adam_mk 23.08.2012 02:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 "Zna ktoś lepszy materiał ..." TAK! ZNA!!! Obejrzyj sobie jakie drzewo.... Tą właśnie metodą woda dociera do samego jego wierzchołka. A cedry, na ten przykład, maja naprawdę sporo metrów "w górę"... Mam wrażenie, ze wyważasz otwarte drzwi. Do tego - mało wprawnie. Zaniedbałeś sporo efektów ubocznych TEGO rozwiązania. Tworzysz niszę dla mikroorganizmów, w której świetnie się będą czuły!!! Po co? Dom ma być dla Ciebie a nie dla nich! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.08.2012 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Miałem kiedyś nawilżacz .Kilkanaście obracających się talerzyków w wodzie i do tego wentylator.Kilka lat zimą pracował.Myślisz,że tego typu nawilżacze są trucicielami?Tam dolewa się ciągle świeżej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 23.08.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 W Twoim rozwiązaniu woda będzie stała i sznurki też mają być nieruchome, a wszystko to jeszcze w całkiem ciepłym otoczeniu. To znaczne ułatwienie dla mikrobów względem "obracających się talerzy", a i tak nawet w tym drugim rozwiązniu przydaje się okresowe czyszczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.08.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Woda nie będzie stała,tylko płynęła ok.500-700gram/h.Istnieją oczyszczalnie biologiczne,działające na takiej samej zasadzie jak nawilżacz talerzowy.Na tych talerzach rozwija się doskonale błona biologiczna.W nawilżaczu talerzowym powietrze z wnętrza domu powoduje odparowanie wody,a więc w mniejszym lub większym stopniu zanieczyszczone.Nawilżając strumień powietrza zGWC ,czy czerpni,mamy styczność z czystym powietrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 24.08.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 tak się wszyscy "telepiecie" na temat rurowego GWC... mogę swój udostępnić na testy ... GGWC ma uzasadnienie tylko w przypadku wysokich wód gruntowych... pod względem uzysków czy to w lecie czy zimie nie ma szans do rury... Jaśku a czy może opomiarowałeś i przeliczyłeś te 67m wymiennika z 90 st kolanami? Na moje oko to w Twojej instalacji wentylacyjnej słychać echo cienkiego bolka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 25.08.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 pytanie do znawców tematu Co bedzie bardziej efektywne - ekonomiczne 1. umieszczenie nagrzewnicy od GGWC na parterze i pociągnięcie powietrza na strych do reku, czy2. pociągniecie rurek z glikolem na strych i tam umieszczenie nagrzewnicy Mamy do minięcia poddasze użytkowe jakie rurki powinny iść do nagrzewnicy jeśli mam dwie pętle fi32 GGWC po 100m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 25.08.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 pytanie do znawców tematu Co bedzie bardziej efektywne - ekonomiczne 1. umieszczenie nagrzewnicy od GGWC na parterze i pociągnięcie powietrza na strych do reku, czy 2. pociągniecie rurek z glikolem na strych i tam umieszczenie nagrzewnicy Mamy do minięcia poddasze użytkowe jakie rurki powinny iść do nagrzewnicy jeśli mam dwie pętle fi32 GGWC po 100m Umieść tam, gdzie będzie praktyczne i wygodne dla Ciebie. Staraj się trzymać średnicę nie mniejszą niż króćce przyłączeniowe nagrzewnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 26.08.2012 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Ekonomicznie-żadne z tytułu GGWC Dlaczego żadne ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.08.2012 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Jaśku a czy może opomiarowałeś i przeliczyłeś te 67m wymiennika z 90 st kolanami? Na moje oko to w Twojej instalacji wentylacyjnej słychać echo cienkiego bolka. a na Moje oko ten "cienki bolek" daje dzisiaj 440m3/h o temp. 16,1 *... co mam Tobie przeliczać ? przykładam anemometr do czerpni..., mam czujniki temperatury w wielu miejscach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.08.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 pytanie do znawców tematu Co bedzie bardziej efektywne - ekonomiczne 1. umieszczenie nagrzewnicy od GGWC na parterze i pociągnięcie powietrza na strych do reku, czy 2. pociągniecie rurek z glikolem na strych i tam umieszczenie nagrzewnicy Mamy do minięcia poddasze użytkowe jakie rurki powinny iść do nagrzewnicy jeśli mam dwie pętle fi32 GGWC po 100m najbardziej sensowne będzie jak wymiennik GGWC umieścisz przed samą centralą ... inną sprawą jest zasadność instalacji ... aby wymienniki gruntowe spełniały swoje zadanie trzeba inaczej zaprojektować instalację WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 26.08.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 a na Moje oko ten "cienki bolek" daje dzisiaj 440m3/h o temp. 16,1 *... co mam Tobie przeliczać ? przykładam anemometr do czerpni..., mam czujniki temperatury w wielu miejscach ... Jakiej mocy masz centralę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 26.08.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Bo zimą praktycznie cały zysk z GGWC ulatuje przez wyrzutnie,dzięki reku A latem GGWC niewiele daje. Po prostu GGWC jest bardzo drogim sposobem na nie zamarzanie wymiennika Zawsze można założyć grzałkę i będzie bardzo tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 26.08.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Do nie zamarzania wymiennika wystarczy 10-20m rurowego za parę złotych,wtedy będzie tanio Rozumiem, że w późniejszym czasie instalacja wentylacyjna także aby było przede wszystkim tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 26.08.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Nie kumam.Instalacja wentylacyjna może byc tania,a czemu w późniejszym czasie a nie teraz ? Ponieważ najpierw robi się gwc z reguły a potem instalację wentylacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 26.08.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 No dokładnie,jaki jest problem zakopać 20mb rury za 300-500zł zamiast GGWC za kilka tys.zł jako czegoś co nie spowoduje zamarznięcie wymiennika w reku ? Ja mam właśnie rurkę pod płytą przy okazji wykopów Wszystko zależy od oczekiwań. Dla jednych gwc jest be dla drugich spłaszcza temperatury całoroczne. Podstawowym kluczem jest prawidłowa instalacja wentylacyjna. Moc cieplną czy też chłodniczą wymiennika gruntowego przenosimy strugą powietrza, nie należy przy tym zapominać o odpowiedniej mocy centrali i zachowanych przekrojach kanałów wentylacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.08.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Arturo72.Nie traktuj tego jako złośliwość proszę.Skoro GWC umieściłeś pod chudziakiem,a fundament masz wokół zaizolowany,to skąd to GWC to ciepełko pobiera.Czy takie rozwiązanie jest dobre?Czy aby temp.twojego chudziaka nie jest znacznie niższa od innych domów nie wyposażonych w GWC w tym miejscu.Czy aby robiąc dobrze dla rekuperatora nie zrobiłeś źle dla posadzki a zwłaszcza izolacji pod wylewką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.08.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Kontynuując dalej w przyjaznym tonie,to skąd to ciepełko pod płytą,skoro GWC zimową porą wychładza:(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksander_ 26.08.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 A latem ociepla ? Poza tym,30mb tak szybko nie wychłodzi 180m2 powierzchni pod płytą Hej Arturo72, Masz może zdjęcia przed zasypaniem tej rury ? Jaka rura i jak była położona ? Pozdrawiam, Aleksander. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 26.08.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 No dokładnie,jaki jest problem zakopać 20mb rury za 300-500zł zamiast GGWC za kilka tys.zł jako czegoś co nie spowoduje zamarznięcie wymiennika w reku ? Ja mam właśnie rurkę pod płytą przy okazji wykopów kupiłem 200m rury fi 32 za 480 i 20 l paliwa do koparki za 120 całość kosztowała mnie 600 gdzie te tysiące ?????? Nawet jak by komuś zlecic kopanie to można te prace wykonać równolegle z przewodem en, woda, kanalizą w jednym wykopie zawsze taniej tylko trzeba pomyśleć odpowiednio wcześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.08.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Skoro tak szybko nie wychłodzi,to i nie nagrzeje,zwłaszcza,że bilans godzin ciepłych do zimnych jest niekorzystny.Warto by było pomierzyć parametry temperaturowe tej płyty przy GWC pod nią i porównać z płytą bez GWC.Coś mi mówi ,że drugie rozwiązanie będzie ,,cieplejsze". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts