ravbc 04.06.2013 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Tak by wynikało, że właśnie woda deszczowa i glina pod humusem jest problemem. A jak gruba to warstwa to wg geodety "bardzo gruba". Ale właśnie niestety nie ma konkretów Zapomnij o żwirowcu. Jak uda Ci się przebić przez tą glinę, albo choć w miarę głęboką studnię na skropliny i przecieki zrobić (z dnem!), to możesz myśleć o rurowcu. Ale najbezpieczniej będzie jednak glikolowy posadzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 04.06.2013 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 No i pojawia się tez pytanie na które nie zauważyłem odpowiedzi przez pierwsze 146 stron tego wątku Załóżmy, że woda jednak będzie nisko przez większość czasu czyli grunt nie mokry ale jednak gliniasty (co wg adama oznacza że jest ciągle wilgoć bo będzie glina to ściągać zewsząd). W takim przypadku pomijając wady powiedzmy to "techniczne" rurowca (mówie o narażeniu na przecieki, niebezpieczeństwo "kanapki", szelmowskiego pomysłu wysokiego sąsiada z pełnym pęcherzem... itp.) to które GWC jest "lepsze" w moim przypadku? Glikolowe czy rurowe? Nie znalazłem jasnej informacji o tym - czy są porównywalne, czy coś jednak byłoby lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 04.06.2013 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Rurowiec jest zwykle (naj)tańszy w wykonaniu i eksploatacji (nie wymaga napędu). Osiągi wszystkie dobrze wykonane GWC mają zbliżone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 05.06.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Właśnie tego chciałem się dowiedzieć. Czy w suchej glinie glikolowiec będzie się jakoś znacząco różnił od rurowca? Nie wiem dlaczego ale zafiksowałem sobie że glikolowiec to tylko w gruncie wilgotnym. Adam by się przydał, żeby to jakoś fachowo wyjaśnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.06.2013 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 A ktoś gdzieś widział "suchą glinę"? Spokojnie licz na 32-35W/mb glikolowego. Poczytaj na Wiki o iłach i glinach (to jest to samo, ale jedno powstało kilka mln latek później niż drugie) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.06.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Właśnie tego chciałem się dowiedzieć. Czy w suchej glinie glikolowiec będzie się jakoś znacząco różnił od rurowca? Nie wiem dlaczego ale zafiksowałem sobie że glikolowiec to tylko w gruncie wilgotnym. Adam by się przydał, żeby to jakoś fachowo wyjaśnić A czemu w suchej glinie nie rurowy ? Aż tak bardzo chcesz przepłacić za coś co nie za bardzo się sprawdza w użyciu ? Grzałka elektryczna do reku wyjdzie taniej niż GGWC czy nawet jakikolwiek GWC... Edytowane 5 Czerwca 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.06.2013 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 W zakupie?No - fakt! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.06.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 W zakupie? No - fakt! Adam M. Biorąc pod uwagę nie tylko zakup ale także ekspoatację tzn.stosunek ceny do zysku... Wiem,że dla instalatorów zysk inwestora nie jest ważny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.06.2013 04:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Dla inwestorów zysk instalatorów jest jeszcze mniej ważny! O tym chyba też wiesz? Napisałbyś że to gra rynkowa. Jak udają że płacą - to się udaje, że się pracuje. Jak się udaje, że się pracuje - udają że płacą. Ten kij, jak każdy kij - ma DWA końce! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.06.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Biorąc pod uwagę nie tylko zakup ale także ekspoatację tzn.stosunek ceny do zysku... Wiem,że dla instalatorów zysk inwestora nie jest ważny... A jakiż to jest straszny koszt eksploatacyjny GGWC ??? Uświadom mnie bo nie wiem PS moja pompa obiegowa jak pracuje bierze całe 20 W na H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.06.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 A jakiż to jest straszny koszt eksploatacyjny GGWC ??? Uświadom mnie bo nie wiem PS moja pompa obiegowa jak pracuje bierze całe 20 W na H. Stosunek inwestycji do zysku z GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 06.06.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Stosunek inwestycji do zysku z GWC. A jak policzyć zysk z polepszenia klimatu w domu? Zwłaszcza jeśli to polepszenie będzie niewielkie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.06.2013 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Jak się zbuduje namiot zamiast domu murowanego to dopiero wtedy jest cudowny "Stosunek inwestycji do zysku. "!!!A jakoś tego nie robią...- Znaczy - ten stosunek to nie koniecznie taki istotny i przyjemny? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.06.2013 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Stosunek inwestycji do zysku z GWC. moje GWC daje mi rocznie ok. 3,5-4 tys kwh "urobku" ... wymiennik kosztował mnie ok. 3,5 k razem z koparką ... dużo, mało ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.06.2013 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 U mnie jest to koszt ok.3000PLN(GWC + dodatki) i urobek ok.2500kWh + jednorazowo rezygnacja z inst,wentylacyjnej z rekuperatorem(12-15kPLN). Dużo,mało...???. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 06.06.2013 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 siedzicie pewnie za biurkiem, potraktujcie kwestię wykopu jako sprawę sportową. Wyjdzie jeszcze taniej, o ile po 10m nie zmienicie zdania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.06.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Proponujesz metodę siłową.Można inaczej. W trakcie robót ziemnych ustalić na jakiej głębokości co i gdzie zainstalować.Nie wykopałem ani metra rowu,nie licząc tego mini na szpadel,coby spadek był zachowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.06.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 (edytowane) moje GWC daje mi rocznie ok. 3,5-4 tys kwh "urobku" ... U mnie jest to koszt ok.3000PLN(GWC + dodatki) i urobek ok.2500kWh . Bzdura...chociaż nie,mój daje 10000kWh urobku,część urobku zostawiam sobie a część sprzedaje sąsiadowi,mój kosztował 500zł. Edytowane 6 Czerwca 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.06.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Bzdura...chociaż nie,mój daje 10000kWh urobku, jak będziesz pompował non stop ponad 400m3/h to da się i więcej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.06.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Pozostaje kwestia, żeby z drugiej strony nie oddawać. wszystko zależy od układu a urobek to urobek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts