Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przepraszam wszystkich, którzy zrobili/mają zamiar zrobić przepustnicę GWC/ściana (jak zwał tak zwał), ale dla mnie to malowanie trawy na zielono.

Pozdrawiam

Adam

A wiesz, że też zaczynam tak myśleć.

Dodatkowo od czerpni ściennej robi mi się zaciek na elewacji. Tyle, że jak to teraz zlikwidować. Skoro już mam, to mam. Drugi raz raczej nie dam.

Mógł byś rozwinąć pytanie?

Bo kontekst chyba zaginął.

Adam

powietrze wlatujące z domu do centrali ma temp. dodatnią...

to wlatujące przez GWC też ...? ( no powinno mieć... )

więc w rekuperatorze nic nie powinno zamarzać ...

chyba że chodzi tobie o rurkę odprowadzającą skropliny która sobie tak beztrosko wisi przy ścianie ...:D

Nawet wtedy ta woda ma jednak temperaturę dodatnią i "cieknie" - trzeba mieć sakramencko zimny garaż (niepołączony z domem i z zaizolowaną podłogą?), żeby zamarzło.

ta, która cieknie - owszem ma temperaturę dodatnią, ale ta, która jest w syfonie - pozostawiam w domyśle. Widzę, że nie cenicie (niektórzy) uwag ludzi, którzy popełnili błędy i chcą przestrzec innych przed nimi.

Nie lansuję mojego GWC, moich rozwiązań, wytykam tylko ich niedoskonałość, dzielę się skromną wiedzą popartą krótkim doświadczeniem w użytkowaniu. Jak chcecie się powymądrzać to walcie - zniosę wszelką krytykę :)

Pozdrawiam

Adam

Jak chcecie się powymądrzać to walcie - zniosę wszelką krytykę :)

Pozdrawiam

Adam

raczej nikt się wymądrza i nie krytykuje...

jak byś od razu napisał że w syfonie to nie było by dalszego dociekania ...

FM czytają też ludzie którzy dopiero chcą się czegoś dowiedzieć i właśnie dla nich powinniśmy pisać jak najbardziej obrazowo ...

dla laika który tylko co najwyżej widział z raz centralę to skropliny są w tacy ...

która w co nie których centralach tez jest podgrzewana ...

ta, która cieknie - owszem ma temperaturę dodatnią, ale ta, która jest w syfonie - pozostawiam w domyśle. Widzę, że nie cenicie (niektórzy) uwag ludzi, którzy popełnili błędy i chcą przestrzec innych przed nimi.

Nie lansuję mojego GWC, moich rozwiązań, wytykam tylko ich niedoskonałość, dzielę się skromną wiedzą popartą krótkim doświadczeniem w użytkowaniu. Jak chcecie się powymądrzać to walcie - zniosę wszelką krytykę :)

To ja jeszcze dowalę ;-) bo to nie jest problem z Twoim GWC (IMHO), tylko garażem. Coś musiałeś przedobrzyć, skoro masz tam tak zimno, że Ci woda zamarza. Albo masz go bardzo mocno wystawionego na wiatr (i przez to tak się wychładza), albo masz zaizolowaną podłogę (i brak zysków z ziemi). To oczywiście samo w sobie wcale nie jest złe (a nawet może być dobre), ale wtedy chyba niepotrzebnie wepchnąłeś do tego zimnego garażu centralę, bo IMHO to Ci generuje spore straty (jakkolwiek centrali nie zaizolujesz, straty zawsze będą).

Skoro już jesteśmy przy kondensacie...

Niedawno znajoma miała akcję-reperację. Zaczęło się od brzydkiego zapachu w domu. Wezwała tych co montowali. Śledztwo wykazało, że winny jest brak syfonu na odprowadzeniu skroplin. Niby logiczne ale...

gdzie zbiera się kondensat? czy nie po stronie wyjścia na wyrzutnię? A skoro tak, to brzydki zapach powinien od razu być usuwany na zewnątrz. Chyba, że wymiennik nieszczelny ale to już cały reku do d....

Skoro już jesteśmy przy kondensacie...

Niedawno znajoma miała akcję-reperację. Zaczęło się od brzydkiego zapachu w domu. Wezwała tych co montowali. Śledztwo wykazało, że winny jest brak syfonu na odprowadzeniu skroplin. Niby logiczne ale...

gdzie zbiera się kondensat? czy nie po stronie wyjścia na wyrzutnię? A skoro tak, to brzydki zapach powinien od razu być usuwany na zewnątrz. Chyba, że wymiennik nieszczelny ale to już cały reku do d....

nie ma całkowicie szczelnych central ...

są tylko mniej lub bardziej ...

jak by była za szczelna to nie było by takich dobrych parametrów ...:cool:

Podsumowując.

W garażu jest zimno, bo GWC jest pod nim, zaizolowane od góry (może to błąd - przeżyję to jakoś, już o tym pisałem kilka stron wcześniej), garaż nieogrzewany (może to błąd), wietrzony (owszem) dość mocno, bo brama nie uszczelniona była dość dobrze (brak czasu i pieniążków na lepszą bramę).

Lekcja?

Nie umieszczać centralki w nieogrzewanym garażu, ani tym bardziej na strychu (ten garaż stosunkowo cieplejszy jest jednak - zimą).

Centralkę umieścić pod sufitem - nawet w małym pomieszczeniu nie będzie nikomu przeszkadzać.

To moje spostrzeżenia.

Pozdrawiam

Adam

Podsumowując.

W garażu jest zimno, bo GWC jest pod nim, zaizolowane od góry (może to błąd - przeżyję to jakoś, już o tym pisałem kilka stron wcześniej), garaż nieogrzewany (może to błąd), wietrzony (owszem) dość mocno, bo brama nie uszczelniona była dość dobrze (brak czasu i pieniążków na lepszą bramę).

Błędem to by dopiero było ogrzewanie garażu chłodzonego przez GWC. Dlatego te GWC umieszczone pod domem są bardziej sprawne niż te umieszczone w ogrodzie/drodze.

poobserwuj o ile zmienią się temp. na anemostatach ...;)

taki przykład bez rekuperatora i by passu ...

u mnie nad ranem 0*, na anemostatach 18*

w południe 20*, na anemostatach 18*

To w cale nie znaczy, że nie tracisz energii.

No bo GWC ma swoją sprawność, ale w obu przypadkach puszcza w domu różną temp. powietrza.

To że masz 18st tu i tu jest związane m.in. z akumulacyjnością "drogi" jaką powietrze przebywa.

Więc skąd weźmie energię by się do tych 18st dogrzać?

Oczywiście, że te zyski duże nie są, ale SĄ. A twoje 18st w obu przypadkach sugeruje co innego.

rura fi200 to 1.256cm2 powierzchni przekroju a szpary ledwie kilka cm).

mógłbyś rozwinąć to przeliczenie? coś mi się moja matma z Twoją rozmija

poza tym te marne kilka cm może mieć różne znaczenie, w zależności od różnicy oporów w nitce przepustnica - cz. ścienna, a przepustnica - wlot do GWC

Edytowane przez monika.KIELCE