Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

a ja mam mało miejsca i piaski. zakopuję trzy kręgi 1200/1000 bez dna (ze stopniami?) jako zbiornik do odprowadzania deszczówki z dachu. gdybym chciała wykorzystać to na GWC w przyszłości to czy taki rozmiar studni starczy? czy dołóżyć jeszcze jeden krąg?czy zrobić dno?

a woda nie wsiąknie ? Trzy kręgi to mało

a 4metry wystarczy? i dodać dno

jutro zamawiam kręgi, brać trzy czy cztery? z dnem czy bez?

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z dnem będziesz miała zbiornik, bez dna studnię z dostępem do wody.

Jeśli ma to działać jako GWC to musisz mieś dostęp do wody nie tylko po deszczu.

Głębokość studni jest więc zależna od od tego na jakiej głębokości występuje woda.

Jeśli chcesz tą wodę wykorzystywać jeszcze dodatkowo do podlewania ogródka czy zasilania spłuczek w domu to musi jej być raczej więcej niż pół metra na dnie studni (0,4m3 może nie wystarczyć do podlewania ogródka i chłodzenia powietrza równocześnie.

to dobra uwaga, zrozumiałam że muszę sobie odpowiedzieć na to pytanie po poście Jani_63. nie robiłam takich pomiarów. po rozmowach z mamą woda raczej głęboko. na działce gdzie się buduję była taka stara piwnica, około 3m pod powierzchnią i nigdy nie było tam wody. zastanawiam się czy szukać tej wody czy nie. z jednej strony kusi posiadanie takiego GWC, z drugiej niepokoi kopanie takiej dziury przy budynku ze świeżutką elewacją(4metry od budynku gosp. sąsiada)

sama po sobie widzę że niezdecydowane kobiety nie powinny prowadzić budowy domu:)

podzielę się z wami wynikami przemyśleń i decyzją co do kopania studni

Mam pytanko jak będzie pracował żwirowiec okresowo zalewany wodą opadową ?

Teoretycznie nie jest to woda brudna czyli nie powinno to źle wpłynąć na złoże - a może się mylę

Żwir z Sitna zagliniony ale frakcja ładna 16-50 - teraz płukanie ręczne 3 osoby + myjka ciśnieniowa.

Woda w gruncie na głębokości 1,4 - 1,5 m

Pow. żwirowca 15,0 m2 , założona wysokość 0,8 m czyli V=12,0 m3

Pow. budynku 120 m2

Nawiew i wywiew rura PCV 160 z otworami 13mm - 28 szt. X 5 rzędów

Izolacja 10 cm styropianu ściany i góra

Agrowłóknina X 2 - w sumie prawie 100 m2 - zakupione zobaczymy ile zostanie

szerokość 1,6m

Całość pod tarasem wyniesionym nad grunt około 40 cm

Pozdrawiam

Będziemy chyba jednak robili GWC wodny 1.

W sporej ilości wypowiedzi przewijają się różne głębokości kopania.

Wodę mamy na poziomie 0.6-0.9m - myślałem żeby zakopać rurę/rury na jakieś 1.5m

Czy taka głębokość będzie ok, czy lepiej spróbować zakopać głębiej (nie jestem pewien czy będzie z tego jakiś zysk)?

Chcemy puścić 2 rury fi32 (albo fi25) - ze względu na to że mamy ograniczoną ilość miejsca na GWC, planujemy puścić 2 kawałki po 100m każdy.

Czy jest sens np. zakopać jedną rurę niżej a drugą wyżej? Czy powinny być jednak na podobnej płaszczyźnie, ale oddalone od siebie o przynajmniej metr?

I ostatnie pytanie - chcemy kłaść rurę w kręgach - jakiej średnicy kręgi najlepiej robić, aby nie powodować zbyt dużych oporów w rurze?

Edytowane przez salik

Będziemy chyba jednak robili GWC wodny 1.

W sporej ilości wypowiedzi przewijają się różne głębokości kopania.

Wodę mamy na poziomie 0.6-0.9m - myślałem żeby zakopać rurę/rury na jakieś 1.5m

Czy taka głębokość będzie ok?...

Aby GWC glikolowy osiągał należytą sprawność najlepiej jak jest posadowiony w gruncie zawodnionym.

Jeśli masz wodę -0,9m ppt to 1,5m ppt dla rury GWC w zupełności wystarczy, więc problem głębokości kopania możesz sobie odpuścić.

Zresztą na wszystkie nurtujące Cię pytania odpowiedź znajdziesz w wątku

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153301-GWC-wodny-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony

Podobne do Twojego pytania o ułożenie rury dwupoziomowo padło tutaj

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153301-GWC-wodny-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony&p=4243620&viewfull=1#post4243620

I poniżej oczywiście jest tez odpowiedź.

A co tam. Wyprzedzę fakty. ;)

Można kłaść warstwowo, ale bardziej dla jednego obiegu dwupoziomowo, niż dla dwóch (każdy na innej głębokości)

:eek: Kapilarne podciąganie żwiru?

To się raczej nie uda.

Tu nośnikiem energii jest para wodna.

Zresztą żeby daleko w wątku nie szukać, to tu

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?61589-GWC-100-sposob%C3%B3w-zmieszczenia-jamnika-pod-szaf%C4%85&p=4220814&viewfull=1#post4220814

Adam_mk wyjaśnia co i jak

Mój cel: GWC... przeczytałem ten cały temat i kilka innych stron w necie i na papierze i jestem jak w tytule.

Dlaczego???

Wpierw warunki:

- grunt to 10cm lichej ziemi a poniżej piach w metry (reszta między tym a jądrem ziemi mnie nie obchodzi),

- wody podskórne teraz w studni to z -3,5m ale jak popada albo roztopi po zimie to sąsiedzi mają w piwnicy - mówią, że -0,5m; btw. - Odra nie daleko to miesza w tych stanach,

- ok 120m w linii prostej cmentarz z zawartością (http://www.wsp.krakow.pl/konspekt/11/zychowska.html).

Teraz do rzeczy (gubię się w nazewnictwie i numerologii GWC więc opisowo):

1. 200m rurki z glikolem i nagrzewnica - w piachu do d... wydajność a poniżej 3,5m kopać nie będę bo to niebezpieczne i nie ekonomiczne;

2. zwykły rurowy - w piachu do d... wydajność a i ze szczelnością, bakteriami, czyszczeniem itp itd - też odpada,

3. studnia a w niej prysznic - pomysł fajny bo i deszczówkę tam bym pakował, i podlewał, może auto mył i spłukiwał... ale(!) jak ta woda tak "skacze" o 3m to musiałbym nadbudować ze 3m i to zasypać, tak na oko taka górka dodatkowo o promieniu 3m średnio mi się podoba (nie mówiąc o przyszłych sąsiadach przyszłych donosicielach) poza tym traktować później wdychane powietrze "trupią" wodą jakoś nie teges... (no chyba, że te trupki idą głębiej a podskórną nie pływają ale kto to potwierdzi lub sprawdzi czy w pokładach podskórnych już nie zostawili swoich śladów?),

4. żwirowiec od zawsze mi się podobał bo filtracja, stabilizacja wilgotności i temp itp itd ale czy ma sens (energetyczny może i tak) posadowienie go na max (albo raczej min) -0,5m (nie chcę myśleć o podmywaniu go "trupią" wodą!) czy nie lepiej te ~4-5tPLN wydać przez 20 lat na podgrzewanie w razie potrzeby grzałką reku i oczywiście troszkę więcej na ogrzewanie (planuję niewielkiego 3 litrowca więc tylko troszkę więcej)?

Zastanawiam się czy żwirowiec ma sens wizualny bo wyobrażam sobie to tak zaczynając od -0,5m:

- 0,7m żwirowca,

- 0,1m chudziak,

- 0,3m izolacja termiczna (styro, niby na żwirowcu można mniej ale jak żwirowiec nie pod całą chałupą to trzeba kombinować, tu wyżej, tam niżej, aby zyskać 0,1m na wysokości),

wychodzi, że rozległa parterówka będzie wystawać ekstra min 0,6m ponad grunt, trzeba to podsypać, robić jakieś skarpy, staczać się (na trzeźwo) z tarasu - lekko kijowo nie sądzicie? (Bo ONA tak sądzi a to straszny hamulcowy).

Poradźcie bo jestem jak w tytule a GWC chcę i już!:)

A może 2 studnie takie samowiercone fi 160 jedną wyciągaj wodę, drugą wpuszczaj.

Zresztą na wszystkie nurtujące Cię pytania odpowiedź znajdziesz w wątku

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153301-GWC-wodny-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony

Nie do końca...

Czytałem ten wątek i nadal nie wiem czy zakopanie rury głębiej (np. 2m, a nie 1.5m) da mi większą sprawność?

I ciągle nie wiem też jakiej (minimalnej/optymalnej) średnicy kręgi można układać dla rur fi32/fi25.

No - to po kolei...

Rozkładanie rury w kręgi to marnowanie rury (i kasy, bo darmo jeszcze jej nie dają!)

Fakt - łatwiej idzie. Szybciej...

Robisz dla kogoś?

Wrzuć 2 x po 300mb w taki sposób i będzie dobrze.

Robisz dla siebie?

Kładź 2 x 100mb prosto "jak w pysk strzelił".

Realnie - korzystasz z pewnej objętości ziemi (ciepła w tej objętości). Tak do 50cm od rury.

Nie ma znaczenia ile razy "przetniesz" ten sam 1m3.

Powietrze, które masz grzać, i tak więcej niż "umie" to nie weźmie.

Nie potrzebujesz aż takiej dynamiki tego systemu.

Potrzebujesz zapasu mocy i wydajności.

NIE PRĘDKOŚCI przemian.

Adam M.

Kładź 2 x 100mb prosto "jak w pysk strzelił".

Nie mogę, mam dosyć mocno ograniczone miejsce na GWC na działce (kawałek szerokości 6m i długości 16m z przystającym [z boku, do tych 16m] kawałkiem szerokości 4m i długości 10m - całość w kształcie litery L)

Do tego GGWC to jedyna rzecz którą mogę tam włożyć ze względu na wysoki poziom wód :(

Ewentualnie mogę spróbować to puścić bokiem wzdłuż płotu, wtedy wejdą maksymalnie ze 3-4 kawałki równolegle (każdy w odległości 1m od poprzedniego) po ok. 40m każdy...

Edytowane przez salik

Dobra!

Idź z tą rurą "tam" na jakim metrze z kawałkiem, a wracaj na około 2m ppt.

Puść to po tym "L" 2 razy równolegle i możliwie daleko od siebie.

Mało masz tej ziemi do "wyciśnięcia" ciepła.

Zadziała, ale w bardzo długim okresie wściekłych mrozów może zacząć się wyczerpywać.

Broni Cię ta woda w dużej ilości pod trawnikiem.

Adam M.

Mam pytanko może znacie jakiś skuteczny i wmiarę szybki sposób płukania zaglinionego żwiru

Wykop zrobiony , podkład z niepłukanego żwiru około 20 cm wykonany .

Woda około 5,0 cm pod powierzchnią

Ściany zaizolowane

Tylko zostaje włóknina i czysty żwir sypać :bash:

Ręcznie ( czyli myjka i skrzyneczka ) perfekcyjnie ale troszkę wolno

Pomysł jest aby do pomocy zaprząc betoniarkę , a potem doczyścić myjką - tylko czy to ma sens ??

Może jest jakiś prostszy sposób .

Rury:

czerpiąca powietrze do bud. około 15 cm nad dnem ,

dostarczająca świeże powietrze około 30 cm nad dnem.

W połowie szerokości złoża między rurami rdzeń poziomy 24 X 24 lub 24 X 36 z bloczków bet.

na wysokości 15 cm od dna

Co sądzicie o tych pomysłach ???

Pozdrawiam