Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Piczman, Panda,

czy moglibyście więcej napisać o wydajności waszych GWC? Pewnie jesteście już po etapie wstępnego strojenia i można coś więcej powiedzieć/napisać jak to się sprawuje w lecie i w zimie. Np przy temp na dworze 25 temperatura za nagrzewnicą 18 glikol 8 ustawienie reku około 250m3/h pompa okło 30W, przy -2 za nagrzewnicą +6 glikol 8 reku około 120m3/h pompa około 20W, + podstawowe parametry układu nagrzewnica/wymiennik/reku np nagrzewnica 60x60X30cm 6 rzędowa, wymiennik 150m przy 3 pętlach, wymiana max reku 250m3/h, pompka max 60W.

Idą mrozy, więc przynajmniej jeżeli chodzi o scenariusz "zima" będzie dobry moment na testy. Teraz tylko zanotować i dać gawiedzi do wiadomości jak się sprawuje.

Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam,

Zylko

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za radę.

Jednak muszę to jeszcze dobrze przemyśleć. Z tego co się tutaj dowiedziałem z 1mb fi 35-40 oraz z 1 m2 gruntu można otrzymać ok 30W . Planując montaż PC o mocy 6-8 kW należałoby ułożyć 200-300 mb na pow. 200-300 m2. I dylemat: czy 2x100 mb, czy 2x150 mb czy może jeszcze więcej? Ułożenie - czy spiralne nie będzie zbyt wychładzać gruntu ze względu na małą powierzchnię? Czy przy przepływie 3m3/h (czyli 1,5 m3/h dla 1 pętli) ma znaczenie sposób ułożenia tzn im mniej zmian kierunków przepływu tym lepiej- mniejsze opory? Bądę kopał dopiero w czerwcu lub lipcu, także jeszcze trochę czasu mam.

Moc jaka można uzyskać z z kolektorów płaskich mieści się w dojść szerokim zakresie 20 - 60 W/mb

30 W z metra to dojść bezpieczne założenie dla Twoich warunków wodno - gruntowych.

Wiec przy założeniu że będziesz robił dwie pętle, to dla mocy 6 kW 2x 100m,

a dla 8 kW 2x 150m w zupełności wystarczy. Chyba że zakładasz możliwe zmiany wodno - gruntowe, to wtedy trzeba by założyć 25 W/mb

Większa ilość pętli to IMHO zbędna asekuracja za konkretne pieniądze.

Czemu upierasz się przy kolektorach spiralnych? Oddawanie energii przez grunt rozpatruj w kategoriach oddziaływania ich objętości na każdy mb, a nie powierzchni jaka zajmują.

Meander się sprawdza u osób które już go ułożyły. Nie generuje zbytnich oporów, a oddziałuje na dużą objętość gruntu. Pamiętaj tylko o odpowiednim odstępie miedzy poszczególnymi nitkami rury.

Też się przymierzałem do takiego rozwiązania ogrzewania jak u Ciebie- kocioł+bufor+podłogówka do tego reku + GWC z nagrzewnicą. Jednak miałem obawy co do ekonomiczności ogrzewaniem węglem które Ty potwierdziłeś na swoim przykładzie:

1 kg węgla = ok.0,65 zł

20 kg węgla = 70kWh

1 kWh=13/70=0,186zł

Żałuje że nie wsadziłem grzałki, mógłbym wtedy wykluczyć błąd w liczeniu ale duży na pewno nie jest.

Faktycznie czasem się bardziej opłaci po prostu grzać prądem, też wolałbym dopłacić ok. 500 zł i mieć gdzieś etat palacza, może w lecie Ją zainstaluję ,,,

Potrzebuję na CO 4-5 tyś Kwh !

Na Twoim miejscu dobrze przygotowałbym się do grzania prądem !

czy moglibyście więcej napisać o wydajności waszych GWC?

Moje GWC tak na prawdę pracuje od kilku dni ( temp. spadła poniżej 0 C ).

Pomiarów jeszcze nie robiłem, temp. glikolu jest w tej chwili w okolicach 12-13 stopni. Wiem że liczymy dla niższej, może spadnie wraz z czasem trwania zimy !?

Będe obserwował i po jakimś czasie opiszę swoje doświadczenia.

Ma być w piątek ponad 10 stopniowy mróz u nas, wszystko stanie się jasne jak słońce :wink: i myślę da to potencjalnym ochotnikom motywację do wykonania GWC u siebie !

Pozdr.

Ma być w piątek ponad 10 stopniowy mróz u nas ...

.

Brrr, już się cieszę :(

Przydałaby się jakaś kołderka ze śniegu żeby spowolnić proces wychładzania gruntu.

To tak w temacie energii w nim zawartej.

A po ludzku to po prostu idą Święta :p :p 8) 8) :) :) :wink: :wink:

Z niecierpliwością będę czekał na relację z działania systemu przy zimowych warunkach, mam jeszcze czas na ew korekty, rury będę zakopywał dopiero w przyszłe lato :wink:

będzie mróz każdy będzie miał więcej czasu aby podyskutować :)

dziś wujek tak mnie skomentował jak narzekałem że mróz i że nic nie zrobię - przynajmniej będziesz miał czas się z synem pobawić :roll: :roll: :lol: coś w tym jest

witka,

gwc żwirowy - miał być ale jest uno problemo chyba...

teren ogólnie maksymalnie piaszczysty i suchy, w lato kopałem baaardzo głęboko i cały czas susza

więc decyzja była co do gwc żwirowego

przed kilkoma dniami kopareczka kopała mi po drugiej stronie domu (teren niżej o około 0.5m conajmniej) i po wkopaniu się na ok. 2.5 m pojawiła się woda - kazałem pogłębić środkiem i zebrała się przez dzień mała kałuża - lustro tak na 2 - 2,5m

czy będzie dobrze?

w lato na pewno conajmniej 3m i była sahara - teraz pora inna, wiosną chyba będzie jeszcze gorzej

i teraz pytanie: do it or not ?

rura miała iść około 1,7 pod ziemią, złoże sięgało by 2m

myślałem może coby dać wyżej i dać z góry więcej styro?

no bez przesady, ja mam w porywach 70-80cm ppt lustro wody i też się zmieściło złoże żwirowe :lol:

po co tak głęboko chcesz to kłaść :o a potem jeszcze styro :roll:

Dokładnie. Po co to tak głęboko zakopywać?

Optymalna użytkowo i ekonomicznie głębokość posadowienia to 1,7 - 2m

Przykrycie styro symuluje jego posadowienie na głębokości 5÷6m pod powierzchnią ziemi.

Są nawet konstrukcje praktycznie wyniesione pod poziom, ale wymagają obsypania ziemią.

A nie każdy chce mieć górkę u siebie.

Piczman, Panda,

czy moglibyście ...

Moglibyście.

GWC glikolowe, 3 pętle po ok. 60 metrów na głębokości ok.1 metra.

Nagrzewnica 3 rzędowa 60x60 cm.

-11,9 temp. zewn.

10,6 temp. wchodzi do skrzynki z wentylatorami za nagrzewnicą

8,9 wchodzi na reku z wentylatorów

16,1 wychodzi z reku do domu

7,2 temp. glikolu z ziemi

6,5 temp. glikolu wychodzącego z nagrzewnicy

Piczman, Panda,

czy moglibyście ...

Moglibyście.

-11,9 temp. zewn.

Ja odpaliłem reku 3 dni temu - GWC żwirowe

- 9 temperatura na zewnątrz

+ 4,4 wejście do rekuperatora ( ale niedługo spadnie - 2-3 dni)

+ 14,7 wychodzi z reku do domu (tutaj mam straty - musze obłożyć kanały dodatkową izolacją)

Edytowane przez kerado28
no bez przesady, ja mam w porywach 70-80cm ppt lustro wody i też się zmieściło złoże żwirowe :lol:

po co tak głęboko chcesz to kłaść :o a potem jeszcze styro :roll:

ee no dopóki nie zrobię to teoretyk jestem

uspokoiłeś mnie :)

pozdrawiam

PS. Mice - jak widzisz powoli mi to idzie :(

Witam,

Czy możecie polecić sprawdzonych i niedrogich wykonawców (z okolic Warszawy czy Grodziska Maz.) wentylacji mechanicznej z rekuperacją i gwc?

Wykonawca,ktory robi w zasadzie na obszarze Polski,glownie lodzkie,mazowieckie,opolskie....ceny typowe,ale sprawdzony i godny polecenia

http://www.warebud.pl

Z innej beczki: przy -16--17,wylaczylem gwc plytowe,bezprzeponowe,nawiew ok. 9,ale wilgotnosc w pomieszczeniu o pow. 40 m2,z 2 nawiewami ok.30 % praca bez gwc reku na II biegu ok. 2 h

wczesniej dzialal z gwc,nawiew ok. 10.5,nie palilem w kominku,wilgotnosc ok. 45-49 %,ale praca non stop gwc od kilku miesiecy...

teraz mam -19.5 st. na zew. nawiew 11 st.

czy moglibyście więcej napisać o wydajności waszych GWC?

Moje GWC tak na prawdę pracuje od kilku dni ( temp. spadła poniżej 0 C ).

Pomiarów jeszcze nie robiłem, temp. glikolu jest w tej chwili w okolicach 12-13 stopni. Wiem że liczymy dla niższej, może spadnie wraz z czasem trwania zimy !?

Będe obserwował i po jakimś czasie opiszę swoje doświadczenia.

Ma być w piątek ponad 10 stopniowy mróz u nas, wszystko stanie się jasne jak słońce :wink: i myślę da to potencjalnym ochotnikom motywację do wykonania GWC u siebie !

Pozdr.

Wiem okres przedświąteczny masa zajęć, zakupy, porządki itd itp. ale...

Jestem ciekaw jak sprawdza się wodny po pierwszej fali mrozów?

Chyba dobrze :D

Nie mam czym zmierzyć bo mi urządzenie pomiarowe padło,GWC chodzi cały czas i dogrzewa skutecznie ale temp. nie podam.

Nawiew na pewno podobny jak przy 0 C tak na oko !

Pozdr.

Piczman, Panda,

czy moglibyście ...

Moglibyście.

-11,9 temp. zewn.

Dzięki za info.

dobrze rozumiem, że na dworze masz -11,9 a z nagrzewnicy wychodzi ci +10,6 (czy może -10,6 :wink: ), przy temp glikolu +7,2?

Jak szybko pchasz glikol przez tę nagrzewnicę (może być teoretyczna wydajność pompki) i jaki mniej/więcej robisz przeciąg w kanałach wentylacyjnych (m3/h)? Używasz złoża w sposób ciągły czy dajesz mu odpocząć (ile?)?

Pozdrwiam,

Zylko

Mam -16 za oknem, ma byc -20 u nas podobno.

Jeśli automatyka przeciwzamrożeniowa się nie załącza a GWC chodzi od tygodnia 24/h to co to oznacza ?

:D