witek_myslowice 09.08.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Piszemy o zdrowiu, o naturalnych materiałach do budowy GWC. Nie ma nic bardziej zdrowego jak czysty płukany żwir do GWC. Wykop 3x3m - po co rozkopywać całą działkę a pozniej kosztowna rekultywacja żeby tam cokolwiek rosło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 09.08.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 O jakim podejściu mówisz? Zadałem proste pytanie ,otrzymałem głównie idiotyczne odpowiedzi.To jest forum budujących nie przedszkole Pytam bo liczę ,że znajdzie się na tym forum ktoś ,kto nie idzie z owczym pędem.- ładuj kanalizę bo inni tak mają. Szczotka do zębów ma atest odpowiedniego przeznaczenia Zejdź na ziemię bo masz więcej parcia do tych rur ocynkowych niż rozumu. Rury kanalizacyjnie nie służą tylko do transportu gówna. Ale świetnie się sprawdzają jako rury do transportu powietrza do domu, czego dziesiątki forumowiczów z powodzeniem dowiodło. Dostajesz idiotyczne odpowiedzi bo idiotycznie przesz w bezsensowny zaułek jakim jest ten twój ocynk. Jeszcze jedno, cały wątek przeczytałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 09.08.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Piszemy o zdrowiu, o naturalnych materiałach do budowy GWC. Nie ma nic bardziej zdrowego jak czysty płukany żwir do GWC. Wykop 3x3m - po co rozkopywać całą działkę a pozniej kosztowna rekultywacja żeby tam cokolwiek rosło. chyba żartujesz.. przecież w żwirze jest jeszcze bardziej rakotwórczy radon (czy jakoś tak, był tu w wątku taki ewangelista od radonu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 09.08.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 (edytowane) Zejdź na ziemię bo masz więcej parcia do tych rur ocynkowych niż rozumu. Rury kanalizacyjnie nie służą tylko do transportu gówna. Ale świetnie się sprawdzają jako rury do transportu powietrza do domu, czego dziesiątki forumowiczów z powodzeniem dowiodło. Dostajesz idiotyczne odpowiedzi bo idiotycznie przesz w bezsensowny zaułek jakim jest ten twój ocynk. Jeszcze jedno, cały wątek przeczytałeś? Czyli -używaj tych rur bo inni ich używają.Owczy pęd. Temat ten zacząłem czytać zanim zarejestrowałeś się na tym forum @Witek ,pisałem ,że mam glinę Edytowane 9 Sierpnia 2013 przez makow11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 09.08.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 bo w wysokiej wodzie żwirowca nie zrobisz, zobacz moją działkę po nocnej ulewie A kilka postów wyżej pisałem i dawałem zdjęcia o tym jak było przed ulewą - woda na 100 cm. Teraz jak widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 09.08.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Przynajmniej woda do kwiatków będzie za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 09.08.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 chyba żartujesz.. przecież w żwirze jest jeszcze bardziej rakotwórczy radon (czy jakoś tak, był tu w wątku taki ewangelista od radonu) Występuje w Europie ale na szczęście tylko w Szwecji. Jedynym miejscem w Polsce gdzie śladowo występuje radon to są Sudety. W Politechnice Wrocławskiej w włąsnym GWC dokonano także pomiarów stężenia radonu 222Rn. Ponieważ zastosowano w tym wymienniku zamiast żwiru, łom granitowy, spodziewano się znacznego wzrostu stężenia tego pierwiastka w powietrzu po przejściu przez złoże. Nic takiego nie nastąpiło. Powietrze zewnętrzne zawierało w czasie pomiarów około 14,8 Bq/m3, tyle samo po przejściu przez dwa z trzech badanych wymienników gruntowych i nieznacznie więcej, bo 25,9 Bq/m3 po wyjściu z trzeciego, który jednakże znajdował się w pobliżu ściany betonowej podziemnej maszynowni wentylacyjnej, w której stężenie wynosiło ponad 100 Bq/m3. Wartości stężeń w pomieszczeniach budynku C-6 Politechniki Wrocławskiej wynosiły wszędzie 29,6 Bq/m3, zatem miały wartości wyższe niż wychodzące z wymienników powietrze. Dla porównania graniczne stężenia radonu w budynkach w różnych krajach przyjmuje się na poziomie 100-750 Bq/m3 i jest to tzw. poziom działania, powyżej którego podejmuje się działania zaradcze, przyjmując wartość uśrednioną dla całego roku, w pomieszczeniach dla stałego pobytu ludzi. W Polsce dla budynków oddawanych po 01.01.1998 roku przyjmuje się jako wartość dopuszczalną do 200 Bq/m3. Cytuję z artykułu: Besler G.J., Besler M., Kwiecień D. Grunt – ekologiczne źródło energii cieplnej – wyniki po 15 latach eksploatacji, COW nr 6, 1996 Składnikiem betonu jest żwir, piasek wg teorii ewangelistów tam tez jest radon Nie dajmy sie zwariować "ewangelistom" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 09.08.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Przynajmniej woda do kwiatków będzie za darmo To niezbyt pocieszające. Mam poważny problem co z tym zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 09.08.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 bo w wysokiej wodzie żwirowca nie zrobisz, zobacz moją działkę po nocnej ulewie Zwirowy GWC nie buduje sie w podmokłym terenie - woda mniej niż 1m.. Na żwirze w GWC jest sa 2 warstwy folii ktore wystaja min. 1,5m poza obrys wykopu pod GWC. Jak by sie ta deszczówka miała tam dostac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 09.08.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 To nie jest tylko deszczówka. To są wysokie wody gruntowe podniesione dodatkowo tylko teraz przez obfity deszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 09.08.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 (edytowane) To nie jest tylko deszczówka. To są wysokie wody gruntowe podniesione dodatkowo tylko teraz przez obfity deszcz To można budowac wypiętrzony żwirowy GWC lub glikolowy. W rurowym trzeba by ciągle pompować skropliny z studzienki. Tylko jak go zbudowac jak bedzie 0,5m wody w wykopie? Jak wypoziomować rury w wodzie - bo musi być spływ skroplin do studzienki. Na wypiętrzonym GWC można wykonac skalniak np taki: http://www.eis.pl/vtx1800/koszt_wykon.jpg GWC pokazany na zdjęciach jest na wydajność 4tys.m3/h dlatego skalniak jest tak duży. Edytowane 9 Sierpnia 2013 przez witek_myslowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 09.08.2013 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Chyba nastąpiło jakieś nieporozumienie. Ja buduję glikolowe GWC tylko mam problem jak zakopać rury A moje info o tym, że w wysokiej wodzie nie zrobisz żwirowca było odpowiedzią do makow11 ale po jego edycji teraz wygląda bezsensownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.08.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Czyli -używaj tych rur bo inni ich używają.Owczy pęd. nikt nie zmusza ... zawsze możesz przecież wsadzić te swoje blaszane i zalać betonem w celu uszczelnienia i wzmocnienia... jak nawet z biegiem lat ta blacha "się podzieje" to dalej będzie betonowa rura ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 09.08.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Ot otwarty umysł To jest bardzo ciekawy pomysł,beton mogę wylewać na dłuższych odcinkach uszczelniając tym samym łączenia rur.O rdzę wewnątrz się nie boję ,zanim wystąpi to ja już pewnie będę oglądał swój GWC od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 09.08.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 ot zamknięty umysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 09.08.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Nie możesz się powstrzymać?Nie o twojej wentylacji rozmawiamy więc ignoruj.Dasz radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.08.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 A widział ktoś spływ skroplin z GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.08.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 A widział ktoś spływ skroplin z GWC? he he... dobre pytanie bo ja nie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 09.08.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Brał ktoś poprawkę, że może wystąpić uczulenie na ocynk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 09.08.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Po zalaniu betonem problem nie dotyczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts