Rotan 29.06.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 (edytowane) ... Edytowane 29 Czerwca 2013 przez Rotan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.06.2013 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Tego nie robi się rekuperatorem... Reku co najwyżej jest WSPARCIEM. Pisałem - autorskie rozwiązanie... Da się na tyle skutecznie, ze ludzi w swetrach w lipcu posadzisz. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 29.06.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Raczej jednak nie,To pytanie do adama_mk bo on lubi przewymiarowywać wydajności rekuperatorów: Dla wyjaśnienia Rotan dobrał po konsultacjach rekuperator o wydajności 1,5kubatury/h... A to jednak . Po pierwsze nie mam GWC. Po drugie mam na ok 1,25/h. Po trzecie korzystam 20-25% możliwości. Jaką mam sprawność? Na pewno lepszą niz ten co dobrał na 0,8kubatury/h. Tylko tyle chciałem uzyskać . Nic więcej. Nie wspominając o komforcie (możliwość szybkiego przewietrzenia i głośność). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 29.06.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Kończąc dzisiaj i mówiąc dobranoc .GWC i WW to potęga.Aczkolwiek woda statki nosi i jest większą potęgą,co nie oznacza że kwadratura koła to zła teoria a wpływ księżyca na siłę głosu wilka,znikomy.Zamontować prawidłowo,opisać i wszystko jasne.Warto lub nie.Dla mnie warto bo +/-18oC leci przez sezon grzewczy.A z wylotowym można cuda zrobić.Przy odpowiedniej grubości izolacji jakby blisko samo wystarczalności .Arturo.Odnoszę wrażenie że na różnych poziomach świadomości się porozumiewamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 29.06.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 (edytowane) Arturo72, Twój GWC jest mały, ma tylko 20m długości?Podaj powierzchnię jaką zajmuje, opisz jak wygląda.U mnie ma 24 m2 i według Twoich opisów to przepaść w porównaniu do mojego. Pomijam zapachy.Według mnie, osiągi zależą od gruntu. Jak jest dobry, to i te 20m2 wystarczy by leżeć w zasięgu nawiewu i czuć chłodek. Jak jest słaby, trzeba go wyłączać do regeneracji.Chłodzenie chałupy to inna historia.Znowu zimą masz lepze osiągi. Mój grunt jest jakiś zimny. Edytowane 29 Czerwca 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 30.06.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Dopiszę jeszcze,że przy odłączonym GWC reku także nie zamarzał zbesztaj mnie jeśli nie pamiętam, ale masz LUNĘ? To niezaprzeczalna zaleta LUNY - nigdy nie zamarza LUNA-rekuperator Fiat 126P-limuzyna PS po co ludziom Bartosze - też piszą, że nie zamarzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 30.06.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 OK, przyjmuję. Trochę inne zdanie mamy, dla mnie req w obecnym wydaniu i kasie to badziew, a B i N zwłaszcza - starczy policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.06.2013 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 "Być może nie zrozumiałeś pytania dlatego poniżej ponawiam:Cytat Napisał Arturo72 Zobacz postI teraz najważniejsze pytanie tego wątku od nie umiejących liczyć,o ile st.C takie cóś zmniejszy/zwiększy temperaturę w domu przy wydajności ok.1 kubatury/h w domu ?Bo przecież dla większości GWC do tego służyZakładamy sprawność rekuperatora na 80%. " "Mam 2x20m ale z fi125mm.Mój GWC z zasady był robiony tylko i wyłącznie z uwagi na nie zamarzanie wymiennika w rekuperatorze,i tu się sprawdza.Nie zrobiłem większego gdyż słusznie uważałem,że GWC nie ochłodzi domu przy wydajności nawet 1kubatury/h.Do próby ochłodzenia domu potrzeba min.10kubatur/h a nie standartowych rekuperatorowych.GGWC ze względu na cenę wg mnie to pomyłka,w żaden sposób nie uzasadniona ekonomicznie. Ale nawijanie makaronu na uszy WIĘKSZOŚCI wprowadziła mylne spostrzeżenia co do GWC i do czego toto ma służyć. " "Nie mam Luny a Bartosze Nikole i inne wynalazki to badziew za dużą kasę wg mnie " Pisałem wielokrotnie i ja i inni, że wiele zależy od domu.Jak masz budę z blachy falistej watą krytą, to nawet wymiana 10 kubatur wiele nie zmieni.Kompletnie nie rozumiesz, jak się wydaje, co to jest bilans ciepła.WIESZ po prostu i z tego wynika, że TY wiesz NAJLEPIEJ!Reszta, w Twoim mniemaniu, to banda idiotów z makaronem nawiniętym na uszach i chyba watą we łbie.Bo?Bo fizyka w tym co zbudowałeś jest taka, że nic i tak nie zamarza, co tylko potwierdza Twoje mniemanie. Rozumiem takie stanowisko, zwłaszcza, że "nie dałeś się" maketingowi, gdzie wmulają sprzęt za dużą kasę!Jeżeli tak samo "nie dałeś się" przy fundamentach, ścianach, dachu, ociepleniu, uszczelnieniu i reszcie, to... z pewnością jest tam tak, jak opisujesz.Tylko...Dobrze by było, abyś zrozumiał, że można dom zbudować inaczej jak Ty to zrobiłeś.Nydar zrobił coś, co mu działa a nie jest powszechnie stosowane.Jasiek zbudował kilka pudełek, które dobrze mu służą a też w żadnym markecie ich nie znajdziesz.Sporo osób, nie zwracając uwagi na makaron zwisający im z uszu, zbudowało klasyczną wentylację mechaniczną z rekuperatorem i im też to działa,Może więc to Ty zbudowałeś coś dziwnego i dlatego dziwnie działa?Brałeś pod uwagę taki powód? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.06.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Dopiszę jeszcze,że przy odłączonym GWC reku także nie zamarzał to napisz nam jeszcze ile czasu to testowałeś, podaj wszystkie parametry pracy centrali ( mierzone bezpośrednio na króćcach przyłączeniowych ) i jak wygląda system zapobiegający szronieniu wymiennika w twojej centrali wentylacyjnej ...? oczywiście same temperatury nam nie wystarczą bo do pełnego obrazu sytuacji potrzeba też strumieni powietrza przepływającego przez wymiennik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.06.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Nie wiem jak w pasywnym ale w energooszczędnym na pewno nie,nie przy takich wydajnościach reku jakie ma większość użytkowników domów. a wiesz to z własnego doświadczenia z obserwacji tych dwóch "słomek" pod chałupą i pracy małej centrali wentylacyjnej w nie zamieszkałym jeszcze budynku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.06.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 (edytowane) U mnie dziś od rana temp. na zewnątrz około 16*. O godz 20- 18*C, Za GWC 13,5*C.Wentyl 300m3/h, wylot z GWC w piwnicy gdzie mierzona jest temperatura na wylocie przy ścianie.Muszę kupić jakiś anemometr.Takie najtańsze będzie ok?http://allegro.pl/elektroniczny-wiatromierz-anemometr-lcd-najtaniej-i3339104028.html Edytowane 30 Czerwca 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 19.07.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Nie lepiej wybudowac "oczko wodne" ? 200m3 przy 20C zmagazynuje 4600 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.07.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Nie lepiej 200m3 to już nie oczko wodne tylko staw = pozwolenie na budowę ze wszystkimi szykanami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 20.07.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Oczko do 30m2 tylko zgloszenie, a mozna miec kilka polaczonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 20.07.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Oczko do 30m2 tylko zgloszenie, a mozna miec kilka polaczonych Kilku już próbowało być tak cwanymi, nie skończyło się to dobrze dla ich kieszeni - nie filozuj A tak BTW, co to niby ma wspólnego z GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 20.07.2013 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Nie czytasz od początku Ktoś zapodał zdjęcie stawu czy rzeki i tam zamierzał rzucić rurki GGWC,spotkało się to z aprobatą najważniejszego guru w tym wątku,inny ktoś łyknął to i masz dzisiejsze oczka wodne no tak, zapomniałem, a przecież też mam warunki do tego ale z tymi oczkami odjazd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 21.07.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Nie lepiej wybudowac "oczko wodne" ? 200m3 przy 20C zmagazynuje 4600 kWh Z tym stawem to może i jest pomysł. Jednak w przypadku hodowlanego, tak czy tak trzeba wkopać się w jego dno, poniżej granicy przemarzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.07.2013 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 " Jednak w przypadku hodowlanego, tak czy tak trzeba wkopać się w jego dno, poniżej granicy przemarzania. " Opiłeś się czy za mało kawy rano? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piaskownica 21.07.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Witam,Powzięliśmy decyzję o budowie domu z WM i GWC, zleciliśmy badania gruntu, mamy wyniki i ... nie wiem co dalej.W wynikach napisano: do 0,4m - glebado 0,5-0,9 - gliny pylaste w stanie plastycznymdo 1,4-1,5 - piaski średnieponiżej - pyły i pyły piaszczysteWoda gruntowa występuje w piaskach na głębokości 1,3-1,4mNa podstawie wyczytanych na tym forum informacji najbardziej mi się podoba GWC żwirowy, ale mamy chyba trochę za wysokie wody gruntowe.W glikolowym odstrasza mnie dodatkowa pompka, wymiennik, glikol itp.Pozostaje rurowy, który wydaje się mieć trochę mniej zalet i zdaje się, że też nie bardzo lubi wody gruntowe. Z drugiej strony mam dostęp do tanich rur PVC, więc koszty mogłyby być mniejsze. Poradźcie, które rozwiązanie sprawdzi się w naszych warunkach glebowych. Piasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 21.07.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 czemu rurowy wód gruntowych ma nie lubić? jak będzie szczelny to mu chyba nie przeszkadzają.. ja zrobiłem rurowca w piasku, jeszcze nie działa ale dzisiaj mierzyłem na wlocie temperaturę gruntu (około 3m pod powierzchnią) i było 16 stopni.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts