klaudiusz_x 30.11.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 (edytowane) Od piątku układam max-y. EDIT GWC wykonany.378 max-ów tj. 24m2dochodzą kanały dolotowe (parę dodatkowych cm) wykonane z max-ów i cegły Teraz GWC będzie czekał 2-3 lata zanim się wprowadzę. Testy wykonam na mrozie zimą. Edytowane 4 Grudnia 2011 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 16.12.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 (edytowane) witam chciałem się pochwalić swoim GGWC, które dziś wykonaliśmy z Piczmanem a raczej Paweł wykonał a ja mu tylko pomagałem Konrad Ale ten wymiennik to jakiś dziwny jest. Dlaczego on taki "płaski"? Nie powinien on być jakiś "ileśtam rzędowy"? Powierzchnia tego kwadratu do powierzchni przyłącza jest trochę nieekonomiczna. Chyba najlepiej by było, gdyby koło było wpisane w kwadrat lub coś zbliżonego. W rogach jest martwa strefa, gdzie lamelki nie będą opływane przez powietrze... Jak dla mnie ten wymiennik jest wykonany nieprawidłowo. A już na pewno nie zasługuje na takie pochwały "Mistrza Adama" (którego gorąco pozdrawiam). Paweł Edytowane 16 Grudnia 2011 przez swistak81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.12.2011 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 "Jak dla mnie ten wymiennik jest wykonany nieprawidłowo." Cały problem polega chyba na tym, że w kółko dyskutujemy o czymś.... czego NIE WIDAĆ!!!(powietrze, ciepło)Nie każdy widzi jak się zachowują, przepływają.No i ... DLA NICH - jest coś źle! Proponuję, aby przedstawiać inne, alternatywne i DOBRE rozwiązania konstrukcji tego elementu!Samo stwierdzenie - że jest złe - to mało twórcze podejście! "Chyba najlepiej by było, gdyby koło było wpisane w kwadrat lub coś zbliżonego."Dlaczego?Po co?W czym będzie lepsze?DA SIĘ wykonać tanio?Da się zmechanizować proces produkcji? Korzystamy z seryjnych rozwiązań.Z elementów dostępnych i nie astronomicznie drogich.Ja wiem, że rozwiązania dedykowane są często znacznie lepsze!Ale....KAŻDE takie rozwiązanie trzeba "rzeźbić ręcznie" bo realnie - JEST PROTOTYPEM!(wiem, bo często takie tworzę) Czemu stosujemy typowe bloczki do murowania, drzwi, okna i wiele innych?- Przecież nie są OPTYMALNIE wykonane! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.12.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Myśle ze koledze swistak81 nie chodziło o jakość wykonania samego wymiennika bo jest dobrze wykonany a dobór innego wymiennika z typoszeregu oferowanego przez producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.12.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Nagrzewnice Promont są cieńsze od tych z juwentu, robią jednak to samo dając o dziwo mniejsze opory po stronie powietrza .Ta konstrukcja jest już sprawdzona . Nagrzewnica u Konrada jest przewymiarowana i da bardzo dobre efekty o czym przekonamy się niebawem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.12.2011 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Bardzowielorzędowego, i żeby rogów nie miał? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 16.12.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 (edytowane) "Jak dla mnie... Czepiasz się słówek, Adamie. Nie każdy widzi jak się zachowują, przepływają. No i ... DLA NICH - jest coś źle! A do których NICH ty należysz? Proponuję, aby przedstawiać inne, alternatywne i DOBRE rozwiązania konstrukcji tego elementu! Może nie tyle DOBRE, co LEPSZE. http://img410.imageshack.us/img410/3627/dsc4173lw1.jpg Poznajesz Piczman? Samo stwierdzenie - że jest złe - to mało twórcze podejście! Zgadzam się, prawda. "Chyba najlepiej by było, gdyby koło było wpisane w kwadrat lub coś zbliżonego." Dlaczego? Już napisałem dlaczego. Po co? Też napisałem. W czym będzie lepsze? No i znowu - napisałem. Czytasz Adamie? DA SIĘ wykonać tanio? TANIO - względne określenie. Nie wiem ile to jest TANIO w tym przypadku. Nie wiem ile kosztowała ta Piczmana, wiem ile kosztują wielorzędowe. Da się zmechanizować proces produkcji? Powiesz, że nie? Dlaczego TEJ się da a INNEJ się nie da? Korzystamy z seryjnych rozwiązań. Jeżeli powyższe rozwiązanie jest seryjne, a z tego powodu tanie. Ok. Ja tylko zwróciłem uwagę, że wymiana ciepła w nim nie jest zbyt efektywna. Adamie! Powiedz mi co się dzieje w rogach powyższego wymiennika??? Nawet nie tyle rogach, co całym obwodzie. Ile powierzchni jest niewykorzystane? Przewymiarowany jest? Ale ile z tego przewymiarowania jest marnowane? Ja wiem, że rozwiązania dedykowane są często znacznie lepsze! Nie powiem więc kto polecał takie rozwiązanie trochę czasu temu. Zgadniesz? Kto przedstawiał założenia (przepływu, mocy, wymiany, temperatur wej/wyj obu czynników)? Spokojnie. Musicie przyznać, że mam trochę racji (efektywność). Za waszym pewnie pójdzie cena (więc ile?). Bardzowielorzędowego, i żeby rogów nie miał? Heh, byłoby pięknie. Idealnie "podręcznikowe" wykonanie! A gdzie filterek siatkowy? Pompa niezabezpieczona. Edytowane 16 Grudnia 2011 przez swistak81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.12.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 dobra ...a teraz mi wyliczcie ile ten GGWC daje zysków ?wytykacie sobie błędy w urządzeniu które jest iluzją jakichś większych oszczędności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.12.2011 23:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Dobrze!Jak wyliczysz mi ile zysków masz ze zbudowanego domu to do nich dokleję te z GGWC.Daj jakieś wytyczne ....Najlepiej - kiedy Ci się zwróci! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 17.12.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 a teraz mi wyliczcie ile ten GGWC daje zysków ? wytykacie sobie błędy w urządzeniu które jest iluzją jakichś większych oszczędności GWC daje od 0 C do 18 C przy maksymalnym wydatku powietrza niezależnie od temp. za oknem . U mnie przeważnie +5 C w zimie ( nagrzewnicę dopasowuje się do max wydatku a nie typowego w zimie ) i + 17 C w upały . Czy aby nie przedłuża to w znaczny sposób żywotności centrali i nie daje bezcennego komfortu ? Komfort polega na ty że zapominasz o tych wszystkich ustrojstwach, one po prostu działają wiele lat . Czy wiesz z jakim COP pracuje pompa od GWC ? Przy pompie ciepła dla COP=4 ludzie by wiele oddali, tu jest nieraz z 50 i wszyscy zgodnie twierdzą że nie daje zysków ! Że się nie opłaca ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.12.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Czy wiesz z jakim COP pracuje pompa od GWC ? Przy pompie ciepła dla COP=4 ludzie by wiele oddali, tu jest nieraz z 50 i wszyscy zgodnie twierdzą że nie daje zysków ! Że się nie opłaca ! pompa 60w wydatek powietrza 900m3/h temp. w domu 24* temp. na zewnątrz 34* w tych warunkach się zgodzę... moc chłodnicy wychodzi 3kwh czyli COP 50 teraz powiedz mi ile masz takich dni a raczej godzin w roku, bo w nocy to już brak zysku;) i jaki jest sens montować system wentylacyjny o takim wydatku do domu o powierzchni 130-150m2, nie wspominając o energii na wentylatory i straty kanałów na poddaszu... ta sama sytuacja w zimie... ile masz takich dni z siarczystym mrozem i przez ile z nich wentylujesz te 900m3/h żeby uzyskać te 3kwh mocy grzewczej ? wentylując 100m3/h przy -15 złapiesz w porywach te 0,5kwh z czego większą część wydmuchasz przez rekuperator na zewnątrz większą część sezonu grzewczego i okresy z temp. do 25* tylko udaje... dla kilkunastu dni w lecie gdzie więcej udaje niż jakieś realne zyski, i kilkanaście dni w zimie jako nagrzewnica wstępna... jak na nagrzewnicę wstępną i imitację klimy to chyba trochę drogo nie sądzisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 17.12.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 chcesz powiedzieć Jasiek że w kolejnym domu nie będziesz miał WM / reku i GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.12.2011 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Poleży nagi z wywalonym ozorem te kilka dni...I - odpowiednio - pośpi w swetrze nakryty puchami.... Ale mu się ZWRACAĆ nie musi!!! Przecież to tylko kilka dni...Góra - tygodni!!!Potem i przedtem KOMFORT - JEST!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.12.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 chcesz powiedzieć Jasiek że w kolejnym domu nie będziesz miał WM / reku i GWC? jeżeli dojdzie do budowy olejnego domu to na pewno nie będzie GWC a WM będzie coś typu LUNA byle cicha była... jakieś niedobory i ew. zyski energii grzałką w kanale i kolektorem powietrznym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.12.2011 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 "...kolektorem powietrznym... "Możesz jaśniej? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.12.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Poleży nagi z wywalonym ozorem te kilka dni... I - odpowiednio - pośpi w swetrze nakryty puchami.... Ale mu się ZWRACAĆ nie musi!!! Przecież to tylko kilka dni... Góra - tygodni!!! Potem i przedtem KOMFORT - JEST!!! Adam M. bebechami z dwóch lodówek da się zrobić jeszcze większy komfort i za mniejszą kasę jak już o zwracaniu... jedno i drugie dedykowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.12.2011 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Chyba łapię w ogólnym zarysie...Fakt! Da się!ZROBISZ TAKIE? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.12.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 "...kolektorem powietrznym... " Możesz jaśniej? Adam M. zrobisz sobie odpowiednie pudło na ścianie podłączysz jako czerpnię zimową, zmodyfikujesz by-pas w centrali, odpowiedni sterownik doczepisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.12.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Chyba łapię w ogólnym zarysie... Fakt! Da się! ZROBISZ TAKIE? Adam M. nie widzę problemu ja cały czas coś kombinuję... takie hobby;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.12.2011 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Tak trzymać!I - oby zawsze działało zgodnie z założeniami!(Czego Tobie i sobie życzę w kolejnym roku!)Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts