klaudiusz_x 13.02.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Wentylacja non stop. W obiegu ten sam wentylek. Pobór prądu to 18W, 7 zł na miesiąc w zaokrągleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.02.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Nie powinna się rozkładać. Mi chodzi o komisyjne wąchanie - kilka osób, każdy ma różne "śmierdzące" doświadczenia to może na coś wskażą. Dwie osoby. Wyczuli ziemię z domieszką minimalnej stęchlizny. Ten sam werdykt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 13.02.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Ten pyłek wygląda jak jakiś robaczek. Zobaczył swiatełko w tunelu . Zastanawialiście się czysto teoretycznie jak wygląda sprawa radonu. Reklamuje się papy zatrzymujące to cholerstwo, a tu wymiennik w ziemi bez jakiegokolwiek zabezpieczenia. Sam zastanawiałem się nad "żwirowcem". Na mapie zagrożeń moja działka leży w strefie podwyższonego ryzyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.02.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 No obcego nie widać, zresztą patrząc jest fajnie czysto. fakt geowłóknina nie powinna się rozkładać, a przy takiej wentylacji jak robisz to wszystkie pyłki powinno już dalej zebrać. Smrodek z obcego jakby truchlał powinien byc taki ... jakby to powiedzieć lekko słodkawy. Pamiętam jak mi jeż wpadł do betonowego, ale nie używanego szamba. No wpadł i plecaka rakietowego nie miał jak kolega wyżej zasugerował. Leżał tam nie wiem ile, ale jak poczułem go i zachciało mi się go wyciągnąć, a nie mialem pod ręką maski p-gaz, korzystałem z tego co miałem pod ręką, a i tak posiłek poszedł do szamba*. Stąd nam smrodek. *Sorry za drastyczne sceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.02.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Ten pyłek wygląda jak jakiś robaczek. Zobaczył swiatełko w tunelu . Zastanawialiście się czysto teoretycznie jak wygląda sprawa radonu. Reklamuje się papy zatrzymujące to cholerstwo, a tu wymiennik w ziemi bez jakiegokolwiek zabezpieczenia. Sam zastanawiałem się nad "żwirowcem". Na mapie zagrożeń moja działka leży w strefie podwyższonego ryzyka Być może, to latające wampirki. Nic śmiesznego Podaj proszę linka do tej mapki. Zainteresowanych do sprawdzenia, czym "pachnie" mój GWC, zapraszam. Okolice Jastrzebia na G. Śląsku. Reszta na PW, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.02.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 co cie nie zabija to cie wzmacnia. z tym radonem jak z legionellą - niby jest i faktycznie szkodliwa, a ile osób wygrzewa całe zasobniki co tydzień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.02.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Nie wiem, czy zauważyliście.Niektóre maxy są naciągnięte chyba wodą. Wyglądają że ciągną od dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.02.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 A natężenie w skali od "ledwo wyczuwalne" do "odruchy wymiotne"? Nie. Pierdnięcie rozrzedzone nie powoduje wymiotów Mimo to daje efekt zniechęcenia , smrodku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.02.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Maxy z lewej, to te przez które idzie powietrze. Maxy z prawej służą za podstawę do podparcia cegły z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 13.02.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) Zapodaję link do mapki występowania radonu http://muratordom.pl/budowa/sciany-murowane/bezpieczenstwo-na-budowie-domu-skad-sie-bierze-radon,108_7123.html , gentoonx niby racja ale "cóś" w tym jest. Edytowane 13 Lutego 2013 przez artix1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.02.2013 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 artix1 Znowu?... !http://forum.muratordom.pl/showthread.php?110823-Nie-wyk%C5%82ad-na-temat-RADONU Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 14.02.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 "Ja nic nie zrobił, ja tylko pociągnął":D. Już spadam czytać co i jak z gazikiem. . Dosyć leciwy temat ale cały czas na czasie, od tamtej pory nic się nie zmieniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.02.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 ależ zmieniło sie - trochę go się rozpadło co za ludzie, zastanawiam się czy nie usunąć swojego wpisu z tą legio.. bo zaraz się zacznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 14.02.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 (edytowane) "A z innej strony! Radon był , jest i będzie ZAWSZE wokół nas! Ważne, żeby nie zbudować sobie takiej konstrukcji, która go będzie podkoncentrowywała... Wszędzie piszą jednoznacznie : Wentylować intensywnie i problem nie wystąpi!" adam_mk I o to mi właśnie chodziło. Tego dobrodziejstwa raczej się nie pozbędziemy ale musimy pamiętać, że jest. Badanie jakości powietrza po kilku latach z GWC żwirowego wypada bardziej niz obiecująco. Czyściutko, świeżutko i zdrowo ale jak to się ma do naszego cichego i bezwonnego "bohatera". Czy "otwarte" GWC mimo sporego przepływu powietrza nie będzie także serwowało nam gratisu w postaci zwiekszonego stężenia radonu. Glikolowiec- no problem, rurowy- no problem, żwirowy i "maxowy"- nie wiem. Jak wiadomo kto pyta, nie błądzi i dlatego jestem taki upierdliwy gentoonxDon't worry, be happy! Edytowane 14 Lutego 2013 przez artix1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.02.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 (edytowane) A możesz pochwalić się fotkami tego swojego Curiosity? Po ukończeniu dokumentu wkleję zdjęcie. Na razie w pełni nie wykonał zadania. Nie ma sensu go przedwcześnie chwalić i publicznie prezentować. Prawdopodobnie dopiero w sobotę ciąg dalszy. Jutro chyba będę w rozjazdach. Edytowane 14 Lutego 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 17.02.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 (edytowane) Kamerka tym razem dojechała prawie do końca kanału wlotowego GWC. Prawie, widać zakończenie.Niestety stwierdzam, że geowłóknina to jedno wielkie nieporozumienie. Ulega degradacji. Szkoda, że nikt wcześniej nie zaobserwował tego zjawiska.Na początku kanału, jeszcze w pomarańczowym kanale widać coś zielonego, oraz kawałek patyka. Patyk długości około 12cm jest elementem mojego łazika który odpadł w takcie filmowania.Ponadto wydaje mi się, że niektóre maxy bardziej podciągły wilgoć.Wczoraj, tj w sobotę, ozonowałem złoże urządzeniem o mocy 3,5g/h. Proces trwał pół godziny. Potem na pół godziny wyłączyłem wentylator.Przed chwilą wąchałem powietrze, nie czuć stęchlizny.Pozostał zapach ziemi i betonu. Poniżej kanał dolotowy w całości. http://www.youtube.com/watch?v=nH-KZab3NW0 Link do filmu:http://www.youtube.com/watch?v=nH-KZab3NW0 Proszę oglądać w HD. Edytowane 18 Lutego 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.02.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Zdobyłeś doświadczenie.Opisz jak byś zrobił to dzisiaj mając tą wiedzę.Przyda się następcom. A może GWC na max-ach to nie jest do końca dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 17.02.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Zdobyłeś doświadczenie.Opisz jak byś zrobił to dzisiaj mając tą wiedzę.Przyda się następcom. A może GWC na max-ach to nie jest do końca dobry pomysł Na razie nie jestem zadowolony. Jeśli nie rozwiążę problemu z zapachem, powietrze z GWC będzie służyć tylko do wentylacji piwnicy. Obawiam się jednak, że będę zmuszony zapomnieć o tym chybionym wynalazku. Kolejna sprawa. Geowłóknina. Jak widać na filmie, pyli. W tym konkretnym przypadku to nie tylko moje zmartwienie. Wszyscy, którzy zastosowali ten materiał w GWC, mają problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 17.02.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Zamiast geowłókniny, można było zastosować podsypkę z czystego piasku + żwir. Czyste, ekologiczne, naturalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 17.02.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Jutro spróbuję sfilmować kanał wylotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts