Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

jaka róznica w głębokości wykopów pod fundament i do GWC?

pewnie masz podobnie jak ja na swojej działce

Rury GWC miało być na około 1,8m. Ławy fundamentu są na około metr. Czyli woda teraz jest tuż pod ławami.

@lockter: może wyżej i ogacić od góry albo w obrysie fundamentów pod chudziakiem?

To musiałoby być na metr a to mija się z celem.

Gdzieś ktoś opisywał chyba swoje doświadczenia z zakopywaniem rur w podobnej sytuacji. Tylko nie pamiętam kto i gdzie.

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki adam. Chyba tak zrobię. Wykopy zostały odkryte to będę badał sprawę. Szkoda tylko bo chciałem już ogród trochę ogarnąć, drzewka na zimę wsadzić a tak dalej góra humusu leżeć będzie :)

Dziwi mnie tylko, że jakieś 15m. obok jest stara miejska fosa, dosłownie po drugiej stronie drogi i małego wału. I fosa jest sucha a głębokość ma jakieś 7-8 m.

Bądź spokojny!

Wtedy kamienne zamki na bagnach UMIELI postawić!

Takie technologie były, są i będą!

Wbudowuje się to, co pod nogami leży, bez latania po marketach!

Jak widzisz sam - działa całe wieki!

I tak mi się wydaje, że po deszczu TEŻ jest tam sucho...

Może warto, żebyś sobie spacer w deszczu po fosie zrobił i poobserwował co się tam wtedy dzieje?

:lol:

Adam M.

To mi chyba pozostaje na chwile obecną. Obserwacja :) Będę dawał znać. Warunki dla GGWC idealne tylko trzeba znaleźć moment aby to wkopać :)

Znalazałem że to Piczman kopał w podobnych warunkach. Może coś poradzisz?

A inna sprawa ze teraz się obawiam o fundament. Skoro woda tak wysoko to czy fundament nie będzie narażony na jej podciąganie? Niby izolacja jest ale żeby jakaś super to nie jestem pewien.

Widziałem koparkę do układania plastikowego DRENU na jakimś filmiku, na YOTUBE.

Ma coś w rodzaju "noża" zagłębianego w ziemi i z czerpaczkami latającymi po nim "w kółko"

Wąż z rolki się rozwija i układa na ZADANEJ głębokości.

Może poszukać w jakiej melioracji takiej maszynki? Robią takie prace od świtu do nocy cały sezon - od wiosny do jesieni... Żaden cud dla nich...

Pojeździ po ogródku niecały dzień i zapomnisz o problemie...

Adam M.

Odczucie po wczorajszej burzy.

W sobotę z GWC wiało w sumie 18*C, ale brak odczucia chłodu. Po południu je wyłączyłem by wczoraj ponownie je włączyć na 2 godzinki. Ten samo odczucie.

Natomiast po wczorajszej burzy, dziś wieje przyjemnym chłodkiem (smrodek w tle).

Tak jakby do złoża dostała się woda z wczorajszego opadu. Takie odnoszę wrażenie.

Przedtem nie było nigdy tak długiego okresu bez deszczu.

Wentylator przełożyłem na nawiew z zewnątrz.

Jeśli nawet jest ta woda, to minimalnie musi podsiąkać. Gdyby jej było dużo, miałbym je zalane.

Choć już w trakcie budowy max-owca pytałem tu w wątku, ze dwa metry dalej wzdłuż domu (nie ma tam GWC) w trakcie kopania fundamentu trafiłem na ciek. Być może on znalazł sobie drogę w kierunku mojego GWC.

Na filmiku widać mokre maxy.

Edytowane przez klaudiusz_x

Ja mam takie pytanie do ojca prowadzącego:

Dlaczego w GWC żwirowym, gdzie jest ciepło i wilgotno, więc idealne warunki dla rozwoju wszelkich pleśni, nie lęgnie się pleśń. Kurde męczy mnie to już od roku. Przecież sam widziałem, tam gdzie ciepło (+15) i wilgotno(ciepłe powietrze się schładza) to są przecież idealne warunki dla rozwoju grzybów. Więc dlaczego się nie lęgnie(no oprócz klaudiusz_x'a)