nydar 27.07.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Arturo skup się. Postaram się pisać wolno.Jasiek pompuje 500m3/h.Ja ok.150m3/h bo mam pasywny.Kumasz zasadę?Akumulacja i jej brak jak u mnie?Wady i zalety. Wypadkową zysków i masą powietrza o określonej temp. jest temp.wewnątrz domu.W moim przypadku jest to ok.5oC mniej wewnątrz jak na zewnątrz.Idealna różnica ze względów zdrowotnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.07.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Kosztowało mnie to 2000PLN /m2.Parterowy 140m2. A że parterowy to przez to drogi.Gdyby był piętrowy,to z 20-25% taniej. No ale szkielet.A szkielet póki co nie popularny. Polska cegłą stoi,taka klątwa Kazimierza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.07.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Ja piszę co i jak u mnie w domu działa lub nie działa 500m3/h ? Jaki koszt takiej wydajności ? a ja piszę jak to działa u mnie ... a te 500m3/h to chodzi o koszt wentylatorów czy energii do nich ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 28.07.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 A to jest całkiem co innego niż GWC czy GGWC,powyżej to jest typowe chłodzenie pasywne przez wodną podłogówkę a nie wentylacja. Ja chciałbym tu zwrócić uwagę na to, że wodę z GGWC można po prostu wpuścić w podłogę, oczywiście również schładzając powietrze aby nie mieć mokrej podłogi, ale nie dmuchać tych m3/h tysiącami tylko delikatnie. Czyli po prostu zabrać tej masie akumulacyjnej trochę ciepełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 28.07.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 wczoraj odpaliłem swoje GWC rurowe. Temperatura na wejściu wczoraj 31st. a po przejściu przez GWC 16,5st. Po pięciogodzinnej pracy wzrosło do 17,2st.Dziś temperatura na wejściu 36st. a za GWC 17st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 28.07.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 jaką wydajnością dmuchałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 28.07.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 120m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.07.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Jacież pierdzielę! 39 minus 5 to 34.. wyluzuj ... przecież pisze raczej o średniej dobowej a ta rzadko przekracza 26-27* ... te 39* to chyba w piecu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.07.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Wiem raczej o czym nie pisze - o średniej. No ale jakoś trzeba się wykręcić. Nie mieszkam w piecu a te temp. na foto w dzienniku. Średnia z 3 dni przekroczyła już 30 więc wesoło nie jest. śmiechu warte te twoje porównania w dzienniku ... ja też mam wstawić swoją "wiarygodną" temp. z samochodu ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 29.07.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 jasiek jest w stanie śmiechem obalić wszystko bo on po prostu wie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.07.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Wedle stacji meteo powietrze miało 37 więc przy gruncie 38 a nawet 39 to normalne. To chyba wiesz sam. Czy chcesz może obalić pustym śmiechem odczyty meteo również? śmiechu warte te twoje porównania wentylacyjne ... ale nie chce mi się nawet o tym dyskutować ... siedzę sobie teraz w komfortowych warunkach a wszyscy dookoła "zdychają" z gorąca, ale co ja tam mogę wiedzieć przecież GWC nie jest w stanie schłodzić chałupy, budynek mam o lekkiej konstrukcji z praktycznie nie osłoniętymi oknami wschód / zachód więc według "mądrości" forumowych mam w nim jak w "piekle"... wentylacja jest też z tylko jednym centralnym nawiewem więc według Twojego opisu pizga po plecach a w całej chałupie mam jak w szalecie miejskim ... byłem tak "głupi" że zrobiłem po Swojemu zamiast tak jak wszyscy, miałbym teraz ze 30* na poddaszu i zastanawialibyśmy się jak spać w takich warunkach mając do wyboru ewentualnie otwarcie na noc wszystkich okien i walczenie z całym "plugastwem" które wleci do chałupy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.07.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 jasiek jest w stanie śmiechem obalić wszystko bo on po prostu wie! to może pochwal się swoją wiedzą ... wszyscy potraficie tylko jak mantrę powtarzać te pierdoły wyczytane z kolorowych broszurek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.07.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Ale ja to rozumiem. Nie wierzysz w bezstronne odczyty oficjalnych stacji meteo to jak masz wierzyć w doświadczenia innych. i kto to mówi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.07.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 dajcie spokój jaskowi kszhu - on nic nie sprzedaje, nie jest instalatorem, choć wg mnie powinien nim być! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 29.07.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Skoro kłótnia o temperatury, dorzucę moje odczyty.Wczoraj tak jak podawałem o 12:30 w cieniu przy moim niezamieszkanym domku od strony lasu, ściana północno-wschodnia temperatura wynosiła 33*C.Tam gdzie mieszkam, ściana południowo wschodnia, godzina 16 wczoraj, ściana od przeszło 2 godzin nie widziała słońca, temperatura 40*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 29.07.2013 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 a moje GWC dziś trzymało 16,1 C na wylocie bez względu czy było na zewnątrz 30 C czy po południu 40 C. Nie wiem jak to interpretować. Spory zapas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 29.07.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Witam. Tydzień temu zasypywałem GWC rurowe (jedna rura fi200, otacza fundamenty domu) około 60m i dziś przy 35stopniach na zewnątrz miałem niecałe 23stopnie z wylotu GWC. Temperatura mierzona pierwszy raz i przez godzine nie uległa zmianie.W sobotę zrobiłem jeszcze jedno GWC obok tego przy domu brata (układ tichelmana czy jakoś tak). Jest jeszcze niezasypane także pewnie niedługo będę mógł to porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.07.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Witam. Tydzień temu zasypywałem GWC rurowe (jedna rura fi200, otacza fundamenty domu) około 60m i dziś przy 35stopniach na zewnątrz miałem niecałe 23stopnie z wylotu GWC. Temperatura mierzona pierwszy raz i przez godzine nie uległa zmianie. W sobotę zrobiłem jeszcze jedno GWC obok tego przy domu brata (układ tichelmana czy jakoś tak). Jest jeszcze niezasypane także pewnie niedługo będę mógł to porównać. w następnym sezonie będzie niższa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 29.07.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 jak głęboko ta rura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.07.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 eee... coś tam różnym ludziom montuje, udoskonala, chyba nie za darmo albo w ramach robót przymusowych... w ramach robót wykończeniowych różne rzeczy się robi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts