Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No tak ale jeżeli ja chcę poddasze nieużytkowe, dach mam mieć ze spadkiem 30 stopni i krycie dachówką (warunki zabudowy) to betonowy skośny dach mnie niestety podroży

W warunkach zabudowy masz tylko że dach skośny i pokrycie z dachówki i tylko tyle. A z czego zrobisz konstrukcję nośną to już Twoja i projektanta sprawa... wspomniany przeze mnie domek ma dach skośny z płyty obornickiej! A co szkodzi ołatować i położyć dachówkę?

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

(...) A co szkodzi ołatować i położyć dachówkę?
Jak już się bawić to na całego:

http://i42.tinypic.com/4lorgi.jpg

Jeżeli wyeliminuje się szczelinę powietrzną, można zastosować coś takiego.

No właśnie, można?

Są w Polsce przepisy określające rodzaj izolacji użytej na dachu przy palnej (drewnianej) więźbie?

Czy ma sens taki dach (od dołu): więźba, deskowanie, papa, styropian, dachówka?

A, wracając do GWC, nie śledzę wątku, więc napiszcie mi mili, czy ujawniły się wady GWC Maxowego?

I tak bym teraz zrobił.

Ośmielę się tylko zauważyć, że warstwa "ocieplenie z wełny mineralnej" ładnie wygląda, ale jest bez sensu, a nawet jest szkodliwa. I taki babol w czasopiśmie mieniącym się fachowym...

I tak bym teraz zrobił.

Ośmielę się tylko zauważyć, że warstwa "ocieplenie z wełny mineralnej" ładnie wygląda, ale jest bez sensu, a nawet jest szkodliwa. I taki babol w czasopiśmie mieniącym się fachowym...

Babol albo i nie babol - oto jest pytanie... wełna jest tu tylko jako warstwa wypełniająca pomiędzy płytą a deskami... jest to bardziej izolacja akustyczna niż termiczna. tym bardziej że gro izolacji stanowi styropian nakrokwiowy. W tym układzie punkt rosy jest w styropianie i jeśli nie da się paroizolacji zamykającej deskę od spodu to powinno być ok. Deska będzie mieć "wentylację do wewnątrz".

• 2 months później...

Witam,

Planujemy zrobić GWC i zbliża się czas kiedy trzeba podjąć decyzję. Myśleliśmy o rurowym GWC, albo też o wymienniku żwirowym pod tarasem. Miejsce jest, ale jak to zrobić, żeby było funkcjonalnie i ekonomicznie.

Tak wygląda nasza z działka. W miejscu czerwonej kropki jest wejście rury od GWC do domu - rura fi 200. Na działce jest sucho. Woda jest bardzo głęboko, w okolicy jest kilka pomp z ujęciem wody dla miasta więc woda w okolicznych studniach już dawno wyschła. Na działce 30-40 cm ziemia a potem głównie margiel, generalnie twardo. Działkę mamy z niewielkim spadkiem w stronę drogi. Możemy puścić rurę na ogrodzie, albo zrobić żwirowca pod tarasem. Jak widać na zdjęciu taras musimy podnieść, więc może będzie to dobra alternatywa. A może taras tarasem, a rurowy i tak wyjdzie taniej...

Może macie jakieś sugestie

mapa.jpg

No i rzut okiem na działkę i miejsce na GWC

DSC00663.JPG

DSC00653.JPG

czytam i czytam i wychodzi na to, że GWC to wcale nie takie tanie ani (czasem) ekonomiczne, NATOMIAST chciabym zrobić prosty rurowy GWC metodą 'zrób to sam' nawet nie musi być taki super-fada-maka wydajny (dom do 100m2), zależy mi na podłączeniu zimą pompy ciepła do CWU do niego, żeby PC za ok 4-5 tys. pln była w stanie działać zimą przy mrozach, 60mb PCV fi160 powinno mi do tego starczyć?? Z czasem jeśli będzie to działać to znów lekko rozkopię ogródek, do domu zrobię porzadną żwirówkę, a z pozostałych rur zrobie rurowy do innego domku. taaa wiem ekonomia...pierwsza aukcja z allegro 13,5 za mb czyli 810pln za 60mb dojdzie do tysiaka ze studzienką itp. Czy idea byle-jakiego GWC do PC na zimę jest masakrycznie głupia, czy jest w tym odrobinę sensu?

"Czy idea byle-jakiego GWC do PC na zimę jest masakrycznie głupia, czy jest w tym odrobinę sensu? "

I tak i nie!

Jak się ludziska nauczą "bilansu ciepła" to łatwo będzie powiedzieć kiedy TAK a kiedy NIE.

Adam M.

dane mojego rurowca GWC...

długość ok.67m w układzie wężownicy ...

zakopany na głębokości od 2 do 2,5m

na dzień dzisiejszy temp. za GWC 9,3*

temp. na najdalszym anemostacie 13,7*

temp, na zewnątrz 29,3*

wydajność ok.280m3/h

ech...

żeby w środku lata były takie temp. na nawiewach...

ech...

żeby w środku lata były takie temp. na nawiewach...

Prawdopodobnie wykonałem GWC które spełni te wymagania .

Za kilka dni założę wątek z opisem i fotkami !

Odnośnie wyników szczegóły niebawem czyli w środku lata ,,,

To może ja poproszę o ocenę mojego "pomysłu" na GWC.

Jeśli wystarczy kasy, w tym roku będę robić utwardzony wjazd do piwnicy.

Od domu do granicy działki mam 16 metrów, szerokość podjazdu: około 3m.

Wjazd do garażu w piwnicy będzie około 1,6 metra poniżej obecnego poziomu.

Zastanawiam się czy jest sens ułożenia pod podjazdem rurek do dodatkowego glikolowca, na to max 3cm styroduru (te pieniądze), później utwardzenie i końcowe kostki lub beton. Wjazd będzie z poziomu zero w dół. Skoro muszę wykopać dziurę, może położyć rurki?

Tych kilka metrów można użyć w najgorszym razie latem do chłodzenia podłogówką lub do innych rzeczy.

Co myślicie o tym pomyśle?

Generalnie mam tam piaski, wydajność trochę słaba (pisałem zimą o wydajności GWC ceramicznego).

Chyba jednak to odpuszczę. Za płytko. Musiałbym dać z 10 cm styroduru.

Edytowane przez klaudiusz_x

Witam,

za niecałe dwa tygodnie zaczynam wykopy pod budowę domu. Dom ~154m2 pow. użytkowej, lecz dość rozłożysty (13,6x10,45m) przez dwustanowiskowy garaż.

W domu zaplanowana jest wentylacja mechaniczna. W związku z tym iż roboty stanu zero ruszają, chciałbym położyć też rurę pod GWC (rurowiec). Docelowe miejsce reku to garaż i z tego miejsca chcę wyprowadzić "rurkę"

- rura PP fi200, bo o PCV są różne opinie i trochę się boje ryzykować na własnym ciele i oczywiście rodzinny, a tych niebieskich ze srebra to nawet nie myślę

- ~60m długości - działka jest dość długa i ma spory spad 8-10stopni - jak rozumiem to zaleta (?)

- 2m poniżej aktualnego poziomu terenu

Proszę o potwierdzenie lub uwagi czy dobrze kombinuję, przebieg rurowca zaznaczony na mapce

http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/z108/1083801/big/1.jpg

Postaw na końcu domek dla "wartownika" co przypilnuje Ci wlotu, żeby Ci czego "nasennego" nie wrzucili...

Dolicz etat dla wartownika, jego urlop, chorobowe itp.

No i jakieś "zaplecze socjalne" w miejscu jego pracy!

:lol:

Przemyślałbym to raz jeszcze i Tichelmanna zrobił...

Adam M.

Dzięki za rady. W takim razie wyszedłbym 200 z domu a około 2-3 m poniżej grubej przerywanej czarnej lini (granica rolnego i budowlanego oraz zarazem kanalizacja na głębokości 1,7m)przeszedł na 2 lub 3 x 160mm (Tichelman) - wtedy mam szanse zmieścić całość na ogrodzonym terenie, może wartownik nie będzie tak bardzo potrzebny.

Teraz lepiej, średnice rur są ok?