Rom-Kon 11.02.2012 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Sorki ale nadal twierdzę że termowizja pokazuje miejsca zimne czyli braki w termoizolacji a nie mejsce przewiewana powietrza z wnętrza na zewnątrz czy też odwrotnie. Jesli płyty nie podziurawi się halogenami czy też gniazdkami elektrycznymi (to w ściankach) to nawet bez folii nie ma przewiewu. Drobna szczelina czy nieszczelność np. przy kablu od lampy nie jest wstanie zaburzyć wentylacji w budynku! W warstwie wełny powietrze krąży i gdyby nie to więźba nie przeżyłaby pewnie 15lat - oczywiście jest to strata energii ale to dzieje się za płytą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.02.2012 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Termowizja pokazuje różnice "stanu cieplnego" oglądanych kadrów.Jak wiesz gdzie patrzeć - pokaże to, co chcesz zobaczyć. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 12.02.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Widzę, że i na tym wątku adam sieje zgrozę i defetyzm zamiast podać rozwiązanie. W przypadku Grand72 skoro wieje przy styku płyty z sufitem to oznacza, że niedokładnie nałożyli folię na profile ścienne a same profile nie zostały uszczelnione na styku ze ścianą (np silikonem). Czy położenie porządnej folii dwuwarstwowej z aluminium przyklejenie do profili taśmą dwustronną, zamocowanie halogenów w puszkach, zasilikonowanie profili ściennych nie uszczelni stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grand72 12.02.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 (edytowane) Rom-Kon: nie widziałem ani jednego miejsca gdzie by wywiewało (przynajmniej sobie nie przypominam) Miejsca gdzie wdziera się zimno pięknie widać ale te 10 halogenów w skosach kamera nie zauważyła. Adam ma rację. Większość szkieletorów jest źle zrobiona. Pan kamerzysta był też u kumpla -tam super. Nic nie wykazało. Wniosek: u mnie wiatr hula jak chce, u niego wszystko wyłazi dlatego nie widać. Chodzi teraz dumny i blady, że ma dobrze a gdy się pytam gdzie się podziewa to ciepło, które tam wkłada -wzrusza ramionami. Kiedy już zaczyna mu świtać w głowie to twierdzi, że nieszczelności są potrzebne bo by wszystko zgniło. Ręce opadają Edytowane 12 Lutego 2012 przez Grand72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 12.02.2012 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Skoro wdziera się zimno to może nie kwestia nieszczelności a po prostu niedokładnie ułożonej wełny? Skłonny jestem stwierdzić, że nawet gdyby nie dać folii w ogóle a porządnie ułożyć wełnę to kamera nie powinna za wiele pokazać. Z drugiej strony jak wielkie to są straty? 50zł na miesiąc, 100, 200? Jest o co kruszyć kopię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.02.2012 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 "Z drugiej strony jak wielkie to są straty? 50zł na miesiąc, 100, 200? Jest o co kruszyć kopię? " Oczywiście, poza watą w taki strop pchasz wyłącznie to, co jest "niejadalne" dla mikrego życia...Samą stal szkło beton i chromy?DREWNA tam wcale nie ma?Przecież istotą stropu lekkiego jest konstrukcja drewniana.Zalej ją wilgocią i podgrzej przez sezon grzewczy.Potem dogrzej od góry słoneczkiem przez całe lato...- I tak kilka sezonów!A potem policz sobie te straty.... Jak będzie spier.. wyjątkowo, to masz zimą 100zł w plecy co miesiąc a po kilku sezonach remont stropu i spory burdel w chacie.Aromat pieczarkarni wyczujesz już może w trzecim sezonie... Fakt!Drobiazg. Nie ma o co kruszyć kopii... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 14.02.2012 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Temat ten był już poruszany.Były różne patenty ale generalnie tylko teorie .Nic nie wymyśliliśmy sensownego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 14.02.2012 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Jak ułożysz odpowiednio warstwy stropu to ujdzie .Zabezpieczyć trzeba od wewnątrz, od góry to albo membrana albo nic, niech sobie leci . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 14.02.2012 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 "Z drugiej strony jak wielkie to są straty? 50zł na miesiąc, 100, 200? Jest o co kruszyć kopię? " Oczywiście, poza watą w taki strop pchasz wyłącznie to, co jest "niejadalne" dla mikrego życia... Samą stal szkło beton i chromy? DREWNA tam wcale nie ma? Przecież istotą stropu lekkiego jest konstrukcja drewniana. Zalej ją wilgocią i podgrzej przez sezon grzewczy. Potem dogrzej od góry słoneczkiem przez całe lato... - I tak kilka sezonów! A potem policz sobie te straty.... Jak będzie spier.. wyjątkowo, to masz zimą 100zł w plecy co miesiąc a po kilku sezonach remont stropu i spory burdel w chacie. Aromat pieczarkarni wyczujesz już może w trzecim sezonie... Fakt! Drobiazg. Nie ma o co kruszyć kopii... Adam M. Masz rację, że wilgoć szkodzi ale! ... jeżeli ułożymy wyjątkowo szczelnie dobrą jakościowo folię i gdzieniegdzie ta para (pewnie jej dużo nie będzie) tam wlezie to przecie górą powinna wyleźć czy nie? Przy wentylacji mechanicznej dom raczej i tak jest przesuszony jak do tego ustawimy lekkie podciśnienie to ile tej pary ma włazić w szczeliny? Idąc takim tropem to wszystkie domy budowane 10 lat temu powinny mieć zgnitą więźbę bo kto się tam zastanawiał ile żółta folia ma dziurek pod lupą? Kto nie dziurawi płyt GK pod halogeny i co rozpadają się domy? Pieczarki rosną? Coś tu widzę kolejny defetyzm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.02.2012 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 (edytowane) Podciśnienia bym nie ustawiał. NIEBEZPIECZNIE może być! Czad to cichy i niewidoczny zabójca... Wszystkie domy budowane tak z 10 lat temu często już remont przeszły. Wiesz przecież, że u nas w kraju jest najszybsze tempo budownictwa w skali świata. Zanim skończą budować najwyższe piętro to na parterze rusza już remont kapitalny! Niezależnie od ilości kondygnacji! Znajdź jaki zaprzyjaźniony dom z takiego okresu czasu budowania. Wsadź tam nos ponad najwyższy sufit. Licz się z tym, że już nie będzie to dom zaprzyjaźniony, bo kiedyś nawet zabijano tych, co złe wieści przynosili... TEGO PRZECIEŻ NIKT NIE SPRAWDZA! Uważają, ze jak dom "młody" to po co tam łapy pchać? Ale jak się przypadkiem wepcha to.... Adam M. Edytowane 14 Lutego 2012 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.02.2012 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Na dole +20 i wilgoć.Na górze -20.Naprawdę wierzysz, że coś "wyjdzie" górą? No, fakt!Wyjdzie! LATEM wyjdzie! I - nie istnieje takie coś jak szczelne folie w tej technologii... Adam M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.02.2012 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Jest jeszcze jeden aspekt sprawy...Jak kto buduje i zajmuje się akurat TYM problemem - to tam jeszcze NIE MIESZKA!(nie generuje wilgoci)Jak zamieszka to zwykle już zajmuje się ostro zdobyciem na kolejną ratę "Franciszków" a nie pęta tu po forum...Mija latek kilka i wraca z postem. - RATUJCIE! Wiucha z kratek, ściana kominowa śmierdzi i brązowe z niej wyłazi, okna płaczą a dachowe gniją!Przeleć se po forum... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 14.02.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Taaa pewnie i tak jest ale widzisz Adamie ja korzystając z tego, że zwróciłeś na to uwagę (za co dziękuję) zmienię żółtą folię na najlepszą dwuwarstwową z folią aluminiową, przykleję ją taśmą dwustronną do profili, do tego przykręcę płyty (niestety w tych miejscach ją przedziurkuję ale będzie to zagipsowane i płyta dociśnięta do profili, na profilach naściennych też przykleję folię taśmą a profile uszczelnie silikonem (między profilem a ścianą). No i cóż ... tyle mogę zrobić. Strop to dla mnie wydatek dodatkowych 20 tys i utrudnienie w prowadzeniu kanałów itp. Inaczej nie umiem. Skandynawowie jakoś radzą sobie z tym problemem od wielu lat. Remontowałem przedwojenne domy kiedyś będąc studentem i były w prawie idealnym stanie. Drogi Adamie jeżeli więc będę mieć bieda-domek watą wypełniony co mogę zrobić jeszcze lepiej niż wymyśliłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 15.02.2012 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Flash a sprawdzał kto jak tam wełna była ułożona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 15.02.2012 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Słyszałem kiedyś, że domy pasywne w Niemczech, mające dachy skośne, pozbawione są tradycyjnej więźby, a konstrukcja dachu wykonana jest z płyt betonowych. Prawda li to?Przeszukuję internet i jakoś nie mogę na ten temat trafić. Mógłby ktoś podrzucić jakiegoś linka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.02.2012 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Uważam to za bardzo prawdopodobne.Pomysł ma sporo sensu i wiele upraszcza. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 17.02.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 i podraża ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 17.02.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 prawda nie pokazuje przewiewu znasz sie na izolacji/ocieplaniu jak koza na astrologii. durna istoto teraz następny wątek rozwalasz? To że pokazałes miejsca zimne to nie dowód że wieje PRZEZ PŁYTĘ która sama w sobie stanowi WIATROIZOLACJĘ ...bo właśnie o to chodziło że przewiewa przez płytę... wracaj do wanny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 17.02.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 (edytowane) i podraża ;-( ...a może i nawet nie... trzeba policzyć wszystko dokładnie... ...gdzieś tu na forum był watek o wybudowaniu małego domku w technologi płyt warstwowych (tzw. płyta obornicka) blacha-PUR-blacha... i to cały łącznie z dachem... przy odpowiedniej grubości PUR można uzyskać współczynniki pasywniaka lub prawie pasywniaka. Klimat zapewni WM. Edytowane 17 Lutego 2012 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 18.02.2012 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 No tak ale jeżeli ja chcę poddasze nieużytkowe, dach mam mieć ze spadkiem 30 stopni i krycie dachówką (warunki zabudowy) to betonowy skośny dach mnie niestety podroży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts