Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

"zmniejsza prędkość przepływu, lecz wzrasta przekazywanie(odbieranie) ciepła. "

Gdzie, kiedy, jak?

Przestałbyś bredzić...

Adam M.

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przestałbyś bredzić...

Adam M.

Wiki tak wspomina problem - "Sam termin "ciepło" związany jest z hipotetycznym fluidem "cieplikiem", który – podobnie jak eter – nie istnieje."

Ja nie bawię się w analizę chaotycznego ruchu energii. Dla mnie istotne jest praca i czas.

A Ty powtarzasz się i za chwilę zaczniesz się jąkać - hamuj!

adamowi chodzi o to, że zmniejszenie przepływu powietrza nie spowoduje wzrostu przekazywania ciepła. Śmiem twierdzić, że będzie odwrotnie. Idąc twoim tokiem rozumowania wynikałoby, że zatrzymanie przepływu powietrza spowoduje wzrost przekazywania energii do nieskończoności, a w rzeczywistości dąży do zera :)

Co innego jest stwierdzenie, że im wolniejszy przepływ, tym temp. na wyrzucie z GWC będzie bliska temp. gruntu. Chyba to miałeś na myśli ?

Wirnick

Problem w tym, ze ja ten temat zgłębiałem dwa lata a od tego czasu mam ciągły pomiar GWC co 10 min przez ostatnie trzy lata.

Nie muszę się jąkać. WIEM, bo pomierzyłem i to nie punktowo!

Mniemasz, bredzisz, powtarzasz bzdury, których pełno w sieci.

A tu trzeba użyć rozumu i znajomości praw fizyki.

Nawet rura ze srebra nie poprawi transportu ciepła przez grunt.

Grunt da/weźmie tyle, ile może, a na pewno mniej dynamicznie, jak potrafi to ścianka DOWOLNEJ rury, którą da się zakopać.

Materiał na rurę nie ma tu znaczenia. (Dla przepływu ciepła w DOBRZE zrobionym GWC.)

Adam M.

Wiesz, że CZYNNA długość rurowego GWC (każdego innego też) nie jest stała?

Adam M.

Adamie - dlaczego pomijasz drugą ściankę(powierzchnię) rury. Rura gładka lub szorstka bierze ciepło z ziemi lub jej przekazuje.

Terminologią powszechną - miesza się z ciepłem dolotowym - bilans termiczny.

Zastanawiałeś się, dlaczego na wylocie jest wartość dodatnia przy mrozie w atmosferze?

Edytowane przez Wirnick

"Zastanawiałeś się, dlaczego..."

Tak.

Mierzyłem, badałem, udowadniałem...

Takiego granta mi zlecili...

Adam M.

Dom SSO , płyta 20cm na XPS 16cm ( brak izolacji na płycie i brak posadzki ) , opaska izolacyjna pionowa. . 09.02.2015 ,temp. pod izolacją +10oC na głębokości 100-150cm .Temperatura gruntu na tej głębokości poza domem + 3,5oC.

To taki prywatny grant u Karolka.

I prawilno!

Izotermę wyciągnęło.

Tak ma być!

Tobie się wydaje, ze to ciepełko z domu?

Zrób taka sama płytę, połóż na niej dodatkowe 10cm styro i nie buduj na niej domu - będzie pod nią tak samo!

Adam M.

Dom SSO , płyta 20cm na XPS 16cm ( brak izolacji na płycie i brak posadzki ) , opaska izolacyjna pionowa. . 09.02.2015 ,temp. pod izolacją +10oC na głębokości 100-150cm .

Dziękuję za konkrety. Proszę(o więcej), byś nakrył płytę folią i powtórzył pomiar temperatury.

Pamiętaj nakrywając 20 m2 trzeba odczekać, by podgrzało się 30m3 gruntu wraz z płytą.

Uzyskamy odpowiedź - czy warto wykonać GWC pod domem w ramach jednej inwestycji.

Uprzedzając oponentów - grzyby i pleśnie rozwijają się dopiero powyżej temperatury chłodniczej >16oC

Edytowane przez Wirnick
Uprzedzając oponentów - grzyby i pleśnie rozwijają się dopiero powyżej temperatury chłodniczej >16oC

Drobnoustroje psychrofilne (psychrofile – zimnolubne) – to mikroorganizmy

rosnące już w temperaturach od 0ºC, o temperaturze optymalnej nie wyższej niż 15ºC

Drobnoustroje psychrotrofowe (psychrotrofy) to mikroorganizmy, które bez

względu na swoje temperatury kardynalne posiadają zdolność rozwoju

w temperaturze ≤7ºC. Do psychrotrofów zaliczamy wszystkie psychrofile i część

mezofili

Stąd srebro w kanałach gwc.

Poza tym, kanały, które nie maja atestu PZH, są robione z udziałem recyklingu, dlatego nie wiadomo jakie trucizny skrywają. Po czym opakowania i jakie substancje utylizowano.

Drobnoustroje psychrofilne (psychrofile – zimnolubne) – to mikroorganizmy

rosnące już w temperaturach od 0ºC, o temperaturze optymalnej nie wyższej niż 15ºC

Drobnoustroje psychrotrofowe (psychrotrofy) to mikroorganizmy, które bez

względu na swoje temperatury kardynalne posiadają zdolność rozwoju

w temperaturze ≤7ºC. Do psychrotrofów zaliczamy wszystkie psychrofile i część

mezofili

Stąd srebro w kanałach gwc.

Poza tym, kanały, które nie maja atestu PZH, są robione z udziałem recyklingu, dlatego nie wiadomo jakie trucizny skrywają. Po czym opakowania i jakie substancje utylizowano.

Z jednej strony preferujesz srebrne rury do GWC z drugiej wymienniki recair o powierzchni czynnej 36m2, którego lamele nie są pokryte żadnymi jonami srebra a posiadają znacznie lepsze warunki do rozwoju powyższych mikroorgznizów. Co za niekonsekwencja.

Edytowane przez Barth3z

Uzyskamy odpowiedź - czy warto wykonać GWC pod domem w ramach jednej inwestycji.

Potrzebuję jeszcze trochę czas, żeby móc pomierzyć swój grunt pod pod domem. Pod połową domu jest GWC (ok. 8m x 10m), pod drugą połową nie ma. Nad obiema częściami będą czujniki temperatur, może nawet wilgotności.

Nie trzeba niszczyć.

Można wykorzystać.

Adam M.

Logika podpowiada,że skoro w nie ogrzewanym miejscu z izolacją pionową i poziomą na razie tylko 16cm ,jest 10oC w lutym ,to wykorzystanie może być jedno . Mniejszy przepływ energii przez posadzkę do gruntu . Każda ingerencja w tej przestrzeni spowoduje obniżenie temp. i wzmożony przepływ z domu do gruntu. GWC sensu energetycznego pod domem mieć nie może, bo bilans jest jednoznaczny.

Co było ?Był na tym forum bydlęcy język ,że oponent bredzi .Przemów po ludzku i udowodnij ,że GWC pod domem nie obniży temperatury. Dostałeś granta na te pomiary. Potrafisz tylko powiedzieć ,że ktoś kto uważa,że zimne powietrze pod domem obniża temp. gruntu , bredzi? Udowodnij w końcu ,że GWC nie ma wpływu na temp. gruntu pod domem. Daj jakieś dane,uzasadnij je, a nie ,,bredzisz" Dla mnie dowodem jest fakt,że 1m3 piachu zmieniając temp. o 1oC to

0,44kWh + to co z wilgoci wynika. Konkrety Adamie a nie polityka!!

Panowie, jakie przemyślenia macie dotyczące rur ciśnieniowych zdatnych do przesyłu wody pitnej?

tu link do takich rur

http://www.budmech.com.pl/armatura-cinieniowa-pvc_rury-pvc.html zainteresowały mnie

Gamrat fi 225 × 5,5średnica ścianki - ze względu na średnicę ścianki.

Do tego dla pewności koszulka termokurczliwa, wtedy szczelność powinna być odpowiednia. A i cena nie jest zła, wychodziło coś około 20zł za 1m, tylko że rury innej firmy (grubsze ścianki).

Ale ogólnie chodzi mi o przemyślenia jak napisałem na początku.