jasiek71 07.03.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Grunt nie ale jak "ciągnął" dużo m3 przy tych nastu stopniach przez GWC to mógł się podgrzać a jak grunt kiepski to nie oddać - wyniki powinny coś pokazać, np. te 3,1stC to już 200% więcej niż miesiąc temu? u mnie tam nic się nie zmienia, trzeba tygodni aby zaczęło rosnąć czy maleć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.03.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 (edytowane) Możesz już pochwalić się wynikami przy aktualnie wyższych temp. zewn.? Podałem. Odczyt zrobiony w dniu napisania postu około południa. Latem miałem 16-18*, GWC w tamtym okresie właczany dorywczo. Edytowane 7 Marca 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.03.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Jak włączany dorywczo to znaczy, że raczej szybko ogrzał się od gruntu, który ewidentnie jest słaby pod GWC. Od "wyczucia" smrodku pracuje non stop. Na początku z wentylatorem 90m3/h, teraz 280m3/h. Przeszło miesiąc ciągłej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 07.03.2013 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 a czuć dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.03.2013 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 a czuć dalej? Niestety. Do domu wprowadzę się najwcześniej w przyszłym roku. Jeśli smrodek pozostanie, będzie do wentylacji garażu w piwnicy. Nie wiem dlaczego inni użytkownicy tego "czegoś" nie wypowiadają się w tym temacie. Może wstyd się przyznać do porażki? Za te kase miałbym pożądne glikolowe. Wybrałem maxowe ze względu na odpowiednią wilgotność w domu w okresie zimy. Niestety się przeliczyłem. Za tysiąc więcej miałbym żwirowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.03.2013 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Z drugiej strony.Max-owiec posadowiony pomiędzy fundamentami nie jest narażony na czynniki zewnętrzne (tak jak mój). Może w tym tkwi problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 08.03.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Niestety. Do domu wprowadzę się najwcześniej w przyszłym roku. Jeśli smrodek pozostanie, będzie do wentylacji garażu w piwnicy. Nie wiem dlaczego inni użytkownicy tego "czegoś" nie wypowiadają się w tym temacie. Może wstyd się przyznać do porażki? Za te kase miałbym pożądne glikolowe. Wybrałem maxowe ze względu na odpowiednią wilgotność w domu w okresie zimy. Niestety się przeliczyłem. Za tysiąc więcej miałbym żwirowca.Klaudiusz, rozumiem że przemawia przez ciebie rozgoryczenie, ale kolejny raz obrażasz innych. Nie oceniaj ludzi w ten sposób. To że twój maksowiec generuje takie zapachy nie znaczy, że każdy jeden tak ma. Kiedyś, w tym wątku, pytałeś, czy z mojego również dochodzą jakieś zapachy. Nie odpowiedziałem, ale tydzień później, kiedy byłem na budowie, sprawdziłem. Wdychałem zapachy z wylotu wymiennika, niczym sommelier oceniający wino. Nie czuć żadnych zapachów (i z tego powodu m.in. nie odpowiedziałem). Tyle, że ze względu na to, że nie jest podłączony, wszystkie wyloty mam dokładnie zabezpieczone. http://i49.tinypic.com/2zr3k7l.jpg Sam wymiennik znajduje się pomiędzy fundamentami, na takiej głębokości, że dolna płaszczyzna płyty z bloczków jest na wysokości górnej płaszczyzny ławy fundamentowej. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171455-Budujemy-DOM-komentarze&p=4794724&viewfull=1#post4794724 Wydaję mi się, że widzisz problem poza sobą. Głównie we forumowiczach, których wypowiedzi skłoniły cię do budowy maksowca. A dlaczego nie zastanowisz się, co TY zrobiłeś źle? Dlaczego wymiennik znajduje się tak głęboko (kiedy dokonywałem próby wywiercenia studni, na dwóch metrach była już kurzawka)? Czy nie zalewa go cyklicznie woda opadowa? Dlaczego, skoro go nie używasz, nie zabezpieczyłeś wylotów z wymiennika przed zwierzętami? Nie znajdziesz rozwiązania oskarżając forumowiczów, że capi im tak jak tobie, ale ze wstydu nie przyznają się do tego. Kiedy cokolwiek poczuję, zaraz poinformuję o tym grono forumowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.03.2013 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Klaudiusz, rozumiem że przemawia przez ciebie rozgoryczenie, ale kolejny raz obrażasz innych. Nie oceniaj ludzi w ten sposób. To że twój maksowiec generuje takie zapachy nie znaczy, że każdy jeden tak ma. Kiedyś, w tym wątku, pytałeś, czy z mojego również dochodzą jakieś zapachy. Nie odpowiedziałem, ale tydzień później, kiedy byłem na budowie, sprawdziłem. Wdychałem zapachy z wylotu wymiennika, niczym sommelier oceniający wino. Nie czuć żadnych zapachów (i z tego powodu m.in. nie odpowiedziałem). Tyle, że ze względu na to, że nie jest podłączony, wszystkie wyloty mam dokładnie zabezpieczone. Sam wymiennik znajduje się pomiędzy fundamentami, na takiej głębokości, że dolna płaszczyzna płyty z bloczków jest na wysokości górnej płaszczyzny ławy fundamentowej. Wydaję mi się, że widzisz problem poza sobą. Głównie we forumowiczach, których wypowiedzi skłoniły cię do budowy maksowca. A dlaczego nie zastanowisz się, co TY zrobiłeś źle? Dlaczego wymiennik znajduje się tak głęboko (kiedy dokonywałem próby wywiercenia studni, na dwóch metrach była już kurzawka)? Czy nie zalewa go cyklicznie woda opadowa? Dlaczego, skoro go nie używasz, nie zabezpieczyłeś wylotów z wymiennika przed zwierzętami? Nie znajdziesz rozwiązania oskarżając forumowiczów, że capi im tak jak tobie, ale ze wstydu nie przyznają się do tego. Kiedy cokolwiek poczuję, zaraz poinformuję o tym grono forumowe. Wlot był niezabezpieczony przez około 2 tygodnie. Tyle. Spód maxowca położony jest wyżej niż ława. Jest drenaż opaskowy. Czy sucho, czy zalewa? Pisałem wcześniej co mnie skusiło do maxowca. Obrażam innych? Kogo? Wypowiedział się ktoś na temat tego typy GWC umieszczonego poza obrębem budynku? Jeśli komuś moja wypowiedź dokuczyła, przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.03.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Może wielu już użytkujących jeszcze nie ma ale pisałem Ci wielokrotnie - dmucham na max od kilkunastu dni i co prawda, przy moim względnie czułym węchu, przy anemostatach czuję delikatny zapach ziemi/piasku Jednak czuć. Zewnętrzny jest bardziej narażony na działanie wody z racji tego że jest właśnie na zewnątrz. Czy nie zalewa go cyklicznie woda opadowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.03.2013 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 (edytowane) Dlaczego, skoro go nie używasz, nie zabezpieczyłeś [wylotów z wymiennika przed zwierzętami? Nie śledzisz wątku. Udostępniłem filmy z kanałów dolotowego i wylotowego. Sprawdź co się tam znajduje. Co do komarów, przeszły przez siatkę, za duże oczka. Edytowane 9 Marca 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.03.2013 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 (edytowane) Pokażcie swoje GWC od wewnątrz Edytowane 9 Marca 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 09.03.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Jakieś foto mam w dzienniku, teraz nie zrobię już chyba nawet z takim "curiosity" jak masz:) Można zrobić mniejszy pojazd sterowany w czasie rzeczywistym z bezpośrednim podglądem. Wtedy ograniczeniem będzie tylko wielkość kanału i za duże spadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 09.03.2013 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Jeśli jest bezpośredni dostęp do pionowej rury, nie ma problemu z wjazdem.Mój łazik ma smycz o długości 8 metrów, z czego wjeżdża na 7 od miejsca w którym go wpuszczam. Czerpnia ma 2 metry w dół od podstawy + dwu metrową zdejmowalną górę.Pomijając moje komary, można by sprawdzić poziom zawilgocenia i stan geowłókniny.Na wylocie także 7 metrów w głąb. Tu mam dostęp z piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 09.03.2013 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Witam ! Czy możecie podzielić się programem AWADUKT THERMO ? Niestety, ten ze strony Rehau, wygląda na niekompletny i się nie uruchamia : http://www.rehau.com/linkableblob/PL_pl/1020872/data/program-obliczeniowy-AWADUKT-THERMO-data.zip Ewentualnie może ktoś ma alternatywny link do programu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 09.03.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Witam ! Czy możecie podzielić się programem AWADUKT THERMO ? Niestety, ten ze strony Rehau, wygląda na niekompletny i się nie uruchamia : http://www.rehau.com/linkableblob/PL_pl/1020872/data/program-obliczeniowy-AWADUKT-THERMO-data.zip Ewentualnie może ktoś ma alternatywny link do programu ? monitowałem już kilka razy i nadal nic nie poprawili? podeślij e-mail na PW, poszukam to ci wyślę te 14MB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 09.03.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Mam czerpnie fi110 oraz trzeba zakręcić pod kątem 90st na trójniku (typu T) więc jeśli da radę a użyczył byś swojego łazika to wykonałbym dla Twojej ciekawości badanie video:) Mój do tej rury jest za duży. Niestety Nawet telefon się nie zmieści. Trzeba by zakupić nowy pojazd i pokombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 11.03.2013 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 monitowałem już kilka razy i nadal nic nie poprawili? podeślij e-mail na PW, poszukam to ci wyślę te 14MB Niestety na stronie nic się nie zmieniło. Dziękuje ja przesłany plik, ten www miał 1,4 MB. Udało może się komuś uruchomić program pod Windows 7 ? BTW. Czy przy wyliczeniach parametrów GWC, korzystaliście z jakiś innych narzędzi poza wspomnianym i oczywiście excelem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.03.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 (edytowane) Taki soft jeszcze jest GAEA - po germańsku lub angielsku funkcja "Optimum" dość przydatna Edytowane 16 Marca 2013 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beehive 06.05.2013 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Zastanawiam się nad hybrydowym GWC, rurowo-żwirowym. 20-30m rury po obwodzie budynku, a potem nieduży żwirowiec. Dlaczego nie cały żwirowiec lub cały rurowiec? Mam małą działkę i szkoda mi ogródka na żwirowiec. Mały jeszcze można byłoby gdzieś wcisnąć (gdzie na pewno byłaby trawa), z dużym mógłby być większy problem. Rury można puścić dużo swobodniej. Z drugiej strony bardzo zależy mi na filtrowaniu powietrza, odzysk ciepła to sprawa drugorzędna. W okolicy palą węglem (lub jeszcze czymś gorszym) i powietrze w niektóre mroźne dni, kiedy nie ma wiatru jest paskudne. Ten początek rurowca wstępnie ogrzewałby powietrze tak, żeby żwirowiec był stanie coś przefiltrować. Alternatywą jest większy żwirowiec pod podjazdem do domu, bo to jedyne miejsce, gdzie jest większy kawałek niezarośniętej przestrzeni. Googlując przeczytałam, że nie ma problemu ze żwirowcem pod podjazdem, ale tu na forum takich pomysłów nie znalazłam. Czy ktoś zrobił taki GWC? A może lepszy jednak ten hybrydowy? Swoją drogą jak dobrze żwirowiec filtruje powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 07.05.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Pojedynczy żwirowy to wykop 2x2,5m - przy zalozeniu ze Twoj dom jest maly tzn uzytkowa pow. do 150m2, a grunt rodzimy to mieszanina piasku i gliny.Jezeli tylko piasek to bedzie musial byc wiekszy. Żwirowy GWC ma swoją druga nazwe "Samoczyszczący filtr żwirowy" - mysle ze nazwa mowi wszystko.Na filtrowanie gazow z spalania bym nie liczyl tego nie potrafia GWC. Moze filtr weglowy pomoże?Tu jest artykul nt filtrowania, czyszczenia powietrza:http://www.instalator.pl/archi/2006/mi2(90)/18.pdfhttp://www.instalator.pl/archi/2006/mi2(90)/19.pdfJeżeli wody gruntowe są dość nisko to można GWC zbudować niżej żeby wykonawcy podjazdu mogli umieścić swoje warstwy podkładowe.Jeżeli ma tam byc wjazd dla ciezarowki np z szambem to trzeba zastosowac estrudowany styrop. i geokratę na podbudowie pisku i geowłókniny. taniaklima.pl ma gotowa dokumentacje jak zrobic gwc pod podjazdem, trawnikiem, w murach fundamentowych itp, itd"...Czy ktos zrobi GWC?..." Każdy kto umie czytac i rozumie co jest na rysunkach, ma kilku ludzi którzy chcą dobrze wykonac pracę. Wykopac dół nasypac żwiru to nie jest skomplikowane. Chodzi o to żeby nie popełnić błędu który dyskwalifikuje dobre działanie GWC - dotyczy kazdego z znanych GWC.PozdrawiamWitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts