Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

Dla dobrej pracy centrali w zimie nagrzewnica musiała by pracować ok. 2 miesięcy ze średnią mocą1 KW ( tu strzelam ale jestem bliżej prawdy niż dalej ).

Liczyć umiesz i wiesz ile płacisz za energię .

Zamiast całego moduły za te 9 tyś możesz mieć coś lepszego i o wiele tańszego .

Może i nie wygląda bardziej efektownie ale robi co trzeba.

Wyglądać to może obrazek w salonie ,,,

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki! Kwestię modułu to spokojnie będę mógł później ogarniać. Ale to co potrzebuję teraz wiedzieć (do projektu się przyda) to ile rury i o jakim fi powinienem przy powyższej kubaturze zakopać i jak wyprowadzić całość z budynku. Założenie - prostota instalacji - więc jedna pętla.

kWh na PLN to sobie spokojnie policzę :-) dzięki!

Dasz se radę albo i nie...

Poczytałeś se te 165 stronek?

:lol:

WIESZ co chcesz sobie zbudować?

:lol:

Prosto i łopatologicznie...

- A co w tym trudnego?

- Rurka, koparka, podłączyć - i działa...

Tylko - jak?

COP tego ustrojstwa ma od 20 do 35.

Jak kiedy, jak gdzie...

Piczman wyraźnie napisał...

Coś budujesz....

Dom chyba...

No, ja tak wyczytałem!

"Ale to co potrzebuję teraz wiedzieć (do projektu się przyda) to ile rury i o jakim fi powinienem ..."

A przecieczcież to oczywiste, bo masz w projekcie...

(Brak zadania domowego?)

Adam M.

Na razie jestem na stronie 40/83 (inne ustawienia) - na etapie jak Piczman odpala swoją instalację :-) Tak więc dopiero przecieracie szlaki. Myślałem, że wycofałeś się z formum bo ostatnie kilka podstron Ciebie nie było. Ale widzę, że masz się dobrze :-) Uszczypliwy jak zawsze ;-)

Dobrze - podejmę rękawicę.

Nie wiem co chcę wybudować (w sensie instalacji) - gdybym wiedział to bym nie czytał tego tematu i nie zadawał debilnych pytań ;-) Piszesz - rurka, łopata. To mnie mnie nie przeraża.

Gorzej z ustrojstwem do którego końce tej rurki mam podpiąć. Od czasu jak przecieraliście szlaki pojawiło się kilka rozwiązań systemowych (pewnie dojdę do tego na kolejnych stronach) - ale ceny z kosmosu. Jak bym miał pudełko za 7kPLN dokupić do REKU to bym się w to nie bawił (oszczędność na prądzie ca 300 PLN/rocznie - nagrzewnica wstępna vs pompa w GGWC - absolutnie nie skłaniałby mnie ku takiej inwestycji).

Reasumując - czytam bo chcę się dowiedzieć czy będę umiał GGWC zrobić metodą "zrób to sam". Jeśli tak - to wiem co chcę budować. Jeśli nie - też wiem - REKU z wstępną nagrzewnicą i tyle.

Ale rozumiem też Wasze rozdrażnienie - kolejny laik zadający to samo pytanie ;-) Cóż - nie każdy jest ekspertem we wszystkim. Więc w kolejnych stronach powyższej dyskusji pewnie też i do tego dojdę :-)

To ja Ci odpowiem tak:

1. rozumiem że zdecydowałeś sie na wentylację mechaniczną. I według mnie słusznie. Ale czy podjąłeś tą decyzję ze względów ekonomicznych? Czy chodzi o coś innego (vide wypowiedzi Piczmana - np. komfort). W ten sposób w zasadzie trzeba podejść również do GWC - ja osobiście wątpię żeby to miało się zwrócić. A jednak u sibie zamontowałem (właśnie odpalam). Czy będę zadowolony napiszę Ci za rok - jak Ci się nie spieszy to może poczekasz :)

2.

Dzialka nieduza, 900 m2, piaszczysta z nisko polozonymi wodami gruntowymi.

a jednak

Jak już miałbym się decydować na GWC to tylko Wodny1 (w rurę nie wierzę a na żwirowy nie mam warunków)

jak na moje to masz właśnie warunki na żwirowca a nie na Wodnego1 (zaznaczam że sam niewiele o żwirowcach wiem, sam mam Wodnego1 :D) Ale moje warunki (Piczmana też, popatrz na zdjęcia) były diametralnie inne.

3.

Martwi mnie skrzynka którą muszę do REKU podpiąć :smile: Bo taka z ww. stony to jakiś rozbój w biały dzień - cena (chyba bez AEIS) to aż 9 240 :sad:

myślę że znajdą się na tym forum ludzie ktorzy zrobią Ci tą "skrzynkę" za nie wiecej niż połowę tej ceny (z pompą i instalacją). I w niczym nie będzie ustępować gotowcom. Nota bene budowanym na bazie tego co wymyślił adam_mk (Adamie, ciagle nie rozumiem dlaczego nie powalczyles o wlasna produkcje na szersza skale)

4.

Jak bym miał pudełko za 7kPLN dokupić do REKU to bym się w to nie bawił (oszczędność na prądzie ca 300 PLN/rocznie - nagrzewnica wstępna vs pompa w GGWC - absolutnie nie skłaniałby mnie ku takiej inwestycji).

Ewentualną elektryczną nagrzewnicę wstępną też musiałbyś kupić.

Z GWC (szczególnie z glikolowym, ale z pozostałymi raczej chyba też) wiążą się również nadzieje/szanse na obniżenie temperatury latem, nagrzewnica elektryczna bedzie w tym temacie bezużyteczna.

5.

gdybym robił ten Wodny 1 to robiłbym jedną pętlę (bo trójniki, odpowietrzanie i inne poruszane przez Was problemy)

Problemy to mieli pionierzy tego wątku :), poźniej sobie wyjaśniono gdzie trzeba dodać zawór i odpowietrznik żeby było okay. Ale do tego pewnie jeszcze nie doszedłeś :D

6.

rozumiem też Wasze rozdrażnienie - kolejny laik zadający to samo pytanie

Nie zrażaj się, Adam tak ma :rotfl:. Z drugiej strony jakby ktoś inny tyle razy to tłumaczył różnym osobom od początku jak on to pewnie też by tak miał.

w każdym razie pytaj, licz, i koniecznie poinformuj wszystkich (dla potomnych) jak już dojdziesz do jakiś konstruktywnych wniosków

pozdr

Wykonałem GWC rurowy w układzie Tichelmanna wykonany wokół domu w odległosci conajmniej 3m od fundamentów.

Rura czerpna to 3m fi200mm, potem rozgałęzienie na 2 nitki równoległe fi 160mm po około 60mb w odległości od siebie wynoszącej około 1,5m i zakopane na głębokości około 1,7-2,0m w zależności od terenu:

1 nitka: (6mb - załamanie +90'[w lewo] - 18mb - załamanie +90' - 21mb - załamanie +90' - 15mb - załamanie +90' - 3mb - załamanie +30' - wejście do budynku w ścianie fundamentowej 0,8mb - ponowne rozgałęzienie ale zbiorcze z kątem 90') - razem 63,8mb

2 nitka: (rozgałęzienie-załamanie +90' - 1mb - załamanie -90' - 5mb - załamanie +90' - 16,5mb - załamanie +90' - 18mb - załamanie +90' - 13mb - załamanie +90' - 2mb - załamanie +30' - wejście do budynku w ścianie fundamentowej 0,8mb - załamanie -90' - 0,7 ponowne rozgałęzienie ale zbiorcze z kątem 0')

razem 57,0mb

Po połączeniu nitek rura fi 200 biegnie spod posadzki aż na poddasze do centrali (około 4,7mb).

Planowana max wydajność to 400-500m3/h a średnią planuję na 250-300m3/h dla kubatury netto 550m3

Prędkość powietrza o wydajnośći 400m3/h w rurach fi160mm to 2,78m/s a w rurze fi200mm to 3,54ms.

GWC rurowy w połowie długości ma najniższy punkt w terenie oraz ma w tym punkcie 2 studzienki rewizyjne (po 1 dla każdej nitki) wraz z miejscem na zbieranie skroplin. Spadek na długości 35m od strony wprowadzenia do domu wynosi 1,8m a od strony czerpni na długości 25m wynosi tyle samo. Kat nachylenia odpowiednio wynosi więc 2,94' i 4,12' więc mam nadzieję że wystarczy.

Za pomocą wykresu Moliera można oszacować wykraplanie się pary wodnej w GWC latem podczas ochładzania powietrza w jego wnętrzu.

Aby to zrobić trzeba znać temperaturę powietrza i wilgotnośc względną.

Danych takich nie posiadam, ale często latem są dni burzowe o temp w zakresie 26-30'C i nieznanej bliżej wilgotności bo higrometru nie posiadam.

Powietrze w GWC ochładza się do temp 15-20'C i na pewno osiągnie nasycenie przy którym nastapi wykraplanie się pary na ściankach GWC.

Czy ktoś ma dane na temat wilgotności powietrza latem oraz temperatury i wilgotności powierza wpływającego z GWC rurowego do domu przez centralę rekuperacyjną (baypass)?

Proszę o jakieś dane na podstawie których mozna określić ilość wody wykraplającej się w GWC np w litrach na dobę.

Zastanawiam się teraz nad czerpnią powietrza i planuję zrobić wkład filtrujący od zewnątrz z fizeliny aby nie zasysało kurzu i ułatwiało czyszczenie tej fizeliny badź jej wymianę bez osypywania się syfu do wewnątrz oraz od wewnętrznej strony siatkę stalową na szczury i myszy tudzież ptactwo.

Edytowane przez rkowal79

witam

chciałem się pochwalić swoim GGWC które dziś wykonaliśmy z Piczmanem

a reczej Paweł wykonał a ja mu tylko pomagałem

>> szczegóły wykonania w dzienniku budowy >>

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=87148&d=1322335360

Pozdrawiam

Konrad

Edytowane przez R&K

Ładny!

Piczman zdolniacha był zawsze!

Dokończcie robotę pchając piankę w te łuczki na bokach nagrzewnicy.

Bo będzie i tam "płakać" w nie kontrolowany sposób, latem, w upały...

Pianka z puszki a nadmiar obciąć ostrym nożem.

Zresztą, Piczman wie o co idzie... (Pozdrawiam!)

Tak na marginesie...

Idealnie "podręcznikowe" wykonanie!

Jest wszystko na jednym obrazku!!!

Wyrazy uznania!!!

Adam M.

elektryki brak ...

wiesz Adam ... u mnie wszytsko jest od d... strony

nie mamy jeszcze SSO - dach jest w trakcie realizacji

o elektryce nie wspomnę

ale pompka działa - została przetestowana

sterownik będzie montowany razem z WM

chcesz poznać dokładny stan naszych realizacji - rzuć okiem na mój dziennik ;)

Konrad

Proszę o uściślenie.

Jak ma się to zalecenie

GWC ŻWIROWY:

1m3 żwiru po przedmuchaniu go strugą powietrza "da" skokiem sporo ciepła a potem "stanie" z powodu wychłodzenia i trzeba regenerować złoże (czekać aż "naciągnie")

10m3 żwiru rozwiązuje problem dla 100m2 domku na 8 godzin, potem przerwa.

30-50m3 rozwiązuje ten problem naprawdę skutecznie i przy pracy na 1/2 możliwości pozwala na "pracę ciągłą"

do tego

Masz dobre miejsce na żwirowca.

5 x 6 = 30 (m2)

30 x 0,7 = 21 (m3)

Kubatura około 500m to po podłogach około 150m2

Potrzebujesz , minimum dla ciągłej pracy, około 15m3 żwiru.

Masz miejsce na 21.

Główna rura dla takiego domu to fi 200.

Większej nie ma potrzeby dawać.

Jak kieszeń wytrzyma, to nie kombinuj!

W związku z pewnymi różnicami pokazanymi powyżej ponawiam pytanie: czy frakcja 16-45 będzie odpowiednia?

Pan adam_mk w tym wątku napisał że nawet 16-32 będzie się nadawać.

czy frakcja 16-45 będzie odpowiednia?

Tak.

Minimalna wielkość GWC żwirowego:

0,1 * 110 = 11 m3

przy grubośći warstwy kamieni 0,6 m, powierzchnia wyniesie 18 m2

dla 0,7 m, powierzchnia wyniesie 16 m2.

To są minimalne wymiary by później być zadowolonym.

Jeśli masz takie warunki by zrobić o 50% większy (24m2) GWC to zrób,

potem pochwalisz się super wynikami.

Tak.

Minimalna wielkość GWC żwirowego:

0,1 * 110 = 11 m3

przy grubośći warstwy kamieni 0,6 m, powierzchnia wyniesie 18 m2

dla 0,7 m, powierzchnia wyniesie 16 m2.

To są minimalne wymiary by później być zadowolonym.

Jeśli masz takie warunki by zrobić o 50% większy (24m2) GWC to zrób,

potem pochwalisz się super wynikami.

Ograniczony jestem do jednego transportu tz 27 ton/15m3, tyle wchodzi na jedno auto. Mam nadzieję że wystarczy do pracy ciągłej.

Niestety okazało się że frakcja 16-45 jest zanieczyszczona (jeszcze w zeszłym tygodniu było ok). Będę brał z Żywca 32-64 26ton/15m3.

Koszt transportu to około 1000 zł +1080 zł za żwir.

Edytowane przez klaudiusz_x

Mam pytanie o geowłókninę: w mojej okolicy jest dostępna tylko o metrowej szerokości. Natomiast dostępne jest tak zwana włóknina ogrodnicza służąca do wykładania wokół świerków lub innych iglaków. Przez tę włókninę nie rośnie trawa a przepuszcza wodę. Można jej użyć?

Ograniczony jestem do jednego transportu tz 27 ton/15m3, tyle wchodzi na jedno auto. Mam nadzieję że wystarczy do pracy ciągłej.

Niestety okazało się że frakcja 16-45 jest zanieczyszczona (jeszcze w zeszłym tygodniu było ok). Będę brał z Żywca 32-64 26ton/15m3.

Koszt transportu to około 1000 zł +1080 zł za żwir.

Witaj Klaudiusz _x

Widzę że planujesz ciągnąć żwir aż z południa. Czy to najlepsze miejsce jakie znalazłeś? Ja szukam na północy naszego pięknego kraju ale nigdzie nie moge znaleźć dobrze płukanego żwiru. Czy możesz albo ktoś z forumowiczów dobrego tj pod względem jakości i oczywiście ceny dostawcę? Podobnie do ciebie będę potrzebował około 14-15m3

Pozdrawiam

Niestety frakcja z Żywca się nie nadaje.

Pozostał jedynie 16-32 z lokalnego składu po 61zł/tonę.

Na dziś popołudnie mam koparkę, więc muszę coś wymyślić.

W najgorszym razie kupię porotherme (u 220 brak)

EDIT:

Wykop gotowy wykonany pod moją nieobecność.

Jutro dokonam pomiarów, miał być wykonany na 6x5m od ściany piwnicy.

Dno wykopu parę centymetrów powyżej ławy jednak nie mniej niż 2 metry głębokości. Jutro jadę skontrolować "żwir" do ostatniego składu. Jeśli nie wypali to będzie ceramiczny o powierzchni około 25m2.

Chcę dać początek na około 1m od ściany/ławy piwnicy.

Znalazłem maxy u220 po 2,74 brutto (najtaniej bez dowozu i na stanie).

Mam pytanie czy dawać porothermę 25 czy maxy 20. Jutro pojadę negocjować cenę max-ów, jeśli będzie z dowozem po 2,7 to chyba się zdecyduję. Porotherma 25 wychodzi u mnie jednak na całości o 500 złoty więcej. Warto dla grubości "złoża" 5 cm tyle dopłacać? W sumie to koszty wyjdą (na oko) 1100 na 1600 zł.

Jeśli żwir będzie ok to zamawiam na złoże 70 cm.

Złoże chcę tak umieścić by w przypadku jego niedowymiarowania móc je swobodnie powiększyć o kolejne 25m2 (rura ssąca na środku ewentualnie powiększonego złoża).

Edytowane przez klaudiusz_x