Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie, bo już w tym pudełku JEST przechylona ta nagrzewnica lamelowa.

Trzeba wsadzić oko do dziury i zobaczyć - w którą stronę.

Zadziała i tak, jakbyś nie zamontował, jak odpowietrzysz układ.

Adam M.

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szanowni, z braku lepszego wątku uprzejma prośba o pomoc w eksperymencie myślowym. Chodzi o pomysł na basen, który to przez większość dnia będzie przykryty, ale używany przez 2-3 godziny dziennie będzie generował nawet do 10 kg/h wilgoci. Typowo załatwia się to potężną wentylacją, ale wiadomo, nawet dobry reku da pewnie z 50% sprawności entalpicznej, reszta w powietrze. Pomysł jest taki: czy naprawdę duży żwirowy GWC mógłby tu zadziałać jako akumulator energii? W czasie np. 2h korzystania z basenu musiałby schłodzić 1000 m3 powietrza 30* RH 60% do ca. 12*, żeby to później oddać na wentylację, ew. wspomaganie PPC? Może to zadziałać?
W sensie, że chcesz puścić powietrze z basenu do tego GWC?

W rzeczy samej. Recyrkulacja. 1000 m3/h 30* RH 60% schłodzone do np. 12* pozwoli wytrącić ca. 9 kg/h wody. Czystością się nie przejmuję, bo basen musi być higieniczny z różnych innych względów. Pytanie więc brzmi: czy GWC będzie skuteczny jako krótkookresowy akumulator energii (i wilgoci). No i oczywiście zakładam albo GWC pod płytą, albo reku, jedno z dwóch.

Moim zdaniem jest to niegłupie, choć zimą Ci ta wilgoć zaraz zamarznie po zaciągnięciu powietrza o ujemnej temperaturze.
Co sądzicie o tym aby powietrze z dodatnią temperaturą z GWC traktować jako źródło ciepła dla wymiennika powietrze-powietrze? Mam namyśli instalację w której mam klimatyzację wpiętą do kanałów wentylacji mechanicznej - ale wiadomo że przy ujemnych temperaturach klimatyzacja taka nie działa - więc zimą do skraplacza dociagamy nawiew z GWC i w ten sposob przez cały rok możemy grzać ciepłem z taniej pompy ciepła z dobrym zyskiem.
A ile kW ciepła można wyciągnąć z takiego powiedzmy GWC 50m rury kalizacyjnej zakopanej pod domem? Będzie tego z 5kW? (zakladam ogrzewanie powietrza od -10C do +5C) Edytowane przez Adam626
Było już. Pomyśl o klimie w samochodzie i jak się serwisuje. Chcesz tak w domu?

Tzn masz na myśli konieczność serwisowania kanałów nawiewających ciepłe/zimne powietrze z klimy do mieszkania?

Myślałem o podpięciu takiej klimy do kanałów wentylacji mechanicznej

A ile kW ciepła można wyciągnąć z takiego powiedzmy GWC 50m rury kalizacyjnej zakopanej pod domem? Będzie tego z 5kW? (zakladam ogrzewanie powietrza od -10C do +5C)

zależy od przepływu powietrza. Zciągnij sobie ze stron rehaua Awadukt thermo i sam sobie policz.

na 5kW to nie licz

A ile kW ciepła można wyciągnąć z takiego powiedzmy GWC 50m rury kalizacyjnej zakopanej pod domem? Będzie tego z 5kW? (zakladam ogrzewanie powietrza od -10C do +5C)

Nawet się wstrzeliłeś w okrągłą liczbę, dla 5 kw i takiej delty potrzebujesz 1000 m3 / h. Wnioski zdaje się oczywiste.

Serwus wszystkim :)

Z racji tego, że rozpoczynam projekt "Reku / z GGWC/ - tymi rencami" :) mam pytanie odnośnie izolowania rur. Początkowo nie przejmowałem się tym problemem, ponieważ reku i wymiennik GGWC miały być zainstalowane na parterze. Jednak z racji tego, że z pomieszczenia było wszędzie daleko nie było możliwości bezkolizyjnego rozprowadzenia kanałów nawiewno-wywiewnych, zaplanowałem umieszczenie całej maszynowni w "pomieszczeniu strychowym" /na poddaszu użytkowym. W związku z tym, będę musiał poprowadzić rury od GGWC po ścianie. Wiem, że będę je musiał solidnie zaizolować.

Ściany zewnętrzne są z pustaka 300 P+W. Przewidziana jest izolacja 15 cm styropianu. I teraz pytania:

1. Po której stronie muru prowadzić rury? Od wewnątrz budynku, czy od zewnątrz?

2. Czym je zaizolować, by zimą nie oddawały ciepła zanim glikol nie dotrze do wymiennika, a latem by nie oddawały chłodu /by nie dochodziło do skraplania/? Znalazłem coś takiego: http://www.armacell.com/WWW/armacell/INETArmacell.nsf/standard/AF88CD94B803C98BC125792F003BD1BB

Nie wiem czy sama taka izolacja by wystarczyła, czy dołożyć coś jeszcze.

Czy np, wykuć w ścianie pionowy rów :) na 10-12 cm wgłąb pustaka /od wewnątrz/ dać ze 3 cm twardego styropianu, potem rury w tej izolacji i wszystko zapierniczyć pianką poliuretanową? Będzie dobrze? :)

Obserwuję ją w przemyśle - ta izolacja jest bardzo dobra i są różne jej grubości więc wystarczy jak dobierzesz odpowiednią i zamontujesz zgodnie z zasadami (kwestia odp. obejm jeśli wystąpią).

Planuję dwie pętle z rury PE 25. Widzę, że te izolacje występują w różnych wariantach grubości. Na pewno czym grubsza tym lepsza, ale nie wiem czy np AF-02 wystarczy. Dlaczego tak ważne są obejmy? Czy mogę "złapać" rurę, owiniętą tą izolacją, zwykłą metalową obejmą czy lepiej przez obejmę Armafix?

W pierwszym etapie budowy GGWC, muszę wyprowadzić piony /przed tynkami/. Resztę GGWC /pętle/ hydraulik zgrzeje później.

Jak kasa nie gra roli to odpowiednia do średnicy obejma armafix. Inaczej to zwykłą obejmą ale koniecznie o średnicy izolacji. Miękką izolację owijają jakimś w miarę sztywnym tworzywem żeby "łapać" na szerszej powierzchni.

Wielkie dzięki za podpowiedź. Raczej nie będę wydawał kasy na te dedykowane obejmy, a zrobię tak jak piszesz. Można nawet zastosować dwie połówki rury PE np 32 lub 40 takie po 10 cm długości i myślę, że będzie ok.

Po przeszło miesiącu od ostatniego włączenia GWC, dziś powiało stęchlizną. W sumie nie do końca wiem czym śmierdzi, może jakaś myszka tam wlazła i została tam na wieki?

Jak zlikwidować ten problem? Na razie od 3 godzin GWC pracuje, poziom smrodu chyba minimalnie się zmniejszył.

Coś doradzicie?

Po przeszło miesiącu od ostatniego włączenia GWC, dziś powiało stęchlizną. W sumie nie do końca wiem czym śmierdzi, może jakaś myszka tam wlazła i została tam na wieki?

Jak zlikwidować ten problem? Na razie od 3 godzin GWC pracuje, poziom smrodu chyba minimalnie się zmniejszył.

Coś doradzicie?

GWC z bezpośrednimi dostępem do ziemi musi pracować o d czasu do czasu, u mnie po dwóch miesiącach był wyraźnie czuci ziemisty zapach, po prostu trzeba przewietrzyć.:sleep:

Pozdrawiam Tomasz.

Zapach stęchlizny to zapach gdzieś zalegającej wody .Pozbyłem się tego problemu rozpylając wodę utlenioną na czerpni(oczywiście po zdjęciu filtra jeżeli jest) .Woda utleniona skutecznie niszczy mikre życie a woda odparuje przy ciągłej pracy GWC.Aby ustrzec się od takich niespodzianek,warto pamiętać o solidnym spadku w kierunku odwodnienia.