nydar 29.06.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Na zyski bytowe,czy kominek w dobrze zaizolowanym domu wentylacja wyporowa.A na klimę w lecie w dobrze zaizolowanym domu,duże GWC o solidnej przepustowości,oczywiście z wentylacją wyporową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 29.06.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 (edytowane) Fundament z ławami ,ścianami fundamentowymi ,bo takie w znakomitej większości stawia się budynki,to nie tylko 20cm izolacji na chudziaku .To również ściany ,a tych w domku 100m2 ,jakieś 15-20m2 jest.A jak jest to i mostek jest.Stąd 38,4 kWh/sezon to niestety fikcja.Bo i sezon dłuższy niż 100dni i mostek jakby nie było solidny. niech ci będzie 150dni, to 57,6kWh/K z podłogi 100m2, dorzucę 40kWh/K z tych 20m2 ścian fundamentowych i ław (nie chce mi się liczyć) to dalej nie ma nawet 100kWh/K. A nawet gdyby było i 150kWh/K (150 kilowatogodzin na jeden stopień Kelvina na sezon 150 dni z podłogi 100m2 i fundamentu 20m2), to dalej gdzie te parę setek na 1K, o których wspomniałeś? Bo mówiłeś "paręset kWh na stopień" Dziwne? Jak na głębokości 1m pod chudziakiem ziemia ma XstC to nie ma mostka, a jak ma X-1stC to juz potężny mostek na paręset kWh? No bez jaj. Nie bądź "oklapkowany" Dalej piszemy o GWC na głębokości 1,5-2m, w rozstawie rur co najmniej 1m, a nie 30cm pod chudziakiem i pożal się boziu 50cm od ścian fundamentowych w rozstawie jak co poniektórzy wsadzają 80cm i mniej, aby na siłę na działce czy pod podłogą "upchać". Jak adam_mk pisał - nie ważne tak bardzo jaki i ile, ważne jak wsadzony. Niech no tylko zacznę swój, cierpliwości - obczujnikuję swój, choć nie będzie to standard, ale się coś wyjaśni - każden robi, a o paru czujniczkach za 15zł/szt nikt nie myśli, a potem każdy wielki guru od rury w ziemi i teorie się mnożą. Nie piszcie co się dzieje koło waszej rury, a zwłaszcza co sie dzieje 1-3 metrów od tej rury jak nie macie o tym bladego pojęcia, przepływ ciepła i rozkład temperatur w gruncie to nie są proste sprawy na zwykłe dodawanie i mnożenie. Stąd moje powyższe wyliczenia też są do doopy, ale przynajmniej nie silę się na dokładność do 4 miejsc po przecinku tylko dokładam do nich 50%. Edytowane 29 Czerwca 2013 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.06.2013 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 " każden robi, a o paru czujniczkach za 15zł/szt nikt nie myśli, a potem każdy wielki guru od rury w ziemi i teorie się mnożą." Zakopałem ich dobrze ponad setkę! W trzech batach 1-wire. Część co 10cm a część co 1m. Dawno... Ponad rok temu... Mnie się wydaje, że ja wiem, co się tam dzieje... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.06.2013 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 No, to zależy od tego - w jakim! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 29.06.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Tak dla uporządkowania opcji.Gdybym budował jeszcze raz,to mógł bym zrezygnować z różnych rzeczy ale nie z GWC rurowego,bo on jest poprostu genialnie prosty i skuteczny.Zrobił bym jedynie większe fi niż mam.Mam tylko wątpliwości ,kto w obrębie fundamentów posadowionych na metrze buduje Tihelmana na dwóch.Ludzie z tego co można wywnioskować pod fundamentem budują płytko.Co do strat to ściany z silikatów 15m2 dają blisko 200kWh + to co przez styrpian i mamy kilkaset.Adamie podsunąłeś pomysł o GWC to i podziel się wiedzą co tam się dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 29.06.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 a jakie masz średnice gwc i jak głęboko i ile m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.06.2013 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Czasem sporo się dzieje a czasem - nic.Dużo zależy od gradientów.Ciekawostką jest to, że "aktywna" długość GWC rurowego (innych też) jest zmienna!Bardzo rzadko pracuje on CAŁY.Zmienność ta jest i cyklicznie - dobowa i cyklicznie - sezonowa.Otaczający grunt uzupełnia/pochłania strugę ciepła dość dobrze, co zależne jest jednak od stopnia nawodnienia gruntu.Ciekawe, ze GWC leżący w wodzie działa "gorzej" jak ten w bardzo wilgotnym gruncie!Ale..."Szarpnąć" na krótka a intensywnie da się więcej z tego leżącego w wodzie...DLATEGO trzeba, projektując jakieś GWC wiedzieć w którą stronę go optymalizujemy. Realnie - około 1m POD GWC temperatura całoroczna jest, praktycznie, stała... Co jeszcze chcesz wiedzieć?Sprecyzuj. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.06.2013 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 "a jakie masz średnice gwc i jak głęboko i ile m? " Nie mam... To taki układzik naukowo-poznawczy... Grant... Tam jest fi 200 z PP elektrozgrzewanego (totalna szczelność), krytego koloidami (srebro, miedź lub testowo gold) Długość około 40mb na -2mppt w Tichelmannie. Opomiarowałem we wszystkich kierunkach i gęsto. Odczyt z krokiem 10min, rejestracja... Trochę softu trzeba było zrobić, ale wskazuje np. GRADIENTY a nie temperatury (jedno z okien programu). No, to teraz bardziej wiem, co gadam, bo widzę co się dzieje. No, widuję od czasu do czasu. Temat niby zamknięty, ale pomiary lecą a ja jak mam czas i jestem w okolicy - podglądam wykresy... I żeby nie było to-tamto... Te rury nie są niebieskie - jak Smerfy tylko ZIELONE jak żaba Kermit! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 29.06.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Realnie pod GWC to jest ciekawe jak ono jest poza budynkiem.Natomiast ciekawe jest co się dzieje z temp.nad rurą,skoro do chudziaka niedaleko.Wykluczam głębokie posadowienie Tihelmana w obrębie fundamentów z przyczyn oczywistych.Prof.Bosak wciskał tą fizykę,ja nie do końca słuchałem,ale z tego co pamietam to różnica temp.ma wpływ na przepływ energii cieplnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.06.2013 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Słusznie wykluczasz! Ma być w wilgotnym a nie w wodzie to najlepiej zadziała. (No, jako NORMALNE, tu dyskutowane, GWC) "Niedaleko" do chudziaka to powinno być tak z 1m, około... Wtedy dom sobie a GWC sobie. I... Wcale nie różnica temperatur ma wpływ DECYDUJĄCY! Dziwne, ale prawdziwe! (piszę o przepływie ciepła w ziemi!!!!) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 29.06.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 " każden robi, a o paru czujniczkach za 15zł/szt nikt nie myśli, a potem każdy wielki guru od rury w ziemi i teorie się mnożą." Zakopałem ich dobrze ponad setkę! W trzech batach 1-wire. Część co 10cm a część co 1m. Dawno... Ponad rok temu... Mnie się wydaje, że ja wiem, co się tam dzieje... Adam M. To akurat nie tyczyło się Twojej Skromnej Osoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.06.2013 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Wiem... (chyba) Normalny nie jestem. Wiedzieć lubię! A ty o "normalnych" pisałeś , jak wyczułem... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 29.06.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 No bo woda w drobinach piachu to jakby w bezruchu i lambda niższa od piachu .Ale się porobiło woda w pewnych warunkach izolatorem.Swoją drogą ciekawe jak się kształtuje temp.gruntu nad rurą.Jeżeli masz takie dane to udostępnij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.06.2013 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 No, bo MNIEJSZOŚĆ używa GWC celowo i skutecznie!Tu - masz rację! Mawiali - pokaż człowieka a paragraf na niego się znajdzie.Pokaż dom a ja Ci powiem co zrobi z nim GWC POPRAWNIE zastosowany. Była potrzeba mocnego klimatyzowania bardzo przeszklonych i nasłonecznionych pomieszczeń.Dało się - stosując GWC.Rozwiązanie autorskie, ale skuteczne! Inaczej...Nie umiesz zastosować - nie schłodzisz...Ale... zimą ogrzejesz. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.06.2013 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 "Jeżeli masz takie dane to udostępnij " Z którego metra od wlotu licząc? Ten temat jest jeszcze bardziej złożony niż się wydaje... Rura jest DŁUGA! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 29.06.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Daj co masz .Będzie kopalnia wiedzy .Metr po metrze.I sens gdzie i dla czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 29.06.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Jaki jest sens wymiany jednej kubatury na godzinę zimą?Może przy WM mieszającej.Przy WW 25% WM..To jest dziubanie oszczędności . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 29.06.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Pytanie do ciebie,bo je zapodałeś.Są pewne warunki skrajne.Określają czy GWC da radę czy nie.Izolacja o odpowiedniej grubości ,szyby o odpowiednim zabezpieczeniu ,na kocu GWC o o odpowiedniej temp.,dają efekt.Efektem jest ciepło zimą i chłodno latem.Tylko że trzeba wiedzieć jak to zrobić.Dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.06.2013 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 (edytowane) Całego granta nie wkleję. Nie sam go robiłem, to by mnie zjedli! Jest tak, że realna długość POTRZEBNEGO rurowca zależy od gradientu i od warunków gruntowych. Zawsze jest takie miejsce, gdzie gradientu już nie ma i od tego miejsca rura jest po prostu "martwa" Jak jest wściekły upał czy siarczysty mróz - to DALEKO od wlotu. Jak jest "tak sobie" - to blisko. "Pracuje" kilka do kilkunastu (Tichelmann!) metrów od wlotu. Godzin, gdy pracował prawie CAŁY było raptem KILKA!!! Nam chodziło o złapanie relacji pomiędzy parametrami gruntu a "czynną" długością rury. Zakopanie kilometra jest niecelowa a jest kosztowne... ILE zakopać, aby miało to sens ekonomiczny?!!! Ci od rur w kolorze Smerfów maja programik, który to liczy... no, z sufitu i "na czuja" Ale... Czuja mają niezłego, bo wielkich błędów tam nie ma. Chyba, ze się "pomajga" nawodnieniem terenu, w którym rura leży. Obszar, gdzie czasem wędrują istne fale energii jest przy samym wlocie. Wędrują wolno... To są takie godziny, ze prawie dni... Im dalej wzdłuż rury tym amplitudy mniejsze a tempo zmian - TAKIE SAMO (prawie). TAK! Istnieje zjawisko "regeneracji" Dotyczy mocno tak z pierwszych 5mb rury.... Po wyłączeniu wentyli na jaką dobę prawie wszystko wraca do wartości "średnich w danej porze roku". Powodem jest przewodnictwo cieplne gruntu wilgotnego. (spora). Tam, gdzie rura leży w wodzie to samo zjawisko zachodziło nieco wolniej... To - tak w skrócie...ogólnie... Adam M. Edytowane 29 Czerwca 2013 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 29.06.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Czuja miałem albo na tej fizyce uważałem ,bo min.5mb prostopadle do ściany zalecam.Beletrystyka fajna rzecz. ale może trochę liczb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts