jasiek71 22.10.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 2. Jak w dzień upał, a w nocy zimno, to bez GWC lepiej schłodzimy dom przed następnym upalnym dniem. ja mam samo GWC bez rekuperatora ... wentylacja pobiera powietrze tylko z wymiennika... uwierz mi że nawet o tej porze roku jest problem aby wychłodzić budynek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 22.10.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Wierzę, oba punkty, a ten drugi już szczególnie, to z przymrużeniem oka czytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dm1719501316 22.10.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Mamy bypass standardowo w centralce, bo nie każdy ma GWC. A skoro już jest, to czemu nie używać ... Miałem na myśli zasadność wykonania by-passu dla GWC, a nie centrali. Nieważne Czy w takim razie Wasza centralka nie ma automatycznego by-pass'u? Osobiście wolał bym dołożyć te kilka stówek właśnie do automatycznego. Wracając do umieszczenia reku. Ja mam w nieocieplonym garażu (nieco cieplej niż strych pewnie) i musiałem mu zrobić obudowę. Zastanawiam się nad przeniesieniem go w przyszłości do kotłowni (za ścianę). Nie ma idealnych rozwiązań- jak się okazuje. Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dm1719501316 22.10.2012 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 A jak ktoś niedowymiarował GWC, to już w połowie sezonu zimowego mu "spuchnie". PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 22.10.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Ano nie ma. W 2009 automatyczny bypass był taką trochę "kosmiczną" technologią. Wtedy się o tym dużo nie pisało. Bardziej właśnie o przełączaniu czerpnia ścienna/GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 22.10.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 (...) do GWC/czerpni zewn. przepustnica trójdrożna pod siłownik i siłownik belimo do niej kosztowały w sumie 257zł A gdzie kupowałeś w takich cenach? Z tego co pobieżnie patrzyłem to samego siłownika ponizej 300 PLN nie udało mi się znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 22.10.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 kszhu.int: ja nie wiem gdzie Ty mieszkasz, ale u mnie nie ma nigdy tak, żeby w dzień +25, a w nocy przymrozek. A nawet jakby tak było to by-pass w reku da tak mizerny zysk, że w zasadzie szkoda prądu na przestawienie jego pozycji.No i koniecznie podaj gdzie widziałeś takie tanie przepustnice z siłownikiem i dla jakiej były średnicy (bo soć mi mówi, że zdecydowanie za małej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 22.10.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Może mi ktoś wyjaśnić, po co Wam by-pass na GWC? skoro (jak wyżej napisano) zmiana jest rzędu dziesiątych części stopnia (pewnie tak jest - nie mierzyłem). U mnie chodzi cały czas na GWC. Chyba znowu próbujecie komplikować sobie życie. Jeśli jest jakiś praktyczny powód "pozostawiania" GWC w stanie "nieużywalności" to chętnie je poznam. Pozdrawiam Adam Jak często zaglądasz do Twojej centrali? Mam dylemat czy w pomieszczeniu gospodarczym umieścić (10m2) czy na strychu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.10.2012 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Zemdli mnie...Bajpas (siłownik) co pobiera 1,5W to za dużo... O cholera! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.10.2012 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 TD kojarzy mi się z turbo-dizlem...Ale podobno to tańszy zamiennik Belimo ... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.10.2012 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Belimo to jest ALC230 Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.10.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 No to jest Belimo http://www.centrumklima.pl/pl,produkty-wentylacja-klimatyzacja,9,175,145,td.html EDIT: Kiedyś były takie promocje http://www.alnor.com.pl/pliki/promocje/2010.08.13%20przepustnice/2010.08%20Promocja_przepustnica%20z%20odejsciem_alnor.pdf później inne - nie warto roztrząsać. kiedyś były ... daj mi tu i teraz... TD 06 230 znalazłem za ok.260 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.10.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 (edytowane) We Wro - w minioną sobotę o świcie "w polu" było ok. 3-4stC a po 14.00 ponad 23stC; poobserwuj o ile zmienią się temp. na anemostatach ... taki przykład bez rekuperatora i by passu ... u mnie nad ranem 0*, na anemostatach 18* w południe 20*, na anemostatach 18* Edytowane 22 Października 2012 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 23.10.2012 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 A ja dorzucę pytanie o szczelność. W sumie do wszystkich, bo nie wiem.Alnor ma w katalogu:- Przepustnice z obejściem pod siłownik DATVTML- Przepustnice szczelne z obejściem pod siłownik DATATML Co sugeruje, że te pierwsze są nieszczelne. Na ile nieszczelne? Skoro taki GWC żwirowy (czego nieraz dowodził m.in. adam_mk) ma znikome opory, to przy takiej nieszczelnej przepustnicy jaki procent zassiemy z czerpni, a jaki z GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.10.2012 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 A ja dorzucę pytanie o szczelność. W sumie do wszystkich, bo nie wiem. Alnor ma w katalogu: - Przepustnice z obejściem pod siłownik DATVTML - Przepustnice szczelne z obejściem pod siłownik DATATML Co sugeruje, że te pierwsze są nieszczelne. Na ile nieszczelne? Skoro taki GWC żwirowy (czego nieraz dowodził m.in. adam_mk) ma znikome opory, to przy takiej nieszczelnej przepustnicy jaki procent zassiemy z czerpni, a jaki z GWC? no to teraz nasuwa się pytanie ... po co nam jeszcze czerpnia ścienna skoro mamy GWC ( mówię o rurowym ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dm1719501316 23.10.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Jak często zaglądasz do Twojej centrali? Mam dylemat czy w pomieszczeniu gospodarczym umieścić (10m2) czy na strychu? Mam centralę Renovent'a, która niestety przy cyfrowym sterowniku nie sygnalizuje zabrudzenia filtrów (standard przy sterowniku ręcznym - trzybiegowym), więc co jakiś czas tam jednak trzeba zaglądać. Robiąc obudowę zrobiłem sobie takie "okienko" na wysokości wyświetlacza centrali i co jakiś czas wyjmuję je aby zerknąć, czy z centralą wszystko ok. Jako, że centrala w garażu, więc raz w miesiącu tam zaglądam - może częściej, jednak ze względu na monitoring filtrów (mieszkam w polu prawie) przynajmniej raz w miesiącu. Renovent jest dość mały więc ja go chyba przeniosę do kotłowni (kiedyś). Moja obudowa nie jest zbyt piękna, no i gabarytowo się powiększyła centrala. Nie można też zaprezentować centrali chcącym zobaczyć instalację. Jeśli: 1. będziesz miał sygnalizację brudnych filtrów na sterowniku 2. Ocieplisz centralę 3. Wymiana filtrów nie zajmie Ci więcej niż 5 min (wełna mineralna z mojej obudowy szczypie później) to zrób na strychu Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dm1719501316 23.10.2012 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 no to teraz nasuwa się pytanie ... po co nam jeszcze czerpnia ścienna skoro mamy GWC ( mówię o rurowym ...) Przepraszam wszystkich, którzy zrobili/mają zamiar zrobić przepustnicę GWC/ściana (jak zwał tak zwał), ale dla mnie to malowanie trawy na zielono. Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dm1719501316 23.10.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 bluenet Przeciw umieszczeniu centrali w garażu nieocieplanym (mój przykład) lub na strychu jest możliwość zamarznięcia kondensatu przy niedokładnym ocepleniu i mrozach rzędu -30 . Miałem raz, czy dwa akcję z suszarką. PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.10.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 (edytowane) Przeciw umieszczeniu centrali w garażu nieocieplanym (mój przykład) lub na strychu jest możliwość zamarznięcia kondensatu przy niedokładnym ocepleniu i mrozach rzędu -30 . Miałem raz, czy dwa akcję z suszarką. Pozdrawiam Adam to co ty masz za GWC ...??? no chyba że chodzi o rurkę odprowadzającą ... Edytowane 23 Października 2012 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dm1719501316 23.10.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 to co ty masz za GWC ...??? Mógł byś rozwinąć pytanie? Bo kontekst chyba zaginął. Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts