Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kiedyś ktoś w tym temacie podawał producentów nagrzewnico-chłodziarki do GGWC. Były nawet zdjęcia jak ona wygląda. Teraz gdy potrzebuję te informacje to nie mogę ich znaleźć. Zatem podpowiedzcie mi kto to robi.

Dość intensywnie przymierzam się aby w końcu połączyć te wszystkie moje rurki w 1 funkcjonująca całość.

Ja mam z Juwentu: http://www.juwent.com.pl/20/produkty/ogrzewanie/wymienniki_ciepla

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bo dobry to Twój?

:lol: :lol: :lol:

Działał.

Adam M.

Mój jest najmojszy :)

Jego zapewne działał, to fakt. Mój maluch, którego sprzedałem 20 lat temu też działał i pewnie działałby do dziś :)

Jaka diagnoza przyczyn? Coś w założeniach nieprawidłowo przyjęte? Materiał wadliwy czy warunki gruntowe kiepskie?Zbudowałem żwirowy- ok. 22 m3, granulacja od 32 wzwyż- i próbnym dmuchaniu żadnych smrodków czy nawet piwnicznych zapachów nie stwierdziłem.

Wyjątkowo mało dobre miejsce na taki GWC było, jak pamiętam.

Geologia namieszała.

Podciekało z okolicznych pól...

Adam M.

Cztery miesiące temu przeryłem wątek wzdłuż i wszerz i z tego co pamiętam tylko Klaudiuszowi X GWC ceramiczny sprawiał takie problemy. Sam za 2 tygodnie będę stawiał ceramicznego.Porothermy już są muszę tylko znaleźć czas aby postawić tą ścianę poziomą:D.

Dzięki również Adamowi i reszcie ferajny za temat z GWC i wentylacją mechaniczną. Dzięki zawartej w nich wiedzy zrobiłem dwa miesiące temu, samodzielnie wentylacje mechaniczną która pięknie śmiga. Ukoronowaniem prac będzie zbudowanie i podłączenie GWC ceramicznego.

Nie omieszkam zrobić zdjęć i pochwalić się tym cudem na forum:D.

Pozdrawiam

Sławek

Witam

Podpowiedzcie mi, czy ma sens robienie małego żwirowca, powiedzmy 1,5m na 1,5m na 0,8m głębokości, który miałby się znajdować na końcu GWC rurowego o długości 60m fi 200? Czy da to dodatkowy efekt w postaci wstępnego ochłodzenia lub nagrzania powietrza? I przede wszystkim, czy wentylator, pokona opory takiego żwirowca i 60 m rury za nim? Zawsze chciałem zrobić żwirowiec ale niestety wokół domu mam glinę a żonka nie chce słyszeć o żadnej górce piachu :D

Pozdrawiam

Tomek

Kiedyś ktoś w tym temacie podawał producentów nagrzewnico-chłodziarki do GGWC. Były nawet zdjęcia jak ona wygląda. Teraz gdy potrzebuję te informacje to nie mogę ich znaleźć. Zatem podpowiedzcie mi kto to robi.

Dość intensywnie przymierzam się aby w końcu połączyć te wszystkie moje rurki w 1 funkcjonująca całość.

Mam do odsprzedania. Wiesz gdzie mnie szukać.

• 1 month później...

Cześć,

wczoraj zasypałem mojego GWC ceramicznego i od dzisiaj działa pełną parą.

Mam za to jedną wątpliwość, czy na czerpniach powinny być założone filtry pyłowe G2?

Mieszkam w szczerym polu przy drodze żużlowej i przy obecnej suszy pyłów jest od groma.

Czy jeśli te pyły dostaną się do GWC ceramicznego nie spowodują pogorszenia jego parametrów pracy (przykre zapaszki, żyjątka)?

Proszę o sugestie.

Sławek

Załóż siatkę na wlocie i wylocie by uniknąć wchodzenia komarów.

Osobiście bym założył dodatkowo jakiś filtr, choćby zwykłą tanią owatę.

Ceramiczny gwc ma inne właściwości w porównaniu do tego z otoczakami.

Edytowane przez klaudiusz_x
  • 2 weeks później...
Witam

Podpowiedzcie mi, czy ma sens robienie małego żwirowca, powiedzmy 1,5m na 1,5m na 0,8m głębokości, który miałby się znajdować na końcu GWC rurowego o długości 60m fi 200? Czy da to dodatkowy efekt w postaci wstępnego ochłodzenia lub nagrzania powietrza? I przede wszystkim, czy wentylator, pokona opory takiego żwirowca i 60 m rury za nim? Zawsze chciałem zrobić żwirowiec ale niestety wokół domu mam glinę a żonka nie chce słyszeć o żadnej górce piachu :D

Bart3z zrobił coś podobnego tylko u niego raczej rura jest dodatkiem do żwirowego. Ja myślę właśnie o takim jak Ty, no może trochę większym. Głównie ze względu na wilgotność powietrza. Liczę, że wstępnie podgrzane w rurze powietrze w tym żwirowym złapie trochę wilgoci.

Nieprawda - od 2 lat moje 310 m2 ( 40m2 garaż ) + 140m2 nieużytkowego strychu , latem chłodzę z powodzeniem PC PW , reku z GGWC. Na parterze 23 , na piętrze 23-23,5 , strych 24 C. Komfort chłodzenia nieporównanie lepszy niż klima ( wiem bo mam w pracy ) .

Nie przeczę jak ktoś ma wystawkę południową okien na tzw. poddaszu użytkowym to może mieć latem problem i bez klimy nie da rady .

PS. jeszcze jeden dowód że pełna kondygnacja jest lepszym rozwiązaniem niż skosy na tzw.poddaszu użytkowym.

czy PC PW to - pompa ciepła powietrze woda? bo nie mogę zrozumieć sensu wypowiedzi.

masz reku z GGWC i za tym pompa?

czy PC PW to - pompa ciepła powietrze woda? bo nie mogę zrozumieć sensu wypowiedzi.

masz reku z GGWC i za tym pompa?

Chłodzenie pompą odbywa się nie zależnie - chłodzenie podłogówką.

• 1 month później...