papi240 27.06.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 kiedyś o to pytałem na forum, odpowiedziano mi że to będzie "dziobanie z pod chudziaka", po przemyśleniach uważam że to racja i zrezygnowałem z takiego układu GWC powinno być zakopane najlepiej na otwartej przestrzeni na którą pada deszcz, grzeje słońce, leży śnieg... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.06.2013 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Poczytalibyście wątek od początku zamiast mniemać i tworzyć zadziwiające teorie...Było ze sto razy...Można wsadzić GWC pod dom.Wam się pieprzy temperatura ze strumieniem ciepła! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 27.06.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Adamie wątek ma już 116stron i się mocno zamulił. Wiem coś o tym bo "krótkie pytania" ma 200stron i też już niczego nie można poszukać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 27.06.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Dużo osób pisało i zrobiło gwc pod domem. Największa zaleta to gotowy wykop (koszta) oraz izolacja od zewnętrznych warunków. Bo chyba o to chodzi aby czerpać z ziemi a nie z tego co nad nią. Ponawiam pytanie czy na dom około 140m2 takie około 60mb rury w układzie jak wyżej na foto ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 27.06.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 klaudiusz_x czytałem już wcześniej że masz też pod domem i gdyby nie problemy jakie Cię dotknęły to pewnie też takie samo rozwiązanie bym chciał zrobićMiejsce na działce mam ale ale kilka dni temu płaciłem za wykop pod dom i wiem teraz jakie to są koszta, stąd chęć wykorzystania już powstałego. Ławy mam mieć na około 160cm, także lekko wyżej mógłbym już układać rury. Ludzie robiąc na zewnątrz takie rozwiązania kładą specjalnie styropian aby zimą czy latem dodatkowo izolował od warunków zewnętrznych, tu ten problem odpada bo przecież mamy dom nad nimi. Martwi mnie tylko czy taka długość rur w tym układzie wystarczy, bo zawsze mogę wyjść od frontu przez fundamenty na zewnątrz budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.06.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 klaudiusz_x czytałem już wcześniej że masz też pod domem i gdyby nie problemy jakie Cię dotknęły to pewnie też takie samo rozwiązanie bym chciał zrobić . Mam na zewnątrz. Pod domem mam piwnicę. Nie było szans na GWC pod podłogą. W planach mam nie ogrzewać piwnicy. GWC zabrałoby mi ciepło ziemi do grzania/chłodzenia piwnicy w zimie/latem. Stąd jest na zewnątrz pod przyszłym tarasem z kostki brukowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 27.06.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 To powodzenia z tym glikolowym jak tak, widać obieg zamknięty Cię teraz bardziej interesuje co jest zrozumiałe.Ja na razie zaczynam także jeszcze raz proszę o pomoc odnośnie tego metrażu bo w następnym tygodniu będę już musiał zacząć coś działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 27.06.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 no dzisiaj GWC zrobiony.. nie byłem na koniec ale w czasie roboty coś tam komórką cyknąłem:https://www.dropbox.com/s/q4me2otl3kc5634/2013-06-27%2016.15.47.jpgokoło 50mb rury 200mm układanej od 2.5m do 3m przy czerpni.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.06.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 no dzisiaj GWC zrobiony.. nie byłem na koniec ale w czasie roboty coś tam komórką cyknąłem: https://www.dropbox.com/s/q4me2otl3kc5634/2013-06-27%2016.15.47.jpg około 50mb rury 200mm układanej od 2.5m do 3m przy czerpni.. Jaką masz odległość pomiędzy rurami? Szkoda tej zmarnowanej przestrzeni która pozostała do brzegu wykopu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.06.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Jeszcze dodatkowe pytanie, czy taki układ w ławach domu niepodpiwniczonego na około 1.5m zakopane miał by sens? Wychodzi około 60mb rury. Całość była by pod garażem, wraz z wentylatorem na czym mi zależy. http://img46.imageshack.us/img46/8053/zeym.jpg U siebie nie dawałem w piwnicy właśnie ze względów ciągnięcia ciepła zimą do jej grzania. Według mnie lepiej dać wykopać większą dziurę na zewnątrz, nie tracisz wtedy energii do ogrzewania garażu w okresie zimowym. Jeśli chcesz zimą ogrzewać garaż, dajesz styro na podłogę, wtedy ok. Ale po co autu ogrzewany salon ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 27.06.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 (edytowane) Jaką masz odległość pomiędzy rurami? Szkoda tej zmarnowanej przestrzeni która pozostała do brzegu wykopu. minimum 50 cm albo trochę więcej.. przestrzeń przy brzegach musi byc bo tam jest dobrze ponad 2m w dół i inaczej wszystko by spadło.. tu: https://www.dropbox.com/s/do8e6jcd3i02weg/2013-06-27%2016.15.29.jpg widać głębokość lepiej.. mnie raczej cieszy to że przy takiej pogodzie wody tyle co widać.. Edytowane 27 Czerwca 2013 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.06.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 (edytowane) minimum 50 cm albo trochę więcej? przestrzeń musi byc bo tam jest ponad 2m i inaczej wszystko by spadło.. tu: https://www.dropbox.com/s/do8e6jcd3i02weg/2013-06-27%2016.15.29.jpg widać głębokość lepiej.. mnie raczej cieszy to że przy takiej pogodzie wody tyle co widać.. Trochę mało. Ile masz powierzchni GWC? U mnie przy piasku w większości złoża, brzegi nawet nie drgnęły. Edytowane 27 Czerwca 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.06.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Poczytalibyście wątek od początku zamiast mniemać i tworzyć zadziwiające teorie... Było ze sto razy... Można wsadzić GWC pod dom. Wam się pieprzy temperatura ze strumieniem ciepła! Adam M. Z całym szacunkiem,ale strumień ciepła uzależniony jest od różnicy temperatur.Jeżeli zmrozimy część gruntu pod chudziakiem dzięki posadowieniu tam GWC,to strumień ciepła będzie bardziej intensywny przez izolację na chudziaku.Czyli defakto.GWC czerpie z ciepła traconego przez posadzkę.A sensu specjalnego to nie ma. GWC zewnętrzne na 100cm to max.1-2oC w największe mrozy.Stąd albo GWC głębiej albo pod domem ale z doładowaniem letnim słońcem i ściekami.Mierzalny wynik to +/- 18oC w sezonie zimowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 27.06.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 (edytowane) powierzchnia to jakieś 4 x 9 m i więcej nie wejdzie.. miał być pod tarasem ale nie dało się tam go umieścić i musiał zostać przesunięty..pewnie mogłoby być szerzej ale nie wejdzie.. dlatego jest głebiej niż standardowo bo najcześciej są tak 1,6-2m.. u mnie granica przemarzania jest 1m więc mam nadzieję że ta głębokość będzie ok..co do brzegów to niestety, jakbym miał podwórko większe to może i dałby się tak kopać ale z braku miejsca na ziemię trzeba było kombinować Edytowane 27 Czerwca 2013 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 28.06.2013 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 U siebie nie dawałem w piwnicy właśnie ze względów ciągnięcia ciepła zimą do jej grzania. Według mnie lepiej dać wykopać większą dziurę na zewnątrz, nie tracisz wtedy energii do ogrzewania garażu w okresie zimowym. Jeśli chcesz zimą ogrzewać garaż, dajesz styro na podłogę, wtedy ok. Ale po co autu ogrzewany salon ? Na podłogę i tak zamierzam wszędzie dać styropian, więc to chyba nie powinno nic zmieniać że gwc pod garażem będzie. Nadal nie rozumiem bo dużo się pisze aby rury od góry izolować, więc dom jest taką izolacją właśnie dla mnie. Pomijając fakt że ziemia grzać mi nie będzie pomieszczeń to chyba innych przeciwwskazań nie powinno być dla takiego umiejscowienia gwc? Chyba wyjdę z jedną rurą prze garaż wtedy gdyby się okazało że za słabo to wszystko chodzi to przed garażem sobie jeszcze przedłużę cały ten system. artstarz jaką masz powierzchnię domu bo podobną długość rur chce ułożyć jak ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 28.06.2013 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 o tym izolowaniu to chodzi o to mówiąc najprościej żeby rury pod domem nie zabierały ciepła z domu tylko z gruntu bo jak dasz je blisko posadzki to wpuszczając tam bardzo zimne powietrze spowodujesz jego ogrzanie ale ciepłem z domu zamiast z gruntu..powierzchnia domu to 10x14.4 licząc po zewnętrznym obrysie.. parterówka z poddaszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 28.06.2013 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Będę chciał na jakieś 150-140cm wsadzić rury więc chyba wystarczająco nisko. Skoro styropian jeszcze będzie nad tym to powinno to zdać egzamin. Odległości między rurami liczyłem na 80cm. Mój dom będzie mniejszy więc chyba te 60mb powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.06.2013 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Prośbę mam...Policzcie mi, proszę, ilość mroźnego powietrza jaką trzeba przepuścić przez GWC aby zamrozić około 1m3 gruntu nawodnionego w 25%. Uwzględnijcie ciepło przemiany i przewodność cieplną gruntu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 28.06.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Czy takie ułożenie na około domu, wzdłuż ław, oddalając rury na około 80cm od nich jest lepsze od tego pod garażem? Długość wychodzi około 60mb. Wentylator montowany jak wcześniej w garażu. Całość na poziomie ław tj około 160cm. http://img801.imageshack.us/img801/3710/r53x.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.06.2013 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Nie Adam M. Dużo gorsze też nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts