jasiek71 30.08.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 miliony użytkowników rekuperatorów to nie są obłąkani inwestorzy. a ogromna większość tych użytkowników nawet tak do końca nie rozumie jak to działa... tak swoją drogą przejdź się przez jakąkolwiek miejscowość i popytaj o WM, rekuperatory a dowiesz się jak wyglądają te "miliony" użytkowników i ich wiedza na ten temat ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 30.08.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 przeczytałam tylko 2 ostatnie posty z wątku i uważam że większość budujących domy nie wie co to wm i gwc aha no i jeszcze spotkałam kolegę w supermarkecie co to oststnio kupoił szeregówkę i opowiadał o swoim kuzynie co ma jakieś takie dziwne rury w domu .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 31.08.2013 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) Bardzo się mylisz. Dom traci energię. Pozyskiwaną z zewnątrz. Jak nie masz PV lub innego reaktorka to żadnej produkcji tam nie ma. Możesz ją po części tylko odzyskiwać. Ale samym GWC i cudowną wentylacją z reku nie zrezygnujesz. Nie walcz z tym, przyjmij, że nie jesteś pępkiem świata a miliony użytkowników rekuperatorów to nie są obłąkani inwestorzy. Zapominasz o zyskach bytowych, ktore w okreslonym kontekscie nalezy zaliczyc na plus. A juz bezwzglednie cieplo wydzielane przez czlowieka. No bo chyba nie chcesz wrzucac w bilans tego co jem. A nydar z klasycznego reku zrezygnowal i dobrze ma sie jego bilans. Nie walcz z tym, przyjmij, że nie jesteś pępkiem świata a tych kilku/nastu użytkowników GWC+WW/WMG - nierekuperatorów to nie są obłąkani inwestorzy. Edytowane 31 Sierpnia 2013 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.08.2013 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) A nydar z klasycznego reku zrezygnowal i dobrze ma sie jego bilans. Nie walcz z tym, przyjmij, że nie jesteś pępkiem świata a tych kilku/nastu użytkowników GWC+WW/WMG - nierekuperatorów to nie są obłąkani inwestorzy. Zapominasz o jednym,koszty. Nie sztuka wpakować kupę kasy(o wiele większą niż tradycyjny reku) w coś co po pierwsze nie jest sprawdzone do końca i nie ma pewności,że zadziała,po drugie w coś co przynosi mizerny efekt energetyczny. Jest to po prostu ściemnianie inwestorom a Ty łakasz i tyle. Gdyby nydar powiedział,że zamiast tradycyjnego reku zainstalowalem solary na dachu,RSŚ czyli zbieram ścieki,GMC czyli grzeję dodatkowo grunt po domem,poniosłem dodatkowe koszty w zwiazku z ociepleniem dodatkowo dachu i wrzucam całą wilgoć z domu na strych do drewna,zrobiłem GWC,muszę wentylować z niską wydajnością,całość zabawek kosztowała tyle i tyle to by tak różowo nie wyglądało i można by było pomyśleś,że inwestorzy posiadający takie niereku są jednak obłakani,że mając do dyspozycji gotowe i tańsze rozwiązania bawią się jak dzieci w wymyślanie i komplikowanie sobie życia. Edytowane 31 Sierpnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 31.08.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 To taka natura,Arturo.Znaczy ludzka natura.Gdyby nie ona to pewnie na osiołku byś jeździł. Zastanów się czasem co piszesz.Wnuki będą,przeczytają i wstyd niechybnie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 31.08.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 No coz, nydar o kosztach juz pisal. Koncepcja uzytkowania domu, obiegu energii jest inna. Efekty uzytkownia tez inne. No i nigdy nie pisal ze musi wentylowac z niska wydajnoscia. MOZE. A to DUZA roznica. Ale to nie ten watek chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.08.2013 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) To taka natura,Arturo.Znaczy ludzka natura.Gdyby nie ona to pewnie na osiołku byś jeździł. Zastanów się czasem co piszesz.Wnuki będą,przeczytają i wstyd niechybnie będzie. Tak mi się wydaje,że to właśnie Ty jeszcze na osiołku jeździsz a ja już w pojeździe czterokołowym.Zejdź z siodła,otrząśnij się,rozglądnij a zobaczysz,że Twoje wszystkie wynalazki spakowano do jednej obudowy,przez co jest to wygodniejsze i tańsze,przyjmij to do wiadomości tak samo jak cztery kółka zamiast osiołka... GWC także już nie trzeba stosować aż tak dużego,na to także znaleziono sposób. No coz, nydar o kosztach juz pisal. Ano właśnie,za ponad 10tys.zł to można mieć i 5 rekuperatorów. Przelicz sobie koszt zabawek jaki wymieniłem także może oczy Ci się otworzą. Edytowane 31 Sierpnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 31.08.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Pieprzycie 3 po 3. Podajcie LICZBY. Ktoś to kiedyś przeczyta i będzie potem zadawał głupie pytania. A nikomu się nie chce policzyć, tylko woli chrzanić pierdoły!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 31.08.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Jakie liczby interesują ciebie? Prosisz masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 31.08.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Ogrzanie 130m3/h ( czyli minimalnej ilości na niewielki dom z 3-4 osobami ) z temperatury 0 st.C do 20 st.C to 1kWh - czyli 4000kWh w sezonie. Cichy reku z wymiennikiem 90% (np. RS 160 RECAIR ) z kanałami - na taki dom - to 8500zł brutto. Wiedząc ile nas będzie kosztowała wentylacja bez odzysku ciepła ( kanały nawiewniki ...) można policzyć - jak szybko 3600 kWh zapracuje... Ciągła wentylacja, możliwość regulacji, brak cofek - "ciągnięcia po nogach" są nie do policzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 31.08.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Za połowę tej kwoty zimą bez prądu ze średnią z sezonu +/- 18oC.Do końca moich dni.O ile słonko nie zajdzie na zawsze a pexa pod chudziakiem nie trafi szlag. GWC to jednak potęga .W sklepach nie kupisz gotowca to i wiara w niego jakby mniejsza.Wiem bo mam:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.08.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) Za połowę tej kwoty zimą bez prądu ze średnią z sezonu +/- 18oC.Do końca moich dni. Tak a świstak siedzi... -solar jaka moc cena z instalacją- -pex ile m cena- -dodatkowe ocieplenie dachu cena- -zbiornik na ścieki cena- -wykopanie dołu na zbiornik cena- -osprzęt do zbiornika cena- -GWC,z czego,ile,cena- -wentyl,jaki,cena- Uzupełnij proszę te dane,jeśli o czymś zapomniałem to dodaj z ceną,wtedy możemy rozmawiać o kosztach. Edytowane 31 Sierpnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 31.08.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 GWC bo o tym wątek to 40mb.PVC x cena jednostkowa. Jak GWC dla zimy to po co wentyl? Wentyl dla lata bo nie lata.Reszta to nie ten wątek,ale było kilka razy. Do izolacji namówili bo coś tam że niby cieplej zimą,to i zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.08.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 GWC bo o tym wątek to 40mb.PVC x cena jednostkowa. Ale z GWC leci Ci 6st.C a nie 18st.C jak twierdzisz: Za połowę tej kwoty zimą bez prądu ze średnią z sezonu +/- 18oC.Do końca moich dni. także ponawiam prośbę o uzupełnienie cen: Tak a świstak siedzi... -solar jaka moc cena z instalacją- -pex ile m cena- -dodatkowe ocieplenie dachu cena- -zbiornik na ścieki cena- -wykopanie dołu na zbiornik cena- -osprzęt do zbiornika cena- -GWC,z czego,ile,cena- -wentyl,jaki,cena- Uzupełnij proszę te dane,jeśli o czymś zapomniałem to dodaj z ceną,wtedy możemy rozmawiać o kosztach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 31.08.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Ano właśnie,za ponad 10tys.zł to można mieć i 5 rekuperatorów. Przelicz sobie koszt zabawek jaki wymieniłem także może oczy Ci się otworzą. Sraty taty. Buty tez kupilem ostatnio do biegania w Biedronce. Opis co z nimi sie stalo na innym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.08.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Ale z GWC leci Ci 6st.C a nie 18st.C jak twierdzisz: no co ty ... u mnie rano leciało 16,6*... a ile masz na wyrzutni przy tych +18* na nawiewie i -20* na zewnątrz ...??? ja obstawiam że dalej na plusie nawet bez GWC... idąc dalej tą drogą to masz G... a nie sprawność ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.08.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) No coz, nydar o kosztach juz pisal. Jak widzę cały czas unika uzupełnienia pozycji,które zapodałem jak diabeł święconej wody. Może Ty widzisz lepiej ze swoim amerykańskim sprzętem Czyżby wsydził się swojego "osiołka",że jednak "cztery kółka" są tańsze ? Może przypomnę: Tak a świstak siedzi... -solar jaka moc cena z instalacją- -pex ile m cena- -dodatkowe ocieplenie dachu cena- -zbiornik na ścieki cena- -wykopanie dołu na zbiornik cena- -osprzęt do zbiornika cena- -GWC,z czego,ile,cena- -wentyl,jaki,cena- Uzupełnij proszę te dane,jeśli o czymś zapomniałem to dodaj z ceną,wtedy możemy rozmawiać o kosztach. Edytowane 31 Sierpnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.08.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 a ile masz na wyrzutni przy tych +18* na nawiewie i -20* na zewnątrz ...??? Nie wiem ile mam na wyrzutni,nie interesuje mnie to.Dla mnie najważniejsze jest,że na nawiewie mam +16-18st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 31.08.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 no co ty ... u mnie rano leciało 16,6*... a ile masz na wyrzutni przy tych +18* na nawiewie i -20* na zewnątrz ...??? ja obstawiam że dalej na plusie nawet bez GWC... idąc dalej tą drogą to masz G... a nie sprawność ... Ty jasiek nie doceniasz przebiegłości Arturo.On 150 wypuszcza na zewnątrz a 50 dobiera świeżego .Taki podrasowany bilansik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 31.08.2013 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Nie wiem ile mam na wyrzutni,nie interesuje mnie to.Dla mnie najważniejsze jest,że na nawiewie mam +16-18st.C. Ach te Olipmy oswiecone Rozumiesz, ze to co na wyrzutni to sprawnosc urzadzenia a to co na nawiewie to sprawnosc urzadzenia plus straty/wplyw temp otoczenia? Powiedz nam ile masz masz zaraz za GWC, zaraz za wymiennikiem i na nawiewie, wtedy sprawnosc reku bedzie policzalna. Ty masz tyle i Nydar tez. Nydar nie wszystie swoje rozwiazania wykorzystuje pod katem temp nawiewu tylko bardziej pod niskie zuzycie na CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts