adam_mk 21.07.2013 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 No, jak będzie szczelny... piaskownicaChyba zacznij czytać wątek od początku... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 21.07.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 A jak za 20 lat uszczelka sparcieje akurat pod ulubionym krzaczkiem porzeczek czerwonych, czy malinek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.07.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Chciał bym usłyszeć jeden powód dla którego rurowy jest gorszy od glikolowego czy żwirowego.Znam kilka że jest lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piaskownica 21.07.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 @Adam Próbuję, Adamie, próbuję... ale 235 stron to lektura na wiele dni. @nydar Jak dla mnie niewątpliwą przewagą żwirowca jest jego naturalne filtrowanie i możliwość nawilżania powietrza Piasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 21.07.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Chciał bym usłyszeć jeden powód dla którego rurowy jest gorszy od glikolowego czy żwirowego.Znam kilka że jest lepszy. Na stronie: http://taniaklima.pl/?p=p_7&sName=rurowy-czy-zwirowy-co-wybrac jest porównanie żwirowego i rurowego GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.07.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Powietrza nie trzeba nawilżać od tego jest dom.Dom dostarcza nadmiar wilgoci.Sposób wentylacji jest odpowiedzialny za wilgotność w domu a nie GWC.Filtrowanie .No cóż.Mam filtr węglowy bo nie lubię zapachu palonych odpadów przez sąsiadów.No i ta cena.Ta cena.No i zimą na grawitacji może działać.No i możliwość współpracy z innymi rozwiązaniami ,żeby zimą +18oC do domu wlatywało.Tak daje moja rura.Pokażcie żwirowca który to potrafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.07.2013 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 wysokiej klasy filtry ...??? k... ludzie czy wy wychodząc z domu zakładacie maski p. pyłowe ...??? na wszystkich nieszczelnościach w chałupie też filtry ...??? centrala wentylacyjna wymusza filtry na wlocie i wylocie bo inaczej wymiennik by syfem zalazł, jak by go nie było to te filtry też były by zbyteczne ... ogłupianie na maksa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 22.07.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 " Jednak w przypadku hodowlanego, tak czy tak trzeba wkopać się w jego dno, poniżej granicy przemarzania. " Opiłeś się czy za mało kawy rano? Adam M. Ze stawu hodowlanego przed zimą spuszczamy wodę, chwytamy ryby. Ryby idą do innego, zazwyczaj mniejszego w celu łatwiejszego odłowu przed świętami. Stąd większość stawów na okres zimy jest bez wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 22.07.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 ... Stąd większość stawów na okres zimy jest bez wody. Tedy jaki sens robić sezonowe GGWC? to tak jak dwie instalacje w domu: ogrzewanie na sezon zimowy a klima na letni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 22.07.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 No i zimą na grawitacji może działać.No i możliwość współpracy z innymi rozwiązaniami ,żeby zimą +18oC do domu wlatywało.Tak daje moja rura.Pokażcie żwirowca który to potrafi. Każdy? (dobrze wykonany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.07.2013 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 "Ze stawu hodowlanego przed zimą...." Sory!Karpi nie hodowałem.Znowu się czegoś dowiedziałem!Tylko...Dziwne miejsce na GGWC potrzebny też zimą... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 22.07.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Jak się w takim stawie kiedyś kąpałem to było tak niecałe 2m wody w nim. Myślę, że zamrozić to tak, ale do GGWC to raczej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.07.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Każdy? (dobrze wykonany). A jaki jest sens budować GWC źle.Zresztą nie ma sensu budować czegokolwiek źle.Zwłaszcza własnego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.07.2013 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Dziś założyłem filtr węglowy na wylocie GWC max-owego.Zapach ziemi uleg znaczącej redukcji. Niestety nadal ją czuć. Być może przy mniejszym przepływie filtr wszystko wyłapie, ale przy obecnym wentylu nie daje rady.Na dzień dzisiejszy ODRADZAM takie wynalazki. Nie po to budujemy coś z czego nie ma pożytku lub nie spełnia podstawowych założeń.Tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 27.07.2013 00:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Szkoda. Była szansa, że węgiel zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 27.07.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Co to znaczy zapach ziemi?Ziemia nie pachnie, może to grzyb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.07.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 (edytowane) Co to znaczy zapach ziemi?Ziemia nie pachnie, może to grzyb. Może. Zapach jest mocniejszy. Mogę nawet stwierdzić że z każdym tygodniem był mocniejszy. Stęchlizny nie czuć. Edytowane 27 Lipca 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 27.07.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 dzisiaj mierzyłem temperaturę na wlocie do GWC pod ziemią - przy 29-30* na powierzchni tam 16* (około 3.5m po ziemią). GWC rurowy jeszcze nie użytkowany.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 27.07.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Temperatura z GWC nie jest ważna,16-18st.C na wyjściu to standart ale taka temperatura robi "cudowne rzeczy" tylko w domu jaśka i nydara,w pozostałych domach m.in u mnie taka temperatura na wyjściu z GWC nie ma żadnego wpływu na temperaturę w domu przy wydajnosci ok.100-200m3/h czyli ok.0,5 kubatury na h. Co więcej,pod odpięciu GWC temperatura w domu urzymuje się na takim samym poziomie jak z GWC,czyli GWC nie jest warte nic w lecie Przez ostatnie tygodnie temperatura w domu nie przekroczyła 24,2st.C. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153301-GWC-wodny-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony&p=6062545&viewfull=1#post6062545 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.07.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Temperatura z GWC nie jest ważna,16-18st.C na wyjściu to standart ale taka temperatura robi "cudowne rzeczy" tylko w domu jaśka i nydara,w pozostałych domach m.in u mnie taka temperatura na wyjściu z GWC nie ma żadnego wpływu na temperaturę w domu przy wydajnosci ok.100-200m3/h czyli ok.0,5 kubatury na h. Co więcej,pod odpięciu GWC temperatura w domu urzymuje się na takim samym poziomie jak z GWC,czyli GWC nie jest warte nic w lecie Przez ostatnie tygodnie temperatura w domu nie przekroczyła 24,2st.C. Po moim doświadczeniu z cuchnącej piwnicy, nie masz racji. Dwie wymiany na godzinę są wstanie obniżyć temperaturę. Oczywiście nikt przy malych domkach nie dmucha 1000m3.h. Czyli w sumie masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts