Rom-Kon 18.02.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 No tak ale jeżeli ja chcę poddasze nieużytkowe, dach mam mieć ze spadkiem 30 stopni i krycie dachówką (warunki zabudowy) to betonowy skośny dach mnie niestety podroży W warunkach zabudowy masz tylko że dach skośny i pokrycie z dachówki i tylko tyle. A z czego zrobisz konstrukcję nośną to już Twoja i projektanta sprawa... wspomniany przeze mnie domek ma dach skośny z płyty obornickiej! A co szkodzi ołatować i położyć dachówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 19.02.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 (...) A co szkodzi ołatować i położyć dachówkę?Jak już się bawić to na całego: http://i42.tinypic.com/4lorgi.jpg Jeżeli wyeliminuje się szczelinę powietrzną, można zastosować coś takiego. No właśnie, można? Są w Polsce przepisy określające rodzaj izolacji użytej na dachu przy palnej (drewnianej) więźbie? Czy ma sens taki dach (od dołu): więźba, deskowanie, papa, styropian, dachówka? A, wracając do GWC, nie śledzę wątku, więc napiszcie mi mili, czy ujawniły się wady GWC Maxowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 19.02.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 I tak bym teraz zrobił.Ośmielę się tylko zauważyć, że warstwa "ocieplenie z wełny mineralnej" ładnie wygląda, ale jest bez sensu, a nawet jest szkodliwa. I taki babol w czasopiśmie mieniącym się fachowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 19.02.2012 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 I tak bym teraz zrobił. Ośmielę się tylko zauważyć, że warstwa "ocieplenie z wełny mineralnej" ładnie wygląda, ale jest bez sensu, a nawet jest szkodliwa. I taki babol w czasopiśmie mieniącym się fachowym... Babol albo i nie babol - oto jest pytanie... wełna jest tu tylko jako warstwa wypełniająca pomiędzy płytą a deskami... jest to bardziej izolacja akustyczna niż termiczna. tym bardziej że gro izolacji stanowi styropian nakrokwiowy. W tym układzie punkt rosy jest w styropianie i jeśli nie da się paroizolacji zamykającej deskę od spodu to powinno być ok. Deska będzie mieć "wentylację do wewnątrz". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 20.02.2012 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 21.02.2012 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą Haha no się trochę wątek rozjechał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomlie 23.02.2012 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą No i zgasiłeś taką fajną dyskusję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efka3 26.04.2012 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Witam, Planujemy zrobić GWC i zbliża się czas kiedy trzeba podjąć decyzję. Myśleliśmy o rurowym GWC, albo też o wymienniku żwirowym pod tarasem. Miejsce jest, ale jak to zrobić, żeby było funkcjonalnie i ekonomicznie. Tak wygląda nasza z działka. W miejscu czerwonej kropki jest wejście rury od GWC do domu - rura fi 200. Na działce jest sucho. Woda jest bardzo głęboko, w okolicy jest kilka pomp z ujęciem wody dla miasta więc woda w okolicznych studniach już dawno wyschła. Na działce 30-40 cm ziemia a potem głównie margiel, generalnie twardo. Działkę mamy z niewielkim spadkiem w stronę drogi. Możemy puścić rurę na ogrodzie, albo zrobić żwirowca pod tarasem. Jak widać na zdjęciu taras musimy podnieść, więc może będzie to dobra alternatywa. A może taras tarasem, a rurowy i tak wyjdzie taniej... Może macie jakieś sugestie No i rzut okiem na działkę i miejsce na GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurek 28.04.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 czytam i czytam i wychodzi na to, że GWC to wcale nie takie tanie ani (czasem) ekonomiczne, NATOMIAST chciabym zrobić prosty rurowy GWC metodą 'zrób to sam' nawet nie musi być taki super-fada-maka wydajny (dom do 100m2), zależy mi na podłączeniu zimą pompy ciepła do CWU do niego, żeby PC za ok 4-5 tys. pln była w stanie działać zimą przy mrozach, 60mb PCV fi160 powinno mi do tego starczyć?? Z czasem jeśli będzie to działać to znów lekko rozkopię ogródek, do domu zrobię porzadną żwirówkę, a z pozostałych rur zrobie rurowy do innego domku. taaa wiem ekonomia...pierwsza aukcja z allegro 13,5 za mb czyli 810pln za 60mb dojdzie do tysiaka ze studzienką itp. Czy idea byle-jakiego GWC do PC na zimę jest masakrycznie głupia, czy jest w tym odrobinę sensu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.04.2012 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 "Czy idea byle-jakiego GWC do PC na zimę jest masakrycznie głupia, czy jest w tym odrobinę sensu? "I tak i nie!Jak się ludziska nauczą "bilansu ciepła" to łatwo będzie powiedzieć kiedy TAK a kiedy NIE. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.04.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 dane mojego rurowca GWC...długość ok.67m w układzie wężownicy ...zakopany na głębokości od 2 do 2,5mna dzień dzisiejszy temp. za GWC 9,3*temp. na najdalszym anemostacie 13,7*temp, na zewnątrz 29,3*wydajność ok.280m3/h ech... żeby w środku lata były takie temp. na nawiewach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 30.04.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 ech... żeby w środku lata były takie temp. na nawiewach... Prawdopodobnie wykonałem GWC które spełni te wymagania . Za kilka dni założę wątek z opisem i fotkami ! Odnośnie wyników szczegóły niebawem czyli w środku lata ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomlie 04.05.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Prawdopodobnie wykonałem GWC które spełni te wymagania . Za kilka dni założę wątek z opisem i fotkami ! Jak już założysz ten wątek, wrzuć tutaj powiadomienie, ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.05.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 No postaram się do niedzieli to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 06.05.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 (edytowane) To może ja poproszę o ocenę mojego "pomysłu" na GWC.Jeśli wystarczy kasy, w tym roku będę robić utwardzony wjazd do piwnicy.Od domu do granicy działki mam 16 metrów, szerokość podjazdu: około 3m.Wjazd do garażu w piwnicy będzie około 1,6 metra poniżej obecnego poziomu.Zastanawiam się czy jest sens ułożenia pod podjazdem rurek do dodatkowego glikolowca, na to max 3cm styroduru (te pieniądze), później utwardzenie i końcowe kostki lub beton. Wjazd będzie z poziomu zero w dół. Skoro muszę wykopać dziurę, może położyć rurki?Tych kilka metrów można użyć w najgorszym razie latem do chłodzenia podłogówką lub do innych rzeczy.Co myślicie o tym pomyśle?Generalnie mam tam piaski, wydajność trochę słaba (pisałem zimą o wydajności GWC ceramicznego). Chyba jednak to odpuszczę. Za płytko. Musiałbym dać z 10 cm styroduru. Edytowane 7 Maja 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.05.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Tak jak obiecałem : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?203569-GWC-glikolowy-z-odwiertu-.&p=5372445&viewfull=1#post5372445 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sgier 16.05.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Witam, za niecałe dwa tygodnie zaczynam wykopy pod budowę domu. Dom ~154m2 pow. użytkowej, lecz dość rozłożysty (13,6x10,45m) przez dwustanowiskowy garaż.W domu zaplanowana jest wentylacja mechaniczna. W związku z tym iż roboty stanu zero ruszają, chciałbym położyć też rurę pod GWC (rurowiec). Docelowe miejsce reku to garaż i z tego miejsca chcę wyprowadzić "rurkę" - rura PP fi200, bo o PCV są różne opinie i trochę się boje ryzykować na własnym ciele i oczywiście rodzinny, a tych niebieskich ze srebra to nawet nie myślę- ~60m długości - działka jest dość długa i ma spory spad 8-10stopni - jak rozumiem to zaleta (?)- 2m poniżej aktualnego poziomu terenu Proszę o potwierdzenie lub uwagi czy dobrze kombinuję, przebieg rurowca zaznaczony na mapce http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/z108/1083801/big/1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.05.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 taka prosta rura to chyba nie najlepszy pomysł...przydały by się jakieś turbulencje po drodze co by powietrze lepiej ścianki omywało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.05.2012 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Postaw na końcu domek dla "wartownika" co przypilnuje Ci wlotu, żeby Ci czego "nasennego" nie wrzucili... Dolicz etat dla wartownika, jego urlop, chorobowe itp. No i jakieś "zaplecze socjalne" w miejscu jego pracy! Przemyślałbym to raz jeszcze i Tichelmanna zrobił... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sgier 17.05.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Dzięki za rady. W takim razie wyszedłbym 200 z domu a około 2-3 m poniżej grubej przerywanej czarnej lini (granica rolnego i budowlanego oraz zarazem kanalizacja na głębokości 1,7m)przeszedł na 2 lub 3 x 160mm (Tichelman) - wtedy mam szanse zmieścić całość na ogrodzonym terenie, może wartownik nie będzie tak bardzo potrzebny. Teraz lepiej, średnice rur są ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts