Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolega widzę wziął w obronę naszą trolową bidulę 8)

:

Póki co jestem bezstronny. nie wiem natomiast czy Adam w tym momencie nie powinien się obrazić, skoro bierzesz go w obronę.

Stwierdziłem, że pytanie jest na tyle trudne, że przekierowałem je od razu do "guru" tej tematyki. Po prostu. I dalej chętnie poznam odpowiedź :).

W kwestii wzorów czy konkretnych instalacji głupia sprawa ale jakoś sam sobie radzę :roll:

To bardzo dobrze, nie neguję tego. Przy czym jakie instalacje masz na myśli: wentylacje, rekuperacje, GWC, CO. Może się przydac na przyszłość gdyby ktoś miał jakieś pytania.

ale nie odpowiedziałeś. Zapytałem Mice ponieważ jest często Twoim posłem :wink:

powinienem się obrazić :lol:

Nie, nie powinieneś, nie miałem takiego zamiaru. Stwierdziłem tylko fakt, że mam wrażenie jakbyś był kimś w stylu jego adwokata, w każdym razie, że nie jesteś osobą do końca bezstronną i obiektywną.

Jako, że przez ostatni rok nie śledziłem tego wątku (a ma on już 2 lata) chciałem zapytać czy ktoś już uruchomił GWC wodny1. Czy znane są już odpowiedzi na pytania jaka rura i ile metrów tej rury w ziemi, jaka wielka nagrzewnica, jaka pompka?. Czy ktoś w ogóle wyszedł już poza pierwszy etap czyli zakopanie rury?

Pytanie kieruję szczególnie do stałych bywalców tego wątku czyli Mice'a i Adama.

W kwestii wzorów czy konkretnych instalacji głupia sprawa ale jakoś sam sobie radzę :roll:

To bardzo dobrze, nie neguję tego. Przy czym jakie instalacje masz na myśli: wentylacje, rekuperacje, GWC, CO. Może się przydac na przyszłość gdyby ktoś miał jakieś pytania.

Instalacje wszystkie zaprojektowałem i wykonałem sobie sam, również elektrykę, IT z punktem dystrybucyjnym, dosyć rozbudowaną alarmówkę, odkurzacz centralny oprócz tych wymienionych przez Ciebie. Poświęciłem na to rok czasu i jeszcze nie wszystko skończone :roll:

Nie uważam siebie za specjalistę, część robiłem już kiedyś a co się nowego nauczyłem to moje, ale reaguję alergicznie na kilka rzeczy i być może stąd ocenianie mnie jako mało obiektywnego adwokata Adama który skąd inąd jakieś 1,5 roku temu też mi kazał samemu czytać :lol: a broni się lepiej niż ja gdybym ja próbował :wink:

W przypadku reku czy wentylacji samodzielnie robionej oprócz Adama nikt się nie odzywa dlatego ja sobie pozwalam (dlatego nie we wszystkich wątkach się udzielam, jeśli jest kilka osób z branży i odpowiadają to się nie wcinam)

Pytania odnośnie wzorów są już przerobione na tym forum bodajże w wątku "Wentylacja mechaniczna - czy ktoś sam policzył" czy jakoś tak.

Instalacje wszystkie zaprojektowałem i wykonałem sobie sam, również elektrykę, IT z punktem dystrybucyjnym, dosyć rozbudowaną alarmówkę, odkurzacz centralny oprócz tych wymienionych przez Ciebie. Poświęciłem na to rok czasu i jeszcze nie wszystko skończone :roll:

Dzięki, to jest jasna, czytelna odpowiedź. Przy czym gwoli ścisłości, przypuszczam że żadnych zaawansowanych wzorów przy projektowaniu tych instalacji chyba nie stosowałeś. Opierałeś się na przyjętych normach wykonawczych czyli np. kubatura 'x' => przepływ 'y', przepływ 'y' => przekrój przewodu 'z' itp. Po prostu powielałeś przetestowane rozwiązania.

Natomiast głowny temat tego wątku czyli GWC wodny to jeszcze nie przetestowane rozwiązanie (chyba) i trzeba wyjść od teorii i wypracować dopiero normy wykonawcze, oraz przewidzieć czychające po drodze przeszkody.

Problem w tym że wiele osób czyta,dyskutuje i chciałoby zrobić GWC Wodny 1 ale ,,,,

No właśnie!Niedowiarków mamy tu 99 %. Dlaczego?

Bo najlepiej nic nie robić i przyglądać się innym ,,, Tak najprościej!

Przecież ta instalacja jest już sprawdzona wielokrotnie i na co dzień się z Nią spotykamy :o

Czy tak trudno sobie wyobrazić że to MUSI DZIAłAć ??

Widzę że i Ty wmpol szukasz odpowiedzi dzieki którym "uwierzysz" ,,, :lol:

A " ,,,,, Błogosławieni Ci,którzy nie widzieli a uwierzyli ,,,,"

Ja robie,Adam robi,Mice też pewnie zrobi ,,,,

Nie oczekuj że ktoś Ci tu teraz będzie udowadniał że coś działa czy nie i przedstawiał wzory !!!

Na to trzeba będzie poczekać dobrych kilka lat ,,,,

Jeśli Ci się nie śpieszy to zajrzyj do mojego dziennika za 2 lata! Tam wszystko znajdziesz :wink:

Przy czym gwoli ścisłości, przypuszczam że żadnych zaawansowanych wzorów przy projektowaniu tych instalacji chyba nie stosowałeś. Opierałeś się na przyjętych normach wykonawczych czyli np. kubatura 'x' => przepływ 'y', przepływ 'y' => przekrój przewodu 'z' itp. Po prostu powielałeś przetestowane rozwiązania.

Zonk :roll:

Liczyłem każdą rurę i jej opory przy różnych prędkościach. Normalnie kartka, długopis, kalkulator potem jako sprawdzenie arkusz kalkulacyjny.

mam przesłać skany ?

Tematem wątku jest GWC ... każde ...

Ja nie mam glikolowego bo nie mam wody latem pod trawnikiem.

Od roku pod domem jest żwirowiec, fotki chyba na 5 stronie tego wątku.

Przecież żwirowiec nawet mały jest do hoteli biur..... To jak go liczyłeś ? Co to za wzory jaki masz strumień ? Wyliczyłeś opory w żwirowcu? Jakie podstawiłeś dane.

- ile W /stC może przenieść m3 powietrza?

-ile kWh trzeba by w sezonie ogrzać m3 kamieni czy gruntu o 1 st!

-Ile W zużywa wentylator tłoczący powietrze przez gwc.

Podaj jak liczyłeś.

Przecież żwirowiec nawet mały jest do hoteli biur..... To jak go liczyłeś ? Co to za wzory jaki masz strumień ? Wyliczyłeś opory w żwirowcu? Jakie podstawiłeś dane.

Podaj jak liczyłeś.

Czytaj ze zrozumieniem, gdzie ja pisałem o liczeniu ręcznie oporów żwirowca ?

Żwirowiec duży nie powinien stawiać oporu 8)

A w ogóle to już nudny jesteś z tymi hotelami, podaj lepiej te opory rury 200mm.

I o moje wentylki to się nie martw, dla 800m3/h razem pobierają mniej prądu niż Twój komputer, a tu będzie skromne 150-200m3 :lol:

Problem w tym że wiele osób czyta,dyskutuje i chciałoby zrobić GWC Wodny 1 ale ,,,,

No właśnie!Niedowiarków mamy tu 99 %. Dlaczego?

Bo najlepiej nic nie robić i przyglądać się innym ,,, Tak najprościej!

Przecież ta instalacja jest już sprawdzona wielokrotnie i na co dzień się z Nią spotykamy :o

Czy tak trudno sobie wyobrazić że to MUSI DZIAłAć ??

Widzę że i Ty wmpol szukasz odpowiedzi dzieki którym "uwierzysz" ,,, :lol:

A " ,,,,, Błogosławieni Ci,którzy nie widzieli a uwierzyli ,,,,"

Ja robie,Adam robi,Mice też pewnie zrobi ,,,,

Nie oczekuj że ktoś Ci tu teraz będzie udowadniał że coś działa czy nie i przedstawiał wzory !!!

Na to trzeba będzie poczekać dobrych kilka lat ,,,,

Jeśli Ci się nie śpieszy to zajrzyj do mojego dziennika za 2 lata! Tam wszystko znajdziesz :wink:

Zgadzam się, też tak to widzę. Nie określiłbym się jako niedowiarek co do samej idei, natomiast rok temu zanegowałem 3 rzeczy:

1) że to taki proste

2) że takie tanie, nie wiem czy ktoś jeszcze pamięta, że pierwotnie Adam oszacował koszt na 1500zł.

3) że wykonalne w praktyce ze względu na wielkość nagrzewnicy, którą gdzieś trzeba zabudować.

Co do 3 punktu być może nie jest tak źle jak się obawiałem- patrz wyliczenia z Juwentu wklejone przez Ciebie kilka dni temu.

1) że to taki proste

Czysta hydraulika według mnie , każdy powinien sobie poradzić!

2) że takie tanie, nie wiem czy ktoś jeszcze pamięta, że pierwotnie Adam oszacował koszt na 1500zł.

No mnie wychodzi 1200 zł z najtańszym sterownikiem a 1400 z najdroższym,który steruje wieloma urządzeniami poza tym ,,,

Czy to dużo ??

Przypomnę - GWC Max ok 9 tyś :lol:

Fakt , ładnie wygląda grupa pompowa z nanometrem i naczyniem przeponowym,wszystko zabudowane ładnie z 3 zegarami !

Przepięknie :lol:

1) że to taki proste

No mnie wychodzi 1200 zł z najtańszym sterownikiem a 1400 z najdroższym,który steruje wieloma urządzeniami poza tym ,,,

Dla mnie bomba. Ty zaczynasz budowę tak więc trzeba poczekac, ale może wiadomo Ci o jakieś działającej instalacji wykonanej samodzielnie w cenie do 2000zł.

1) że to taki proste

Czy to dużo ??

Przypomnę - GWC Max ok 9 tyś :lol:

Fakt , ładnie wygląda grupa pompowa z nanometrem i naczyniem przeponowym,wszystko zabudowane ładnie z 3 zegarami !

Dokladnie tak, nawet gdyby wodny1 wyniosl mnie 2,5tys (bo totalnie przesadzilem z przewymiarowaniem) to jest to i tak taniej niz GWC MAX.

Pzdr,

ppiszc

Zonk :roll:

Liczyłem każdą rurę i jej opory przy różnych prędkościach. Normalnie kartka, długopis, kalkulator potem jako sprawdzenie arkusz kalkulacyjny.

mam przesłać skany ?

Możesz przesłac na priv, z góry dziękuję.

A wieczorem jeszcze coś dopiszę

Ja opieram się na tym https://www.is.pw.edu.pl/plik/179/Lodz2007_JR.pdf - a w zasadzie na doborze uproszczonym z tabelek.

Może się przyda :lol:

Podaj jak liczyłeś.

A w ogóle to już nudny jesteś z tymi hotelami, podaj lepiej te opory rury 200mm.

I o moje wentylki to się nie martw, dla 800m3/h razem pobierają mniej prądu niż Twój komputer, a tu będzie skromne 150-200m3 :lol:

opadają raczeta! Drogi "fachowcze" im większy żwirowiec tym wieksze opory przepływu! zapewniam bez liczenia. podobnie bez liczenia zapewniam, ze 20m rury to mniejszy opór niż 60m tej samej rury z zakrętami. a 150-200m3 /h powietrza nie jest w stanie zmienić warunków w 1m3 żwirowca. co do mocy wentylatorów przy 800m3/h - popatrz na centrale o tej wydajności, zapewne są takie komputery, ale nie mój.

Podaj jak liczyłeś.

opadają raczeta! Drogi "fachowcze" im większy żwirowiec tym wieksze opory przepływu! zapewniam bez liczenia. podobnie bez liczenia zapewniam, ze 20m rury to mniejszy opór niż 60m tej samej rury z zakrętami. a 150-200m3 /h powietrza nie jest w stanie zmienić warunków w 1m3 żwirowca. co do mocy wentylatorów przy 800m3/h - popatrz na centrale o tej wydajności, zapewne są takie komputery, ale nie mój.

Umówmy się, że nie wiesz o czym piszesz więc z Tobą już nie będę dyskutował.

Albo nie wiesz ile komp pobiera mocy albo nie wiesz jak dobre moga być wentylatory.

Cieniutko się przygotowałeś, idź i poczytaj więcej.

EOT

... co do mocy wentylatorów przy 800m3/h - popatrz na centrale o tej wydajności, zapewne są takie komputery, ale nie mój.

Hmmm ... nie najlepszy ten komputer. :wink:

Moja centrala przy wydajności 600 m3/h ma pobierać moc ok 350W (a przy włączonym bypasie stosunek wydajności do mocy powinien być jeszcze lepszy), a mój komputer przy obróbce wideo ciągnie przeszło 400 W Do tego trzeba dodać moc pobieraną przez monitor i system audio, a komputer wcale nie jest zbyt mocny. :D

Wniosek - trochę mało wiedzy na temat mocy komputerów lub co gorsze na temat central wentylacyjnych i rekuperatorów :-?

staram sie tylko coś wytłumaczyć a nie dyskutuję. A umawiać się mogę, że bedę dalej tłumaczył i prostował tak potworne bzdury. Więc teraz zanim coś merytorycznego napiszesz to trzy razy przemyśl. Takie fakty można sprawdzić i z nimi się nie dyskutuje.