adam_mk 19.02.2013 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 GWC pracuje właśnie dlatego, że jest WILGOTNE!!!Tak ma być.Bezprzeponowych nie buduje się tam, gdzie woda może w nich stać w postaci kałuży. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.02.2013 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Tyle że pokazała się stojąca woda. Spróbuje z tymi studzienkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.02.2013 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 (edytowane) Decyzja o budowie max-owca została podjęta w grudniu 2011r.Od rozpoczęcia budowy w maju do około 15.08.2011 cała woda z opadów (największa ilość opadów przypada na lipiec i sierpień) wsiąkała w grunt na budowie.Wydawało sie że nie powinno być problemu ze stojącą wodą.Jednak na filmikach wyraźnie widać, że łazik porusza się w kanale z wodą.Stąd pewnie bardzo dobre środowisko dla owadów.Temperatura powietrza za GWC to 2*C, Edytowane 19 Lutego 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.02.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Temperatura powietrza za GWC to 2*C, moje rurowe ma dzisiaj 10,6* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 22.02.2013 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 moje rurowe ma dzisiaj 10,6* Jaką masz temperaturę wody z wodociągu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 22.02.2013 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Powierzchnia czerpni powinna być rozwinięta i zasłonięta jaką tkaniną EU3. . I owady nie wejdą. Tylko nikt jakoś wcześniej o tym nie wspomniał Zawsze leciało: siateczka wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.02.2013 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Bo zazwyczaj warunki w GWC są takie - że wystarczy.Nic atrakcyjnego w nim dla owadów być nie powinno.Generalnie - za sucho i przeciągi o zmiennych mocno temperaturach. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 23.02.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 ostatnio w telewizorze był w jakimś cyklu o budowach pokazany gwc zrobiony z rury karbowanej 600 mm takiej pomarańczowej http://www.google.pl/search?hl=pl&q=rura+karbowana+600&revid=1716343924&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.&biw=1024&bih=673&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=tQYpUe_2D8bqswbS_IGgAgma ktoś coś takiego albo jakieś zdanie na ten temat czy się będzie nadawać taka średnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.02.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Moim zdaniem karbowana rura nie powinna być stosowana do GWC,ponieważ bywają okresy że w GWC kondensuje wilgoć zawarta w powietrzu.W załamaniach będzie się zbierał kondensat .Takie zastoiska wilgoci to idealne miejsca dla wszelkiego rodzaju życia.Przy tej średnicy prędkość powietrza będzie na tyle mała,że wilgoć nie odparuje na skutek ruchu powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 23.02.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 tak spytałem bo taką zakopywali.. chyba masz racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.02.2013 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Moim zdaniem karbowana rura nie powinna być stosowana do GWC,ponieważ bywają okresy że w GWC kondensuje wilgoć zawarta w powietrzu.W załamaniach będzie się zbierał kondensat .Takie zastoiska wilgoci to idealne miejsca dla wszelkiego rodzaju życia.Przy tej średnicy prędkość powietrza będzie na tyle mała,że wilgoć nie odparuje na skutek ruchu powietrza. zakopywali rurę o dwuściennej strukturze ścianek - na zewnątrz karbowana, wewnątrz gładka - nic tam nie ma prawa się zatrzymywać, tylko że drogie to po byku i raczej mało ekstra na GWC - przestrzeń w karbach jest pusta - wypełniona powietrzem. Rury sa do kanalizy zewnętrznej na kolektory, karby maja wzmacniać wytrzymałość na ściskanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.02.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Komary mają się dobrze.Od wczoraj kręcę większym wentylatorem, około 280m3/h.Ale z tego co słyszę, po osiągnięciu większego podciśnienia obroty spadają.Sprawdzałem wczoraj i dziś kamerką. Bez zmian. Jedynie co zaobserwowałem, to kanał wylotowy jest już lekko mokry. Stała wentylacja go osusza.Szkoda że nie załapałem się na kilkudniowe mrozy powyżej -20. Komary pewnie by popadały.Za GWC +2*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.02.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Mam jeszcze jeden pomysł na załatwienie tych szkodników. Czekam na wyschnięcie ziemi wokół domu (podobno idzie ocieplenie). Jeśli to nie pomorze, zastosuję śniegówkę.Ile czasu potrzeba na uśpienie komarów za pomocą CO2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.02.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 To może wybrzeże? Dlaczego nie spróbujesz przegonić ich jakimś standardowym środkiem przeciw owadom? To nie jest szkodliwe a duszenie takich małych istotek może być równie mało skuteczne. Dam wentylek z prawdziwego zdarzenia. Albo je wywieje, albo CO2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 28.02.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Mam jeszcze jeden pomysł na załatwienie tych szkodników. Czekam na wyschnięcie ziemi wokół domu (podobno idzie ocieplenie). Jeśli to nie pomorze, zastosuję śniegówkę. Ile czasu potrzeba na uśpienie komarów za pomocą CO2? Śniegówka != CO2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 03.03.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Witam, Mam pytanie do posiadaczy GWC: kto z Was zdecydował by się raz jeszce na wykonanie GWC ?proszę równiez o podanie typu GWC z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.03.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Ja; MAX-owe jakie mam; za ok. 1000zł nawet nie mam się nad czym zastanawiać. może najpierw po używaj go przez kilka sezonów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.03.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Po co? "Po używam" sobie GWC przez krótki czas co prawda ale już widzę zalety. Za kilka sezonów nie wiem czy i gdzie będę mieszkał więc do podjęcia decyzji nie potrzebuję się doktoryzować więc na razie to jeszcze nic nie wiesz a starasz się być wyrocznią ... to że masz u siebie to jeszcze nic nie znaczy ... ja jak na razie to te ceramiczne z problemami albo nie używane widzę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 03.03.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 no ale nie wiesz czy komarów nie ma ja sie nad żwirowcem zastanawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 03.03.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 (edytowane) klaudiusz_x napisał Temperatura powietrza za GWC to 2*C moje rurowe ma dzisiaj 10,6* Spora różnica przy podobnych temperaturach zewnętrznych. Wykonanie, prostota i chyba z tego co czytam jakość powietrza na korzyść rurowca. Wszystko co umrze lub zgnije w maxowcu zostanie tam na stałe, nie do wyczyszczenia. Oby klaudiuszowi się udało. Pomysł jest nowy, zobaczymy po kilkunastu miesiącach co z tego wyjdzie. Edytowane 3 Marca 2013 przez artix1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts