_artur_ 15.06.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 a masz wentylację mechaniczną? jeśli tak to może przez ten garaż wyrzucać zużyte powietrze z domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 16.06.2013 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 a masz wentylację mechaniczną? jeśli tak to może przez ten garaż wyrzucać zużyte powietrze z domu?było już wiele razy to poruszane. Nie można bo woda z pary się wykropli w garażu. Wilgoć z domu - a jest jej całkiem sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.06.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Wszystko można.Tylko trzeba tak zrobić aby w garażu nie spadała temp.poniżej punktu rosy w warstwie konstrukcyjnej.Przecież to nic innego jak ogrzewanie powietrzne.Inna sprawa że zapachy z toalety też tam dotrą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 16.06.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 a nie można przez garaż przeprowadzić rur i dalej do wyrzutni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.06.2013 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 A jest powód dla którego nie można?.O ile w garażu jest plusowa temp. to można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beehive 16.06.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Wyrzucanie powietrza z rekuperatora w garażu to chyba nie jest dobry pomysł. Pomijając wilgoć i "nieświeżość" powietrza, przy rekuperatorze o przyzwoitej sprawności, wyrzucane powietrze jest zimne. To już parę metrów rury pod ziemią zadziała pewnie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkus1980 18.06.2013 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Co do gwc rurowego - zrobiłem u siebie rurowca z rur pomarańczowych PP - różnica w stosunku do rehaua to brak powłoki antybakteryjnej wybrałem rurki fi 200 sn8 ze ścianką litą, długość gwc to +/- 50m kupione promocyjnie zakopane po znajomości przez sąsiada z koparką, koszt całej instalacji z koparką i wszystkimi złączkami zamknął się w 3,5k zł - działka długa, bez wysokich wód gruntowych więc rura w 1 linii bez zakrętów.W sobotę połączyłem to do WM opartej na centrali Systemair-a z wymiennikiem obrotowym - w niedzielę ustawiałem wentylację i obserwowałem jak zachowuje się GWC. I tak:- wydajność centrali była ustawiona na 320 m3/h- temperatura na zewnątrz 24-26 st. C- rurowca uruchomiłem około godz. 10 - temp. czerpni po przejściu przez GWC 14 st.C- po godzinie 13 temp. 16,7 st. C- o godzinie 16 temp. czerpni za gwc była 18,6, później przełączyłem na czerpnię ścienna i wróciłem odpoczywać do mieszkania zostawiając GWC żeby się regenerowało w poniedziałek po 16 początkowa temp. nawiewu przy temp. zewnętrznej 25 st. była 14,3 st. C więc uznaję że GWC się zregenerowało ;pDla mnie wynik zadowalający, czekam na zimę i zobaczymy jak radzi sobie w mrozach.Planuję zmusić centralę do obsługi przepustnicy GWC z jakimś harmonogramem lub w oparciu o regulator PID żeby korzystać z GWC w okresach jego największej sprawności i dawać mu przerwy na regenerację, w lecie regeneracja będzie w nocy tak żeby w dzień mieć klimę do domu, w zimie regeneracja w dzień tak żeby w nocy przy niższych temp. posiłkować się podgrzewaniem powietrza przez GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.06.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Co do gwc rurowego - zrobiłem u siebie rurowca z rur pomarańczowych PP - różnica w stosunku do rehaua to brak powłoki antybakteryjnej wybrałem rurki fi 200 sn8 ze ścianką litą, długość gwc to +/- 50m kupione promocyjnie zakopane po znajomości przez sąsiada z koparką, koszt całej instalacji z koparką i wszystkimi złączkami zamknął się w 3,5k zł - działka długa, bez wysokich wód gruntowych więc rura w 1 linii bez zakrętów. W sobotę połączyłem to do WM opartej na centrali Systemair-a z wymiennikiem obrotowym - w niedzielę ustawiałem wentylację i obserwowałem jak zachowuje się GWC. I tak: - wydajność centrali była ustawiona na 320 m3/h - temperatura na zewnątrz 24-26 st. C - rurowca uruchomiłem około godz. 10 - temp. czerpni po przejściu przez GWC 14 st.C - po godzinie 13 temp. 16,7 st. C - o godzinie 16 temp. czerpni za gwc była 18,6, później przełączyłem na czerpnię ścienna i wróciłem odpoczywać do mieszkania zostawiając GWC żeby się regenerowało w poniedziałek po 16 początkowa temp. nawiewu przy temp. zewnętrznej 25 st. była 14,3 st. C więc uznaję że GWC się zregenerowało ;p Dla mnie wynik zadowalający, czekam na zimę i zobaczymy jak radzi sobie w mrozach. Planuję zmusić centralę do obsługi przepustnicy GWC z jakimś harmonogramem lub w oparciu o regulator PID żeby korzystać z GWC w okresach jego największej sprawności i dawać mu przerwy na regenerację, w lecie regeneracja będzie w nocy tak żeby w dzień mieć klimę do domu, w zimie regeneracja w dzień tak żeby w nocy przy niższych temp. posiłkować się podgrzewaniem powietrza przez GWC a dlaczego trochę nie "połamałeś" tego wymiennika, zakręty powodują zawirowania powietrza i lepszą jego styczność ze ściankami ... tak długiego wymiennika nie trzeba regenerować, po kilku sezonach stopniowo uspokoi się to bujanie temperatury bo grunt się ułoży i zaciśnie dokładnie wokół rury ... puść cały rok na okrągło przez wymiennik i nie baw się w jakieś sterowniki czy obejścia, centrala wentylacyjna sama ci wszystko ustabilizuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 18.06.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Co do gwc rurowego - zrobiłem u siebie rurowca z rur pomarańczowych PP - różnica w stosunku do rehaua to brak powłoki antybakteryjnej ..... Nie napisales czy jest filtr powietrza na czerpnii? Rehau daje - chyba wie co robi - stosuje wysokiej klasy filtry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 18.06.2013 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 jutro lub pojutrze będą mi rurowca zakopywać - 2 m w głąb będzie wystarczająco czy zakopać głębiej - i jaki spadek zachować - rurowiec będzie miał 5 kawałków po 8m rury 200mm, ułożonych tak: i czy ubijać/zagęszczać nad rurami piasek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 18.06.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Inna sprawa że zapachy z toalety też tam dotrą. No ty najlepiej wiesz jak zrobić żeby zapachy wyredukować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.06.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Nie napisales czy jest filtr powietrza na czerpnii? Rehau daje - chyba wie co robi - stosuje wysokiej klasy filtry? taaa... a dla wszystkich mieszkańców namioty tlenowe ... na czerpni to zwykła drobna siatka co by jakieś plugastwo nie wlatywało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.06.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 jutro lub pojutrze będą mi rurowca zakopywać - 2 m w głąb będzie wystarczająco czy zakopać głębiej - i jaki spadek zachować - rurowiec będzie miał 5 kawałków po 8m rury 200mm, ułożonych tak: [ATTACH=CONFIG]196200[/ATTACH] i czy ubijać/zagęszczać nad rurami piasek? mam taki sam układ i hula aż miło, im głębiej zakopiesz to będzie stabilniejszy w skali całego roku ale 2m wystarczy... spadek wystarczy minimalny aby tylko woda mogła ścieknąć, to nie kanalizacja że "paczki" muszą dać radę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 18.06.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 koparkowy stwierdził że koparka sięgnie 6m w dół a że robi mi to w ramach SSZ to dlatego pytam , myślę że 2.5 m i spadek starczy.. spadek tak 10 cm na jednej nitce będzie dobrze czy za dużo? i czy ubijać piasek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkus1980 18.06.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 (edytowane) nie mogę ot tak tego "puścić" samopas - na codzień zajmuję się automatyką budynków z dużym naciskiem na sterowanie układów wentylacji w inteligentnych instalacjach więc bawię się swoim domkiem projektując i robiąc co się da i na co mnie stać - chociaż systemair rzuca kłody pod nogi bo nie można się dobrać w prosty sposób do programów na ich sterowniku chociaż to się jeszcze okaże pS. może założę jakiś dziennik i przeleję swoje wypociny z kosztami wykonania elektryki, wentylacji, gwc, wodnej podłogówki ale tyle tego było że aż się człowiekowi nie chce powielać co do filtra - znajomy w pewnej fabryce helikopterów robi mi czerpnię ala podróbkę rehau-a tj. rura 200 z kwasówki z dużym wiekiem od góry zachodzącym na dolną część około 40 cm (taki walec zgrzany z blachy o średnicy 350. Ostanie 20 cm dolnej rury 200 będzie w postaci siatki z oczkami 6mm, w środku będzie koszyk na matę filtracji wstępnej na wszelkie gadostwo i śmieci które mogą zostać zaciągnięte i gnić w gwc. co do techniki wykonania gwc - spadek 2% w kierunku czerpni, pod czerpnią mam trójnik od którego w dół zakopałem 2 m rury jako studzienkę - samej rury nie zasypywałem piachem bo jako taki jest izolatorem, wykorzystałem grunt rodzimy, w moim przypadku glinę zasypując rurę stopniowo porządnie to ubijając, a po zasypaniu rury około 5cm ponad górną krawędź poszła taka zlewa, że w rowie stało pół metra wody więc woda dokończyła etap zagęszczania lepiej niż ja byłbym w stanie - od góry zaglądałem na dno czerpni i sucho więc rury szczelne po zalaniu wodą Edytowane 18 Czerwca 2013 przez arkus1980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.06.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 nie mogę ot tak tego "puścić" samopas - na codzień zajmuję się automatyką budynków z dużym naciskiem na sterowanie układów wentylacji w inteligentnych instalacjach więc bawię się swoim domkiem projektując i robiąc co się da i na co mnie stać a jak już się dobrze pobawisz z tym usprawnianiem to sam dojdziesz do wniosku że to nie ma sensu ... co do ubijania , zalewania ... sam po kilku latach obserwacji się przekonasz że wymiennik zupełnie inaczej działa niż obecnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 18.06.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 (edytowane) taaa... a dla wszystkich mieszkańców namioty tlenowe ... na czerpni to zwykła drobna siatka co by jakieś plugastwo nie wlatywało... Namiot namiotem a filtr musi byc bo: Na powierzchni rury zbieraja sie zanieczyszczenia ktorych nie powinno być bo zacznaja zyc wlasnym zyciem. Uwazam ze ten filtr jest niezbedny - pewnie rehau robil badania higieniczne powietrza po przejsciu przez plastikowe rury. GWC buduje sie na pokolenia - sa wiec dwa wyjscia rury czyscic lub powietrze filtrowac. Edytowane 18 Czerwca 2013 przez witek_myslowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.06.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 (edytowane) wybrałem rurki fi 200 sn8 ze ścianką litą, długość gwc to +/- 50m - wydajność centrali była ustawiona na 320 m3/h - temperatura na zewnątrz 24-26 st. C - rurowca uruchomiłem około godz. 10 - temp. czerpni po przejściu przez GWC 14 st.C - po godzinie 13 temp. 16,7 st. C - o godzinie 16 temp. czerpni za gwc była 18,6, później przełączyłem na czerpnię ścienna i wróciłem odpoczywać do mieszkania zostawiając GWC żeby się regenerowało w poniedziałek po 16 początkowa temp. nawiewu przy temp. zewnętrznej 25 st. była 14,3 st. C więc uznaję że GWC się zregenerowało ;p U mnie leci prawie non stop od czasu wykrycia smrodku a później insektów. Obecnie wentyl 300m3/h, temperatura mierzona przed chwilą to 16*C. Na zewnątrz około 30*C i pełne słońce. Wczoraj około godziny 20 i temp zewnętrznej 24*C miałem za GWC 15,5*C. GWC to 24m2 max-ów+kanały dolotowe. Max-y położone w grudniu 2011r. Edytowane 19 Czerwca 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.06.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Namiot namiotem a filtr musi byc bo: Na powierzchni rury zbieraja sie zanieczyszczenia ktorych nie powinno być bo zacznaja zyc wlasnym zyciem. Uwazam ze ten filtr jest niezbedny - pewnie rehau robil badania higieniczne powietrza po przejsciu przez plastikowe rury. GWC buduje sie na pokolenia - sa wiec dwa wyjscia rury czyscic lub powietrze filtrowac. U mnie tylko siatka. Niestety powoli się zapycha poprzez różnego rodzaju pyłki. W najbliższym czasie wprowadzę łazika do kanałów, zobaczę jak wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 19.06.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 czy przy czerpniach przy GGWC stosujecie filtry żeby nie zasyfic wymiennika (nagrzewnicy ) ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts