Jani_63 18.03.2011 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Jak pisałem, któryś z forumowiczów GWC z rur drenarskich wykonał. Niestety nie jestem w stanie podać kto. Cóż pamięć staje się zawodna Takie wykonanie też budziło moje obawy choćby ze względu na karby w których będą stały skropliny, a co za tym idzie możliwość wydzielania się zapaszków. Właściciel zapewniał że nic z tych zjawisk nie ma miejsca i wszystko śmiga aż miło. Co więcej, sugerował że dzięki rozwinięciu powierzchni wymiany GWC osiąga bardzo dobrą sprawność. Co do wytrzymałości na napór gruntu to wydaje mi się że nic się z nimi nie będzie działo. Drenaż czasami układa się głębiej niż 1,3m ppt i też musi działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 18.03.2011 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Zgrzewanie - pewnie już nie tak pewne jak w jednym kawałku. Ale dzięki - pomyślę Gaz tym przesyłają, a Ty się o wody gruntowe po deszczu boisz Połączenia zgrzewane są bardzo trwałe, a jedyny problem z nimi to taki, że we własnym ogródku nie tak łatwo je wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.03.2011 23:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Kiedyś była taśma Densa...Taki bandaż mocno nasycony bituminami.Jak się obandażowało jaką kanalizę - to raz i na 100 lat.Znaleźć to gdzieś lub ... zrobić "tymi ręcami".Nie trudne.Jaki stary garnek, bitumin, trochę bandaża elastycznego...Ponad 2500 lat przed wodą broniono się bituminami - i zawsze działało!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 19.03.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Przepraszam ale nie chce mi się czytać 140 stron. Czy ktoś zbudował GWC wodny 2??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 19.03.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Kiedyś była taśma Densa... Taki bandaż mocno nasycony bituminami. Jak się obandażowało jaką kanalizę - to raz i na 100 lat. Znaleźć to gdzieś lub ... zrobić "tymi ręcami". Np. tutaj : http://www.unisan.net.pl/denso-tama-denso-p-137.html . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.03.2011 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 (edytowane) "Czy ktoś zbudował GWC wodny 2??? " A jak Ci się wydaje?! :lol: Adam M. No właśnie taka taśma! Tu rozwiązuje problem w całości. A. M. Edytowane 19 Marca 2011 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 19.03.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 "Czy ktoś zbudował GWC wodny 2??? " A jak Ci się wydaje?! :lol: No to już wiem A podrzucisz jakiś bliższy link z realizacji? I tak będę miał studnię do podlewania ogrodu. Może zamiast zapłacić za wierconą 2,5 tys. wykopię sobie sam z kręgów a przy okazji zrobię GWC. Nie dotarłem jednak do opisu realizacji i zalet,wad rozwiązania oraz problemów na jakie mogę się natknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.03.2011 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 (edytowane) Bo to ZAWSZE jest konstrukcja dedykowana!W praktyce - chłodnia kominowa (mini).Może być i pod i nad gruntem.Sporo tu do uwzględniania... Adam M. CO potrzebne?(założenia)A.M. Edytowane 19 Marca 2011 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 21.03.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 1.Mam dość wysoki (czasami b. wysoki) poziom wód gruntowych - czy do rury łączącej czerpnię powietrza i dom nie będzie wpływać woda? Jeśli wpłynie trochę to jedynie będzie nawilżać powietrze, ale jak zaleje całkowicie to co wtedy?Zapytałem o ceny rur: - pomarańczowa kanalizacyjna średnica 200 mm (przekrój 314cm2) = 59 zł/m (6-cio metrowe rury) - niebieska (zgrzewalna) średnica 110 x 4 rury (łączny przekrój 314 cm2) = 96 zł/m (100 metrowe kawałki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 21.03.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Ty chcesz drogo kupić, czy nie chce Ci się szukać taniej 6-cio metrową kanalizacyjną ɸ200mm można nabyć za 24,4-34zł/mb w zależności od grubości ścianki. http://allegro.pl/mrozbud-rury-pcv-zewnetrzne-200-6m-szamba-i1475201477.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogniowy 21.03.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Jak złożysz to na silikon, tak jak ja zrobiłem, zataśmujesz na wszelki wypadek złącza taśmą, to nic ci nie wpłynie.Pamiętaj zrobić to ze spadkami i w najniższym punkcie umieścić pompkę do skroplin.Najprostszy, najtańszy system GWC - rura kanalizacyjna, sprawdzony - 4 lata chodzi bezawaryjnie i parametry ma porównywalne do przedstawianych tu rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogniowy 21.03.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Ty chcesz drogo kupić, czy nie chce Ci się szukać taniej 6-cio metrową kanalizacyjną ɸ200mm można nabyć za 24,4-34zł/mb w zależności od grubości ścianki. http://allegro.pl/mrozbud-rury-pcv-zewnetrzne-200-6m-szamba-i1475201477.html A propos - najlepsze są te najcieńsze, ze względu na przenikalność ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.03.2011 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Nie tylko ... Na kasę - też! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 23.03.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 czy ktos juz wymyslil powietrzne ogrzewanie dachowe ? jak jest robiony dach to daje sie folie pozniej łaty i znowu folie czyli mamy szczelny tunel powietrzny. od poludniowej dachu robimy kolektory ssacy i wydechowy z rur przez pol roku zasysamy powietrze do ogrzania domu, a latem do wysysania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 23.03.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Piszesz o kominie słonecznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 23.03.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 łaty w pionie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 23.03.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 komin sloneczny latem i wtedy mamy naturalna wentylacje + GWC = klimaw pozostalym okresie ogrzewanie wstepnekonstrukcje trzeba przemyslec dokladniej i pytanie czy ma sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 23.03.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 WM bardziej sterowalna i wydajniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 23.03.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Trzy problemy z takim ogrzewaniem: 1) powietrze ma bardzo małą pojemność cieplną (zwłaszcza suche), czyli trzeba by go całkiem sporo przepchnąć, żeby budynek to odczuł 2) zimą potrzeba bardzo małej wentylacji budynku (bo zimowe powietrze jest suche), to podejście zakłada jednak wymianę powietrza wewnątrz jeśli dobrze zrozumiałem 3) co z odśnieżaniem dachu? Obawiam się, że lepiej spradzi się po prostu zwyczajne okno od południa... Można to oczywiście wykorzystać jako uzupełnienie GWC, ale raz że bardzo kapryśne, a dwa że dające bardzo nikłe zyski (o ile w ogóle jakiekolwiek) - chyba że zrezygnować za to z rekuperacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 23.03.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 nie zrozumieliscie calej koncepcjipowietrze i tak trzeba pobierac z zewnatrzłaty i folie i tak sie kladzie jedyny koszt to dolozenie kilku rur i ich izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts