autorus 07.07.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 A w moim przypadku Mistrzu Jodo? Chciałbym osiągnąć efekt nawilżenia, deszczownię mogę zrobić. Rury niestety tylko 15mb ale 200mm . Kłopoty jakie widzę to duża kubatura. Za to studnia bardzo mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 07.07.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 GWC studniowy (wodny 2) jest wymiennikiem bez przeponowym. Przechodzenie powietrza przez środowisko stale wilgotne będzie stabilizowało wilgotność tego powietrza do poziomu jaki może unieść przy danej temperaturze... praktycznie zawsze 100% dla danej temperatury.Jest to chyba najbardziej wydajny GWC jeśli chodzi o możliwość nawilżania zimą ... jeden warunek Temperatura wody w studni musi się utrzymywać na poziomie 4-6oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.07.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 spox, mogę studnie nawet obłożyć styropianem dzieki Jani_63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 07.07.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Nicht, nicht, nicht... powierzchnia studni bierze jakiś tam udział w wymianie ciepła. Ocieplenie tylko od góry i do strefy przemarzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.07.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 OK, zarejestrowałem.tak tez będzie. NA studni mam właz betonowy grubości standardowej ok 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.07.2011 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 No, dobra!Trochę się uzewnętrznię w tym temacie....MUSIAŁEM popełnić taką sztukę.Okazało się, że najwygodniej jest , jak studnia jest miejscem, skąd wodę się bierze i gdzie ona powraca.Sama deszczownia może być fragmentem kanału gdziekolwiek.Ale...Są pewne ograniczenia.Konieczny jest separator kropel.Za to dynamika działania tego GWC jest niewyobrażalna!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.07.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 No, dobra! Trochę się uzewnętrznię w tym temacie.... MUSIAŁEM popełnić taką sztukę. Okazało się, że najwygodniej jest , jak studnia jest miejscem, skąd wodę się bierze i gdzie ona powraca. Sama deszczownia może być fragmentem kanału gdziekolwiek. Ale... Są pewne ograniczenia. Konieczny jest separator kropel. Za to dynamika działania tego GWC jest niewyobrażalna! Adam M. witam, podłączyłem kiedyś taką studnię( 5m do lustra wody, temp. wody 10*)pod dwa klimakonwektory... po pięciu godzinach miałem 16*... i po chłodzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.07.2011 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Może tego nie widzisz, ale pomyliłeś sugerowane rozwiązania i problem rozwiązałeś "nogami".Przecież zanim się do tego zabrałeś było wiadomo jaki będzie efekt...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.07.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Może tego nie widzisz, ale pomyliłeś sugerowane rozwiązania i problem rozwiązałeś "nogami". Przecież zanim się do tego zabrałeś było wiadomo jaki będzie efekt... Adam M. nic nie pomyliłem, ja wiem o co chodzi... przytoczyłem tylko spostrzeżenie (jak to ja musiałem wypróbować). co niektórzy palą się do takiego rozwiązania:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.07.2011 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Aaaa! To wszystko jasne! Eksperymentator jesteś! Wiesz , ale i tak czasem co sprawdzisz! Trochę tak jak ja... Też to mam czasem... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 10.07.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Może komuś się przyda. Inny sposób na wykonanie powietrznego GWC - W naszych warunkach należałoby go zakopać trochę głębiej. Można by użyć rur PCV fi 160-200mm + rurek drenarskich bez perforacji fi 50mm. Do tego wywrotka piasku na obsypanie, koparka i można to zrobić w ciągu jednego dnia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.07.2011 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Zakopali sobie plastikowy kaloryfer... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.07.2011 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 W wodnym 2 najbardziej przemawia do mnie wilgoć która będzie transportowana do domu. Na forum czytałem już ze ludzie nie robią anemostatów w łazience żeby para wodna po praniu nawilgacała im dom. To ja bym wolał jednak inne rozwiązanie . Czy separator kropli to po prostu zwykła deszczownia? Tzn końcówka od prysznica ewentualnie większa od panela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.07.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Czy separator kropli to po prostu zwykła deszczownia? Wręcz przeciwnie . Służy do oddzielenia gazu od cieczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.07.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Ja bym jednak prosił prościej. Może jakiś link ? Ja prosty człowiek jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.07.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Ja bym jednak prosił prościej. Może jakiś link ? Ja prosty człowiek jestem. A Wujka Google znasz : http://www.google.pl/search?q=%22separator+kropli%22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 11.07.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Witam, Prosze o opinie. Dzis ukonczylem czesc kanalu prowadzaca z GWC w ociepleniu po scianie do czerpni sciennej wentylacji.Kanal wykonalem z aluflexa fi200, odpowiednio zgniecionego, aby zmiescil sie w kanale o szerokosci 25cm i "grubosci" 10-12cm. Niestety nie udalo sie wszystkiego pieknie zrobic - po pierwsze rury nie udalo mi sie rozciagnac do deklarowanych przez producenta 3m - rura w pewnym momencie podzielila sie na dwie :/Po drugie - laczenia przy pomocy muf/lacznikow stalowych tez nie wyszly idealnie. O formowaniu ksztaltu rury nie wspomne - wprawdzie nie doszlo do perforacji, ale idalnego ksztaltu nie uzyskalem.Calosc wiec uszczelnilem tasma klejaca na laczeniach (srebrna i taka do membrany dachowej) a takze owinalem stretchfolia na calej dlugosci kanalu (ok 6m). Zakladam, ze skoro w rurce bedzie podcisnienie (zasys z ukladu wentylacji) to wszelkie nieszczelnosci zalata folia.Kanal umocowany pianka i zakryty plytami styropianu dla zlicowania ze sciana. W najwezszym miejscu przekroj kanalu powinien miec tyle co rura fi 150-160.Zakladanay przeplyw staly to ok 180m3/h, maksymalny ok 500m3/h Pytanie czy tak to moge zostawic, czy tez wyrwac ze sciany i wykombinowac cos lepszego?Fotki do zobaczenia tutaj PS. Dodam, ze po sprawdzeniu licznych firm zajmujacych sie obrobka blachy - nie udalo mi sie w rozsadnej cenie i w rozsadnycm czasie uzyskanc kanalu ze stali, co bylo moim pierwotnym zamierzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.07.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 To inne pytanie. Czy zamiast deszczowni w wodnym 2 mając rurę fi200 o długości 15m zakończoną w studni z odpowiednim kontem spływu nie mógłbym wykorzystać pompki która by mi ze studni pobierała wodę a następnie wlewała ją do rury GWC. Ta woda by spływała 15m znów do studni? Byłby obieg zamknięty. Cel to nawilżenie powietrza. Jest w tym sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 11.07.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Dziwne miejsce wybrałeś na tą czerpnię, co prawda masz tam garaże, ale ja bym jednak tak wysoko z nią nie jechał (zwłaszcza nie osłabiał i tak kiepskiej izolacyjności okien). Co do kształtu, to pewnie da się przeżyć, ale opory będziesz miał z tego trochę większe, niż z kanału okrągłego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 11.07.2011 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 autorus: jeśli woda będzie tylko płynąć dnem kanału, to nawilżenia powietrza z tego wiele nie uzyskasz. Powietrze będzie się "stykać" z tą wodą przez kilka-kilkanaście sekund... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts