lolek30 02.08.2010 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Jaką średnicę i długość rury mniejwięcej dobrać do GWC wodnego ?. Mam zrobiony przepust i wstawione 2 rury fi 40mm czy dać jakąś mniejszą rurkę w te co są czy założyć złączki i pociągnąć fi40 cały wymiennik ? Ile tego dać ? po podłogach w domu ok. 200m2 myślę żeby robić jedną pętle żeby było łatwiej z odpowietrzaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.08.2010 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Do obliczen wez moc GWC rzedu 3kW.GWC ...Aby uzyskać moc GWC 3kW przy strumieniu powietrza 400m3/h musiałbyś uzyskać schłodzenie powietrza o 22 st. C, czyli np. od temperatury +35 st. C do +13 st. C. Pod koniec lipca sprawdzałem temperaturę gruntu na poziomie ok. 1,5m - wynosiła ona ok. 14 st. C. Jakim cudem chcesz więc uzyskać temperaturę 13 st. C? Od mocy GWC odejmij jeszcze moc wentylatora (będzie on ogrzewał przepływające powietrze). Przy takiej wydajności wentylacji trzeba się liczyć z mocą wentylatora 150-200W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 02.08.2010 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 400m3/h - ale to chyba dla ogromnej kubatury normalne wydatki dla stuparu metrów to z tego co tu pisano 100-150 m3h (no chyba że impreza ) a ja mam inne pytanie czas na moje gwc musi najść miał być żwirowy 9problemy z otoczakami, później z pozoru wysoki poziom wód gruntowych) rurowy - jakoś nie zbiera pochlebnych opinii teraz ten maxowiec leży u mnie tego kilka palet -0 zostało po budowie ale wciąż kwestia tej wody, pytałem wcześniej jaki maksymalnie wysoki poziom posadowienia tegoż można przyjąć 2 m ppt.... a jakbym dał ciut wyżej tak 1.5m, obłożył z góry styro lub inna wersja 2 metry i dał rurę drenarską pod spodem i jakąś studnię chłonną obok tylko czy ta studnia by zbierała? a może pompkę i cykliczne odpompowywanie? bredzę? szukam pomysłów i optimum dla mnie ... pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 02.08.2010 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 IMHO najlepiej tuz pod granica przemarzania - glebiej nie ma sensu.Jesli pod budynkiem - moze byc plycej. Warunki glebowe - jak dla zwirowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 02.08.2010 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 400m3/h - ale to chyba dla ogromnej kubatury normalne wydatki dla stuparu metrów to z tego co tu pisano 100-150 m3h (no chyba że impreza ) I tak, i nie. Zimą wentylujesz na poziomie 15-20% wydajności. Jak imprezka to podkręcasz. Ale latem, i to upalnym to już inna bajka. Tu 100% dla kubatury może być mało, choć przeważnie w zupełności wystarcza. GWC posadowione płycej i przykryte od góry styro z odpowiednim naddatkiem brzegowym będzie działało poprawnie. Odizolowanie GWC od góry będzie powodowało podciąganie izoterm z głębszych partii gruntu. Myślę że Adam jako praktyk z największym doświadczeniem potwierdzi moje słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.08.2010 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Jani_63Sama prawda!Posadzić go płytko i nakryć domem lub styropianem. (jak wola) manieq82Jak masz możliwość to zdrenuj ten kawałek terenu, gdzie widzisz swój GWC.Tylko tak, żeby ewentualne wody odprowadzić skutecznie. dpoKażdy metr nasłonecznionej podłogi to grzałka 1kW.Jak masz ich tuzin - to żaden GWC rady nie da a klima 12kW będzie miała spory problem! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzPN 02.08.2010 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Hello,podoba mi się ten pomysł z MAX'ami. Ale może jeszcze pokombinować i zrobić gruntowy rekuperator z warstwą akumulacyjną?Idąc od najniższego poziomu:- GWC z MAX- geowłóknina i warstwa piachu,- kolejne GWC, a w nim powietrze wyciągane z domu- na to geowłóknina, cienka warstwa piachu, styropian; styropian ułożony poziomo połączony z izolacją wewnętrzną fundamentów.Budować z BK. Izolacja styropianowa podłogi musi się łączyć ze ścianą BK, żeby nie było mostków i zachowana była ciągłość izolacji.Może sprawność nie będzie MEGA, ale tanio i przyjemnie. Poza tym dobrze zaizolowana podłoga i może tu jakaś oszczędność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzPN 02.08.2010 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 ja nie neguje jego walorow finasowych i uzytkowych tylko czemu nie dziala u coulignona jak nalezy ? chcialbym zeby u mnie dzialal ale bede mial podobny budynek do coulignona - przeczytaj z czym ma problem. GWC to nie klima ,ale jakby nie bylo powietzre schladza latem - prawda? jak go puscic z ominieciem wymiennika w reku to MUSi dac nizsza temp niz za oknem Gdzieś na 30. str. tego wątku podawałem, że zastosowania ciepła z GWC do nagrzania powietrza przed reku niewiele pomoże. Powietrze o temp wyższej niż z GWC będzie wyrzucane z domu na zewnątrz. Marnacja. Temat został trochę pobieżnie potraktowany i prosze. Coulignon zmierzył temp. i wyszło. Żeby skutecznie wykorzystać temp. z GWC (zimą) trzeba skonstruować takie reku, które dostarcza energii z ziemi do reku w części wylotowej wymiennika. Rysowałem szkice modelu. Wydaje się, że najlepiej w tym przypadku zastosować GWC glikolowe. Ps. Myślę, że G-Max można przerobić tak jak to sugeruje w najświeższym poście - G-Max reku. Może nawet temp wyrzucanego powietrza będzie niższa niż teoretycznie wyszłaby z normalnego GWC. Czyli odzysk lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 02.08.2010 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 plan mam dobry tylko zapomniałem o jednym małym cuśiu mam rurkę wychodzącą ok. 2 metry poniżej terenu (spod fundamentów) fajnie było by ją wykorzystać tylko teraz jak podnieść się z nią na poziom 1.5m kolanka? mogę zrobić sobie syfon tylko czy tam będzie na tyle wilgoci/wody że powietrze przepływające nie zdąży jej zabrać ze sobą czy zrobić kolankami do góry i pożyjemy zobaczymy? najwyżej odkopywanie i kombinowanie ze studnią chłonną lub cuś i pompka załączana przy jakimś poziomie wody późno jest i trochę już bełkoczę ale myślę że czaicie o co mi chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.08.2010 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 GrzegorzPNUsiłujesz zrobić rekuperator zakopany w ziemi....Można, tylko po co?Dodaj GWC do normalnego reku i żyj z tym.Wtedy reku - jakie by nie było - nie "widzi" nigdy mrozów i nie musi pokazywać ile potrafi.W sumie masz co potrzeba.Nie żałuj tych kilku stopni. Zamarznięty wymiennik to kłopot...Konieczność rozmrażania, grzały, wstrzymywanie nawiewu, recyrkulacje i inne cuda...Różnie to robią i nigdy "za darmo".Prześledź ten problem... To, co proponujemy naprawdę ma sens. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.08.2010 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 manieq82 Jak masz tam zawsze sucho to trzaśnij w tym kolanku jaką dziurę. Samo spłynie i wsiąknie.Jak masz tam wilgoć/wodę - to raczej jaka pompka.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzPN 03.08.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Adam,oczywiście, że ma sens GWC + reku - wbrew wszystkim wywodom praca układu będzie stabilniejsza.Zastanawiałem się tylko, czy eksploatując idee GWC Max można zrobić coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzPN 03.08.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Jareq,dzieki za podchwycenie pomysłu.Jeśli warstwa piachu będzie odpowiednio gruba, to będzie się nagrzewać dlugo...żeby był zapas na jesień/zimę.Wyrzutnia omijająca może się przydać, jeśli złoże nagrzeje się zbyt mocno (jakiś czujnik zakopać).Obserwuję sobie jednak nasza aurę i nie ma co. Gorąco jest przez kilkanaście dni w roku, a później jest nijako. Skupiłbym się na problemie ogrzewania domu jesienią i wiosną, bo to jest pomijane. A niestety w tym roku grzane było prawie końca maja. Zobaczymy co będzie jesienią.Pokusiłbym się na dogrzewanie warstwy aukumulacyjnej przez jakiś solar (albo taniej rurki rozprowadzone pod dachowką) - zwlaszcza wiosną, kiedy już świci słońce, a gleba jest wyziębiona. Powodzenia w rozmyslaniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzPN 03.08.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Komplikuje, ale nie za dużo. Koncept do rozważenia; idąc od najniższego poziomu- GWC Max i geowłóknina- Warstwa akumulacyjna z piasku; w nim rozprowadzone rury z glikolem...- warstwa styropianu- Kolejna warstwa akumulacyjna z piasku; w nim rozprowadzone rury z glikolem połączone z rurami z niższej warstwy akumulacyjnej.- na geowłóknina, troche piasku i styropian pod posadzkeUwagi: Styropiany poziome połączone z pionowymi od izolacji wewnętrznej fundamentów.Obwody rur z glikolem sterowane w zależności od temperatury warstwy akumulacyjnej (latem grzeje się górna warstwa, a zimą ciepło jest transportowane do niższej warstwy). Dodatkowo moga być obwody rur z glikolem z solarów...jak tym sterować jeszcze nie wiem, jednak wg potrzeb.Układ się nieco pokomplikował, ale pod domem mieścimy GWC, reku i akumulator ciepła - jesli zadziała, to cena będzie niewysoka za to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.08.2010 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Jest z tym drobny problem...Warstwa piasku gówno umie, a nie akumulować...Jest tu taki wątek - akumulator ciepła, ciepło "na potem".Poczytaj, bo widzę, że kompletnie problemu "nie czujesz" Chcesz to zrób doświadczenie negatywne (no i ponieś jego koszt!) wykazujące, że to pomysł nieudany.Potem nam to tu ładnie opiszesz....Prawa fizyki są obiektywne, co znaczy, że nie działają tak, jak Ty chcesz... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.08.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Do tych którzy mają glikolowe GWC - jakich urządzeń używaliście od strony reku?My wczoraj dostaliśmy jakąś ofertę na wykonanie GWC i załamało mnie trochę że urządzenie do GWC (Comfofond) kosztuje prawie tyle co reku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.08.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 To urządzenie to nagrzewnica lamelowa wodna.Na zamówienie w okolicy 1-2 tys kosztuje.Do tego jakaś pompka. Bo "tymi ręcami" to "urządzenie" jest rozbite i bebechy są na wierzchu ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.08.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 To urządzenie to nagrzewnica lamelowa wodna. A jak to wygląda w sytuacji kiedy reku ma już jakąś wstępną nagrzewnicę? Czy nie ma to znaczenia? Bo właśnie mi się wydawało że ten ComfoFond to coś więcej niż nagrzewnica (i dlatego nazwałem je 'urządzeniem') Zabrałem się za czytanie instrukcji ComfoFond, żeby zrozumieć czemu to tyle kosztuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.08.2010 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Nagrzewnica w centrali to raczej jest ZA rekuperatorem !GWC powinno być PRZED nim .Ale mogę się mylić, poczytaj co masz i wtedy napisz konkretnie co i jak.Dospel ma GWC MAX , pewnie to to samo o czym piszesz.To jest pudełko z pompa obiegową, kilka termometrów i naczynie przeponowe !Ale w tym systemie nagrzewnica jest osobno.Najdziwniejsze jest to że Dospel sprzedaje albo cały system, albo oddzielnie nagrzewnicę lub kolektor ( rurka).Ale tego pudełka już nie ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.08.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Nagrzewnica w centrali to raczej jest ZA rekuperatorem ! GWC powinno być PRZED nim . Ale mogę się mylić, poczytaj co masz i wtedy napisz konkretnie co i jak. Na razie mamy ofertę na reku Aeris 550 (kubatura domu ok. 570m3, powierzchnia użytkowa ok. 160m2) - wyszło w tej ofercie że zapotrzebowanie na wymianę to ok. 300m3 Do tego dostaliśmy ofertę na glikolowy GWC, gdzie jednym z elementów jest właśnie wymieniony wcześniej ComfoFond L-550, który kosztuje tyle co reku (jako urządzenie) Zastanawiam się co będę jeszcze potrzebował jeśli weźmiemy ten reku, położymy rurki do glikolowego GWC samemu i czy da radę wtedy w ogóle podpiąć GWC do tego reku bez brania super drogiego ComfoFond... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts