klaudiusz_x 07.06.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 U mnie 2 dni temu na wylocie 11*C. Wentyl 300m3, ile ciągnie w realu, ni mam pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 09.06.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Dla inwestorów zysk instalatorów jest jeszcze mniej ważny! O tym chyba też wiesz? Napisałbyś że to gra rynkowa. Jak udają że płacą - to się udaje, że się pracuje. Jak się udaje, że się pracuje - udają że płacą. Ten kij, jak każdy kij - ma DWA końce! Adam M. Adam, od dłuższego już czasu czytam Twoje posty na temat wentylacji mechanicznej, a jakiś czas temu zainteresowałem się możliwością wspomagania dla mojej WM, tzn. zainstalowania jakiegoś GWC. Dom jest nowo budowany: 140 m2 powierzchni użytkowej, podwójny garaż w bryle domu + piwnica. Rozważam zainstalowanie płytowego bezprzeponowego gruntowego wymiennika ciepła. Firma proponuje zakopanie go w garażu. W ten sposób mógłbym zaoszczędzić na styropianie, który normalni jest nad płytowcem. Pomimo oszczędności miałoby to kosztować ok 15kPLN. Przede wszystkim pytanie do Ciebie co sądzisz o płytowcu - nigdzie nie umiem na ten temat znaleźć obiektywnej opinii. Drugie pytanie to co sądzisz o zakopaniu go w garażu. Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.06.2013 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Obiektywnych opinii nie znajdziesz o, praktycznie, niczym... Zwłaszcza w budownictwie. Ten kto ma - chwali (bo jakżeby mógł zrobić głupi wybór?) Ten kto sprzedaje - sprzedaje rzecz najlepszą pod Słońcem. Ten kto nie ma - czasem chwali czasem gani. I zostajesz sam z decyzją - zdany wyłącznie na własny rozum i znajomość procesów, które chcesz wykorzystać czy wyeliminować. Płytowiec to bezprzeponowiec zrobiony... przeponą (kładzioną od góry). Kosztuje tyle, ile musi, bo materiałów darmo nie dają a i za robotę liczą. Ale... Bardzo wiele zależy od warunków wodnych. To one wskazują optymalny rodzaj GWC. Z bezprzeponowych są: żwirowiec Płytowiec Ceramiczny. Wszystkie, jak warunki pozwalają, da się pod podłogą garażu urządzić. Każdy z nich działa poprawnie. Który najlepszy? - Nie wiem. Cena jest też przecież istotna... A każdy z nich w innej cenie da się postawić. No i... CO w tym garażu chcesz parkować? T34 - to raczej żwirowiec. Normalne autko? Wtedy każdy dobry. Bo? Bo TAK SAMO (w taki sam sposób) są bezprzeponowe. Czyli realnie - różnicuje je cena. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 11.06.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 za 10kpln kupisz 1000m rury i zlaczek fi110przekroj takiej rury masz 95cm2powierzchnie boczna 1m masz 3455cm2 przy 1000m masz 350 m2 powierzchni wymianyrobisz 4 czerpnie i 4 wloty do domustanie sie cos z 1 nitka to ja poprostu zatykasz jaka oni zaproponowali powierzchnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 11.06.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Panowie waham się cały czas nad GGWC czy rurowe. O moich warunkach "glebowych" pisałem kilka wątków temu Praktycznie byłem już decydowany na rurowe i zacząłem szukać materiału, oczywiście aby było jak najtaniej to miało to być PVC. Zainteresowałem się przy tym szkodliwością PVC. I mam lekki zgryz, w zasadzie nie ma nigdzie potwierdzonych informacji jaki wpływ oddywanie powietrzem prowadzonym przez takie rury będzie miało na człowieka po latach powiedzmy 10 czy 20. Ktoś tutaj już się nad tym zastanawiał ale tez nie znalazłem rozwinięcia tego tematu. Co o tym sądzicie? Z jednej strony człowiek chce aby było jak najtaniej i takie rurowe wyszłoby max 2000. Z drugiej może jednak warto dołożyć ten 1000 i zrobić GGWC i mieć święty spokój? Poniżej kilka linków cytat z http://forum.muratordom.pl/showthread.php?61589-GWC-100-sposob%C3%B3w-zmieszczenia-jamnika-pod-szaf%C4%85&p=3476797&viewfull=1#post3476797 Tak jeszcze dalej pójdę w porównanie cech: - PE jest dopuszczone do kontaktu z żywnością i "zdrowe" (rurki do wody, woreczki na żarełki itd), PCV nie bardzo, zwłaszcza domieszkowane dla różnych celów (pewnie kanalizacyjne PCVałki nie są specjalnie modyfikowane do kontaktu z powietrzem do oddychania;) a tymi rurami będziemy się inhalowali pół życia... http://tworzywa.blogspot.com/2009/05/polichlorek-winylu-pcw-pvc.html http://tworzywa.blogspot.com/2009/08/czy-polichlorkek-winylu-jest-szkodliwy.html http://www.rakstop.engo.pl/www/zdrowy3.htm#produ http://www.ujk.edu.pl/org/sknkalcyt/ourworks/21.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.06.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Masz kasę i chcesz spać spokojnie i nie dzielić włosa na czworo czy oddychanie przez rury kanalizacyjne szkodzi czy nie zrób GGWC, chcesz taniej rób inne GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 11.06.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 (edytowane) Jasne, że tak by było najlepiej. Tylko to nie ma związku z poruszonym problemem. Na tej samej zasadzie można zrobić rurowe na Rehau-ce. A w ogóle to też można zamiast zaprzątać sobie głowę tą całą wiedzą zlecić to firmie. Ale chyba po to tu jesteśmy aby zrobić to dobrze i niedrogo. No i właśnie pytanie czy przesadna oszczędność nie będzie jednak przyczyną problemów. A przy okazji to we wrocławskiej (może we wszystkich) Castoramie teraz jest rura PE100 25 za 1,64 zł / m. Dlatego też temat jest dość pilny bo jeśli GGWC to jak znalazł. Edytowane 11 Czerwca 2013 przez lockter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.06.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Ja mam GGWC i sobie chwalę ale nikt za ciebie nie podejmie decyzji . Życzę owocnych przemyśleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 11.06.2013 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 zycie jest nie zdrowe bo sie od niego umiera !!jakie to ma znaczenie z czego rura jak ze smakiem zajadasz sól drogowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 11.06.2013 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 zycie jest nie zdrowe bo sie od niego umiera !! jakie to ma znaczenie z czego rura jak ze smakiem zajadasz sól drogowa ? I tu się z Bizonem zgadzam! Sól wypadowa, mięso-padlina, parówki z biedronki itp. Życie to śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową. Howgh! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.06.2013 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 No a jak się już kto uprze na dłuższe życie i rurki kanalizacyjne uważa za wysoce podejrzane ,wyglądając przez okno PCV co,też sąsiad robi,to zawsze może zamontować filtr węglowy.Tak na wszelki wypadek.Tylko co z oknami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.06.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Ja mam GGWC i sobie chwalę a wiela wiosen masz w użyciu ...? "skoro mam to i chwalę" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papi240 11.06.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Jasne, że tak by było najlepiej. Tylko to nie ma związku z poruszonym problemem. Na tej samej zasadzie można zrobić rurowe na Rehau-ce. A w ogóle to też można zamiast zaprzątać sobie głowę tą całą wiedzą zlecić to firmie. Ale chyba po to tu jesteśmy aby zrobić to dobrze i niedrogo. No i właśnie pytanie czy przesadna oszczędność nie będzie jednak przyczyną problemów. A przy okazji to we wrocławskiej (może we wszystkich) Castoramie teraz jest rura PE100 25 za 1,64 zł / m. Dlatego też temat jest dość pilny bo jeśli GGWC to jak znalazł. Witam jestem w podobnej sytuacji, czytam temat, jestem na 39 stronie w związku z tym że fundamenty już gotowe zostaiłem u dołu rurę fi160 grunt glina jak i u Ciebie, woda stoi jak popada i wsiąka powoli chyba się zdecyduje na GWC rurowe tylko nie wiem jeszcze ile metrów, przy rurowym obawiam się bakterii/insektów jednak glikolowe mnie zniechęca przez większe skomplikowanie instalacji, czerpnię swojego GWC chciał bym zrobić w studni oddalonej od domu ok 15 metrów, woda w niej przy obecnych temperaturach nie ma nawet 10 stopni, i lustro wody mimo ostatnio częstych opadów widać na głębokości ok 3,5 metra. Chciał bym zwykłą czerpnię bez żadnych natrysków itp, dom ok 140m2 nie wiem czy jest sens robić 15metrowe gwc rurowe ale nie bardzo mam miejsce na większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 11.06.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 dom ok 140m2 nie wiem czy jest sens robić 15metrowe gwc rurowe ale nie bardzo mam miejsce na większe U mnie jeśli będzie rurowe to około 50m fi200. 15m wydaje mi się stanowczo za mało, 30 to min i z tego co sie naczytałem mógłaby być konieczna częsta regeneracja. Jak skłaniam się do rurowego. Sama instalacja GGWC mnie nie przeraża bo teoretycznie jest prosta. Bardziej chodzi tutaj o niepewność efektu oraz koszt tej instalacji i utrzymania. Pisząc o niepewności mówię o efekcie moich prac a nie teorii bo jak napisałem ta jest jasna. Grunt też nie jest idealny dla GGWC, glina jest ale "sucha". Wiem - nie ma suchej ale chodzi o to, że woda gruntowa jest bardzo nisko. Miejscami wręcz piasek. Woda po opadach wierzchem stoi ale potem znika i sucho. Chyba jednak jest to bardziej niepewne pod względem efektów źródło dla GGWC niż dla rury. Poza tym teraz patrzę nawet na aukcje i są rury PCV fi 200 po 15 / mb. Pewnie w 1500 by się zamknęło z transportem i kolanami, czerpnią itp. kopanie i ułożenie odcinka 50m mam za free w cenie stanu surowego. Ja chcę i tak robić odcinek tylko z jednym zakrętem. A dla GGWC to bardziej już wychodzi na 2500 - 3000 - liczę tyle bo o ile te 50m kopania byłoby w cenie to dodatkowe 100m już chyba w cenie nie przejdą, chociaż tutaj o wiele łatwiej ułożyć - praktycznie tylko wrzucić rurkę nie patrząc na spadek, nie ma dbania o szczelność połączeń, podsypki, uklepywania itd. To może bym się jednak ugadał jakoś... Mamy za to "czyste" pod względem biologicznym źródło bez strachu o pływające menty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.06.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 a wiela wiosen masz w użyciu ...? "skoro mam to i chwalę" ... Działa od roku jak chcesz sprawdzić jak zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papi240 12.06.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 U mnie jeśli będzie rurowe to około 50m fi200. 15m wydaje mi się stanowczo za mało, 30 to min i z tego co sie naczytałem mógłaby być konieczna częsta regeneracja. Jak skłaniam się do rurowego. Sama instalacja GGWC mnie nie przeraża bo teoretycznie jest prosta. Bardziej chodzi tutaj o niepewność efektu oraz koszt tej instalacji i utrzymania. Pisząc o niepewności mówię o efekcie moich prac a nie teorii bo jak napisałem ta jest jasna. Grunt też nie jest idealny dla GGWC, glina jest ale "sucha". Wiem - nie ma suchej ale chodzi o to, że woda gruntowa jest bardzo nisko. Miejscami wręcz piasek. Woda po opadach wierzchem stoi ale potem znika i sucho. Chyba jednak jest to bardziej niepewne pod względem efektów źródło dla GGWC niż dla rury. Poza tym teraz patrzę nawet na aukcje i są rury PCV fi 200 po 15 / mb. Pewnie w 1500 by się zamknęło z transportem i kolanami, czerpnią itp. kopanie i ułożenie odcinka 50m mam za free w cenie stanu surowego. Ja chcę i tak robić odcinek tylko z jednym zakrętem. A dla GGWC to bardziej już wychodzi na 2500 - 3000 - liczę tyle bo o ile te 50m kopania byłoby w cenie to dodatkowe 100m już chyba w cenie nie przejdą, chociaż tutaj o wiele łatwiej ułożyć - praktycznie tylko wrzucić rurkę nie patrząc na spadek, nie ma dbania o szczelność połączeń, podsypki, uklepywania itd. To może bym się jednak ugadał jakoś... Mamy za to "czyste" pod względem biologicznym źródło bez strachu o pływające menty wymyśliłem możliwość ułożenia na mojej działce ok 30 metrów. przy wyjściu z domu dam trójnik i drugi przy studni robiąc 2 nitki po 15metrów, obie takiej samej długości tylko nie wiem jak sprawić żeby ta sama ilośc powietrza przez nią przelatywała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.06.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Działa od roku jak chcesz sprawdzić jak zapraszam. no to faktycznie baaaardzo długo ... a co niby mam sprawdzać ...? jak działa GGWC...? czy może WM ...? dzięki, mam na co dzień ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 12.06.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 zrob 3-4 pojedyncze nitki bez zakretow ( mniejsze opory ) cos sie zepsuje zamykasz jedna nitke, a tak musisz ryc w ziemi wyczyscic tez latwiej - kawalek sznurka i kota za ogon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.06.2013 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 no to faktycznie baaaardzo długo ... a co niby mam sprawdzać ...? jak działa GGWC...? czy może WM ...? dzięki, mam na co dzień ... OK OK pochwal się swoimi temperaturami po 2 tygodniach ciepełka to porównamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beehive 15.06.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 Rozważam różne opcje wentylacji garażu nieogrzewanego w piwnicy. Najprostszy wariant to wentylacja naturalna, dwa otwory w ścianie. Jednak przy dużych mrozach i silnym wietrze temperatura w garażu mogłaby spaść poniżej zera, a będą tam w ścianie biegły rury wodociągowe. Druga opcja to jakiś wywiew mechaniczny, ale to też mogłoby przy dużych mrozach dawać za duże straty i spadek temperatury poniżej zera. Trzecia opcja to podłączenie wentylacji garażu do GWC. Nie można tego niestety podłączyć do tego samego obwodu, co reszta domu, bo przy wyższych biegach wentylacji głównej zaciągałoby powietrze z garażu, a nie z GWC. Wydzielenie sekcji w GWC żwirowym wydaje mi się jednak chyba przesadą i czy wystarczy do wentylacji 40m2 garażu kilka metrów rurowca? A może to jest zupełny przerost formy nad treścią i lepiej zamontować tani grzejnik elektryczny z termostatem ustawionym na 1C i te parę złotych na niedopuszczenie do spadku poniżej zera wydać raz czy dwa razy do roku (może nawet rzadziej niż raz do roku)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts