble-woskowane-cat-3.aspx Możesz jeszcze czegoś innego poszukać w necie wpisując: meble woskowane. pozdrawiamy serdecznie, MTF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraktom 19.11.2010 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Cześć ! Znalazłam Wasz dziennik na forum i nie mogę się nadziwić , bo domek a przedewszystkim wnętrza zrobione są w stylu o jakim marzę. Miałabym kilka pytań odnośnie wystroju i wykończenia. Ja z moim chłopakiem jesteśmy w Irlandii od 6 lat za 2 miesiace planujemy zjechać i wykańczać nasz domek , właśnie w stylu wiejskim. Kominek jest przepiękny i chciałabym wiedziec , czy robił go wam jakiś fachowiec i jaki jest oriętacyjny koszt. Z góry dzięki i gratuluję gustu i umiejętności. Pozdrawiam Pawel i Ania Dziękujemy Aniu i Pawle:) Kominek jest wg. mojego pomysłu (pisze ja Magda) chwaląc się nieskromnie:) ale wykonaniem zajęła się już firma. Pisaliśmy już o tej firmie sporo na naszym blogu (krótko mówiąc były problemy i rozbieranie kominka do zera) ale koniec końców stoi, ma się dobrze, spełnia swoją funkcję czyli grzeje nas w zimne dni. W związku z wpadkami owej firmy ( a była z polecenia,!), straconym czasem i nerwami, nie podam Wam do nich namiarów bo nie polecam ich nikomu bo nie warto.(firma jest z Rybnika). Jest tyle firm kominiarskich na rynku, że każda znająca się na rzeczy! powinna sobie z czymś takim poradzić. Pytasz o koszt-z tego co pamiętam-około 8 tysięcy 3 lata temu. Pozdrawiamy serdecznie,MTF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel i Ania 24.11.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Witam serdecznie! Dziekuję za odpowiedz. Tak jak Waszym domem równie zachwyceni jesteśmy ogrodem i mamy pytanie, co do ściezek wysypanych żwirem kolorowym. Ile ton zużyliście i czy to jest żwir zwykły czy jakiś kamień innego rodzaju. Pięknie z góry dziękujemy i serdecznie pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraktom 25.11.2010 23:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Witam serdecznie! Dziekuję za odpowiedz. Tak jak Waszym domem równie zachwyceni jesteśmy ogrodem i mamy pytanie, co do ściezek wysypanych żwirem kolorowym. Ile ton zużyliście i czy to jest żwir zwykły czy jakiś kamień innego rodzaju. Pięknie z góry dziękujemy i serdecznie pozdrawiamy Witajcie Ogród jest jeszcze w trakcie tworzenia, mamy wiele pomysłów i wiele roślin będzie przesadzonych lub podarowanych, aby zrobić miejsce dla innych. Ścieżki są ułożone z resztek kamienia, którym wykończyliśmy cokół, kamienie ułożyłem na podłożu z zagęszczonego piasku (jak kostkę brukową), pod piasek agrowłóknina, aby odciąć drogę chwastom. Po ułożeniu i wyrówaniu kamieni wysypałem pomiędzy nie żwir, który zadziałał jak kliny unieruchomiając kamienie. Nie zrobiłem obrzeży, bo Magda planuje obsadzić je taką roślinką karmik ościsty, która wrasta pomiędzy kamienie i stabilizuje obrzeża. Ile ton? Nie wiem, to była reszta żwiru z obsypywania opaski wokół domu. Żwir był zwykły, ale są w nim kolorowe kamyki, z tego co wiem takie kolory ma żwir z Kotlarni. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel i Ania 26.11.2010 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Dziękuję bardzo za odpowiedż na prawdę strasznie Was podziwiamy za pomysłowość.Jeszcze mam pytanie o belki pod sufitem ,wydaje mi się ,że są od stropu , ale jeżeli są przymocowane , jak je mocowaliście?Mam jeszcze pytanie do Magdy : czy mogłaby napisać mi ,czy masę solną robi z podstawowych składnikow ,czy dodaje jescze coś do nich , i jakimi farbami maluje ?Bardzo serdecznie dziękujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraktom 26.11.2010 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Dziękuję bardzo za odpowiedż na prawdę strasznie Was podziwiamy za pomysłowość. Jeszcze mam pytanie o belki pod sufitem ,wydaje mi się ,że są od stropu , ale jeżeli są przymocowane , jak je mocowaliście? Odpowiem o belkach a Magda później o masie solnej Choć chyba na wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?91229-Troch%C4%99-na-ludowo-troch%C4%99-po-g%C3%B3ralsku-%29/page11 już to podawała. Belki są wsparte na ścianach nośnych i tej działowej, na której jest kominek oraz działowej pomiędzy kuchnią a wiatrołapem. Ponieważ są długie i uginały się są dodatkowo zaczepione do dolnych pasów wiązarów na takich płaskownikach perforowanych. Nad nimi powstał stelaż, płyty i tak zostało do dziś Moja rada. Wyszlifować belki na ziemi przed położeniem. Nas gonił czas i położyliśmy je surowo oheblowane. Szlifowanie z ramionami nad głową i pyłem sypiącym się do oczu pamiętam do dziś ale było warto Pozdrawiamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel i Ania 27.11.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Chcieliśmy zapytać o tynki Knauf ?To są tynki gipsowe? Na nie trzeba kłaśc gładz? Dziękujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraktom 27.11.2010 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Chcieliśmy zapytać o tynki Knauf ?To są tynki gipsowe? Na nie trzeba kłaśc gładz? Dziękujemy Witajcie Nie, żadnej gładzi, mieliśmy gładzie w poprzednim mieszkaniu i więcej nikt by nas nie namówił na tę technologię. Tynki Knaufa poznałem jeszcze w trakcie pracy w firmie wykończeniowej. Już sam tynk odpowiednio położony można ładnie wygładzić. Po ułożeniu maszynowym i wyrównaniu należy odczekać naście minut i z tynku wychodzi takie mleczko, które się gładzi. Z kolei u nas byli fachowcy po pracy w Hiszpanii, gdzie nauczyli się stosować tzw. gładzie mokre na mokre (też z Knaufa). Wyglądało to tak, że kładli w miarę równo tynk (bez prowadnic, jedynie wg kątowników na oknach i ościeżach), na drugi dzień drapali grube nierówności taką pacą z nożami do drapania i na to nakładali masę mokre na mokre wyprowadzając do gładkości. Tak to zostawili. Na świeżo było różowe i w miarę jak wysychało robiło się białe. Po wyschnięciu ściana była jak szkło, albo polerowany marmur. I żadnego pyłu, brudu. Polecamy i pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraktom 27.11.2010 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 DLA ANI I PAWŁA, Aniu, nie wiem czy doszukałaś się w końcu na naszej stronie tego przepisu na masę solną? ale jeśli nie podaję szybciutko: 1 szklanka mąki zwykłej, 1 szklanka soli, pół szklanki mąki ziemniaczanej i tyle wody, żeby powstała masa konsystencji plasteliny. Masa schnie pozostawiona sama sobie około 2-3 dni; jeśli zależy Ci na czasie suszysz oczywiście w piekarniku. Malowałam zwykłymi farbami plakatowymi pożyczonymi od Franka:)Pozdrowienia, Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anutka2 28.11.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 witam się nieśmiało:) zajrzałam, kiedy zobaczyłam że jesteście ze Śląska ,jak my:) i pozostanę na dłużej...zachwycona jestem klimatem jaki stworzyliście w swoim pięknym domku:) wspaniałe wnętrza:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel i Ania 29.11.2010 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Dziękuję pięknie za przepis .Będę próbowac , chociaż wydaje mi się ,że do takiego talentu, jaki posiadasz mi daleko.Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraktom 04.12.2010 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 witam się nieśmiało:) zajrzałam, kiedy zobaczyłam że jesteście ze Śląska ,jak my:) i pozostanę na dłużej...zachwycona jestem klimatem jaki stworzyliście w swoim pięknym domku:) wspaniałe wnętrza:) anutka2, dziękuję i zapraszamy ponownie:) Powodzenia w budowie Waszego domku! pozdrowienia,M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 04.12.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 oczywiście za odpowiedź dziękuję, choć jeszcze nie kupuję niestety stołu, ale zapisałam już stronkę i nazwę.. no chciałam tylko napisać, że czekamy na zdjęcia świąteczne pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraktom 04.12.2010 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 hej Tosiu, kilka fotek świątecznych takich jak na tym blogu + fotki "adwentowe" tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?91229-Troch%C4%99-na-ludowo-troch%C4%99-po-g%C3%B3ralsku-%29/page12 pozdrowienia,M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 04.12.2010 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Kochani!!! Podczytuję Was od niedawna. Jestem zachwycona i oszołomiona!!! Macie prześliczny domek!!! Ciepełko bije od niego jak nie wiem Madziu chylę czoła przed Tobą, jesteś niezwykła, robisz cudoooooowne rzeczy, przyozdabiasz Wasz domek przecudownie i sama jesteś prześliczną jego ozdobą!!! Wiesz, na jednym ze zdjęć jest nasz znajomy (pan kafelkarz ) Jest więc szansa, że może się kiedyś spotkamy Baaaardzo bym chciała. Całuski dla Franka (ale on jest słodki ) i uciekam ..... Madzia mam do Ciebie sto pytań, jak tylko znajdę więcej czasu, to przylecę popytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 04.12.2010 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Zapomniałam napisać, że Tomek to również super gość Złota rączka Pozdrawiam ze Śląska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraktom 05.12.2010 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Dziękujemy za komentarz:)Może uda nam się kiedyś spotkać w realu, póki co mamy wspólnego znajomego Pana kafelkarza!Pozdrowienia ciepłe i zapraszamy!M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts