Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Automatyka nie zawsze przekłada się na konkretną oszczędność wyrażoną w złotówkach. Czasem walutą jest wygoda, Twój czas a raczej święty spokój. No i świadomość tego że sąsiad nadal szufluje węgiel łopatą - bezcenne :D

Zgadza się. Jestem zwolennikiem działania wentylacji bezobsługowo, ale jak jest imprezka to i przy grawitacyjnej coś robisz - uchylasz okna. W lecie, przy dużych upałach robisz to samo. Oczywiście można do tego zrobić sterowanie i nawet takich czynności nie wykonywać. Tylko, że wg mnie takie sterowanie za dużo kosztuje względem oszczędności jakie wnosi.

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No więc trace kilkanaście/dziesiąt W prądu. Do tego na sprawności rekuperaatora z 10-20% i jeszcze kilkanaście % na rurach.

Potrafisz to oszacować w złotówkach ? Po ilu latach zwróci mi się inwestycja w sterownik ?

CO2 jest tyle samo ile było jak wychodziłem z domu (czyli mało bo było wentylowane).

To po co ma mi to pracować ? Same minusy. Żadnego plusa.

Jaki poziom ppm'ów utrzymujesz w domu ? 800, 1000 ? Przy wentylacji non-stop, po przyjściu do domu masz 350-400, które pomału rośnie do tych 800.

Przy minimalnym wydatku dużo nie stracisz, ani energii (kilkanaście Wat ?) ani ciepła (reku na min. ma sprawność ok. 90%). Za to wyłączenie wentylatorów zaraz po wyjściu z domu powoduje, że nie pozbędziesz się stężenia CO2. Wracasz do domu i stężenie masz wyższe. Czy to jest opłacalne ?

Jest dokladnei odwrotnie. CO2 spadnie bo jego zrodla nie ma a dom to nie pudelko w 100% hermetyczne.

Zamieszkasz to zobaczysz :) Ja mierzylem to wiele razy i przy wyjsciu z domu gdzie PPMy byly w okolicy 900-1000 po powrocie po 3-4 godzinach zawsze byly w okolicy 400-450.

Jest dokladnei odwrotnie. CO2 spadnie bo jego zrodla nie ma a dom to nie pudelko w 100% hermetyczne.

Zamieszkasz to zobaczysz :) Ja mierzylem to wiele razy i przy wyjsciu z domu gdzie PPMy byly w okolicy 900-1000 po powrocie po 3-4 godzinach zawsze byly w okolicy 400-450.

Racja. To wszystko zależy od szczelności budynku. Ja celuję n50 poniżej 0,6 (pasywny). Ciekawe jak w takim budynku będzie utrzymywać się CO2.

Należy założyć, że dążenie jest do szczelnych domów.Oprócz CO2 są jeszcze inne świństwa ,choćby formaldehyd.

Jeżeli po 3-4h ppm-y spadają do takiej wielkości, to coś tu nie gra .

Należy założyć, że dążenie jest do szczelnych domów.Oprócz CO2 są jeszcze inne świństwa ,choćby formaldehyd.

Jeżeli po 3-4h ppm-y spadają do takiej wielkości, to coś tu nie gra .

Może ma dżunglę w domu i rośliny "zjadają" CO2 :yes:

Zależy też gdzie mierzy wartość dwutlenku węgla, jasne jest że jest on cięższy od powietrza. Steżenie 400-450ppm to wartość występująca w naturalnych warunkach na zewnątrz ;)
Zależy też gdzie mierzy wartość dwutlenku węgla, jasne jest że jest on cięższy od powietrza. Steżenie 400-450ppm to wartość występująca w naturalnych warunkach na zewnątrz ;)

Jak rodzina wychodzi z domu i drzwi sa dobra minute otwarte (lacznie) to ile tego zewnetrznego powietrza wleci? Raczej duzo m3.

Jesli przed wychodzeniem z domu a powrotem (wracajac zakladam ze drzwi tez otwieracie) nie ma roznicy w PPM to znaczy, ze macie jakis niewidzialnych lokatorow :p

Nie denerwuj się. Jeżeli piszesz,że w domu o pojemności kilkuset m3 po 3-4 h ppm spada do naturalnego na zewnątrz z pułapu 800-1000, to oznacza,że masz sporą niekontrolowaną wymianę.
Nie denerwuj się. Jeżeli piszesz,że w domu o pojemności kilkuset m3 po 3-4 h ppm spada do naturalnego na zewnątrz z pułapu 800-1000, to oznacza,że masz sporą niekontrolowaną wymianę.

Miernik stoi w salonie, czyli przed wyjsciem odczytuje w miejscu, gdzie jest najwyzsze stezenie a po powrocie mozna powiedziec, wynik dosc usredniony.

Konia z rzedem temu co mi poda ile m3 wpuszcze podczas wychodzenia i wchodzenia do domu :p

Ze mam dom durszlak kryty bieda-piana to wiem, ale jakos zuzycie gazu/pradu z klimy nie zabija...

W pomieszczeniu 60m3 otwarte na oścież okno, przy wentylacji grawitacyjnej ,powoduje spadek ppm o +/- 500. Ale w czasie 0,5h i przy dwóch osobach wewnątrz. Otwarte drzwi na chwilę,dadzą praktycznie nic.

Skoro piszesz,że durszlak,to wychodząc i wyłączając WM, uruchamiasz WW-szczelinową:D

Ja np wyłączam całkowicie rekuperacje podczas załączonego alarmu (nikogo nie ma w domu).

Fantom

w zimę przy -10 na zewnątrz też tak robisz ? nie masz problemu z wilgocią w kanałach ? Generalnie we wszystkich poradnikach, instrukcjach z jakimi się spotkałem było napisane że nie nalezy wyłączać nawiewu w zimę ponieważ kanały nawiewne mogą stać się wywiewnymi ( = większe zasyfienie kanałów)

?

...no właśnie, wyłączona wentylacja mechaniczna nadal wentyluje. Już nie 1000m3 ale przewiew jest. A im silniejszy wiatr tym lepsza wentylacja. A do tego tynki cem - wap się karbonizuja ;)
... przewiew jest. Wiaterkiem o temperaturze -10oC. :)

Ale jak coś wleci - nawet jeśli to będzie -25*C to coś musi wylecieć bo inaczej dom by wybuchł. Jeśli wyleci też wentylacją a nie nieszczelnym oknem... więc, jeśli wyleci wentylacją to przejdzie przez wymiennik. Powietrze i jedno i drugie. Wymiana zadziała bez wentylatorów. Oczywiście nie wiadomo czy nie zamienią się miejscami naw-wyw. ale to nie ma znaczenia. No może tylko kurz się cofnąć.

...ale w wietrze jest potęga energooszczędności! A jakby na dachu zamontować takie regulowane nasady kominowe - cagi. Jedna nawiewowa a druga wyciągowa? Odpadają prądożerne wentylatory! ...oczywiście do tego pełna automatyka nastaw kierunku, przepustnice by regulować przepływ, by-passy na wentylatory by nie stawiały dodatkowego oporu, itp. A w czasie jak wiatru nie ma to oczywiście tradycyjny silniczek. ;)

Ale pojechałeś ,, Odpadają prądożerne wentylatory! ...oczywiście do tego pełna automatyka nastaw kierunku, przepustnice by regulować przepływ, by-passy na wentylatory by nie stawiały dodatkowego oporu, itp. A w czasie jak wiatru nie ma to oczywiście tradycyjny silniczek"

Nowoczesne wentylatory biorą prawie nic.

Mierząc dmuchaliście stąd wysokie CO2.

A gdy wyszliście wyłączając WM powietrze zaczęło się uwarstwiać i CO2 ładnie ułożył się poniżej miernika :)

Ale pojechałeś ,, Odpadają prądożerne wentylatory! ...oczywiście do tego pełna automatyka nastaw kierunku, przepustnice by regulować przepływ, by-passy na wentylatory by nie stawiały dodatkowego oporu, itp. A w czasie jak wiatru nie ma to oczywiście tradycyjny silniczek"

Nowoczesne wentylatory biorą prawie nic.

:D

Czasem ktoś z zewnątrz powinien Wam powiedzieć że "gonicie w piętkę". Pomału robi się z tego wątek ogrodniczy...za chwilę doniczek Wam zbraknie - przesadzacie że aż miło. Powietrze to taki "materiał" że jak w pokoju puści się bąka to za chwilę po całym pomieszczeniu się błąka. A większość ludzi sprawność wentylacji sprawdza podchodząc do nawiewu i wystawiając rękę i... wieje? No to wentylacja jest. O żadnych pi pi emach nie mają pojęcia. I jakoś masowo nie wymierają w swoich domach ;)

I wymierać nie będą. Ale stwierdzono też ,że stężenie ppm CO2> 1000, ma wpływ na trafność podejmowanych przez człowieka decyzji, migreny i takie tam duperele. Widuję w nowo budowanych domach ,na poddaszu brak kratek czy anemostatów.Można i tak Na pewno nikt nie zejdzie .

Natomiast w blokach przełomu lata 60-70 pod oknami były kratki nawiewne a pod sufitami wywiewne.