Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

Jak żwir to po co ten bloczek?

Chcesz być oryginalny i mieć tak, jak NIKT nie ma? :lol:

Ten rdzeń tam nie ma nic do roboty...

Pomysł z betoniarką niezły.

Akustycznie, podejrzewam, też atrakcyjny! Muzyka, że hej!

Adam M.

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jestem w trakcie robienia wymiennika (w fundamentach) - naszla mnie watpliwosc - czy mozna wymiennik zasypac ziemia? humusem?

Chce najpierw nasypac troche piachu - tak ze 30cm, a reszte gleba. Czy humus sie nie zasmierdnie? Tudziez inne smrodki sie nie pojawia? A jak sie zasmierdnie - to czy przestanie, czy GWC bede mial juz zasmrodzone na wieki?

Humusu ogólnie nie powinno się sypać pod posadzki nieważne czy będzie złoże czy nie .

A w tym wypadku to tym bardziej bym nie polecał takiego rozwiązania

Żwir dlatego jest płukany a jak nie to trzeba go wypłukać np. przy pomocy betoniarki żeby nie było w nim żadnej organiki

Tak mi się wydaje ale zawsze mogę się mylić .

U mnie właśnie zaczęło się płukanie żwiru

Humus w jakiś tam sposób "żyje".

Tam są drobiny, które "da się zjeść".

Pół bidy jak "tlenowo". Bo jak beztlenowo to aromaty są niezapomniane!

Rura kanalizy wysiada!

Znasz chyba ten zapaszek stęchlizny występujący czasem tu czy uwdzie..

Jakieś zawilgłe stare piwnice czy zagrzybione domy...

Nie funduj sobie tego w nowym!

No, ja bym tego sobie nie zrobił.

WSZYSTKIE szkoły budowania nakazują humus usuwać.

Jest dobry pod trawnik.

Adam M.

Tego sie obawialem ... jednak brak humusu przy zasypce fundamentu mialby powqazne konsekwencje finansowe :/

W tej sytuacji jednak zrobie tak, ze humus wsypie do czesci fundamentow, gdzie wymiennika nie bedzie, czyli pod garaz (ta czesc jest calkowicie oddzielona sciana fundamentowa od czesci z wymiennikiem) i pod gabinet (tu wprawdzie jest luka w scianie fundamentowej, ale ja w tej sytuacji zamuruje).

Pod wymiennikiem mam piach zasypowy - nad wsypie tez do konca, az pod sama plyte.

Newralgicznym miejscem bedzie kanal, ktory prowadzi pod garazem od wymiennika do przepustu (i potem do gory do czerpni wentylacyjnej). Obecny plan zakladal uzycie pustakow postawionych na lawie wzdloz sciany i "zaklejenia" tego folia budowlana (2 warstwy, przy krawedziach uszczelnione pianka montazowa). Zastanawiam sie jednak czy to wystarczy. Jezli to ryzykowne to musze wykombinowac cos innego w rozsadnej cenie (od razu mowie, ze rura fi250 nie ma rozsadnej ceny).

Wszelkie pomysly mile widziane :)

Jescze jedno - u mnie podloga parteru bedzie zbrojona i wylewana, jak plyta pietra, wiec bedzie szczelne oddzielenie od tego co pod spodem.

Humus to organika może zmienić objętość pod posadzką

Zamiast fi 250 można dwie rury fi 160

alko kanał murowany z bloczków fund.

Każdy pomysł jest wary przeanalizowania

Tak jak napisałem na wstępie zastanów się czy wisząca podłoga to to czego chcesz

Pozdrawiam

Dokładnie tak!

Spróbuję bardziej obrazowo...

MOŻNA podcierać się szkłem, ale TRZEBA pamiętać, że opatrunki sporo kosztują...

Robisz co możesz, aby napytać sobie biedy!

Poszukujesz taniego materiału...

Zbierz humus z jakiego kawałka, gdzie nie budujesz (to cienka warstwa zwykle).

Potem wykop tam staw dla karpia a wykopanego, jałowego materiału użyj jako zasypki/pospółki.

Oby nie była to ohydna glina, choć i tak byłaby o niebo lepsza od humusu.

Ten humus, co go masz, wsyp w ten staw likwidując go bez szkody a z pożytkiem dla planowanego ogrodu, albo rozplantuj pod trawniki zostawiając sobie tę sadzawkę.

Będzie trochę roboty, ale zostanie kasy.

No, i będzie zgodnie ze sztuką, co sprawdzono przez STULECIA!

(nie Ty jeden chcesz TAK zaoszczędzić)

Adam M.

popełniłem GWC

jak można było wyczytać przez dłuugi czas targały mną wątpliwości, żwirwy miał być, (problem ze żwirem, nisko woda), potem rurowy (wykop, rury) aż pojawił się tu koncept maxowca.

Mam U220 podobne do MAX-ów po budowie z 6 palet zostało

Nic tylko robić - no i zrobiłem

Sam wymiennik ma wymiary ok. 5,5*5 czyli jakieś prawie 30m2

niestety musiał stanąć trochę płytko bo 1,5m ale styropianem pokryłem na zaś boki i w późniejszym czasie teren będzie z lekka do podniesienia.

Szybka fotorelacja

http://lh3.ggpht.com/_DFNQLcVpV5g/TINo64mUZmI/AAAAAAAAAIk/jwvNF-DCYGE/s512/Zdj%C4%99cie0410.jpg

http://lh6.ggpht.com/_DFNQLcVpV5g/TINpW4WXPnI/AAAAAAAAAIo/T02uWD6GxxY/s512/Zdj%C4%99cie0411.jpg

wycinałem z rurki ok 12-14 cm i rozciągałem aby zakleszczyło się na pustaku

http://lh5.ggpht.com/_DFNQLcVpV5g/TINph9ICg_I/AAAAAAAAAIs/SX7lpI5xhMQ/s512/Zdj%C4%99cie0414.jpg

starałem się nie stracić nic z przekroju rury - troszkę jednak zakryłem

http://lh4.ggpht.com/_DFNQLcVpV5g/TIN7Ew1NteI/AAAAAAAAAJg/WPtzNxvpXrI/s512/Zdj%C4%99cie0434.jpg

http://lh5.ggpht.com/_DFNQLcVpV5g/TIN7K6oONUI/AAAAAAAAAJk/axwFlPSNcgo/s512/Zdj%C4%99cie0436.jpg

zraszanie zrobiłem ponawiercanym pexem który mi został - nic się nie marnuje )

http://lh4.ggpht.com/_DFNQLcVpV5g/TIN7R_dJBpI/AAAAAAAAAJ0/nvZ7fl7q4H8/s512/Zdj%C4%99cie0446.jpg

docelowo było go o połowę krócej - spadek ciśnienia i woda leciała tylko z połowy dziurek

http://lh4.ggpht.com/_DFNQLcVpV5g/TIN7eOHYP9I/AAAAAAAAAKE/pz0pge4-Kac/s512/Zdj%C4%99cie0457.jpg

styropian, na to czarna folia budowlana i pozostało tylko zasypać

dzięki za wszystkie rady i porady :) no i koncept :)

Pozdrawiam

Dokładnie tak!

Spróbuję bardziej obrazowo...

MOŻNA podcierać się szkłem, ale TRZEBA pamiętać, że opatrunki sporo kosztują...

...

Kurcze, wszystko mi sie pokielbasilo - jasnym jest, ze humusu wsypywac nie bede, tylko glebe z wykopu (czyli w zasadzie gline). Chyba jestem przemeczony, ze takie majaki mam :D

Do fundamentu pojda piach zasypowy i gleba z wykopu.

...za chwilę pojawią się specjalistyczne elementy dowymiennikowe typu gruntowego ...niczym nie będą różnić się od maxow czy garów stropowych ale że specjalistyczne więc o 150-200% droższe :D

identycznie jak to: widziałem drenaż-bufor do wody opadowej z dachu... woda z rynny była wpuszczona do rzędu skrzynek-transporterów plastikowych po butelkach (stare i uszkodzone z hurtowni napojów) ułożonych w wykopie, przykrytych "agrowłókniną" (podobno stare worki rolnicze :D) ...im więcej skrzynek tym większy bufor... no i widziałem oryginalne "skrzynki" właśnie do takiego drenażu-bufora za całkiem sporą kasę - bo specjalistyczne :D :D :D

Nie o cenę chodziło a o frakcję

Oczywiście że jak są w pobliżu płukane to brać płukane - taniej i więcej zdrowia psychicznego

A ten ceramik faktycznie ładnie wygląda ciekawe jak będzie pracował

Gdyby jeszcze pogoda była trochę łaskawsza

Witam,

Zbudowałem rurowy GWC, jeszcze nie jest zasypany wiec prosze o porade:

- gromadzenie skroplin w najnizszym punkcie wymiennika (przy czerpni) zrobic szczelne czy otwarte do podloza? Praktycznie wszedzie mam twarda, nieprzepuszczalna gline, tak samo jest przy czerpni. Aktualnie na samo dno pod czerpnia dalem troche piachu, a nastepnie zwiru.

- czy jest jakas pewna metoda na dodatkowe uszczelnienie polaczen uzytych rur kanalizacyjnych fi200 ? Moze jest jakies mazidlo, ktore zarazem nie uszkodzi uszczelek i zachowa swoje właściwości po 30 latach?

Dzieki za pomoc!