Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

http://allegro.pl/item588585569_kruszywo_zwir_warszawa.html

Od nich mam ofertę na frakcję 16-50 płukany z transportem za 28 ton za 2950 netto :(

Są z Warszawy więc może o koszty transportu taniej...

Bezpośrednio w mojej okolicy to nie ma otoczaków, większych rzek brak, a są kopalnie tłucznia i na betoniarniach to mają kruszywo...

Chciało by się trochę taniej heh...

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Na pczątek dwa szkice zamysłu.

http://img64.imageshack.us/img64/8238/gwc15ec.jpg

Tak się to odbyło.

Wentylator ma 750W i wydajność 2000m3/godz. GWC liczony na 16 godz. pracy i 8 odpoczynku. Obiekt spory - 1000m3.

Po odpaleniu wcale nie wie, że jest tam coś pod ziemią. Zasówa jak głupi!

Teraz montuję tam reku, lutnie itd. Cisną o jak najszybsze uruchomienie całości.

Adam M.

[/img]

Adam mam zapytanie odnośnie kosztów (jeśli to nie tajemnica) jakie poniosłeś budując ten rodzaj GWC? oraz w/g Ciebie na dom 115mikw użytkowej jakiej wielkości powinnien mieć żwirowowiec??

Pozdrawiam

A jakie rury wykorzystałeś do zraszania?? I jak często powinno się zraszać GWC?

Witam,

jestem początkującym forumowiczem, więc proszę o wyrozumiałość.

Jestem na etapie przekształcania koncepcji w projekt budowlany i uzyskiwaniem pozwolenia na budowę. Na wentylację mechaniczną z GWC jestem zdecydowana, stąd w projekcie komin-1 szt (wspólny dla kominka i pieca). Sądziłam, do tej pory, że aby uzyskać pozwolenie na budowę muszę dołączyć do projektu także projekt wentylacji, ale w jednej firmie pan mi powiedział, że dla domków się tego nie robi, wystarczy wpisać że się bedzie z tego korzystac...

Prawda ? A może warto zamówić taki projekt mimo wszystko już na tym etapie?

dzieki za wszelkie wskazówki :)

• 2 weeks później...
http://allegro.pl/item588585569_kruszywo_zwir_warszawa.html

Od nich mam ofertę na frakcję 16-50 płukany z transportem za 28 ton za 2950 netto :(

Są z Warszawy więc może o koszty transportu taniej...

Bezpośrednio w mojej okolicy to nie ma otoczaków, większych rzek brak, a są kopalnie tłucznia i na betoniarniach to mają kruszywo...

Chciało by się trochę taniej heh...

Chciałem poinformować, że udało mi się zakupić otoczaki w ilości 30t za 1700 z transportem :). A odległość raczej spora bo ok. 170 km.

Dostawa była z Krakowa. Jeśli ktoś by potrzebował to mogę podać namiary

:o

"...nie mam nic wspólnego z..."

No, jesteś KILIENTEM tej firmy... :lol: :lol: :lol:

Popieram taką wymianę doświadczeń. Niby tylko otoczak, ale w zeszłym sezonie gdzieniegdzie chcieli paskudne kwoty za tonę...

Trzeba sobie pomagać.

Pozdrawiam Adam M.

nom niby otoczak a u mnie w ololicy tylko jeden może takie cuś zaoferować - 80 netto / tona

a dokładnie co do frakcji to ja pytam o takie 30-60 - Adamie a Ty na jakich robiłeś?

Witam wszystkich!

Zamieszczam poniżej moją propozycję wykonania GWC żwirowego umieszczonego w obrębie garażu. Grunt piaszczysty, woda gruntowa 4m pod poziomem terenu. GWC będzie wykorzystywany w domu o powierzchni użytkowej 140m2, zakładana kubatura wentylowana w granicach 330 m3.

Mam kilka wątpliwości dlatego wszelkie komentarze mile widziane.

http://images45.fotosik.pl/111/85f068216aa3a6f3m.jpg

PS

-czy wlot i wylot po przekątnych to poprawne rozwiązanie

-czy rura z otworami moglaby byc ułożona wzdłuż krótszej sciany

-czy dno i górna powierzchnia żwirowca jest na odpowiedniej głębokości

-czy ułożenie styropianu na scianach fundamentowych jest poprawne

PS2

http://www.tsh.com.pl/lublin/jozefow/index.php

-ciekawy link, można obserwowac na bieżąco miedzy innymi moc promieniowania słonecznego i temperaturę na róznych wysokościach takze pod powierzchnią terenu, jak widze tej zimy temperatura na -0,5 m ppt. nie spadla poniżej zera.

TAK.

Raczej NIE.

TAK.

Raczej TAK.

Bardzo ładny rysunek. Błędów nie widzę.

Pozdrawiam

Adam M.

Gość kxxx9

Witam,

Mam zaplanowany rekuperator dla 170 m2 powierzchni mieszkalnej z wyjściem do GWC wykonanym z rur fi 200. Wykonawca GWC namawia mnie na wykonanie GWC rehau ze średnicy fi 250 uzasadniając to:

- wieksza powierzchnia rur - dzieki temu ich sprawnosc ma byc wieksza

- wolniejszym przeplywem powietrza przez GWC = wiekszy czas na wymiane

- mniejsze opory przepływu dla samego rekuperatora

Co o tym sadzicie - czy warto pojść w fi 250 , czy zosać przy standardowym fi 200 ?

pzdr,

Witam,

Mam zaplanowany rekuperator dla 170 m2 powierzchni mieszkalnej z wyjściem do GWC wykonanym z rur fi 200. Wykonawca GWC namawia mnie na wykonanie GWC rehau ze średnicy fi 250 uzasadniając to:

- wieksza powierzchnia rur - dzieki temu ich sprawnosc ma byc wieksza

- wolniejszym przeplywem powietrza przez GWC = wiekszy czas na wymiane

- mniejsze opory przepływu dla samego rekuperatora

Co o tym sadzicie - czy warto pojść w fi 250 , czy zosać przy standardowym fi 200 ?

pzdr,

1 i 2 się wiążą tylko że, generalnie:

im mniejsza prędkość tym wymiana ciepla może byc jednocześnie przez to również utrudniona. Jednak w takim przypadku tak raczej nie będzie (fi 200 lub fi250) ale czy to aż tak pomoże, hmmm wg mnie nie a kasy pójdzie znacznie więcej.

pzdr

Zostałbym przy fi 200.

Sprawa kosztów.

Potencjalne zyski byłyby kilkuprocentowe (jak chodzi o sprawność rozwiązania).

Adam M.

Gość kxxx9

No niby tak,ale ściągnąłem sobie program ze stron Rehau i tak:

1. Parametry wej:

- Strefa III (Warszawa)

- Grunt - glina wilgotna

- Kubatura - 600 m3

- Krotność wymiany pow. 0.5/h

- głębokość ułożenia rur - 2 m

2. Najpierw obliczenia dla sezonu zimowego:

- obliczenie długości rury, aby na wylocie było min 0 st.

Wersja z 200 mm rury - L = 22 m, ale przy przepływie pow. 3,1 m/s

Wersja z 250 mm rury - L = 22 m , przepływ 2 m/s

- obliczenie długości rury aby na wylocie było min 3 st.

Wersja z 200 mm rury - L = 40,5 m, ale przy przepływie pow. 3,1 m/s

Wersja z 250 mm rury - L = 40,5 m, przepływ 2 m/s

Wynika niby że nie ma znaczenia - zastawiające jest jednak że w programie tym nie uwzględnili wpływu szybkości przepływu powietrza na sprawność.

3. Obliczenia dla sezonu letniego

- obliczenie max temp wylotowej

Wersja z 250 mm rury, L = 40 m, Max Temp = 13,3 st, przepływ 2 m/s

Wersja z 250 mm rury, L = 50 m, Max Temp = 12,7 st, przepływ 2 m/s

Wersja z 200 mm rury, L = 40 m, Max Temp = 13,3 st, ale przy przepływie pow. 3,1 m/s

Wersja z 200 mm rury, L = 50 m, Max Temp = 12,7 st, ale przy przepływie pow. 3,1 m/s

Podobnie jak powyżej.

Rury 250 mm mają o około 25% większą powierzchnię od na rur 200, więc spodziewałbym się wzrostu o taką wartość sprawności.

Większa powierzchnia, strumień powietrza przepływa znacznie wolniej , to powinno mieć znaczenie dla sprawności urządzenia.

Co sądzicie ?

K.