Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

Reasumując .Każda wentylacja jest mniej lub bardziej skutecznym środkiem do osiągnięcia celu jakim jest świeże powietrze w domu.W tym mniej lub bardziej mieści się tylko kilka stopni w plusie lub minusie .Myślę,że o to nie warto dać sobie obcinać co nieco.

Poważniejszym problemem (mimo genetycznego przystosowania) jest wentylacja w zimie.O ile w lecie mamy naście gram wody w m3,nie rzadko zbyt wiele,o tyle w zimie jak to napisał adam mk,wilgoć to to białe co na ziemi leży.Borykam się z problemem zbyt suchej cery.Nawet kremy nawilżające niewiele dają.Więc jest problem.Na forum preferowany jest pomysł aby zimą ograniczać wymianę powietrza.Przy szczelnym domu jest to jakiś sposób.Tylko pytanie ,czy na tak przykręconej wentylacji chcielibyśmy mieszkać cały rok.Skoro nie,. to dlaczego można przez kilka miesięcy.Meble ,dywany ,lakiery itd wszystko co nas otacza w domu wydziela prawie całą tablice Mendelejewa.Z wiadomego kraju naukowcy stwierdzili,że powietrze w domach jest kilkukrotnie bardziej zanieczyszczone od zewnętrznego.Stąd instynkt mi podpowiada aby wentylacja zimą chodziła tak samo jak latem.Tylko,że wtedy wilgotność spadnie do 20%. Można by zainstalować na wlocie do budynku jaki nawilżacz,który by suche powietrze z GWC uzdatniał.Macie coś takiego w swoich instalacjach? Można coś takiego kupić ,czy raczej zrobić samemu?

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wbrew pozorom nawilżanie powietrza nie jest takie proste i oczywiste.W moim przypadku to 500-700g/h aby zimą osiągnąć 40% przy 200m3/h.Obawiam się,że podziurkowany pex niewie by dał .Powietrze odparowując wodę straci na temperaturze.A ta ilość wody nie ,,zmieści" się w zimnym powietrzu.Należało by najpierw podgrzać suche powietrze ,które tracąc temperaturę przejmie wodę i do tego nie pozwoli na kondensację.Myślę raczej o czymś w rodzaju zbiornika ze stałym poziomem wody i coś w rodzaju mopa zanurzonego w tej wodzie.Najlepiej z naturalnego włókna,z regulacją długości.Działało by to jak knot.Dłuższy knot więcej wilgoci .Krótszy mniej.Między tymi knotami przepływało by powietrze.Tylko po jakimś czasie knoty uległy by mineralizacji.nie jest to problemem,bo tak zmineralizowane knoty i tak by podciągały wodę.Zastanawia mnie jedynie ,czy w wilgotnym ciepłym środowisku nie narosną jakieś robale,mimo,że byłby stały dopływ świeżej wody.

Wbrew pozorom nawilżanie powietrza nie jest takie proste i oczywiste.W moim przypadku to 500-700g/h aby zimą osiągnąć 40% przy 200m3/h.Obawiam się,że podziurkowany pex niewie by dał .Powietrze odparowując wodę straci na temperaturze.A ta ilość wody nie ,,zmieści" się w zimnym powietrzu.Należało by najpierw podgrzać suche powietrze ,które tracąc temperaturę przejmie wodę i do tego nie pozwoli na kondensację.Myślę raczej o czymś w rodzaju zbiornika ze stałym poziomem wody i coś w rodzaju mopa zanurzonego w tej wodzie.Najlepiej z naturalnego włókna,z regulacją długości.Działało by to jak knot.Dłuższy knot więcej wilgoci .Krótszy mniej.Między tymi knotami przepływało by powietrze.Tylko po jakimś czasie knoty uległy by mineralizacji.nie jest to problemem,bo tak zmineralizowane knoty i tak by podciągały wodę.Zastanawia mnie jedynie ,czy w wilgotnym ciepłym środowisku nie narosną jakieś robale,mimo,że byłby stały dopływ świeżej wody.

taki pomysł kiedyś wrzuciłem do mojego dziennika ...

http://img824.imageshack.us/img824/8158/nawiilzaczkanalowy.jpg

kolektor powietrzny dostarczy wystarczająco suche i ciepłe powietrze aby to działało ...

jeszcze taka ciekawostka dot. wentylacji...

tyle w kuchni...

http://img600.imageshack.us/img600/4710/sdc11006p.jpg

a tyle na anemostacie wyciągowym ...

http://img822.imageshack.us/img822/3131/sdc11005u.jpg

ok. 5,5m2 okien skierowanych na zachód

a tak wygląda to rano kiedy słońce nie świeci...

http://img809.imageshack.us/img809/4373/sdc11009a.jpg

http://img641.imageshack.us/img641/9127/sdc11008t.jpg

wnioski wyciągnąć samemu ...;)

wnioski wyciągnąć samemu ...;)

Masz kiczowato zlokalizowane okna w kuchni? ;)

Co do nawilżania powietrza zimą - osobiście nie wierzę w jakiekolwiek mechanizmy "centralnego" nawilżania, bo w większości instalacji problemem będzie takie zaizolowanie kanałów, by tej wilgoci w tych kanałach "po drodze" nie stracić. Krótko mówiąc: mam poważne wątpliwości, by udało się przenieść mocno wilgotne powietrze kanałami leżącymi często w niestety chłodniejszym otoczeniu, bez zawilgocenia tychże kanałów. No w instalacji Nydara może by się dało, ale większość WM wygląda jednak (niestety?) inaczej...

Masz kiczowato zlokalizowane okna w kuchni? ;)

taki był projekt i tak są usytuowane...

to co byśmy chcieli..., a to co możemy zrobić na danej działce ciężko pogodzić...:yes:

moim zdaniem wystarczy poprawnie zaprojektować WM i nie powinno być problemów z przegrzewaniem pomieszczeń

nydar jaką masz wydajność wentylacji ?

coś mi się wydaje że przy twoim układzie wystarczą mniejsze wydajności dla uzyskania takiego jak nie lepszego efektu ...

Mam wentylator kanałowy max .400m3/h jak schły wylewki od ogrzewania podłogowego ,i gips na ścianach ,to chodził na pełnych obrotach.Docelowo przewiduję 200m3/h , o każdej porze roku ,z opcją na 400 w upały(w razie czego).200m3 to u mnie 1/2 wymiany.Jestem przekonany o słuszności takiej ilości powietrza,stąd pomysł o nawilżaniu w zimie.We wrześniu powstanie model,coby oszacować ile tych ,,knotów będzie potrzebne dla 200m3/h.Jestem zwolennikiem napędów bez pompkowych,gdzie tylko się da,stąd knoty,które będą podciągały wodę.Podejrzewam,że będzie konieczne podgrzewanie wstępne powietrza.Odparowanie 0,7Lwody/h obniży temp.powietrza o ok.8oC.,a to może spowodować kondensację w nawiewach.Temp.na wyjściu z GWC poniżej 15oC spowoduje ,że w instalacji nawiewnej rozpocznie się kondensacja.

Przy tej wielkości akwarium i takiej w nim temperaturze, to w zasadzie możesz je traktować jak ogrzewanie płaszczyznowe. W domu pasywnym prawdopodobnie miał byś problemy utrzymać znośne temperatury pomieszczeń wokół tego akwarium (oczywiście o ile faktycznie będzie duże na pół ściany)...

Już przy kilkustopniowym mrozie i przy wentylacji 200m3/h tej wody potrzeba przeszło 10l,ale na dobę.I to tylko aby uzyskać 40% wilgotności.Obawiam się,że akwarium za dużo nie pomoże ,chyba,że ograniczysz znacznie wymianę powietrza.Jestem wrogiem ograniczania wymiany powietrza zimą,tylko po to aby wzrosła wilgotność powietrza.O ile zbyt suche powietrze wyczujemy od razu,o tyle to co w nim jest ,po latach.

Obawiam się, że to, co zaczynacie opisywać jest już klimatyzacją bardziej jak systemem wentylacyjnym.

MOŻNA sobie dla wnętrz i spokoju ducha przygotować dowolnie dużo powietrza uzdatnionego (wilgotność/temperatura/zapylenie), tyle, ze to kosztuje, z czym liczyć się trzeba!

Każdemu wolno, jak lubi...

Adam M.

Nie po to wpakowałem w GWC rurowe tyle entuzjazmu i kasy aby było niekompletne zimą.To jest tylko kilkaset litrów wody do odparowania za 300-400PLN/rok.I myślę,że ta ilość energii nie powinna mieć wpływu na status budynku(>1,5kWh/m2),skoro grzałka w rekuperatorze jest tylko urządzeniem pomocniczym.Zużyta energia przez grzałkę nie jest traktowana jak energia do ogrzewania domu.Swoją drogą to ciekawe jest.

nydar

Obserwuję Twoje działania jakiś czas...

Z wieloma Twoimi obserwacjami się w pełni zgadzam.

Ale...

Wentylacja ma wentylować = kontrolować wilgotność względną atmosfery wnętrz!

Dobra jest wtedy , gdy to właśnie robi!

MOŻNA do niej dostawić nawilżacze, podgrzewacze itd, itp, ale wtedy przestaje być wentylacją (pure) a zaczyna być klimatyzacją !

GWC jest wsparciem wentylacji. TYLKO WSPARCIEM!

Tak samo jak reku...

Adam M.

Wentylacja to przecież nawiew i wywiew.Kombinacja z rekuperatorem ,to nadal wentylacja(mimo,że podnosisz temp.powietrza). Kombinacja z GWC,to nadal wentylacja.Zakładając filtry na czerpni , obrabiamy-oczyszczamy powietrze,i nadal to będzie wentylacja.Montując rekuperator z odzyskiem wilgoci (bez względu na to co o tym sądzimy),to nadal będzie układ wentylacyjny.Dlaczego więc GWC z nawilżaczem mamy definiować jako klimatyzację.

Zresztą.Jak zwał tak zwał.Ważne aby cel osiągnąć jak najtaniej inwestycyjnie i jak najtaniej eksploatacyjnie.

O ile wentylacja kojarzy mi się z wymianą powietrza w okolicach do 1/2 kubatury.Zastąpienie powietrza zużytego świeżym.O tyle klimatyzacja to powietrze w obiegu zamkniętym z wydajnością kilku kubatur/h,z funkcją grzania lub chłodzenia.

Ja tam się na tym nie znam, ale wydaje mnie się, że próba centralnego zapewnienia odpowiedniego poziomu wilgotności we wszystkich pomieszczeniach na raz, będzie nietrywialna w realizacji (i większe problemy przewiduję w dostarczeniu tej wilgoci na miejsce, niż samemu jej pozyskaniu). A co do nazewnictwa: klimatyzacja to zapewnienie odpowiedniego stanu "klimatu", czyli w sumie temperatury, wilgotoności, a często też zapachu (czy szerzej składu). A że najłatwiej (i co ciekawe zwykle też najtaniej) to osiągnąć przez recyrkulację (zwykle jednak z domieszaniem świeżego), to tak są te układy konstruowane... BTW: kanały klimatyzacji centralnej czyści (czy też odgrzybia) się regularnie nie przez przypadek.