Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bez porównania więcej da kWh !!! Przecież gwc podgrzewa powietrze przed rekuperatorem - to i o tyle cieplejsze będzie wyrzucane z domu. A pompa ciepła ma przy - 25 COP 3 z hakiem

Gwc zimą nie ma żadnego znaczenia energetycznego.

Czyli ziemia jest płaska. To już sie wole nie odzywać. Dobrze że mamy 21wiek. Co z tym Sanepidem - ma Pan ta ekspertyzę?

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I jest realna szansa na pozyskanie wystarczających dla domu ilości ciepła?
Po 2 latach użytkowania, zacząłem montować innym ( znaczy ja "rozprowadzenie" a kanałówkę, od tego fachowcy) teraz minęła 4-ta zima i ani razu w sklepie czy w mieszkaniu lampka termostatu mi się nie zapaliła! Poza tym, gdyby nawet jakieś tańsze urządzenie, to przecież są kable w podłodze.

Pan Sobie wygoogluje Nowe rozwiązania na co dzień katalog produktów 2012/2013 seria M i MR SLIM

chyba 2 pozycja w googlach i str. 29

Czyli ziemia jest płaska. To już sie wole nie odzywać. Dobrze że mamy 21wiek. Co z tym Sanepidem - ma Pan ta ekspertyzę?
Dyrektor sanepidu w Kielcach stwierdził, ze:

Nigdy takich badań nie robili, nie mają nawet pracowni mykologii i w ogóle nie są od tego - to działka PZH!

Ciagle nie rozumiem dlaczego wszyscy upieraja sie na tichelmana. Jak bym budowal gwcr to kazda nitka miala by wlasna czerpnie i wyrzutnie.

Zaleje tichelmana i masz calosc do wyrzucenia. zaleje 1 nitke to ja zamykasz.

Ciagle nie rozumiem dlaczego wszyscy upieraja sie na tichelmana. Jak bym budowal gwcr to kazda nitka miala by wlasna czerpnie i wyrzutnie.

Zaleje tichelmana i masz calosc do wyrzucenia. zaleje 1 nitke to ja zamykasz.

ja proponuję zdublowanie wszystkich instalacji bo w razie W zawsze można się przełączyć ...;)

Tak sobie dumam nad moją wentylacją i się zastanawiam czy rozprowadzenie do nawiewów z GWC mogę zrobić w podłodze ? i czy można sobie pozwolić na taką rozrzutność aby zużyte powietrze wywalać poza dom bez przepuszczenia przez reku ? Ma tak ktoś ?
nie musisz marnować powietrza "odpadowego".

Oto jest idealne rozwiązanie takiego przypadku:

http://www.biawar.com.pl/index.php/pompy-ciepla/f370/menu-id-603.html

Idea słuszna tyle że cena kosmiczna. No i ta grzałka 8kW zastanawiająca.Ciekawe co by było jakby tak ją od prądu zimą odłączył?

z taką grzałką jest tak: lepiej mieć i nie użyć, niż nie mieć i żałować.

Cena nie zabija. Pompa ciepła z zbiornikiem CWU od markowego producenta... Odpada Ci DZ a to już kolejna oszczędność.

A ja durny nie myślałem że można tyle zaoszczędzić.

Biorąc pod uwagę jej żywotność i koszty napraw oraz konserwacji, nie sądzisz że wyjdzie na to samo jak bym grzał trochę więcej w domu?

W ostateczności mogę zainwestować w jaką markową grzałkę .

Podaj jakieś za 3000PLN to wtedy, kto wie.

a ja durny nie myślałem że można tyle zaoszczędzić.

Biorąc pod uwagę jej żywotność i koszty napraw oraz konserwacji, nie sądzisz że wyjdzie na to samo jak bym grzał trochę więcej w domu?

W ostateczności mogę zainwestować w jaką markową grzałkę .

Podaj jakieś za 3000pln to wtedy, kto wie.

immerwater 80

Zadowoleni na fora nie zaglądają.

I znowu twierdzenie bez pokrycia, taki np. R&K zagląda chociaz swoją budowę zakonczył i jest zadowolony, z drugiej strony nie wszyscy niezadowoleni zaglądają na fora.

Jezeli mozna to proszę przedstawic jakies dane, statystyki, posiada Pan takie dane?.