Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To nic nikomu nie mówi bo gwc można zrobić nawet z papieru ;) Jakie rury,jakie wentylatorach zapewniające odpowiednie przepływy,jakie sterowanie.

O ile się nie mylę pomarańczowa rura fi 200 albo 160. Zerknij do postów z lutego, tam chyba znajdziesz odpowiedź.

Po co przeliczenia? To już jest zamontowane,

Można poprzeliczać koszty, odzysk z gwc i reku. Ale po co to jemu?

Dom Jasia leci na dopalaczach :)

Parę lat temu były inne koncepcje.

Dziś buduje się trochę lepiej (inaczej?).

Edytowane przez klaudiusz_x

Koszt mb rury pomarańczowej fi 200 to 35zł*57m=1995zł,złączki+pierdoły 200zł,dodać do tego dwa wentyle za ok.800zł,sterownik i robi się koszt 3500zł a za taką cenę można mieć już poprawny reku,który będzie zdecydowanie bardziej wydajniejszy od GWC.

Przy okazji Luna to koszt 1400zł...

Moje drogie GWC nawilża mi powietrze zimą.

Nie będę mieć problemów z wilgotnością zimą.

Edytowane przez klaudiusz_x

Koszt mb rury pomarańczowej fi 200 to 35zł*57m=1995zł,złączki+pierdoły 200zł,dodać do tego dwa wentyle za ok.800zł,sterownik i robi się koszt 3500zł doliczając koszt kopary to za taką cenę można mieć już poprawny reku,który będzie zdecydowanie bardziej wydajniejszy i bardziej sterowalny od samego GWC.

Przy okazji Luna to koszt 1400zł i nawet ona będzie lepsza od samego GWC.

moje gwc razem z koparką i wiatrakami kosztowało mnie ok. 3500 więc blisko twoich wyliczeń...

na początku w pierwszym sezonie wydawało mi się że to nie była dobra inwestycja bo nie rozumiałem działania owego ustrojstwa i nie miałem porównania do rekuperatorów, obecnie po kilku latach obserwacji tego dobrodziejstwa uważam że to jedne z najlepiej wydanych pieniędzy i takie rozwiązanie polecę każdemu ...:yes:

Podawaj dalej te temp. na wylocie (na wlocie nie mają znaczenia). Jakie były najniższe w poprzednich latach i po ilu dniach były osiągane?

w GWC nie ma czegoś takiego że po iluś dniach się wyziębi...

temperatura spada stopniowo przez całą zimę ...

u mnie we wrześniu mam ponad 15* i do końca marca spadnie do ok. 7*, po czym zaczyna stopniowo rosnąć aż do końca sierpnia ...

temp. w wymienniku zależy od pory roku a nie od tego jak zimno jest na zewnątrz...;)

kszhu.int: GWC się wyziębia, bo grunt się wyziębia i zależy to tylko i wyłącznie od głębokości posadowienia. Zakop se GWC na - 5m ppt, to Ci się nie będzie wyziębiać. Tylko zamiast +15 we wrześniu będziesz miał w miarę stałe ok. +8 (dokładna wartość zależy co tam masz u siebie na tych 5 metrach głębokości). Oczywiście mówimy tu o odpowiednio dobranym GWC - jeśli zrobisz zbyt małe, to efekty mogą być znacznie gorsze.

Sam sobie przeczysz:

Jednak po "iluś" dniach się wyziębia i to zależy tylko i wyłącznie od wielkości GWC i różnicy temp.

akurat wiem co mówię ...;)

to jaką temperaturę ma GWC zależy od pory roku i głębokości posadowienia...

nawet jak zrobisz za małe i trochę wychłodzisz zbyt intensywnym użytkowaniem to i tak wróci do temperatury gruntu jaka panuje o danej porze roku w tym rejonie jeżeli przestaniesz z niego korzystać...

jednym słowem, najlepiej zrobić nie co za duże i nie kombinować z regeneracją ...;)

"Wyziębianie" albo inaczej przekazywanie energii od czynnika cieplejszego do zimniejszego nie zależy od głębokości posadowienia tylko do różnicy temp., im mniej czynnika zimniejszego tym wolniej cieplejszy oddaje energię;)

a niby czym chcesz wychłodzić kilkadziesiąt mb rury 200...?

100-150m3/h suchego powietrza...?

• 3 weeks później...

Po mojemu cos co sie nie zwróci po 5 latach nie ma sensu. Nie liczycie kosztow eksploatacji i biegania dookola jakiegos tam urzadzenia. Kto obecnie buduje domy na 100 lat ? Po 20 latach i tak trzeba robic jakies remonty i pakowac znowu pieniadze.

Stosujecie jakies kosmiczne rozwiazania, a mozna zupelnie inaczej.

Na alledrogo mozna kupic kompletna nagrzewnice z auta za ok 200zl.

Mamy wentylator , nagrzewnice tunele, parownik, mieszalniki powietrza sterowane silniczkami !!!

Jak ogrzewacie CWU latem ? Pradem ? To tylko strata !!

Lepiej chlodzic wlatujace powietrze do domu ta woda !!!

Przepuscic powietrze przez

a) jakis zraszacz i odbierac podgrzana wode do jakiegos zbiornika

b) podobnie jak wyzej ale zamknieta w rurkach

c) kawalek starej lodowki, przerobic na grzanie wody