jasiek71 05.08.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Wentylator wyciągowy realizuje zadanie a rozstaw nawiewów to po dł.budynku to 25-50-25%długości.Tylko pytanie brzmi,czy musi być ten wentylator.Proponowany przez ciebie komin słoneczny to ciut przesada.Ale twoje ukochane dziecko -kolektor powietrzny ,ciut przerobiony ,jako generator,,ciągu" dał by radę .Jak znajdziesz chwilę to opublikuj wszystkie możliwe dane z tego kolektora.Przymierzam się do testów w przyszłym roku. czytasz w moich myślach mam chytry plan jak przerobić moją WM tak żeby chłodzenie z GWC faktycznie coś dawało ... jednocześnie pozbywając sie wentylatorów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.08.2012 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 a nie bezmyślnie iść za głosem "ludu" lub innych marketingowców problem w tym że przez ten "głos ludu" wszystkie WM są spier... na maksa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.08.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Arturo 72.GWC to genialny sposób na pozyskiwanie ciepła i chłodu.I to jest fakt niezaprzeczalny.W zimie + 5-8oC.W upał +18oC,mimo że na zewnątrz odpowiednio -20 i + 30.Z tym nie będziesz chyba dyskutował,bo tak po prostu jest. Czyli praktycznie każdy posiadacz 40-50mb rury dysponuje ciepłem i chłodem o parametrach jw. w ilości 300-400m3/h .Z entalpii policzysz sobie ile tego jest.A jest mizernie to też wiadomo.Dlatego jak ktoś pobuduje domek-jeden wielki mostek termiczny,do tego wpadnie na genialny pomysł aby dach izolować np.styropianem,to i 10 takich rur nic zauważalnego nie spowoduje.Jeżeli natomiast GWC zastosuje się w domu plus minus pasywnym, to i chłodzi i grzeje.Ot i cała prawda o GWC.ps.To,że mam kominek to pikuś,ale to ,że nie mam rekuperatora to już coś,i nadal pasywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 05.08.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 A jak by zrobic ggwc i w naczyniu zbiorczym czy przelewowym nie wiem jak to sie nazywa dokładnie dać grzałkę taką jak od bufora na 220v i np w okresie przejściowym podgrzewać glikol żeby w domu nawiewało cieplejsze powietrze przez WM i coś podobnego zrobić latem jakąś małą lodówkę ?? można takie coś zrobić ?? czy to wogóle się nie kalkuluje ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.08.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 A jak by zrobic ggwc i w naczyniu zbiorczym czy przelewowym nie wiem jak to sie nazywa dokładnie dać grzałkę taką jak od bufora na 220v i np w okresie przejściowym podgrzewać glikol żeby w domu nawiewało cieplejsze powietrze przez WM i coś podobnego zrobić latem jakąś małą lodówkę ?? można takie coś zrobić ?? czy to wogóle się nie kalkuluje ?? to lepiej od razu daj zwykłą grzałkę i chłodziarkę ... po co Ci jeszcze GGWC ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 05.08.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Albo zrobić drugi obieg do nagrzewania w okresy przejsciowe, zadałem pytanie czy tak by nie mozna było zrobić i czy wogóle jest sens tak robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 07.08.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 można zrobić sensu za bardzo nie widze PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 07.08.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Łoł, dwa tygodnie bez wątku a tu tyle dyskusji! Mam 2 pomysły: Pomysł1) Skoro gwc+wymiennik razem nie mają sensu, to może zakopana rura w rurze:? http://forum.budujemydom.pl/index.php?showtopic=11802&view=findpost&p=112128 Na oko lepsze niż samo GWC, i tańsze niż sam wymiennik. Klima jest wyjściem, ale drogim w eksploatacji niestety. Jakąś alternatywą jest klimakonwektor zasilany z GGWC (zamiast wody lodowej, glikol z kolektora ziemnego), ale potrzebuje wydajnego GGWC, a i tak musi być raczej przewymiarowany, bo liczony jest na zasilanie wodą o temperaturze 4 stopni. To wszystko powoduje, że koszty instalacyjne takiej "tańszej klimy" są zdecydowanie niestety wyższe od "normalnej" klimatyzacji. Chyba że pomyśli się kompleksowo na etapie planowania i do chłodzenia użyje kolektora od pompy ciepła (jesli będzie rewersyjna, to można by nawet zrobić aktywne chłodzenie, ale to już koszty utrzymania będa zbliżone do klimy). Pomysł2) A gdyby tak grzać CWU pompą powietrzną zasilaną z ciepła czerpni? Oczywiście byłoby albo za mało chłodu, albo za dużo ciepłej wody, i chłodzić by się przydało w I taryfie energetycznej, ale może jednak miałoby sens? Pomysł3) W sprawie przegrzewania mieszkań: a gdyby tak na skosach/suficie pomiędzy kartongipsem a wełną umieścić pexy z wodą? Wtedy mamy 2 rozwiązania: P.3A: zimną wodę puścić wpierw przez te pexy a potem do kranów czy do ogródka. "Załączanie systemu" odbywałoby się jednym zaworem. P.3B: wyciągać ciepło PC i pchać do CWU (albo na zewnątrz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 09.08.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 (edytowane) Ciekawie, albo lepiej, wnioski co jakiś czas ulegają diametralnemu odwróceniu.Jeszcze jesienią zeszłego roku lud szedł w kierunku rezygnacji z rekuperatora na poczet GWC. Teraz jest odwrotnie.Jedynym pocieszeniem dla żwirowców i max-owców pozostaje funkcja nawilżania powietrza zimą.Chyba że i tutaj doświadczenia użytkowników wskazują na co innego niż teoria. Edytowane 9 Sierpnia 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 09.08.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Jedynym pocieszeniem dla żwirowców i max-owców pozostaje funkcja nawilżania powietrza zimą. Chyba że i tutaj doświadczenia użytkowników wskazują na co innego niż teoria. Wskazują na to samo - ilość wilgoci jaką może przenieść powietrze zależy wprost od jego temperatury, a z GWC rzadko wylatuje gorące... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.08.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Ciekawie, albo lepiej, wnioski co jakiś czas ulegają diametralnemu odwróceniu. Jeszcze jesienią zeszłego roku lud szedł w kierunku rezygnacji z rekuperatora na poczet GWC. Teraz jest odwrotnie. tu pojawia się mały problem ... wymiennik gruntowy ma odpowiedni potencjał, tylko instalacje budowane tak jak każe "głos ludu" uniemożliwiają mu poprawne działanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 10.08.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 jasiek71 - czyli jak robić żeby było dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.08.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 jasiek71 - czyli jak robić żeby było dobrze? kolega nydar już naświetlił jak powinno być a ja po wszystkich swoich eksperymentach doszedłem do podobnych wniosków... wszystkie nawiewy w ciągach komunikacyjnych... a wszystkie pomieszczenia przylegające do korytarzy anemostaty wyciągowe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 17.08.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 aaale ja pytałem o kwestię czy reku, czy gwc, czy oba, czy żadne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 17.08.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 OBA Kwestia tylko jakie gwc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 17.08.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Raczej: WM+GWC tak WM+reku tak WM+reku+GWC niekoniecznie Jeszcze jest kwestia jak dokładnie ta WM zrobiona... wszystkie nawiewy w ciągach komunikacyjnych... a wszystkie pomieszczenia przylegające do korytarzy anemostaty wyciągowe ... Według mnie to nadmierne uproszczenie, ale w sumie chyba niedalekie od prawdy. Kilka wątpliwości: co z pomieszczeniami nie przylegającymi do ciągów komunikacyjnych? Co z pomieszczeniami które same robią za ciąg komunikacyjny? Co w przypadkach "brudnych" ciągów komunikacyjnych, które nie koniecznie muszą idealnie pachnieć (przedsionek, przejście do garażu)? Generalnie dobrze zrobić WM wcale nie jest łatwo i w sumie chyba najmniejszym problemem jest dobór centrali (o ile w ogóle jest potrzebna, bo jak dowodzi nydar, da się żyć bez niej). Jeśli chodzi o chłodzenie budynku (zwłaszcza poddasza) to zdecydowanie dobrym pomysłem jest wyciąganie przegrzanego powietrza z pomieszczeń, a nie domieszanie do niego zimnego (dlatego wyciąg, zamiast nawiewu). Tylko czy zimą to też taki najlepszy pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 17.08.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 zawsze mozna założyć trójnik i sterować przepustnicą - w zależności od potrzeby wyciągać lub nawiewać ... tylko trzeba to dobrze zaprojektować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.08.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 ,,Tylko czy zimą to też taki najlepszy pomysł".Taka konfiguracja anemostatów pozwala w upały zejść z temp.o 2-3oC w stosunku do typowej wentylacji.Ale tych upałów jest tylko parę dni w roku.I GWC daje radę schłodzić dobrze zaizolowane wnętrze.Cała zabawa zaczyna się dopiero zimą,kiedy na nieogrzewanym poddaszu w najsilniejsze mrozy masz +12,czy 14oC.Czysty zysk prawie zero strat przez sufit..Jest jeden warunek.Należy tak zaprojektować izolację,aby temp.na poddaszu nie spadała poniżej 10oC,przy określonej ilości energii zawartej w powietrzu.No i ta izolacja to nie powinna być wata,czy wełna mineralna ,a ekofiber,wełna drzewna.Chodzi o to aby izolacja była jednocześnie buforem chwilowych nadmiarów wilgoci(kąpiel,gotowanie itp).Testowałem to rozwiązanie zimą przy mokrych pracach(gipsowanie).Tak ekstremalne warunki nie mają żadnego wpływu na wilgotność więźby a co dopiero normalne,bytowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 17.08.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) Ale panowie czemu wywarzacie otwarte drzwi. Nawiewać w ciągach komunikacyjnych? Co to za pomysł? Po co wam świeże powietrze w korytarzu. Nie lepiej mieć je w sypialni? Przecież racjonalnym jest wyciąg w pomieszczeniach brudnych=wymagających (kuchnia=smrodki+ wilgoć gotowania; łazienka=smrodek+wilgoć kąpielowa). Trójniki? Przerost formy nad treścią... Kto i po co ma za to płacić? GWC do reku - potrzebne by wentylacja sprawnie działała zimą. Latem domu nie schłodzi, lekko opóźni ogrzewanie. Raku latem tez pomaga spowolnić proces ogrzewania się domku podczas upałów. Ale z własnych doświadczeń coś dodam: 1. Gdy nie gotujemy w domu - w najgorsze upały temp. w domu wzrastała max o 0,5st przez dzień (rolety zasunięte). 2. To samo z gotowaniem - nawet do 1,5st w stosunku do porannej temperatury (dużo). 3. Ciepła bytowego + ogrzewanie słonka - tego nie zniweluje żadne GWC. 10x więcej latem dają rolety zewnętrzne niż GWC. 4. Dla mnie wentylacja mechaniczna w zimie to coś cudownego (mniejsza z tym czy z reku czy nie, z reku mniej boli po prostu). Komfort jest nie do porównania, a czuć go najfajniej, gdy odwiedzi się dom bez reku, niewietrzony bo "szkoda ciepła"... 5. W lecie te 200-300m3/h to za mało w godzinach nocnych (gdy w domu 24st a na zewn. +18st). W dzień leci reku bez bypassu, w nocy uchylam okna mając ~15x wydajniejszą wentylację. Takimi zabiegami w te okropne upały (po 34st w cieniu) - na dole nie przekroczyłem 25st, na górze 26st). A z reguły było 1-1,5 st mniej niż przytaczam. Salon na dole - rano 23st, na wieczór po gotowaniu (otwarta kuchnia) było 24,5st. Cudownie było wejść z pola do domu . 6. Mam wylot z PPC puszczony na korytarz parteru. Ten chłód naprawdę da się wyczuć i jest to zupełnie darmowa (bo przy okazji) namiastka klimy. Najwięcej leciało mi z niej 12st (przy 34 na zewn.; przy 28st -> +8st). GWC - działało by podobnie gdyby było puszczone do jednego pomieszczenia, a nie na cały dom. To takie moje przemyślenia, oparte częściowo na teorii, ale w większości jednak na doświadczeniu. Pozdrawiam wszystkich i życzę zadowolenia z instalacji, jakiekolwiek wybierzecie . Edytowane 17 Sierpnia 2012 przez swistak81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 17.08.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 a swistak siedzi i zawija je w te sreberka .... pomyśl trochę .... jeśli nawiewasz powietrze do pokoju to jest ono chłodniejsze , miesza się ale w większości opada na dół i wyciągane jest przez drzwi do pomieszczeń gdzie jest wyciąg , powietrze pod sufitem "kisi się" i ma wysoka temperaturęhttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=131786&d=1345234562 zupełnie inaczej jest gdy powietrze przez pokój jest wyciągane http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=131785&d=1345234552 co do brudnych pomieszczeń lub takich gdzie są zapachy - to tylko i wyłacznie odpowiedni projekt i siła wyciągów w poszczególnych pomieszczeniach zalatwi sprawę u mnie tak jest w połowie domu - w sumie przez przypadek bardziej niż by było to świadomie zaplanowane - ale dobrze bo jest tak w salonie ktory jest od południa , w sypialniach od wschodu i północy jest klasycznie - ale one aż tak bardzo nie będą się przegrzewały latem muszę pomyśleć co zrobić z poddaszem .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts