Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie chcę robić reklamy tego sklepu, bo to nielubiana praktyka, ale wklej do googla GEOWŁÓKNINA GUTTATEX TYP 200G i wyskoczy ten sklep na pierwszej stronie, tak gdzieś 8 link. Patrzeć sklep internetowy a nie linki do allegro. Ja brałem wersję 2x50mb czyli 100m2
  • Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bieżąca woda i tak się zbytnio nie przydaje. Musi mieć spore ciśnienie, żeby dawało efekty samo "ochlapanie". Najlepsze było by pokręcić w betoniarce pełnej wody i wymieniać wodę z każdą partią, ale to raczej nie realne. Jedyne wyjście to kupić możliwie czyste i mieć nadzieję, że to "ochlapanie" wystarczy ;-)

..oooo, a mogę wiedzieć dlaczego samo opłukanie nic nie daje?

Czy trochę zanieczyszczeń ma jakiś istotny wpływ na pracę GWC?

naprawdę chciałbym wiedzieć

..oooo, a mogę wiedzieć dlaczego samo opłukanie nic nie daje?

No bo spłukuje tylko luźny piasek. Większość "szlamu" i tak na kamieniach zostaje.

Czy trochę zanieczyszczeń ma jakiś istotny wpływ na pracę GWC?

Poza tym, że ten "szlam" w zależności od składu i stopnia zawilgocenia różne zapachy może wydawać, a gdyby udało mu się opaść na dno GWC, to jego najniższy fragmencik zatka, to specjalnych efektów ubocznych brak.

Witam wszystkich Forumowiczów.

Miałbym następujace pytanie:

Mam wybudowany dom w stanie surowym z wentylacją grawitacyjną. Ponieważ dom jest bardzo szczelny (stolarka PCV, styropian na zewnątrz) myślę o zrobieniu GWC z wentylacją nawiewną (centrala wentylacyjna ewentualnie z wężownicą wodną), ale bez rekuperatora.

1. czy taka wentylacja sprawdzi się, a grawitacyjne kanały kominowe odbiorą nadmiar powietrza

2. Czy wystarczy tylko kilka punktów nawiewu a nie w każdym pomieszczeniu

2. czy są takie centrale tylko nawiewne (z filtrem, ze sterowaniem)

1. czy taka wentylacja sprawdzi się, a grawitacyjne kanały kominowe odbiorą nadmiar powietrza

Czy się sprawdzi to nam powiesz jak już zrobisz ;-) Jest (był?) tu na forum człowiek (no jest ich więcej, ale tego prawie pamiętam), który takie coś ma u siebie zrobione. Nawet kiedyś w Muratorze jego dom opisali. KrzysiekS albo jakoś podobnie mu było.

Oczywiście jak zrobisz w domu nadciśnienie to nadmiar powietrza gdzieś sobie uleci (większość pewnie przez kominy). Nie musisz się obawiać, że Ci dom odleci jak balon ;-)

2. Czy wystarczy tylko kilka punktów nawiewu a nie w każdym pomieszczeniu

Zależy co chcesz osiągnąć. Nawiewy powinny być co najmniej we wszystkich pomieszczeniach, które chcesz wentylować, a które nie mają wywiewów.

2. czy są takie centrale tylko nawiewne (z filtrem, ze sterowaniem)

Punkt 2 już był, a gdzie punkt 3? ;-)

Takie "centrale" nazywają się wentylator. Może być i ze sterowaniem.

Witajcie

Dziś mój teściu wywiercił mi dziury w rurach do GWC.

Średnica 35 odległości 25 cm

na całej średnicy rury mam 4 rzędy otworów.

Kupiłem Geowłókninę 3,5 zł za m2.

gramatura 200.

na mój wymiennik 6,30x3,8 m zakupiłem 90 m2.

A mam takie pytanie do Was:

Czy mogę zabezpieczyć GWC od spodu folią budowlaną

czy to bez sensu i niepotrzebne

napiszcie co jest za a co przeciw

pozdrawiam

ciasteczka

Znudziło Ci się i już nie budujesz GWC? :o :o :o

Kamienie Ci zostały i kopcujesz je "na potem"? :o :o

WIESZ CO BUDUJESZ?

Żadnej folii pod GWC!

Adam M.

:oops:

wiedziałem , że dostanie mi się za to pytanie!!!

oczywiście, że nie będę dawał folii

ale szwagier mnie podpóścił i spytałem...

rury już przygotowane, geowłóknina o gramaturze 200 też juz czeka...

żwir nadjedzie niedługo...

a mam jeszcze pytanie...

chcialbym oddalić czerpnię powietrza od domu o jakieś 6 metrów...

czy rurę mogę położyć ze spadem w kierunku GWC???

myślę , że ewentualne skropliny spływałyby do żwirku...

czy to dobry pomysł...

Wróćmy do "GWC Wodny 1" ,,,

Reku stoi, nagrzewnica wisi, rurki wystają z posadzki od spodu w samym rogu !

Nie chcę nic spieprzyć wiec wklejam fotę, może jakieś pomysły gdzie pompa, zbiornik wyrównawczy i takie tam ? :roll:

http://img13.imageshack.us/img13/2036/dsc0259xj.jpg

Z tyłu za rekuperatorem jest sporo miejsca, tak z 30 cm ,,, Można by było tam schować te klocki!?

Z góry dzięki za pomoc :D

Na centrali wentylacyjno-rekuperacyjnej masz miejsce na plastikowy, przeźroczysty (mleczny a nie szklanie przeźroczysty) baniak robiący za naczynie wzbiorcze.

Byłby ponad obwodem (najwyższy punkt) i widać by było ile jest zapasu cieczy.

Pompa - raczej na dolnym przyłączu i niech pcha w tą nagrzewnicę a ciągnie z ziemi. Odpowietrznik na górnym przyłączu, zaraz przy nagrzewnicy.

Miejsca na potrzebną "fabrykę" widzę tam dość sporo...

Pozdrawiam Adam M.

Ok, czyli tak jak planowałem, z tym że nie wiem z czego ten zbiornik i jaka pojemność?

Mam takie baniaczki po chemii, półprzezroczysty biały plastik i różnej pojemności, nadały by się?

Rury jest 90 mb fi 25 i ta nagrzewnica !

Wszystko poza tym mam, chciałbym w tym tygodniu już załączyć i zrobić pierwsze próby :D

Weź największy, jaki się zmieści na tej skrzynce.

Po co masz poprawiać tę robotę? :roll:

Termiczne ruchy tej cieczy (w sensie rozszerzania) wielkie nie będą, bo i rozpiętość temperatur niewielka. Tak od -20 do +10, raptem z 30stC i to dla niezbyt szokujących objętości.

Do tego...

W układzie samokompensującym się...

Rozszerza/kurczy się w nagrzewnicy właśnie wtedy gdy kurczy/rozszerza się w glebie...

Tam dużych ruchów poziomu się nie spodziewaj.

Każde naczynie się sprawdzi.

Szczelnie dołączone, coby nie ciekło z połączeń... :lol:

Adam M.

Dobra, właśnie przed godziną podłączyliśmy wszystko, wygląda to tak :

http://img234.imageshack.us/img234/6638/img9127.th.jpghttp://img231.imageshack.us/img231/2372/img9130a.th.jpg

http://img261.imageshack.us/img261/3041/img9122j.th.jpghttp://img150.imageshack.us/img150/2/img9128c.th.jpg

Póki co to nie wiem jakie są efekty, jutro wieczorem spróbuje coś pomierzyć , na tą chwilę zalane glikolem i chodzi :wink:

Naczynie zastosowałem standardowe o poj. 10 L i przerobiłem żeby widać było poziom płynu ,,,

PS. Pierwszy :lol:

Widzę trochę miedzi "na wierzchu".

Jak się poci i są skropliny - znaczy, że działa.

Termometr jaki by tam przytknąć czy wcisnąć... :roll:

Co za oknem - to się czuje...

Gratulacje!

Adam M.

WItam po przerwie

Rury do gwc wodnego zakopane

Jak planowano dwa odcinki po 125 m

Wyjście w garażu na jego tylnej ścianie

Jak wspominałem dom z piętrowym poddaszem 190 m2

Dwa dni pracy spycharko-koparki

brodzenie po pas w wodzie

obsypujące się ściany wykopów

dwa przerwane dreny

uszkodzony kabel energetyczny

no i pięknie rozorana działka

i cała masa innych atrakcji

przyznam że dawno sie tak nie narobiłem

przewody idą w dwu rowach o szerokości ok 1 m na początku wzdłuż domu a potem esowato po działce(całkowicie zanurzone w wodzie na ok 1,2 - 1,5 m ale w wielu miejscach będe podnosił poziom gruntu dom jest posadowiony dość wysoko)

zastanawiam się czy połączyć je w szereg czy równolegle?

czy może zachować je jako niezależne obwody (można by tylko wykorzystywać jeden obwód a drugi się regeneruje?)

W najbliższym czasie postaram się zająć wymiennikiem i podesłać fotki

Na razie łączenie pracy i budowy nie zostawia mi wiele czasu

pzdr

krybka20 dobra robota, myślałem że tylko ja się z tym tak p...... :evil: ale skoro wodny 1 to wiadomo że woda i obsypująca się ziemia ,,,

Ważne że się udało !

A wracając do mojego GWC to nie mogę odpowietrzyć :(

Męczyłem się wczoraj 3 godziny, przez pierwsze 2 powietrze uchodziło pompą a potem już cisza, niestety dalej nie przepchnie ,,,

Jakiś pomysł ?