adam_mk 02.09.2010 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Jak żwir to po co ten bloczek? Chcesz być oryginalny i mieć tak, jak NIKT nie ma? Ten rdzeń tam nie ma nic do roboty... Pomysł z betoniarką niezły. Akustycznie, podejrzewam, też atrakcyjny! Muzyka, że hej! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max_73 02.09.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Bloczek żeby pognębić trochę powietrzeżeby nie miało za prosto Rdzeń na zasadzie pieca akumulacyjnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.09.2010 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 No, to pomyliłeś urządzenia...Z akumulacyjnym piecem mało ma wspólnego.To wymiennik.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 03.09.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 jestem w trakcie robienia wymiennika (w fundamentach) - naszla mnie watpliwosc - czy mozna wymiennik zasypac ziemia? humusem?Chce najpierw nasypac troche piachu - tak ze 30cm, a reszte gleba. Czy humus sie nie zasmierdnie? Tudziez inne smrodki sie nie pojawia? A jak sie zasmierdnie - to czy przestanie, czy GWC bede mial juz zasmrodzone na wieki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max_73 04.09.2010 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 Humusu ogólnie nie powinno się sypać pod posadzki nieważne czy będzie złoże czy nie .A w tym wypadku to tym bardziej bym nie polecał takiego rozwiązania Żwir dlatego jest płukany a jak nie to trzeba go wypłukać np. przy pomocy betoniarki żeby nie było w nim żadnej organiki Tak mi się wydaje ale zawsze mogę się mylić .U mnie właśnie zaczęło się płukanie żwiru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.09.2010 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 Humus w jakiś tam sposób "żyje".Tam są drobiny, które "da się zjeść".Pół bidy jak "tlenowo". Bo jak beztlenowo to aromaty są niezapomniane!Rura kanalizy wysiada! Znasz chyba ten zapaszek stęchlizny występujący czasem tu czy uwdzie..Jakieś zawilgłe stare piwnice czy zagrzybione domy... Nie funduj sobie tego w nowym!No, ja bym tego sobie nie zrobił.WSZYSTKIE szkoły budowania nakazują humus usuwać.Jest dobry pod trawnik. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 04.09.2010 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 Tego sie obawialem ... jednak brak humusu przy zasypce fundamentu mialby powqazne konsekwencje finansowe :/ W tej sytuacji jednak zrobie tak, ze humus wsypie do czesci fundamentow, gdzie wymiennika nie bedzie, czyli pod garaz (ta czesc jest calkowicie oddzielona sciana fundamentowa od czesci z wymiennikiem) i pod gabinet (tu wprawdzie jest luka w scianie fundamentowej, ale ja w tej sytuacji zamuruje). Pod wymiennikiem mam piach zasypowy - nad wsypie tez do konca, az pod sama plyte. Newralgicznym miejscem bedzie kanal, ktory prowadzi pod garazem od wymiennika do przepustu (i potem do gory do czerpni wentylacyjnej). Obecny plan zakladal uzycie pustakow postawionych na lawie wzdloz sciany i "zaklejenia" tego folia budowlana (2 warstwy, przy krawedziach uszczelnione pianka montazowa). Zastanawiam sie jednak czy to wystarczy. Jezli to ryzykowne to musze wykombinowac cos innego w rozsadnej cenie (od razu mowie, ze rura fi250 nie ma rozsadnej ceny). Wszelkie pomysly mile widziane Jescze jedno - u mnie podloga parteru bedzie zbrojona i wylewana, jak plyta pietra, wiec bedzie szczelne oddzielenie od tego co pod spodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max_73 04.09.2010 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 Humus to organika może zmienić objętość pod posadzkąZamiast fi 250 można dwie rury fi 160alko kanał murowany z bloczków fund. Każdy pomysł jest wary przeanalizowania Tak jak napisałem na wstępie zastanów się czy wisząca podłoga to to czego chcesz Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.09.2010 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Dokładnie tak! Spróbuję bardziej obrazowo...MOŻNA podcierać się szkłem, ale TRZEBA pamiętać, że opatrunki sporo kosztują... Robisz co możesz, aby napytać sobie biedy!Poszukujesz taniego materiału...Zbierz humus z jakiego kawałka, gdzie nie budujesz (to cienka warstwa zwykle).Potem wykop tam staw dla karpia a wykopanego, jałowego materiału użyj jako zasypki/pospółki.Oby nie była to ohydna glina, choć i tak byłaby o niebo lepsza od humusu.Ten humus, co go masz, wsyp w ten staw likwidując go bez szkody a z pożytkiem dla planowanego ogrodu, albo rozplantuj pod trawniki zostawiając sobie tę sadzawkę.Będzie trochę roboty, ale zostanie kasy.No, i będzie zgodnie ze sztuką, co sprawdzono przez STULECIA!(nie Ty jeden chcesz TAK zaoszczędzić) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 05.09.2010 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2010 popełniłem GWC jak można było wyczytać przez dłuugi czas targały mną wątpliwości, żwirwy miał być, (problem ze żwirem, nisko woda), potem rurowy (wykop, rury) aż pojawił się tu koncept maxowca. Mam U220 podobne do MAX-ów po budowie z 6 palet zostało Nic tylko robić - no i zrobiłem Sam wymiennik ma wymiary ok. 5,5*5 czyli jakieś prawie 30m2 niestety musiał stanąć trochę płytko bo 1,5m ale styropianem pokryłem na zaś boki i w późniejszym czasie teren będzie z lekka do podniesienia. Szybka fotorelacja http://lh3.ggpht.com/_DFNQLcVpV5g/TINo64mUZmI/AAAAAAAAAIk/jwvNF-DCYGE/s512/Zdj%C4%99cie0410.jpg http://lh6.ggpht.com/_DFNQLcVpV5g/TINpW4WXPnI/AAAAAAAAAIo/T02uWD6GxxY/s512/Zdj%C4%99cie0411.jpg wycinałem z rurki ok 12-14 cm i rozciągałem aby zakleszczyło się na pustaku http://lh5.ggpht.com/_DFNQLcVpV5g/TINph9ICg_I/AAAAAAAAAIs/SX7lpI5xhMQ/s512/Zdj%C4%99cie0414.jpg starałem się nie stracić nic z przekroju rury - troszkę jednak zakryłem http://lh4.ggpht.com/_DFNQLcVpV5g/TIN7Ew1NteI/AAAAAAAAAJg/WPtzNxvpXrI/s512/Zdj%C4%99cie0434.jpg http://lh5.ggpht.com/_DFNQLcVpV5g/TIN7K6oONUI/AAAAAAAAAJk/axwFlPSNcgo/s512/Zdj%C4%99cie0436.jpg zraszanie zrobiłem ponawiercanym pexem który mi został - nic się nie marnuje ) http://lh4.ggpht.com/_DFNQLcVpV5g/TIN7R_dJBpI/AAAAAAAAAJ0/nvZ7fl7q4H8/s512/Zdj%C4%99cie0446.jpg docelowo było go o połowę krócej - spadek ciśnienia i woda leciała tylko z połowy dziurek http://lh4.ggpht.com/_DFNQLcVpV5g/TIN7eOHYP9I/AAAAAAAAAKE/pz0pge4-Kac/s512/Zdj%C4%99cie0457.jpg styropian, na to czarna folia budowlana i pozostało tylko zasypać dzięki za wszystkie rady i porady no i koncept Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 05.09.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Dokładnie tak! Spróbuję bardziej obrazowo... MOŻNA podcierać się szkłem, ale TRZEBA pamiętać, że opatrunki sporo kosztują... ... Kurcze, wszystko mi sie pokielbasilo - jasnym jest, ze humusu wsypywac nie bede, tylko glebe z wykopu (czyli w zasadzie gline). Chyba jestem przemeczony, ze takie majaki mam Do fundamentu pojda piach zasypowy i gleba z wykopu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.09.2010 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Uszy do góry! Każda orka kiedyś się kończy! Zrób sobie jaką chwilę przerwy i trochę relaksu... Będziesz wydajniejszy A ten GWC-MAX ślicznie wyszedł! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 05.09.2010 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2010 popełniłem GWC ... Slicznie wyszedl ten wymiennik - gratulacje ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 05.09.2010 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2010 ...za chwilę pojawią się specjalistyczne elementy dowymiennikowe typu gruntowego ...niczym nie będą różnić się od maxow czy garów stropowych ale że specjalistyczne więc o 150-200% droższe identycznie jak to: widziałem drenaż-bufor do wody opadowej z dachu... woda z rynny była wpuszczona do rzędu skrzynek-transporterów plastikowych po butelkach (stare i uszkodzone z hurtowni napojów) ułożonych w wykopie, przykrytych "agrowłókniną" (podobno stare worki rolnicze ) ...im więcej skrzynek tym większy bufor... no i widziałem oryginalne "skrzynki" właśnie do takiego drenażu-bufora za całkiem sporą kasę - bo specjalistyczne :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 05.09.2010 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Och nie watpie, ze na tym ktos zarobi .. taka natura ludzka A my wiemy, ze specjalnej ceramiki nie trzeba i kazdy forumowiec, moze miec GWC za rozsadna kase! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 05.09.2010 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Ładny ten GWC ceramiczny wyszedł. Kawal dobrej roboty manieq. Gratuluję! Na Twoim przykładzie widać że jakoby z natury jest dedykowany dla tych co budują z ceramiki. Po prostu lecą z rozpędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 06.09.2010 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Takie puzelki w tym wymienniku Co do płukania kamieni to nie lepiej od razu brać płukane ? Czy cena aż tak bardzo wysoka ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 06.09.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Prace nad GWC sie zaczely, pomimo niesprzyjajacej aury, dzis udalo sie zamontowac kanal ktory prowadzi od GWC do przepustu w scianie, skad potem pojdzie kanal do czerpni sciennej wentylacji.Wykozystalem pustaki ze wzgledow ekonomicznych i praktycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max_73 06.09.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Nie o cenę chodziło a o frakcjęOczywiście że jak są w pobliżu płukane to brać płukane - taniej i więcej zdrowia psychicznego A ten ceramik faktycznie ładnie wygląda ciekawe jak będzie pracował Gdyby jeszcze pogoda była trochę łaskawsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pga 06.09.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Witam, Zbudowałem rurowy GWC, jeszcze nie jest zasypany wiec prosze o porade:- gromadzenie skroplin w najnizszym punkcie wymiennika (przy czerpni) zrobic szczelne czy otwarte do podloza? Praktycznie wszedzie mam twarda, nieprzepuszczalna gline, tak samo jest przy czerpni. Aktualnie na samo dno pod czerpnia dalem troche piachu, a nastepnie zwiru.- czy jest jakas pewna metoda na dodatkowe uszczelnienie polaczen uzytych rur kanalizacyjnych fi200 ? Moze jest jakies mazidlo, ktore zarazem nie uszkodzi uszczelek i zachowa swoje właściwości po 30 latach? Dzieki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts