adam_mk 23.06.2010 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Spójrz na problem tak:Buda będzie tam, gdzie będzie sucho.Jak nie będzie sucho to osuszysz - zdrenujesz, odwodnisz ten kawałek, na którym stoi.Czyli ciekła woda tam nie zajrzy. Nawet roztopowa (chyba, ze na polderze budujesz).Powierzchnia jest na tyle duża, że zapewnia przenoszenie potrzebnych mocy i to z zapasem.Nie wychłodzisz zimą tego złoża, bo jest nakryte garażem i chronione przed mrozami - więc może być płyciej.Wilgoć w ziemi jest zawsze. Właśnie wilgoć jest tu napędem i nośnikiem strumienia ciepła.Jak "czujesz w sobie odwagę" to zaprojektuj tak, żeby wlazło w tę lokalizację.Twierdzę, że powinno działać.Gwarancji 1000 letniej na taką konstrukcję bym nie dał (na żwirowca - tak) ale i 200 letnia jest dobra!A takiej chyba można udzielić... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.06.2010 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 No i coś jeszcze....BYŁBYŚ PIERWSZY na tym łez padole, który sobie tak ułatwia życie!Takiego czegoś, o ile wiem, to NIE MA NIKT NA ŚWIECIE!(jeszcze nie ma)Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 23.06.2010 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Planuję około 20 m3 żwirowca pod garażem, garaż jakieś 5,5 /6 m - złoże 0,7 m. Ze względu na niedostępność w mojej okolicy żwiru idealnej frakcji (czyli ~ 30 -60) przewymiaruję nieco, do około 26 - 30 m3. Dom 140 m2. Pozdrawiam Adam Kupiłem wywrotkę otoczaków (30ton) za 1700zł w tamtym roku z Krakowa. A jest to ode mnie około 140km. Więc można coś załatwić w rozsądnej cenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dm1719501316 23.06.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 podumam, nie wykluczone, że zaryzykuję. Dzięki za info O decyzjach będę informował, jak by co. Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dm1719501316 23.06.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Kupiłem wywrotkę otoczaków (30ton) za 1700zł w tamtym roku z Krakowa. A jest to ode mnie około 140km. Więc można coś załatwić w rozsądnej cenie... no to: 1. obuli Cię - bo wywrotka to max 24 tony w świetle prawa, lub max 27 ton w świetle możliwości takiej wanny. 2. to nie była jedna wywrotka 3. to nie było 30 ton Ja mam do Krakowa 260 km - dzwoniłem tam - nie opłaca mi się, ale dzięki za info. Apel do ludzisków - piszcie takie rzeczy, jak gdzieś dostaniecie w rozsądnej cenie żwir albo coś do GWC; jeśli nie ja, to ktoś inny z pewnością skorzysta Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 23.06.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 no to: 1. obuli Cię - bo wywrotka to max 24 tony w świetle prawa, lub max 27 ton w świetle możliwości takiej wanny. 2. to nie była jedna wywrotka 3. to nie było 30 ton Ja mam do Krakowa 260 km - dzwoniłem tam - nie opłaca mi się, ale dzięki za info. Apel do ludzisków - piszcie takie rzeczy, jak gdzieś dostaniecie w rozsądnej cenie żwir albo coś do GWC; jeśli nie ja, to ktoś inny z pewnością skorzysta Pozdrawiam Adam nie obuli, bo tyle wychodziło później z obmiaru... Gość cały w strachu przyjechał, ale tyle mu nasypali i już nie zrzucał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dm1719501316 23.06.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 to niezły kolo mandaty za takie coś w dziesiątkach tysięcy podobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 23.06.2010 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 (edytowane) Dzieki adamie za kolejna dawke informacji Dzis postaram sie zrobic projekt i wycene na potrzeby mojego domku. Na alle znalazlem uzywane plyty chodnikowe (50x50x7) - 5zl sztuka. Powinny sie nadac na przykrycie kanalow rodzielczych, a to stanowilo najwiekszy problem dla mnie do tej pory (koszty). Zastanawiam sie tez, czy MAX, czy np. kratowka... ale policze i zobacze co wyglada ciekawiej. Do tego beda cegly pelne na wykonczenie kanalow rozdzielczych (70gr sztuka). Teriva ma ta wade, ze mniejsza powierzchnia wymiany wyjdzie, bo ma wieksze kanaly niz pustaki ceramiczne. Acha na pewno bede mial jescze troche pytan przed ostateczna wycena - np. jaka gramatura geowlokniny? Czy to ma wogole znaczenie, skoro to tylko zabezpiecza przed zamuleniem. Nici z projektu dzis - jestem koszmarnie zmeczony Ale podziele sie z Wami jedna ciekawostka. Z nudow dzis policzylem jakiej wielkosci zwirowiec (frakcja 40, 5% objetosci to dziury) bedzie mial taka sama powierzchnie wymiany jak rura fi 200 o dlugosci 10m - wyobrazcie sobie kostke 36x36x36 cm. Tylko tyle zwirowca potrzeba ... Dzieki temu przykladowi widac rozmiar kleski rurowca w temacie wymiany ciepelka z powietrzem (wymiana z gruntem to inna bajka). Edytowane 23 Czerwca 2010 przez Magus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 23.06.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Słuchajcie, a jakby wewnątrz żwirowca zrobić taką niby fontannę, słaba pompka wystarczy, żeby woda się sączyła po kamykach. Obok jakaś mała studnia kręcona świdrem(w dziale zrób to sam jest obszerny wątek jak to zrobić)etc. Mamy praktycznie niewyczerpywalne złoże, a do tego małe, bo pompowana woda daje nam ciągłą rotację, do tego nie musi być głęboko. Hmmmmmmm.... Takie trochę rozwinięcie tego pomysłu ze studnią i prysznicami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 23.06.2010 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 W zwirowcach montuje sie zraszacze. Nie wiem czy to standard, ale widze w tym sens w okresie suchym. Czy fontanna jest sensowna? A co bys z ta woda zrobil potem? Nie zawsze gleba przyjmie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 23.06.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 To nawet nie wiedziałem, że się takie coś montuje. Zakładając, że zmiana temperatury wody wyniesie 5stC to żeby mieć 4kW wystarczy pompować z wydajnością 0,2l / s, ojoj maaaaaasy energii są pod naszymi nogami. Jak gleba nie przyjmie tej wody, to się chyba nie nadaje na żwirowca? Ja u siebie i tak chyba zrobię glikolowe poobserwuje jeszcze z rok stan wód gruntowych i zdecyduję ostatecznie, mam czas, w każdym razie wody są wysoko. Zaaawysoko na żwir. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.06.2010 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Gramatura geowłukniny zależy od rodzaju gleby.Iły (gliny) są bardzo drobniutkie. Piaski raczej grube.Dla glinowatych - większe gramatury. Dla piachów - każda dobra...A najlepsza ta najtańsza.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dm1719501316 24.06.2010 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Ja do swojego żwirowca planowałem wrzucić właśnie taki zraszacz ogrodowy.Magus - co z Twoim projektem? ja wczoraj posiedziałem nad kartką i coś tam porysowałem, muszę to namazać w jakim paintcie i też wrzucę. Cały czas zastanawia mnie wydajność takiego płytowca, bo co do kosztów budowy to u mnie powinno się zamknąć w granicach 1,5 k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.06.2010 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Wydajność zależy od pola powierzchni styku powietrza (termoizolatora) z maxem.Jest duża!W bloczkach stropowych byłaby sporo mniejsza. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dm1719501316 24.06.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 (edytowane) Zgadza się - z maxem większa powierzchnia styku, ale ceramika lepiej izoluje (gorzej przewodzi ciepło) niż beton. Trzeba zatem wybrać mniejsze zło. Poza tym, czy ceramika poleży tak długo w takich warunkach jak beton? Za ceramiką przemawia jeszcze jedna rzecz - jest czysta.Maxy też nie są drogie. Na niekorzyść ceramiki natomiast przemawia jej gorsza nasiąkliwość - czyli z drugiej strony transport ciepła z wody będzie mniejszy.I bądź tu mądry :/ PozdrawiamAdam Edytowane 24 Czerwca 2010 przez @d@m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 24.06.2010 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Podajac z tablic: wspolczynnik przewodzenia ciepla W/(m*K): Beton - 0,6-1,4 Beton porowaty - 0,19 mur ceglany - 0,7-0,87 ziemia - 0,5 - 1,3 woda - 0,6 powietrze 20C - 0,0256 wspolczynnik alfa wnikania ciepla W/(m2*K) Powietrze 3-100 (nie jestem fizykiem, ale zakladam, ze wspolczynnik zalezy od wilgotnosci powietrza) woda niewrzaca 100-12000 kondensujaca para 5000-130000 wzor Newtona dla obliczania ciepla wnikajacego w jednostce czasu od plynu cieplejszego do przegrody Q=S*alfa*(t1-t2) t1=temp. plynu (np. powietrza, albo wody) t2=tem. przegrody S =powierzchnia wymiany Jesli sie nie myle to wnikaniem ciepla mozna sterowac poprzez zmiane powierzchni wymiany albo wilgotnosci powietrza. Dlatego tez zwirowiec (ma wilgotny mikroklimat) wymiana ciepla jest taka efektywna - nie dosc, ze duza powierzchnia wymiany to jeszcze duza wilgotnosc Z punktu widzenia ekonomiki budowy GWC, pytanie jest jaka jest minimalna powierzchnia wymiany aby uzyskac okreslona moc. Oraz w ktorym momencie nie warto przewymiarowywac wymiennika, a wdrozyc rozwiazania nawilzajace powietrze ... takie moje male przemyslenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 24.06.2010 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Nie koniecznie zależy to od pola powierzchni. W szczególności dla takiego materiału jak max. I nie chodzi tutaj o właściwości materiału, ale bardziej o jego konstrukcje. Widzieliście kiedyś radiator w kratkę. Wymiana ciepła maxa z gruntem będzie zachodziła przecież tylko po jego zewnętrznej powierzchni, a więc w przypadku rozważania pracy ciągłej należy brać pod uwagę wyłącznie pole powierzchni bocznej. Ciepło z jego środka może nie zdążyć i być zagłuszone przez przepływające ciepło z zewnętrznych kanalików, a co za tym idzie wcale cała powierzchnia wymiany nie będzie w pełni wykorzystana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 24.06.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 (edytowane) Nie zapominaj, ze mamy doczynienia z dwoma zjawiskami zachodzacymi z rozna dynamika: 1. wymiana ciepla pomiedzy wymiennikiem a gruntem 2. wymiana ciepla pomiedzy wymiennikiem a powietrzem Nie mamy wielkiego wplywu na pierwsza czesc - ratuje nas tylko rozmiar - nie tyle duza objetosc co duza rozpietosc. Dla wymiany z powietrzem mamy wiecej czynnikow ktorymi mozemy sterowac - powierzchnia wymiany, szybkosc przeplywu powietrza (ew. turbuletnosc), wilgotnosc. Im wiekszy i bardziej plaski wymiennik tym krotsza droga ciepla pomiedzy gleba a powietrzem. Co do materialow to jeszcze jedna rzecz warto wziasc pod uwage - nasiakliwosc. Dla ceramiki wypalanej nasiakliwosc jest powiedzmy od 1-15%, nie wiem jak to wyglada dla betonu niestety. Nasiakliwosc moim zdaniem bedzie wplywac na zmiane przewodnosci cieplnej - im wieksza nasiakliwosc tym wieksze wachania moga byc. Jak sie bardziej w to wszystko zaglebic to mamy mase zmiennych parametrow wiec znalezenie konkretnego wzoru na konstrukcje GWC - to jak znalezienie Graal'a Roznice w gabarytach pomiedzy warunkami skrajnie przyjaznymi i nieprzyjaznymi bedzie rzedu wielkosci albo i wiecej. Liczac zas na warunki srednie - jak przyjda skrajne to wymiennik nie podola ... Tak mi jescze jedno do glowy przyszlo - jezeli material wymiennika bedzie mial przewodnosc cieplna odrobine mniejsza od przewodnosci otaczajacej gleby to nigdy nie wyczerpie jej mozliwosci termicznych. Nie bedzie musial czekac na jej regeneracje. Wydjae mi sie wiec, ze ceglowka bardziej sie nada - jej parametry sa blizsze temu co jest w glebie. Edytowane 24 Czerwca 2010 przez Magus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.06.2010 04:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Wszystko fajnie, ale...DLACZEGO do rozważań bierzecie dane o materiałach SUCHYCH i w temperaturze 20stC?(warunki normalne)Wszystkie te wnikania, lambdy i przewodności TAK są mierzone...W GWC panują zupełnie inne warunki!Transport ciepła w bezprzeponowcu to głównie transport wilgoci (pary wodnej), konwekcja, unoszenie... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 25.06.2010 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Podalem wartosci, ktore znalazlem - dla pary wodnej tez. Glownie po to aby pokazac, jak duze znaczenie ma wilgotnosc powietrza.Co do temp - rozniece pomiedzy 20C a 10C sa pomijalnie male. Niestety przy tabelach z parametrami nie pisze dlaczego podany jest zakres np. dla cegly 0,7-0,87. Mozliwe, ze to zalezy od wilgotnosci (od 0 do max, czyli ok 15%). Jezeli wiesz gdzie mozna znalezc dokladniejsze informacje - prosze podaj. Z czystej ciekawosci bym popatrzyl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts