ravbc 06.07.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Drugie pytanie czy użycie glikolu z dolnego źródła (oczywiście bedzie z zapasem) to słuszna idea? Latem troszke schłodzi, natomiast większych korzyści oczekuje zimą kiedy to walory użytkowe w postaci radochy z palenia w kominku dodatkowo dogrzeją czynnik dolnego źródła, a może i samo źródło? Jeżeli i tak będziesz miał kolektor ziemny z glikolem do PC, to IMHO szkoda kasy na rurowca. Jak Ci bardzo zależy to powiększ nieco ten kolektor PC i jegu używaj w charakterze GWC glikolowego. Latem będzie miał drastyczny nadmiar mocy dla samej wentylacji (bo PC latem, na samo CWU, się prawie nie używa, chyba że planujesz jakąś tycią, ale wtedy zimą będziesz miał problemy), więc na pewno da radę, a zimą z kolei wentylacja jest bardzo ograniczona, więc i energii potrzeba jej bardzo mało. Jeśli chodzi o wymiennik z kominka, to proponował bym raczej systemy pośrednie: z jednej strony wyciąg nad kominkiem, żeby na reku leciało ciepłe powietrze i niech ten się martwi o odzysk, i ewentualnie z drugiej strony akumulacja ciepła z kominka w buforze i wykorzystanie tam zgromadzonej wody do zasilenia drugiej nagrzewnicy. Rekuperatory nie lubią ponoć zbyt wysokich temperatur... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kramb 08.07.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Witam. Mam zamiar zaopatrzyć mój projektowany domek w GWC żwirowy. Lubię prostotę, więc wymyśliłem sobie takie układ: Mam tylko jedną czerpnię, jeden filtr wejściowy, jedną przepustnicę i unikam sytuacji, że przy awarii przepustnicy blokuje mi się dopływ powietrza do reku. Dom będzie miał kubaturę 316m3,a rura w ze schematu w całości fi 200mm. Wstępnie wyliczyłem, że opory obiegu wymiennika będą niewielkie przy codziennej eksploatacji. Zastanawiam się tylko, czy i jak duży będzie "lewy" przepływ powierza przez wymiennik gdy będę chciał czerpać powietrze z zewnątrz, czyli gdy przepustnica będzie otwarta? Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 08.07.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 To ja mam pytanie jak to jest z ta kubaturą, konkretnie jakiej wielkości żwirowiec do jakiej kubatury? U mnie niestety będzie spora, ponad 1000m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.07.2012 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Przecież to już było kilka razy... KrambJeżeli DOBRZE zrobisz tego żwirowca, to będzie miał opory mniejsze jak ta rura fi 200.(empirycznie sprawdzone wielokrotnie.)Filtr za żwirowcem potrzebny Ci jak psu piąta noga...Za czerpnią ścienną - jest potrzebny!"Lewy przepływ" będzie większy jak przepływ rurą fi 200. autorus Metry kwadratowe podłogi użytkowej dzielisz przez 10 i wychodzą metry sześcienne złoża.Ale...Grubość złoża jest około 60-70cm to POWIERZCHNIA złoża staje się odpowiednio większa. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kramb 08.07.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Kramb Jeżeli DOBRZE zrobisz tego żwirowca, to będzie miał opory mniejsze jak ta rura fi 200. (empirycznie sprawdzone wielokrotnie.) Filtr za żwirowcem potrzebny Ci jak psu piąta noga... Za czerpnią ścienną - jest potrzebny! "Lewy przepływ" będzie większy jak przepływ rurą fi 200. Adam M. Dzięki za szybką odpowiedź. Rozumiem, że rodział strugi przy otwartej przepustnicy będzie proporcjonalny do stosunku oporów w rurze i żwirowcu. W tamim razie pozostaje mi dodać drugą przepustnicę przed GWC, albo dać przepustnicę "trójnikową". Dwie przepustnice będą tańsze, ale czy wentylatorowi w reku nic nie grozi jeśli z powodu awarii obie przepustnice będą zemknięte? Załóżmy, że wentylator będzie sterowany w taki sposób, że automatycznie będzie próbował osiągnąć zadany przepływ powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.07.2012 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 No to się rozbiega i tyle...Są przepustnice przełączane.Trójnik przełączany. Są też z siłownikiem. Przełączane zdalnie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 08.07.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 (edytowane) Wiedzialem ze bedzie jakis haczyk mam 350m2 czyli wychodzi 35m3 zwirku ale w warstwie po 50cm, czyli musze miec min 70m2 . Sam garaz ma 60m2 a ogrod zimowy 50m2 wiec powinno starczyc. Zrobie szkic i sie pozwole skonsultowac czy to bedzie mialo rece i nogi http://www.timtur.com.pl/budowa/zwirowiec.jpg Edytowane 8 Lipca 2012 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.07.2012 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Jeszcze nie zacząłeś a już są błędy... 60m2 x 0,6m = 36m3Wystarczy.Złoże powinno być w miarę możliwości kwadratowe.Nawiew i wywiew z niego - PO PRZEKĄTNEJ!!!Inaczej jedynie fragment będzie pracował a i to ledwo-ledwo. Upraszczaj co się da a nie komplikuj! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 08.07.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 błędy na samym początku to normalne, grunt żeby na końcu było ok http://www.timtur.com.pl/budowa/zwirowiec1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 08.07.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Przekombinowałeś. Powietrze musisz "rozprowadzić" po złożu, bo to stawia zbyt małe opory i bez rozprowadzenia nie będzie wykorzystane w całości. Zrób wylot ze złoża tak jak na poprzednim rysunku, a wlot mniej więcej tak jak zaznaczyłeś na drugim, ale rozprowadzony podobną rurą jaką miałeś na wylocie (czyli dwie równoległe rury oddzielone żwirem, z wlotem i wylotem po przeciwnych końcach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.07.2012 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Nowa koncepcja http://www.timtur.com.pl/budowa/zwirowiec2.jpg Czyli z twoich ostatnich słów rozumiem, ze nie należy robić dziur w tych rurach po całości. Jakie powinny być średnice rur? 200, 250, 315? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.07.2012 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Jak przewidujesz pracę z dużymi wydatkami (upały) to sugeruję fi 250.Tak jak na ostatnim rysunku - to jest dobrze.Rury rozprowadzające/zbierające powietrze oczywiście podziurkowane po całości i ew. owinięte siatką plastikową. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.07.2012 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 ok, czyli 250 nie ma problemu. Ale... u mnie beda dwa niezalezne rekuperatory. Jak to rozwiazac? Dawac 2 rury rownolegle? A moze dwie rury od reku wprowadzic do tej rury 250? a moze zrobic dwa niezalezne zloza np jedno w garazu a drugie w ogrodzie zimowym? Niestety nie moge wstawic rysunkow bo jestem w serwisie samochodowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.07.2012 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Wyjście ze złoża fi 250 dzielisz na 2 x 200 i prowadzisz gdzie potrzeba. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.07.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 (edytowane) no ok. Juz powoli sobie to zaczynam wyobrażać. teraz , jakie kamienie? Czytałem Adamie ze polecałeś 32-64 , ja znalazłem 16-32 i koszt już jest spory. Czy one by wystarczyły? Rurę chciałbym oddalić od ścian o ok 0,5m, byłaby tez mniej więcej w połowie wysokości czyli tych 60-70cm . na kamienie dałbym geowłókninę dla ochrony złoża, potem styropian, na to piasek i potem kostkę brukowa. Pod kamienie też bym dał geowłókninę. Ma środku garażu zrobił bym sobie szyb fi5cm w celach badawczych, aby włożyć sondę i sprawdzić temperaturę złoża A co z regeneracja takiego źródła? Edytowane 9 Lipca 2012 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.07.2012 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 Takie złoże może pracować w trybie ciągłym.Regeneracja w Twoim zrozumieniu, mu nie potrzebna.Robi to live.Kamyki trochę drobne...Ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.Też zadziała.Ale to MUSZĄ być otoczaki a nie łom czy kliniec! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.07.2012 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 Będę szukał otoczaków jak najwięcej, najprościej a jednocześnie najtaniej jest jechać na wieś do ojca, tam kamieni ile dusza zapragnie, i bezpłatnie tylko , że trzeba je przetransportować, po malutko , z rok by mi to zajęło albo dwa, muszę przemyśleć sprawę. Ojciec był by zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.07.2012 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 Akcję zorganizuj i transport. Zbierz pół wsi do ładowania. Każdy swoje, te niepotrzebne na polu... W mig wspólnie TIRa załadujecie idąc od pola do pola... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.07.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 zebranie to nie problem, raczej dowoz to ok 200km, wiec wozic musialbym max po tonie. Chyba czesciej po prostu bede rodzine odwiedzal na szczescie nie jest mi to potrzebne na wczoraj, garaz to moge konczyc po calej budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.07.2012 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Weź głęboki oddech i postaraj się zrelaksować a potem pomyśl...JAK chcesz z około 60-80m3/godz zimnawego powietrza szarpnąć potrzebne strumienie ciepła?TEMPERATURY Cię zaślepiają...PC potrzebuje około 3000m3/godz do jakiej takiej pracy... Było... wiele razy było... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts