lockter 05.08.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 jaka róznica w głębokości wykopów pod fundament i do GWC? pewnie masz podobnie jak ja na swojej działce Rury GWC miało być na około 1,8m. Ławy fundamentu są na około metr. Czyli woda teraz jest tuż pod ławami. @lockter: może wyżej i ogacić od góry albo w obrysie fundamentów pod chudziakiem? To musiałoby być na metr a to mija się z celem. Gdzieś ktoś opisywał chyba swoje doświadczenia z zakopywaniem rur w podobnej sytuacji. Tylko nie pamiętam kto i gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.08.2013 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 W okolicach września woda podtrawnikowa jest najgłębiej.Trzeba by trochę poczekać z robotą. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 05.08.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Dzięki adam. Chyba tak zrobię. Wykopy zostały odkryte to będę badał sprawę. Szkoda tylko bo chciałem już ogród trochę ogarnąć, drzewka na zimę wsadzić a tak dalej góra humusu leżeć będzie Dziwi mnie tylko, że jakieś 15m. obok jest stara miejska fosa, dosłownie po drugiej stronie drogi i małego wału. I fosa jest sucha a głębokość ma jakieś 7-8 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.08.2013 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Wykopana w glinie?Miała być sucha? To zadbali o uszczelnienie gruntu... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 05.08.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 No to jest fosa ze średniowiecza więc nie wiem czy były technologie które pomogłyby o to zadbać. Remontów fosy też nie było od lat więc nie było nic poprawiane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 05.08.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Może by się jakimś kretem do niej dokopać? A poza tym w średniowieczu glina też była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.08.2013 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Bądź spokojny! Wtedy kamienne zamki na bagnach UMIELI postawić! Takie technologie były, są i będą! Wbudowuje się to, co pod nogami leży, bez latania po marketach! Jak widzisz sam - działa całe wieki! I tak mi się wydaje, że po deszczu TEŻ jest tam sucho... Może warto, żebyś sobie spacer w deszczu po fosie zrobił i poobserwował co się tam wtedy dzieje? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 05.08.2013 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 To mi chyba pozostaje na chwile obecną. Obserwacja Będę dawał znać. Warunki dla GGWC idealne tylko trzeba znaleźć moment aby to wkopać Znalazałem że to Piczman kopał w podobnych warunkach. Może coś poradzisz? A inna sprawa ze teraz się obawiam o fundament. Skoro woda tak wysoko to czy fundament nie będzie narażony na jej podciąganie? Niby izolacja jest ale żeby jakaś super to nie jestem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 05.08.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Tak Odrę widziałem. Ale to już jest kompletnie inny zakres prac Mam nadzieję, że wody opadną i w końcu da się to jakoś zakopać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.08.2013 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Widziałem koparkę do układania plastikowego DRENU na jakimś filmiku, na YOTUBE.Ma coś w rodzaju "noża" zagłębianego w ziemi i z czerpaczkami latającymi po nim "w kółko"Wąż z rolki się rozwija i układa na ZADANEJ głębokości. Może poszukać w jakiej melioracji takiej maszynki? Robią takie prace od świtu do nocy cały sezon - od wiosny do jesieni... Żaden cud dla nich...Pojeździ po ogródku niecały dzień i zapomnisz o problemie... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 05.08.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Też widziałem, robi wrażenie. Tylko u mnie to esy floresy miały być żeby upchnąć te metry i nie wiem czy dałaby radę wykręcić Ale dzięki za porady, pomyślę, popytam i zobaczymy. Zdam relację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.08.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Odczucie po wczorajszej burzy.W sobotę z GWC wiało w sumie 18*C, ale brak odczucia chłodu. Po południu je wyłączyłem by wczoraj ponownie je włączyć na 2 godzinki. Ten samo odczucie.Natomiast po wczorajszej burzy, dziś wieje przyjemnym chłodkiem (smrodek w tle).Tak jakby do złoża dostała się woda z wczorajszego opadu. Takie odnoszę wrażenie.Przedtem nie było nigdy tak długiego okresu bez deszczu. Wentylator przełożyłem na nawiew z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.08.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 A tam czasem jakiś dren w pobliżu nie biegnie albo rów? Rów koło drogi leci, jakies 20m dalej. Z drenem, nie wiem. Pod GWC nie ma, tak głęboko raczej nie kopią (ławy na 3m w ziemi). Ale gdzieś z boku są, tylko nie wiem jak daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.08.2013 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) Jeśli nawet jest ta woda, to minimalnie musi podsiąkać. Gdyby jej było dużo, miałbym je zalane.Choć już w trakcie budowy max-owca pytałem tu w wątku, ze dwa metry dalej wzdłuż domu (nie ma tam GWC) w trakcie kopania fundamentu trafiłem na ciek. Być może on znalazł sobie drogę w kierunku mojego GWC.Na filmiku widać mokre maxy. Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 05.08.2013 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Ciągniesz tam jak odkurzaczem, dmuchaj nie ciągnij!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.08.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Ciągniesz tam jak odkurzaczem, dmuchaj nie ciągnij!!! Mam na zewnątrz i dmucham do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 05.08.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 O! I jak dalej śmierdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregip 06.08.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 WitamMam trochę nietypowe pytanie, czy istnieje możliwość zrobienia gwc w już wybudowanym domu (parterowa połowka bliźniaka.).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 06.08.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Ja mam takie pytanie do ojca prowadzącego: Dlaczego w GWC żwirowym, gdzie jest ciepło i wilgotno, więc idealne warunki dla rozwoju wszelkich pleśni, nie lęgnie się pleśń. Kurde męczy mnie to już od roku. Przecież sam widziałem, tam gdzie ciepło (+15) i wilgotno(ciepłe powietrze się schładza) to są przecież idealne warunki dla rozwoju grzybów. Więc dlaczego się nie lęgnie(no oprócz klaudiusz_x'a) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 06.08.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 (edytowane) Warunki ok. A jeść mają co tam? Narośł jest przy samym wylocie do pomarańczowej rury. Kanał wylotowy do piwnicy. Edytowane 6 Sierpnia 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts