Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jutro o godz.17ej przyjezdzaja do mnie szefowie firmy Warebud,bedziemy ustalac poczatek dzialan pod GWC bezprzeponowy umieszczony pod podloga garazu oraz cala inst. naw-wyw.Jak cos...to zapraszam ;-))))Juz zdecydowalem i oni beda mi robic ww. rzeczy....

na jakiej głębokości?

A znasz kogoś komu rozszczelniła się kanaliza w fundamentach, albo w ogóle w ziemi ? Ja nie i nigdy o czymś takim nie słyszałem, podobnie jak "zaprzyjaźniony" instalator.....

A znasz kogoś kto to sprawdzał ;) Ludzie mają szamba bez dna albo z dziura, partacze układają rury kanalizacujne bez uszczelek lub nie dociskają do końca kileicha i rzadzizna się sączy w glebę aż dziurę zastkają geste osady, tak samo jest z nieszczelną kanalizą (przy czym nie mówię tu o np pęknięciu rury z połamaniem czyli zatkaniem odpływu) i nikt o tym nie wie a nawet się nie domyśla że tak jest. Rzecz jasna nie zmienia to faktu że poprawnie zmontowana rura kanalizacyjna jest naprawdę b. szczelna i naprawdę b. wtrzymała i jak najbardziej nadaje się na wymiennik.

ze względów praktycznych przekonałem się do ułożenia rur GWC pod budynkiem

dodatkowo uszczelnię rury w miejscach łączenia

prawie ostateczna koncepcja ułożenia rur fi 160 lub 200 jest następująca:

http://img.auctiva.com/imgdata/0/6/8/6/8/9/webimg/47506266_o.jpg

taki układ daje w sumie ok 40 metrów (koszt dla mnie do zaakceptowania) , opory powinne byc małe, spora część rury biegnie pod budynkiem i tarasem, czyszczenie będzie bardzo łatwe

realizacja za 3 tygodnie

do tego czasu wszelkie uwagi bardzo mile widziane

Witam,

Wyczytalem ze do pomp ciepla stosuja tez kolektory pionowe - U - rurka wpuszczona w dziure w ziemi i kilka takich.

A gdyby to zastosowac zamiast tych naszych 200 metrow rury poziomo?

Ile trzeba by tej rury? Tez 200 metrow? Jak gleboko?

Da sie to jakos wywiercic "domowymi" sposobami?

Zaleta taka ze nie trzeba by przekopywac calej dzialki.

Wszelkie komentarze mile widziane.

Pozdrawiam

Mirek

• 2 weeks później...

Obiecałem, że umieszczę fotki z wykonania GWC żwirowego w fundamentach i słowa dotrzymuję. Kilka miesięcy temu sam szukałem rozpaczliwie fotek z wykonania i wszelkich opisów.

Najpierw krótko dlaczego w fundamentach :

1. bo oszczędzam na wykonaniu koszt pisaku do wypełnienia fundamentów

2. bo wysokie wody gruntowe w porach deszczowych (jesień/zima/wczesna wiosna) - 0,7m uniemożliwiają wykonanie poza obrysem bez robienia góry na sanki :wink:

3. różne inne

O fundamentach : ławy ok 5-10cm ponad poziomem wód gruntowych (wykonane pełne badania geologiczne) 30cm wysokości, ściany fundamentowe 0,8m wysokości.

Złoże żwirowe wysokości 0,6m na to beton B20 (oczywiście folia).

Samo wykonanie i koncepcja :

Złoże jest podzielone na dwie części, jedna pod garażem druga pod częścią domu w sumie prawie równe złoża. Całość daje 5,5*6*0,6m. Kamieni 32tony. Dodatkowo zrobiłem dojście (trójnik na fotce nr. 2) na w razie "w" ( lubie się zabezpieczyć 8) ) Złoże ma pracować min. 16h na dobę przy przepływie ok 130-150m3 a może uda się 24h, zobaczymy.

Koszty w zaokrągleniu :

32t kamieni 35-90mm - 2800 pln

geowłóknina - 350 pln (cena hurtowa)

folia budowlana - pewnie ze 100 pln

rury i kształtki fi 200mm - 700 pln (cena hurtowa)

"nawiertki" 22mm do drewna (2 sztuki) - 50 pln

Suma : ok 4000 pln brutto - ok 700 pln za piasek którego nie musiałem nawieźć w fundamenty czyli ok 3300 pln koszt całkowity.

Kilka uwag "wykonawczych" :

Kamienie warto zrzucić na folię grubą, żeby nie mieszały się z piaskiem/gruntem.

Żwirownia i tak przywiezie kamień zanieczyszczony pomimo, że płukany. Na jednej z fotek widać "stanowisko" do mycia co gorszych partii (sito murarskie do przesiewania piasku, woda, szypa i gumiaki :lol: )

Warto dobrze przygotować się do wykonania bo robota nie jest lekka. Nawiercenie rur to kilka godzin roboty, wiertarką 500W-wą. Ale kamienie to praca ciężka, warto zebrać ekipę kilku osób do tego. Koszt : grill + piwko na zakończenie :wink:

No i foteczki :

Miejsce akcji :

http://img408.imageshack.us/img408/8496/miejsceys5.jpg

Złoże rośnie, rury już są i czekają na największe (ręcznie wybierane do tego celu) kamienie

http://img526.imageshack.us/img526/9911/ruryqd5.jpg

szalejąca ekipa 8)

http://img234.imageshack.us/img234/504/praceyy2.jpg

W końcu po wszystkim :lol:

http://img140.imageshack.us/img140/4196/gotowetp8.jpg

Adamie dzięki za wskazówki i cierpliwość :wink:

Będziesz kiedyś w okolicy serdecznie zapraszam :D

Witaj

Widzę wyraźnie, że już zdobyłeś tę wiedzę praktyczną.

Gratuluję, cieszę się wraz z Tobą.

Robota nie trudna, co wcale nie znaczy, że lekka. Całe szczęście, że raz dobrze wykonana jest naprawdę trwała. :lol:

Odwaliłeś kawał dobrej roboty.

Podziwiam i pozdrawiam

Adam M.

ja tu po raz pierwszy....

czytam, czytam i czytam... i ciagle nie wiem za duzo.

Mamy działkę na wydmie, sam piach, woda chyba na głębokości kilkanaście albo wiecej m. (sąsiad kopał studnię i pierwszą wodę zobaczył na 25m!)

Piach nie jest bardzo luźny, geolodzy robili odwierty na głębokość 6m - jednolity żółty piach, próba twardości wyszła jako dobra - kazali budować bez obaw :)

No i nastawiamy sie na GWC rurowy. Mowa jest że żwirowy wydajniejszy, ale to przecie kupa roboty, płukanie żwiru, układanie go i miejsca trzeba sporo miec a u nas sporo drzew (wymiary działki 31x28)... wiec skłaniamy się ku rurowemu, zastosujemy rury PCV, coby wyszło taniej.

Czy możecie poradzić jak w naszym przypadku zrobic wydajny rurowy i najtańszy? Chcemy go oczywiście połączyć z reku.

pzdr,

ewa

Witaj

Najtańszy i wydajny i jeszcze sprawny rurowiec - to tylko w Erze, ale i to nie napewno.

Wydajny (jako tako) to z 50mb a w piachu i to suchawym może nawet z 65mb.

Rury po 50zł/mb. I tak trzeba kopać, a kopać w piachu głęboko i wąsko to trochę karkołomne. Mnie by się dupim pomarszczył.

Przemyśl problem. Może żwirowiec pod domem? Wyjdzie najtaniej, no i piach do budowy zostanie. Czysty zysk.

Adam M.

czy idea umieszczania GWC pod budynkiem, zaraz pod posadzką jest właściwe?

bo coś mi tu nie halo i to nie ze względu na osiadanie bo to jest pomijalne, ale ze względu na pompowanie własnego ciepła

U mnie GWC nie jest zaraz pod posadzką, 15cm betonu, 12 styro, 7cm wylewki i dopiero ceramika/drewno. Przy tak małej różnicy temp. nie widzę jak miałoby mocno ciepło "zwiewać" do GWC, zwłaszcza, że ciepło pójdzie chętniej w górę.

no co byś nie zrobił to grunt pod chałupą będzie cieplejszy dzięki samej chałupie

(jest ciepła i jakiś procent oddaje do gruntu)

teraz wstawiasz gwc czyli "efektywny" pobieracz ciepła z gruntu, który zasysa te ciepło oddane przez chałupę, ziemia stygnie, ale dąży do wyrównania teperatury z tą od strony chałupy, czyli chałupa oddaje więcej

ktoś na forum już pisał o cudownym, krótkim gwc pod własnym domem

no co byś nie zrobił to grunt pod chałupą będzie cieplejszy dzięki samej chałupie

(jest ciepła i jakiś procent oddaje do gruntu)

teraz wstawiasz gwc czyli "efektywny" pobieracz ciepła z gruntu, który zasysa te ciepło oddane przez chałupę, ziemia stygnie, ale dąży do wyrównania teperatury z tą od strony chałupy, czyli chałupa oddaje więcej

ktoś na forum już pisał o cudownym, krótkim gwc pod własnym domem

co do oddawania i pobierania, naprawdę myślę, że ten procent jest niewielki bo różnica temp. i grubość izolacji robią swoje. Zgadzam się, że ciut ciepła oddam do podłogi ale wliczam to w poczet rozwiązania. Zresztą, przy GWC poza domem byłoby podobnie bo latem słońce nagrzeje ziemię wokól pomimo wrzucenia styropianu, mechanizm podobny. Tak samo z rurowy o czym również było już kilkukrotnie dyskutowane .

a o "cudownym gwc" myślę podobnie, ponoć realista ze mnie :lol:

Mice, a będziesz miał podłogówkę?

Wydaje mi się, że gdyby nie GWC to ciepło poszło by w glebę, a tak to je odzyskamy.

Nad gwc nie będzie podłogówki (nie no, będzie 1,5m2 :wink: )

Po to daje izolację, żeby to ciepło nie uciekało* więc nawet nie robiłem takich założeń, co do odzysku strat.

* realnie jak najmniej