Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

Jak ktoś chce wydawać na żwirowca to ok, mnie odstraszyła duża różnica w cenie.

różnicy w cenie? jakiej?

koparka itp. tyle samo.. jedyna różnica w cenie to pomiędzy maxami a żwirem.. parę stów owszem ale przy całej budowie to chyba niewielki ułamek..

chyba że niedokładnie przeczytałem wątek i o czymś zapomniałem..

no i w żwirowcu chyba komary będą miały gorszą możliwość przejścia do wlotu do domu..

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mój GWC to rozłożenie w krócej niż 1h z dwóch palet MAX-ów i ułożenie dwóch kanałów na przygotowanym do wylewania płyty podposadzkowej podłożu - taka wersja light ale założenia spełnia a nawet więcej.

Cena samego żwiru z dostawą była z 300% wyższa.

Wątek komarów to demagogia oraz głupi błąd wykonawcy/inwestora.

daj mi tu takiego co od kilku lat używa i ma jakieś pomiary robione co by można było porównać ...

jakie założenia...?

Szukaj sobie ale nie jeleni; kolega się pytał o opinię użytkowników to dałem, mogłem czy nie?:)

Założenia dla zupełnie piaszczystego podłoża bo na takim się wybudowałem to min 5stC przy wentylacji ~300m3/h, jest 6-8stC przy 300~350m3/h więc mogę być zadowolony czy nie?;)

puść sobie ten twój wymiennik od jesieni do wiosny nawet na 100m3/h to porozmawiamy o tych temperaturach...:yes:

jak na razie te twoje próby to raczej nie eksploatacja ...

toteż wiele się niespodziewam, mnie wystarczy żeby na wlocie do domu było na plusie..

tylko kwestia czy rurowiec, żwirowiec czy co?

ja mam 57mb rurowej wężownicy o średnicy 200mm zakopane na ok.2,5m w tej chwili leci 9,8* przy zewnętrznej -5* i 70m3/h, jak puszczę na maksa wentylatory to spadnie obecnie do 6,3* niezależnie od tego czy na zewnątrz będzie na minusie czy plusie ...

To ja dodam swój. Mam glikolowca. 150mb rury fi25 na głębokości poniżej 2,5m. Grunt suchy i piaszczysty. Temperatura na wyjściu:

W najwyższa lecie 15-16st. Najniższa w zimie 3-4st. Koszt ok 1,5tyś (w tym najdroższy wymiennik za 900zł).

Miał zabezpieczyć reku w zimie i swoje zadanie spełnił w 100% (rok temu przy ogromnych mrozach temp. powietrza na wejściu do reku nie spadała poniżej 2-3st przy 100m3). Zrobiłbym ponownie bez dwóch zdań. Koleżanka ma rurowca kilkaset metrów dalej i ma ogromne kłopoty ze skraplającą się wodą w lecie. Ale to pewnie coś skopane z wykonaniem (pompkę niby ma ale narzeka). Wykonane miała przez re*ry.pl za ogromne pieniądze.

To ja dodam swój. Mam glikolowca. 150mb rury fi25 na głębokości poniżej 2,5m. Grunt suchy i piaszczysty. Temperatura na wyjściu:

W najwyższa lecie 15-16st. Najniższa w zimie 3-4st. Koszt ok 1,5tyś (w tym najdroższy wymiennik za 900zł).

Miał zabezpieczyć reku w zimie i swoje zadanie spełnił w 100% (rok temu przy ogromnych mrozach temp. powietrza na wejściu do reku nie spadała poniżej 2-3st przy 100m3). Zrobiłbym ponownie bez dwóch zdań. Koleżanka ma rurowca kilkaset metrów dalej i ma ogromne kłopoty ze skraplającą się wodą w lecie. Ale to pewnie coś skopane z wykonaniem (pompkę niby ma ale narzeka). Wykonane miała przez re*ry.pl za ogromne pieniądze.

do rurowego musi być studzienka w stronę której będzie spad. Z pompkami jest kłopot. Ja zrobiłem w środku GWC studzienkę, zasypałem kamieniem, i tam spływa cała skraplająca się woda. Zero problemu...

taaa...

1,5k...:cool:

sam wymiennik 900 czyli na resztę 600...

a reszta to 150mb rury, pompka obiegowa, jakieś złączki, śrubunki, zaworki i inne drobiazgi,kilkadziesiąt litrów glikolu,naczynie przeponowe też by się przydało, sterownik i koparka...

jako żeś świstak to zawijasz ...:stirthepot:

luzik ...:D

a temperatury to glikolu...

te powietrza są już nieco mniej ciekawe no chyba że masz jakiś wymiennik typu perpetum mobile o sprawności 100% ...:cool:

Jak masz sam piach i wodę nie głębiej niż te -4m to nawet sam "metodą płuczkową" wykop sobie studnię (prościzna) i sprawdź temp. wody aby mieć jako takie rozeznanie o temp. gruntu. Ja pobadałem u sąsiadów i u siebie i wychodziło ok 6-7stC, czyli tyle co mniej więcej GWC daje.

Uważam, że rozpoznanie przynajmniej temp. gruntu na głębokości posadowienia GWC powinno być podstawą aby uniknąć takich przypadków jak ma klaudiusz_x.

Jakie tam problemy. Komary odlecą, pozostanie zapaszek ziemi i fruwająca geowłóknina.

Coś zaczynam podejrzewać, że mój termometr jest wadliwy. Jutro porównam jego odczyty z innym.

do rurowego musi być studzienka w stronę której będzie spad. Z pompkami jest kłopot. Ja zrobiłem w środku GWC studzienkę, zasypałem kamieniem, i tam spływa cała skraplająca się woda. Zero problemu...

wcale w rurowym nie musi być studzienka, ja mam bez bo spadek w stronę domu i w piwnicy zasyfonowane odprowadzenie skroplin do kanalizy, fakt, ze trzeba mieć warunki do tego (pochylenie terenu, głęboka piwnica i jeszcze głębsza kanaliza