robdk 09.06.2010 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 No to jeszcze napisz jaką masz rurę/złoże. Chyba mało czytasz... Piczman-a GWC jest szeroko opisany w tym wątku, w wątku co link wcześniej podany jak i w jego dzienniku budowy, nie wspomnę wątku o buforze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 09.06.2010 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Wiem że będę budował GWC rurowe i chcę je przewymiarować. W związku z tym muszę znaleźć dobry sposób na uszczelnienie połączeń rur. Szukam też odpowiednich rur, bo zwykłe mnie nie przekonują swoją trwałością i wytrzymałością. Po co chcesz uszczelniać dodatkowo rury? Przecież w środku i tak skropliny ci się pojawią, więc bez studzienki się nie obejdzie. Zwykłe rury PCV są nie wystarczające na GWC? Chcesz po tym czołgiem jeździć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 09.06.2010 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Po co chcesz uszczelniać dodatkowo rury? Przecież w środku i tak skropliny ci się pojawią, więc bez studzienki się nie obejdzie. Zwykłe rury PCV są nie wystarczające na GWC? Chcesz po tym czołgiem jeździć? Ja się dorzucę, bo tyż myślę o dodatkowym uszczelnieniu: Jeżeli masz rurę na głębokości 2m, a wody gruntowe okresowo na wysokości 1m, to ciśnienie jak na warunki gruntowe całkiem spore. Czy nie zacznie mi się lać jak z prosiaka do środka rury? Skropliny, to litr na godzinę, może dwa, a z takiej nieszczelności albo i kilku to może być i 100 i więcej i zaczynają się problemy. I mam pytanie, czy ktoś próbował wygiąć taką rurę na ciepło, tak żeby skręcała powiedzmy na 3m o kąt π/4 ew π/2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dm1719501316 09.06.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 przy wyginaniu raczej się zmieni przekrój rury - zwyczajnie ją spłaszczy - ale może się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 09.06.2010 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Jeżeli masz rurę na głębokości 2m, a wody gruntowe okresowo na wysokości 1m, to ciśnienie jak na warunki gruntowe całkiem spore. Czy nie zacznie mi się lać jak z prosiaka do środka rury? Skropliny, to litr na godzinę, może dwa, a z takiej nieszczelności albo i kilku to może być i 100 i więcej i zaczynają się problemy. Tym bardziej, że uszczelki w rurach mogą działać niesymetrycznie. Rury oglądałem, ale na (ewentualną) niesymetryczność uszczelnienia nie zwróciłem uwagi. A jak, a propos tego tematu, rozwiązujecie problem skroplin? Studnia chłonna? Podłączenie do kanalizacji poprzez syfon? Syfon wyschnie, studnię chłonną może zalać i tędy woda dostanie się do rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 09.06.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 no właśnie to jest spory kłopot. Co ze skroplinami... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 09.06.2010 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 I mam pytanie, czy ktoś próbował wygiąć taką rurę na ciepło, tak żeby skręcała powiedzmy na 3m o kąt π/4 ew π/2? Nie wiem jak z rurami pomarańczowymi (grubsze ścianki), ale szare można giąć na ciepło, z tym że od strony mniejszego promienia zaczyna się robić harmonijka. Może jakbyś to robił na jakimś kole to by ładnie wyszło, ale puki nie spróbujesz to wiedzieć nie będziemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 09.06.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Jak tam GWC u Was śmiga ? ,,, U mnie żwirowiec daje 12,5. temperatura na zewnątrz od 20 - 29 a z GWC leciało zawsze ok. 12,5 jak na razie najdłużej chodził 2 dni ale wentylacja u mnie zawsze odpoczywa ok. 5 h na dobę niestety chyba kiepsko działa u mnie by-pass bo po przejściu przez reku odnotowuję wzrost temperatury o 6 stopni !!! ( wiem , że 1,5 st. dają wentylatory ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 09.06.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Do gięcia rury warto zasypać ją piaskiem wtedy może harmonijka się nie zrobi. Jareq jaką masz temp. w domu ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 09.06.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 (edytowane) Jareq jaką masz temp. w domu ? pozdr adam obecnie ok. 22 stopnie pozdrawiam Edytowane 9 Czerwca 2010 przez Jareq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.06.2010 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 A ja marznę w firmie, jak nie zapalę w piecyku....Wczoraj mi się nie chciało podpalać to miałem 16stC i zmarzłem jak glizda w trawie...Akumulacja...Buda z litej cegły i kamienia o ścianach 50-60cm. Problem rozwiązałem.Zrobiłem nadmuchowe.Zza okna, pędzone wentylatorem.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 10.06.2010 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 U mnie żwirowiec daje 12,5. temperatura na zewnątrz od 20 - 29 a z GWC leciało zawsze ok. 12,5 jak na razie najdłużej chodził 2 dni ale wentylacja u mnie zawsze odpoczywa ok. 5 h na dobę niestety chyba kiepsko działa u mnie by-pass bo po przejściu przez reku odnotowuję wzrost temperatury o 6 stopni !!! ( wiem , że 1,5 st. dają wentylatory ) pozdrawiam a od kiedy działa i czy jest pod domem czy poza nim ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 10.06.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Jakie temperatury za GWC w wątkuhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?153216-temperatura-za-GWC&p=3881695 Może tam warto dopisać troche danych bo warunki są ekstremalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 10.06.2010 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 a od kiedy działa i czy jest pod domem czy poza nim ? Dziala 3 tygodnie i jest poza domem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 10.06.2010 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Dziala 3 tygodnie i jest poza domem pozdrawiam dlatego tak ładnie, pod domem są wyższe temp (nie ulega takiemu schłodzeniu) no i dopiero 3tyg z przerwą 5h to też swoje robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 10.06.2010 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 (edytowane) A ja marznę w firmie, jak nie zapalę w piecyku.... Wczoraj mi się nie chciało podpalać to miałem 16stC i zmarzłem jak glizda w trawie... Akumulacja... Buda z litej cegły i kamienia o ścianach 50-60cm. Adam M. Przynajmniej się browar nie grzeje. Gdybym bawił w Twojej okolicy można liczyć na schłodzenie grzbietu przy tych temperaturach? Edytowane 10 Czerwca 2010 przez Jani_63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.06.2010 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Oczywiście!Zawsze zapraszam! Jak zmarzniesz - to nie moja wina...Na własne życzenie zmarzniesz...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitt 11.06.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 pokleić dobrym klejem, a dodatkowo może na zewnątrz zalepikować jakimś lepiszczem dobrym. Wtedy pewnie na lata będzie trzymać bez przeciekania. bzdura ! a rozszerzalności termiczna ? dla rur PCV na długości 10m dla różnicy temperatur 40stC wymagana jest kompensacja 2,5cm pzdr Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 11.06.2010 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 jak tam 2 metry pod ziemią będzie stała temperatura przez cały rokwahania pewnie z 5 st. C - maksjaka rozszerzalność wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitt 11.06.2010 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 jak tam 2 metry pod ziemią będzie stała temperatura przez cały rok wahania pewnie z 5 st. C - maks jaka rozszerzalność wtedy? stała to jest temperatura gruntu w standardowym wymienniku to nawet na wyjściu jest różnica temperatur > 10stC ( 5 zima i 15 lato) na wejściu w rurę wpuszczasz powietrze od -20 do +30, może wahania temperatury rur nie będą aż tak duże jak napisałem, ale >20stC będzie na 100% pzdr Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts