Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

"Psikaczem" to będzie Ci trudno zrobić mieszaninę powietrzną, która dotrze w głąb GWC. Ozonator czy inny inhalator jest "wolny" więc może perhydrol - zawsze to 10x mniejsza dawka.

Pochwal się bo prewencyjnie przed "startem" GWC też będę chciał go odkazić ale ja myślałem o chlorze - sam się "rozniesie" po GWC.

Co masz na myśli pisząc o chlorze? Domestos?

KMnO4, perchydrol czy podobne - tak.

Od chloru trzymałbym się z daleka...

Stosować gaz bojowy przeciw sobie samemu?!!! ?

Dla mnie - jakby lekka przesada....

Skuteczne, nie powiem, bo jak inwestor padnie to czy śmierdzi czy nie TO MU WSZYSTKO JEDNO, a przecież miało być tak, żeby nie odczuwał...

Dla mnie - zbyt radykalne...

Adam M.

Woda utleniona jest mniej radykalna od chloru.Wentylator na max. i samo się rozlezie po całej rurze.Nadmanganian potasu KMnO4 też dobry ale kolorytu ściany mogą nabrać.Perchydrol z kolei kilku dniowy zapaszek zostawia.

Rozpylałem pistoletem do lakierowania napędzanym małą sprężarką.wystarczy jednak rozpylaczem do zraszania roślin i wentylator na max.Nie potrzeba do postaci gazowej doprowadzić.Ważne aby woda utleniona w postaci aerozolu połączyła się z zalegającą woda.Wentylator zrobi swoje i wszystko odparuje.

Stary sposób na napicie się wody nawet z kałuży polega na dodaniu do brudnej wody kilkunastu kropli wody utlenionej.Wszystko co tam jest zdycha.Jak bierze cię przeziębienie to przepłucz gardło roztworem wody(pół szklanki) i 20-30kropli H2O2.Zdziwisz się efektami.Nie wspomnę o efektach jak ząb zacznie boleć.

Nie mam doświadczenia z takim GWC.Wydaje mi się że perhydrol tak do 10% puszczony w drugą stronę od domu na zewnątrz przy pomocy mocnego wentylatora,dał by radę.No ale kilka dni będzie capić.Taki specyficzny zapaszek.Silny strumień powietrza z aerozolem dotrze chyba wszędzie tak jak gaz.
odrobinkę inwencji. Przedmuchuj poza obiegiem wentylacyjnym domu. W tym czasie wietrz mieszkanie poprzez okna. Zresztą, i tak nie masz za dużego wyboru. To nie jest tak, że jak odkazisz coś chemią, to zaraz przestanie śmierdzieć. Fakt - zdezynfekujesz, ale smród musi zostać wywiany pewną ilśością powietrza. Nie ma rady, trzeba przedmuchiwać.

Na razie wietrzę GWC. Teraz wydaje mi się, że czuć ziemią.

W niedzielę będę miał ozonator. Na razie trochę słabszy, niestety właścicielowi nie wytrzymał zasilacz, w tej chwili ma prąd tylko na jedną małą sztukę.

Mam nadzieję że odzyskam złoże. Inaczej cała kasa z robotą wyrzucona w błoto (ziemię :( )

Muszę dopytać. Tylko mój max-owiec stwarza problemy? Pozostali użytkownicy tego cuda są zadowoleni? A może ze wstydu przed forumowiczami pochowali się w kąŧ?

a kto jeszcze ma takie cudo ...?

a jakieś realne dane z działania tego ustrojstwa przez kilka sezonów ...;)

Muszę dopytać. Tylko mój max-owiec stwarza problemy? Pozostali użytkownicy tego cuda są zadowoleni? A może ze wstydu przed forumowiczami pochowali się w kąŧ?
Dysonans pozakupowy - negatywny stan emocjonalny wywołany ujawnieniu się ujemnych cech towaru (czy skutków zakupu) albo uświadomieniem sobie istnienia bardziej atrakcyjnych wariantów.

Ja mam maxowca, ale chata (na razie) w stanie surowym zamkniętym.

W GWC w zależności od poru roku coś się kondensuje albo paruje.Wydaje mi się,że stosowanie materiałów higroskopijnych w warunkach zmiennej wilgotności to nie jest najlepszy pomysł.Moim zdaniem rurowe GWC z rur ceramicznych też jest ryzykowne.W kontekście możliwości ,,życia" w ciemnym i wilgotnym środowisku,ceramika nie jest dobrym rozwiązaniem.

Klaudiusz.Spróbował bym to zdezynfekować gazem lub aerozolem.Zamontował bym filtr węglowy i nigdy nie wyłączał przepływu powietrza przez GWC.

Poczekam na ozonator.

Jeśli mam kombinować z filtrem węglowym ,to odpuszczam. Na fajki ludzie wydają więcej w roku niż ja wywaliłem w GWC.

Będzie przestroga dla innych.

Edytowane przez klaudiusz_x